GDDKiA Kielce - [S7] Obwodnica Kielc

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
andrzeej
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: andrzeej » 29 września 2011, o 08:12

A jakie to ma znaczenie?

grzebo

Post autor: grzebo » 29 września 2011, o 08:34

andrzeej pisze:A jakie to ma znaczenie?
Radnych jest mniej. Dlaczego tak walczono, żeby Kielce miały powyżej 200 tys. mieszkańców? Bo w gminach poniżej 200 tys. są dwa mniej mandaty radnych do obsadzenia.
andrzeej pisze:Nic nie poradzimy na to, że ludzie chcą mieszkać poza miastem - trzeba im to ułatwiać, a nie utrudniać.
E tam. Wystarczy zadbać o tereny inwestycyjne pod budowę bloków, zrobić dobrą komunikację publiczną i przestać głupio dotować suburbia (przez programy typu "rodzina na swoim", niską akcyzę na paliwo i nadmierną budowę dróg), a zaraz się okazuje, że jednak ludzie wolą mieszkać w mieście, niż samodzielnie ponosić koszty swojej wyprowadzki.

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 29 września 2011, o 09:34

Bez urazy grzebo, ale te Twoje teorie zaczynają mi przypominać planowanie z czasów PRL. Wtedy władza najlepiej wiedziała co dla obywatela najlepsze :lol:

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 29 września 2011, o 09:34

Poszerzanie granic miasta jest słuszne, zwłaszcza teraz, gdy walczymy o status metropolii. Ale żadna gmina się nie zgodzi bo tylko na tym straci. Miasto nie ma nic do zaoferowania przedmieściom.Jest w tym wina obecnych władz, zajmujących się wyłącznie rewitalizacją śródmieścia i całkowitym olewaniem terenów oddalonych od centrum. Grzebo wprowadzając te rozwiązania co proponujesz, ludzie nie będą woleli mieszkać w mieście. Będą musieli w nim mieszkać. I powiedz przeciętnemu mieszkańcowi przedmieść, że powinien przeprowadzić się do Kielc a nie np. do Krakowa. Kielce są małym miastem, mającym i tak zaskakująco skoncentrowaną zabudowę. A dojazd z przedmieść zajmuje tyle czasu co dojazd z dalszych osiedli Warszawy do centrum.
pletwa

grzebo

Post autor: grzebo » 29 września 2011, o 12:43

andrzeej pisze:Bez urazy grzebo, ale te Twoje teorie zaczynają mi przypominać planowanie z czasów PRL. Wtedy władza najlepiej wiedziała co dla obywatela najlepsze :lol:
To jest niesłuszne skojarzenie. Ja tylko wymieniłem recepty wprost z nowej książki Glaesera, który jest radykalnie neoliberalnym profesorem z Chicago. To jest zatem program minimum, który powoli zaczyna być akceptowany przez całe spektrum polityczne - od neoliberałów po zielonych.

Tu nie chodzi o to, że władza wie, co lepsze dla konkretnego człowieka, tylko o to, że potrafimy już z miarę dużym prawdopodobieństwem przewidzieć, co jest dobre dla społeczności. A ponieważ ludzie reagują na bodźce, to należy tak te bodźce skonstruować, by ich nie pchać na manowce.

Nie ma nic autorytarnego w podwyższaniu ceny benzyny o większą akcyzę i budowaniu tramwajów zamiast węzłów autostradowych.
kamilkw pisze: I powiedz przeciętnemu mieszkańcowi przedmieść, że powinien przeprowadzić się do Kielc a nie np. do Krakowa.
Albo takiego mieszkańca przedmieść coś w Kielcach trzyma albo nie. Metodą na utrzymanie mieszkańców jest wspieranie edukacji i rozwoju przedsiębiorczości, czemu sprzyja duże zagęszczenie. Jeśli miasto się zmieni w węzeł dróg przelotowych, to nie będziemy konkurować z Krakowem, tylko ze Strykowem.

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 29 września 2011, o 12:56

Nigdy z Krakowem nie będziemy konkurować. Nawet jak pozamykamy wszystkie drogi. Możemy pokonkurować z Rzeszowem czy Białymstokiem. Czy naprawdę w Kielcach konieczne jest większe zagęszczenie niż mamy obecnie? Skoro podróż z jednego końca miasta na drugi zajmie godzinę na piechotę.
Nie ma nic autorytarnego w podwyższaniu ceny benzyny o większą akcyzę i budowaniu tramwajów zamiast węzłów autostradowych.
Ja za to widzę dużo socjalizmu. Naprawdę nie lubię jak mi się mówi co jest dla mnie lepsze.
pletwa

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 29 września 2011, o 19:03

Ale o czym mowa, Kielce nie dbają o przedmieścia (za wyjątkiem wschodnich Kielc: Wikaryjska, Kanalizacja Kielce-Wschód, Zagórska, nie długo Sandomierska), więc jak można tu mówić o przyłączaniu. Jak w mieście będzie się dobrze mieszkało to mieszkańcy sami będą do niego garnąć. Na chwilę obecną powinni jedynie przyłączyć m. Dąbrowa Kolonia (gm. Masłów) bo teraz jest podzielona, a jest nierozerwalnie związana z kielecką częścią Dąbrowy. Ewentualnie Słowik-Markowizna jeszcze.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

ColinCk

Post autor: ColinCk » 29 września 2011, o 19:09

Miasto potrzebuje nowych terenów żeby się rozwijać. Stwierdzenie że można budować więcej bloków w obecnych granicach jest dosyć "naiwna".

Staram się zrozumieć argumenty osób które "promują" zamykanie ulic, podnoszenie akcyzy na paliwo i wszechmocną komunikacją, ale...

...kompletnie do mnie nie przemawiają.

Komunikacja miejska jest rozwiązaniem tylko dla części społeczeństwa - uczniowie i studenci, ludzie pracujący w jednym miejscu i nie muszący poruszać się po mieście, osoby starsze.

Pisałem pracę magisterska o marketingu w instytucjach jak MPK. Kiedy tworzy się strategię promocyjną zaczyna się od określenia co (CEL) i dla kogo (grupa docelowa). Zadałem sobie pytanie, co do zaoferowania ma MPK dla osób mobilnych, którzy dziennie średnio muszą być w 3 miejscach w różnych częściach miasta. Na fali entuzjazmu i przekonania że może rzeczywiście można zamienić auto na autobus sprawdziłem ile czasu zajmuje taka trasa: biuro (Centrum) - klient 1 (Barwinek) - klient 2 (herby) - biuro. Następnego dnia tą samą trasę zrobiłem samochodem. Różnica była kolosalna, szczególnie w momencie kiedy wybrałem godzinę ok. 11 kiedy miasto jest w miarę przejezdne. Samochód był nie tylko szybszy, nie czekałem na przydankach, nie trzeba było dochodzić kilkuset metrów. Do tego dochodzą warunki atmosferyczne (były deszczowe dni i na test autobusowy nie wziąłem laptopa, torbę wypełniłem książkami).

Wyniki chciałem wykorzystać w promocji MPK. Z wiadomych przyczyn tego nie zrobiłem;)

To co chciałem przez to powiedzieć, to ludzie są mobilni. Coraz więcej stanowisk wymaga od pracownika posiadania prawa jazdy. Jeżeli całkowicie zamkniemy ulice w miastach, to zaczniemy utrudniać życie mieszkańcom zamiast ułatwiać. Moim zdaniem miasto powinno się rozrastać, tworzyć małe osiedla zamiast dużych blokowisk.

Ufff, ale się opisałem :D Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tomasz2719
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tomasz2719 » 29 września 2011, o 19:11

Jeśli chodzi o wschodnie Kielce, to wcale tak pięknie to nie wygląda. Mieszkańcy Wikaryjskiej ponoć przez jakieś 10 lat prosili się o kanalizację i asfaltową ulicę i dopiero rok temu coś z tym zrobili. Jeśli chodzi o ulicę Sandomierską, jeśli otworzą przejazd Świętokrzyską, czy też przedłużą Bohaterów Warszawy, to w końcu będzie ją można porządnie wyremontować.

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 29 września 2011, o 19:24

No i teraz przekonujcie ludzi, że powinni zbudować dom w Kielcach a nie np w gminie Morawica. Bo mieszkanie w bloku dla domu nie jest konkurencją.
pletwa

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 29 września 2011, o 19:43

ColinCk pisze:Miasto potrzebuje nowych terenów żeby się rozwijać. Stwierdzenie że można budować więcej bloków w obecnych granicach jest dosyć "naiwna".
Miasto ma tereny, ale nie pod rozwój, ponieważ KOChK (Kielecki Obszar Chronionego Krajobrazu) ogranicza rozwój miasta. Jak sobie wyobrazasz miasto? Jako zespół wielkich połaci lasów i łąk? Dla mnie miasto = rozwój, ale zrównoważony, a w CK mamy stagnację jeśli chodzi o tereny inwestycyjne i budowlane. Gdzie te bloki widzisz, w Masłowie na zboczu Klonówki? A co miedzy Masłowem a Kielcami? Łąki i pastwiska?
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 29 września 2011, o 21:14

Może wróćmy do tematu budowy obwodnicy?
Dzisiaj jadąc zauważyłem dwa fragmenty nowej jezdni wyasfaltowane - między węzłem Niewachlów a wiaduktem nad DW786 i jeden prawie gotowy do asfaltowania po północnej stronie węzła z DW761 (dalej w kierunku Krakowa nie jechałem)

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 29 września 2011, o 22:05

Właśnie wróćmy do tematu:

Zaawansowanie robót drogowych
Sierpień 2011

W ocenie Nadzoru wartość zrealizowanych w sierpniu robót drogowych wynosi: 4,212 mln zł netto/5,181 mln brutto.

W ocenie Nadzoru Wykonawca zrealizował: odhumusowanie w ilości 10,030 tys. m3 (na planowane wg sumy planów tygodniowych 13,914 tys. m3, a wg deklarowanego planu 11 tys. m3), wykopy w ilości 33,899 tys. m3 (na planowane wg sumy planów tygodniowych 66,296 tys. m3, wg deklarowanego planu 60,13 tys. m3 a wg zatwierdzonego harmonogramu 102,23 tys. m3), nasypy w ilości 108,192 tys. m3 (na planowane wg sumy planów tygodniowych 350,464 tys. m3, wg deklarowanego planu 248,109 tys. m3, a wg zatwierdzonego harmonogramu 478,896 tys. m3), wzmocnienie podłoża materacem kamiennym w ilości 18,369 tys. m3 (na planowane wg sumy planów tygodniowych 26,743 tys. m3, a wg deklarowanego planu 12,271 tys. m3) oraz stabilizacje cementem w ilości 24,329 tys. m3 (na planowane wg sumy planów tygodniowych 85, 414 tys. m3, a wg deklarowanego planu 39,875 tys. m3), warstwa technologiczna 16,850 tys. m3 (na planowane wg sumy planów tygodniowych 9,868 tys. m3, a wg deklarowanego planu 29,920 tys. m3) oraz przepusty w ilości 195,70 m (na planowane 176,43 m). Z uwagi na dotychczasowe opóźnienia wystąpił brak frontów robót dla realizacji zaplanowanych na sierpień w zatwierdzonym harmonogramie z 7.12.10 ilości: 63,23 tys. T podbudów bitumicznych i 36,26 tys. m3 nawierzchni bitumicznych.

Wartość wykonanych robót drogowych wg szacunku nadzoru wynosi 4,212 mln zł netto /5,181 mln zł brutto (na planowane brutto 51,389 mln zł) i stanowi 10,08 % planu miesięcznego wynikającego z zatwierdzonego harmonogramu robót. W stosunku do deklarowanego na sierpień planu wynoszącego w robotach drogowych 9,148 mln zł netto /11,252 mln zł brutto Wykonawca zrealizował 46,04 %.
:arrow: http://www.s7-obwodnicakielc.pl/zaawans ... -drogowych

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 18 października 2011, o 19:00

Uprzedzili nas 8)
Nowe nazwy węzłów po ukończeniu przebudowy obwodnicy

Węzeł Kielce Zachód zamiast węzła Kostomłoty – zmiana nazewnictwa węzłów drogowych planowana jest po ukończeniu budowy nowych odcinków tras ekspresowych realizowanych przez kielecki oddział Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, czyli na kieleckiej obwodnicy.

Nowe nazwy węzłów autostradowych i budowanych w ramach dróg ekspresowych to wynik trwającego w całej Polsce procesu ujednolicania oznakowanie i nazewnictwa tak, aby było ono jak najbardziej czytelne dla kierowców i dostarczało jak najlepszej informacji. Nazwa węzła powinna informować kierowcę o możliwości dojazdu do najbliższego miasta lub miejscowości. W przypadku większego miasta, na terenie lub w pobliżu którego jest więcej węzłów, nazwy mogą być dwuwyrazowe z nazwą miasta i kierunku geograficznego lub na przykład osiedla ( Kielce Północ, Kielce Bocianek).

Zgodnie z nowymi zasadami są już nazwane węzły zbudowane w ramach drogi ekspresowej S7 (Kielce Północ, Barcza, Zalezianka, Suchedniów) . Planowane są zmiany nazw węzłów budowanych w ramach kieleckiej obwodnicy na Kielce Zachód, Kielce Jaworznia, Kielce Południe. Nowy węzeł dwupoziomowy budowany w ramach wylotu wschodniego z Kielc drogi ekspresowej S74 w miejscu skrzyżowania ulicy Świętokrzyskiej i Alei Solidarności ma nosić nazwę Kielce Bocianek. Docelowo nowe nazwy będą miały wszystkie nowe węzły, które powstaną w ramach budowy dróg ekspresowych S7 Warszawa – Kielce – Kraków i S74 Piotrków Trybunalski – Kielce – Opatów – Nisko.

Echo Dnia, 18 października 2011, autor: /r/

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 18 października 2011, o 20:03

No i tak właśnie miały wyglądać nazwy węzółw :)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

ODPOWIEDZ