GDDKiA Kielce - [S7] Obwodnica Kielc
-
grzebo
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Radnych jest mniej. Dlaczego tak walczono, żeby Kielce miały powyżej 200 tys. mieszkańców? Bo w gminach poniżej 200 tys. są dwa mniej mandaty radnych do obsadzenia.andrzeej pisze:A jakie to ma znaczenie?
E tam. Wystarczy zadbać o tereny inwestycyjne pod budowę bloków, zrobić dobrą komunikację publiczną i przestać głupio dotować suburbia (przez programy typu "rodzina na swoim", niską akcyzę na paliwo i nadmierną budowę dróg), a zaraz się okazuje, że jednak ludzie wolą mieszkać w mieście, niż samodzielnie ponosić koszty swojej wyprowadzki.andrzeej pisze:Nic nie poradzimy na to, że ludzie chcą mieszkać poza miastem - trzeba im to ułatwiać, a nie utrudniać.
- kamilkw
Poszerzanie granic miasta jest słuszne, zwłaszcza teraz, gdy walczymy o status metropolii. Ale żadna gmina się nie zgodzi bo tylko na tym straci. Miasto nie ma nic do zaoferowania przedmieściom.Jest w tym wina obecnych władz, zajmujących się wyłącznie rewitalizacją śródmieścia i całkowitym olewaniem terenów oddalonych od centrum. Grzebo wprowadzając te rozwiązania co proponujesz, ludzie nie będą woleli mieszkać w mieście. Będą musieli w nim mieszkać. I powiedz przeciętnemu mieszkańcowi przedmieść, że powinien przeprowadzić się do Kielc a nie np. do Krakowa. Kielce są małym miastem, mającym i tak zaskakująco skoncentrowaną zabudowę. A dojazd z przedmieść zajmuje tyle czasu co dojazd z dalszych osiedli Warszawy do centrum.
pletwa
-
grzebo
To jest niesłuszne skojarzenie. Ja tylko wymieniłem recepty wprost z nowej książki Glaesera, który jest radykalnie neoliberalnym profesorem z Chicago. To jest zatem program minimum, który powoli zaczyna być akceptowany przez całe spektrum polityczne - od neoliberałów po zielonych.andrzeej pisze:Bez urazy grzebo, ale te Twoje teorie zaczynają mi przypominać planowanie z czasów PRL. Wtedy władza najlepiej wiedziała co dla obywatela najlepsze
Tu nie chodzi o to, że władza wie, co lepsze dla konkretnego człowieka, tylko o to, że potrafimy już z miarę dużym prawdopodobieństwem przewidzieć, co jest dobre dla społeczności. A ponieważ ludzie reagują na bodźce, to należy tak te bodźce skonstruować, by ich nie pchać na manowce.
Nie ma nic autorytarnego w podwyższaniu ceny benzyny o większą akcyzę i budowaniu tramwajów zamiast węzłów autostradowych.
Albo takiego mieszkańca przedmieść coś w Kielcach trzyma albo nie. Metodą na utrzymanie mieszkańców jest wspieranie edukacji i rozwoju przedsiębiorczości, czemu sprzyja duże zagęszczenie. Jeśli miasto się zmieni w węzeł dróg przelotowych, to nie będziemy konkurować z Krakowem, tylko ze Strykowem.kamilkw pisze: I powiedz przeciętnemu mieszkańcowi przedmieść, że powinien przeprowadzić się do Kielc a nie np. do Krakowa.
- kamilkw
Nigdy z Krakowem nie będziemy konkurować. Nawet jak pozamykamy wszystkie drogi. Możemy pokonkurować z Rzeszowem czy Białymstokiem. Czy naprawdę w Kielcach konieczne jest większe zagęszczenie niż mamy obecnie? Skoro podróż z jednego końca miasta na drugi zajmie godzinę na piechotę.
Ja za to widzę dużo socjalizmu. Naprawdę nie lubię jak mi się mówi co jest dla mnie lepsze.Nie ma nic autorytarnego w podwyższaniu ceny benzyny o większą akcyzę i budowaniu tramwajów zamiast węzłów autostradowych.
pletwa
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Ale o czym mowa, Kielce nie dbają o przedmieścia (za wyjątkiem wschodnich Kielc: Wikaryjska, Kanalizacja Kielce-Wschód, Zagórska, nie długo Sandomierska), więc jak można tu mówić o przyłączaniu. Jak w mieście będzie się dobrze mieszkało to mieszkańcy sami będą do niego garnąć. Na chwilę obecną powinni jedynie przyłączyć m. Dąbrowa Kolonia (gm. Masłów) bo teraz jest podzielona, a jest nierozerwalnie związana z kielecką częścią Dąbrowy. Ewentualnie Słowik-Markowizna jeszcze.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
Miasto potrzebuje nowych terenów żeby się rozwijać. Stwierdzenie że można budować więcej bloków w obecnych granicach jest dosyć "naiwna".
Staram się zrozumieć argumenty osób które "promują" zamykanie ulic, podnoszenie akcyzy na paliwo i wszechmocną komunikacją, ale...
...kompletnie do mnie nie przemawiają.
Komunikacja miejska jest rozwiązaniem tylko dla części społeczeństwa - uczniowie i studenci, ludzie pracujący w jednym miejscu i nie muszący poruszać się po mieście, osoby starsze.
Pisałem pracę magisterska o marketingu w instytucjach jak MPK. Kiedy tworzy się strategię promocyjną zaczyna się od określenia co (CEL) i dla kogo (grupa docelowa). Zadałem sobie pytanie, co do zaoferowania ma MPK dla osób mobilnych, którzy dziennie średnio muszą być w 3 miejscach w różnych częściach miasta. Na fali entuzjazmu i przekonania że może rzeczywiście można zamienić auto na autobus sprawdziłem ile czasu zajmuje taka trasa: biuro (Centrum) - klient 1 (Barwinek) - klient 2 (herby) - biuro. Następnego dnia tą samą trasę zrobiłem samochodem. Różnica była kolosalna, szczególnie w momencie kiedy wybrałem godzinę ok. 11 kiedy miasto jest w miarę przejezdne. Samochód był nie tylko szybszy, nie czekałem na przydankach, nie trzeba było dochodzić kilkuset metrów. Do tego dochodzą warunki atmosferyczne (były deszczowe dni i na test autobusowy nie wziąłem laptopa, torbę wypełniłem książkami).
Wyniki chciałem wykorzystać w promocji MPK. Z wiadomych przyczyn tego nie zrobiłem;)
To co chciałem przez to powiedzieć, to ludzie są mobilni. Coraz więcej stanowisk wymaga od pracownika posiadania prawa jazdy. Jeżeli całkowicie zamkniemy ulice w miastach, to zaczniemy utrudniać życie mieszkańcom zamiast ułatwiać. Moim zdaniem miasto powinno się rozrastać, tworzyć małe osiedla zamiast dużych blokowisk.
Ufff, ale się opisałem
Pozdrawiam
Staram się zrozumieć argumenty osób które "promują" zamykanie ulic, podnoszenie akcyzy na paliwo i wszechmocną komunikacją, ale...
...kompletnie do mnie nie przemawiają.
Komunikacja miejska jest rozwiązaniem tylko dla części społeczeństwa - uczniowie i studenci, ludzie pracujący w jednym miejscu i nie muszący poruszać się po mieście, osoby starsze.
Pisałem pracę magisterska o marketingu w instytucjach jak MPK. Kiedy tworzy się strategię promocyjną zaczyna się od określenia co (CEL) i dla kogo (grupa docelowa). Zadałem sobie pytanie, co do zaoferowania ma MPK dla osób mobilnych, którzy dziennie średnio muszą być w 3 miejscach w różnych częściach miasta. Na fali entuzjazmu i przekonania że może rzeczywiście można zamienić auto na autobus sprawdziłem ile czasu zajmuje taka trasa: biuro (Centrum) - klient 1 (Barwinek) - klient 2 (herby) - biuro. Następnego dnia tą samą trasę zrobiłem samochodem. Różnica była kolosalna, szczególnie w momencie kiedy wybrałem godzinę ok. 11 kiedy miasto jest w miarę przejezdne. Samochód był nie tylko szybszy, nie czekałem na przydankach, nie trzeba było dochodzić kilkuset metrów. Do tego dochodzą warunki atmosferyczne (były deszczowe dni i na test autobusowy nie wziąłem laptopa, torbę wypełniłem książkami).
Wyniki chciałem wykorzystać w promocji MPK. Z wiadomych przyczyn tego nie zrobiłem;)
To co chciałem przez to powiedzieć, to ludzie są mobilni. Coraz więcej stanowisk wymaga od pracownika posiadania prawa jazdy. Jeżeli całkowicie zamkniemy ulice w miastach, to zaczniemy utrudniać życie mieszkańcom zamiast ułatwiać. Moim zdaniem miasto powinno się rozrastać, tworzyć małe osiedla zamiast dużych blokowisk.
Ufff, ale się opisałem
- tomasz2719
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Jeśli chodzi o wschodnie Kielce, to wcale tak pięknie to nie wygląda. Mieszkańcy Wikaryjskiej ponoć przez jakieś 10 lat prosili się o kanalizację i asfaltową ulicę i dopiero rok temu coś z tym zrobili. Jeśli chodzi o ulicę Sandomierską, jeśli otworzą przejazd Świętokrzyską, czy też przedłużą Bohaterów Warszawy, to w końcu będzie ją można porządnie wyremontować.
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Miasto ma tereny, ale nie pod rozwój, ponieważ KOChK (Kielecki Obszar Chronionego Krajobrazu) ogranicza rozwój miasta. Jak sobie wyobrazasz miasto? Jako zespół wielkich połaci lasów i łąk? Dla mnie miasto = rozwój, ale zrównoważony, a w CK mamy stagnację jeśli chodzi o tereny inwestycyjne i budowlane. Gdzie te bloki widzisz, w Masłowie na zboczu Klonówki? A co miedzy Masłowem a Kielcami? Łąki i pastwiska?ColinCk pisze:Miasto potrzebuje nowych terenów żeby się rozwijać. Stwierdzenie że można budować więcej bloków w obecnych granicach jest dosyć "naiwna".
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
- Nowak
Właśnie wróćmy do tematu:
Zaawansowanie robót drogowych
Sierpień 2011
W ocenie Nadzoru wartość zrealizowanych w sierpniu robót drogowych wynosi: 4,212 mln zł netto/5,181 mln brutto.
W ocenie Nadzoru Wykonawca zrealizował: odhumusowanie w ilości 10,030 tys. m3 (na planowane wg sumy planów tygodniowych 13,914 tys. m3, a wg deklarowanego planu 11 tys. m3), wykopy w ilości 33,899 tys. m3 (na planowane wg sumy planów tygodniowych 66,296 tys. m3, wg deklarowanego planu 60,13 tys. m3 a wg zatwierdzonego harmonogramu 102,23 tys. m3), nasypy w ilości 108,192 tys. m3 (na planowane wg sumy planów tygodniowych 350,464 tys. m3, wg deklarowanego planu 248,109 tys. m3, a wg zatwierdzonego harmonogramu 478,896 tys. m3), wzmocnienie podłoża materacem kamiennym w ilości 18,369 tys. m3 (na planowane wg sumy planów tygodniowych 26,743 tys. m3, a wg deklarowanego planu 12,271 tys. m3) oraz stabilizacje cementem w ilości 24,329 tys. m3 (na planowane wg sumy planów tygodniowych 85, 414 tys. m3, a wg deklarowanego planu 39,875 tys. m3), warstwa technologiczna 16,850 tys. m3 (na planowane wg sumy planów tygodniowych 9,868 tys. m3, a wg deklarowanego planu 29,920 tys. m3) oraz przepusty w ilości 195,70 m (na planowane 176,43 m). Z uwagi na dotychczasowe opóźnienia wystąpił brak frontów robót dla realizacji zaplanowanych na sierpień w zatwierdzonym harmonogramie z 7.12.10 ilości: 63,23 tys. T podbudów bitumicznych i 36,26 tys. m3 nawierzchni bitumicznych.
Wartość wykonanych robót drogowych wg szacunku nadzoru wynosi 4,212 mln zł netto /5,181 mln zł brutto (na planowane brutto 51,389 mln zł) i stanowi 10,08 % planu miesięcznego wynikającego z zatwierdzonego harmonogramu robót. W stosunku do deklarowanego na sierpień planu wynoszącego w robotach drogowych 9,148 mln zł netto /11,252 mln zł brutto Wykonawca zrealizował 46,04 %.
http://www.s7-obwodnicakielc.pl/zaawans ... -drogowych
Zaawansowanie robót drogowych
Sierpień 2011
W ocenie Nadzoru wartość zrealizowanych w sierpniu robót drogowych wynosi: 4,212 mln zł netto/5,181 mln brutto.
W ocenie Nadzoru Wykonawca zrealizował: odhumusowanie w ilości 10,030 tys. m3 (na planowane wg sumy planów tygodniowych 13,914 tys. m3, a wg deklarowanego planu 11 tys. m3), wykopy w ilości 33,899 tys. m3 (na planowane wg sumy planów tygodniowych 66,296 tys. m3, wg deklarowanego planu 60,13 tys. m3 a wg zatwierdzonego harmonogramu 102,23 tys. m3), nasypy w ilości 108,192 tys. m3 (na planowane wg sumy planów tygodniowych 350,464 tys. m3, wg deklarowanego planu 248,109 tys. m3, a wg zatwierdzonego harmonogramu 478,896 tys. m3), wzmocnienie podłoża materacem kamiennym w ilości 18,369 tys. m3 (na planowane wg sumy planów tygodniowych 26,743 tys. m3, a wg deklarowanego planu 12,271 tys. m3) oraz stabilizacje cementem w ilości 24,329 tys. m3 (na planowane wg sumy planów tygodniowych 85, 414 tys. m3, a wg deklarowanego planu 39,875 tys. m3), warstwa technologiczna 16,850 tys. m3 (na planowane wg sumy planów tygodniowych 9,868 tys. m3, a wg deklarowanego planu 29,920 tys. m3) oraz przepusty w ilości 195,70 m (na planowane 176,43 m). Z uwagi na dotychczasowe opóźnienia wystąpił brak frontów robót dla realizacji zaplanowanych na sierpień w zatwierdzonym harmonogramie z 7.12.10 ilości: 63,23 tys. T podbudów bitumicznych i 36,26 tys. m3 nawierzchni bitumicznych.
Wartość wykonanych robót drogowych wg szacunku nadzoru wynosi 4,212 mln zł netto /5,181 mln zł brutto (na planowane brutto 51,389 mln zł) i stanowi 10,08 % planu miesięcznego wynikającego z zatwierdzonego harmonogramu robót. W stosunku do deklarowanego na sierpień planu wynoszącego w robotach drogowych 9,148 mln zł netto /11,252 mln zł brutto Wykonawca zrealizował 46,04 %.
Uprzedzili nas
Nowe nazwy węzłów po ukończeniu przebudowy obwodnicy
Węzeł Kielce Zachód zamiast węzła Kostomłoty – zmiana nazewnictwa węzłów drogowych planowana jest po ukończeniu budowy nowych odcinków tras ekspresowych realizowanych przez kielecki oddział Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, czyli na kieleckiej obwodnicy.
Nowe nazwy węzłów autostradowych i budowanych w ramach dróg ekspresowych to wynik trwającego w całej Polsce procesu ujednolicania oznakowanie i nazewnictwa tak, aby było ono jak najbardziej czytelne dla kierowców i dostarczało jak najlepszej informacji. Nazwa węzła powinna informować kierowcę o możliwości dojazdu do najbliższego miasta lub miejscowości. W przypadku większego miasta, na terenie lub w pobliżu którego jest więcej węzłów, nazwy mogą być dwuwyrazowe z nazwą miasta i kierunku geograficznego lub na przykład osiedla ( Kielce Północ, Kielce Bocianek).
Zgodnie z nowymi zasadami są już nazwane węzły zbudowane w ramach drogi ekspresowej S7 (Kielce Północ, Barcza, Zalezianka, Suchedniów) . Planowane są zmiany nazw węzłów budowanych w ramach kieleckiej obwodnicy na Kielce Zachód, Kielce Jaworznia, Kielce Południe. Nowy węzeł dwupoziomowy budowany w ramach wylotu wschodniego z Kielc drogi ekspresowej S74 w miejscu skrzyżowania ulicy Świętokrzyskiej i Alei Solidarności ma nosić nazwę Kielce Bocianek. Docelowo nowe nazwy będą miały wszystkie nowe węzły, które powstaną w ramach budowy dróg ekspresowych S7 Warszawa – Kielce – Kraków i S74 Piotrków Trybunalski – Kielce – Opatów – Nisko.
Echo Dnia, 18 października 2011, autor: /r/