MZD Kielce - Węzeł ul. Radomska/Solidarności

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 9 marca 2007, o 23:05

GAZETA WYBORCZA
Drogowcy montują nowe tablice informacyjne
marc
2007-03-09, ostatnia aktualizacja 2007-03-09 15:31
Na alei Solidarności i w rejonie ul. Radomska ustawiono nowe tablice informacyjne, które pokazują kierunki zjazdu na osiedla Na Stoku, Świętokrzyskie i Słoneczne Wzgórze.
- Chcieliśmy ułatwić kierowcom, nie tylko spoza miasta, dotarcie na poszczególne osiedla - wyjaśnia Zbigniew Czekaj, zastępca dyrektora Miejskiego Zarządu Dróg. Takie tabliczki mają się pojawić przy zjazdach na wszystkie osiedla. Na pierwszy ogień poszła ul. Radomska, bo jak wyjaśniają drogowcy, po budowie węzła tam najłatwiej przejechać właściwy zjazd.

O montaż takich tabliczek apelowali też czytelnicy biorący udział w akcji "Przystanek Kielce".
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3976412.html :arrow:
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 9 marca 2007, o 23:30

Taki mały drobiazg a cieszy :) Ciekawe jak wyglądają te tablice...

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 9 marca 2007, o 23:39

Michał pisze:Taki mały drobiazg a cieszy :) Ciekawe jak wyglądają te tablice...
Całkiem fajnie, dość czytelne. IMHO dobry krok w kierunku sensownego oznaczenia miasta, szczególnie właśnie na takich węzłach. Tablice tą, widziałem już w zeszła niedziele. Jest na wysokości wiaduktu, jadąd w stronę CH.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 10 marca 2007, o 10:50

mam pytanie... czy są to tablice normalnej wielkości drogowskazów czy takie mini-tabliczki jak były kiedyś? Jeśli to drugie to niestety, ale kierowca szybko jadącego samochodu nie zobaczy na jakie osiedle jest kierunkowskaz... :roll: Prędzej dla rowerów coś takiego
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 marca 2007, o 10:56

Ja bym sobie zyczyl zdjecie :) Mam nadzieje, ze to profesjonalne, duze tablice,a nie tabliczki :) w ogole moglibysmy zajac sie stworzeniem systemu informacji, o ktoryms kiedys juz pisalismy. Sprawa na inny watek.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 10 marca 2007, o 12:52

Mam nadzieje ze to jakies duze tablice, pozatym przeciez male tabliczki z nazwami osiedli juz byly przy skrecie w prawo na wiadukt.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 10 marca 2007, o 13:14

MeehoweCK pisze:mam pytanie... czy są to tablice normalnej wielkości drogowskazów czy takie mini-tabliczki jak były kiedyś? Jeśli to drugie to niestety, ale kierowca szybko jadącego samochodu nie zobaczy na jakie osiedle jest kierunkowskaz... :roll: Prędzej dla rowerów coś takiego
Duże, czytelne. Druga tablica na wysokości Komfortu/Tellepizzy jadąc od strony Warszawy. Mogłem wziąć aparat jak jechałem :oops: Może jutro :D

A co do roweru... już bym z chęcią pojechał, ale póki co dopiero odstawiłem rowerek do serwisu :evil:
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 10 marca 2007, o 14:00

Cos takiego :)

Obrazek

Obrazek

seba_ck

Post autor: seba_ck » 10 marca 2007, o 14:51

Chyba każdy jest zadowolony z nowych tablic informacyjnych. Są duże i widoczne. Teraz nie sposób pomylić zjazdu. :D

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 10 marca 2007, o 14:58

Takie tablice powinny być ustawione także w innych rejonach miasta przy dużych skrzyżowaniach, np. jadąc od str Krakowa: Białogon (pierwsze światła w mieście), Podkarczówka, Ślichowice (koło Lidla), Herby (skrzyżowanie z Jagiellońską), Śródmieście na wprost i w lewo, w prawo Pakosz, Barwinek (obecnie remontowany wiadukt). Takie oznaczenia ułatwiłyby zycie przyjezdnym
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 marca 2007, o 19:13

B@rteK pisze:Takie tablice powinny być ustawione także w innych rejonach miasta przy dużych skrzyżowaniach
Z artykulu wynika, ze beda. Swoja droga z jakiego powodu w nazwie Centrum Handlowe, handlowe napisano wielka litera?

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 10 marca 2007, o 19:20

No fajne te tablice.
Takich tablic w mieście brakowało ale nie rozumiem dlaczego w Kielcach nie umieszcza się drogowskazów nad jezdnią ?!
Wiem, że to jest droższe rozwiązanie od normalnej tablicy ale mamy XXI wiek!

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 10 marca 2007, o 19:47

bardzo mnie cieszą te tablice. Od zawsze mi ich w Kielcach brakowało. Pisałem o nich nawet w jednym ze swych pierwszych postów... Przede wszystkim powinny się pojawić przy zjazdach z obwodnicy. W drugiej kolejności przy wszystkich drogach krajowych przejeżdżających przez miasto... Wtedy będziemy mieć odpowiednio oznakowane miasto. Tylko mogli jeszcze dać kierunkowskazy też do innych osiedli na tych tablicach, albo chociaż do centrum. No ale najważniejsze, że w ogóle są
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 10 marca 2007, o 20:46

http://img154.imageshack.us/img154/8558/obraz017sw5.jpg - czemu nie ma kropeczki w napisie "Os Na Stoku"? :evil:
AR pisze:...nie rozumiem dlaczego w Kielcach nie umieszcza się drogowskazów nad jezdnią ?!...
No właśnie! Tym bardziej, że tam mogli by te tablice przymocować do mostu po obu jego stronach i wyglądałoby to znacznie lepiej :evil: A jeśli uznali by, że na moście będą za daleko wjazdów na osiedla to powinni zrobić specjalne słupy (coś w rodzaju bramki ze słupkami z poprzeczką - nie wiem jak to się fachowo nazywa :wink: ) i tam zamieścić te drogowskazy... Ale ważne, że wogóle pomyśleli o takich tablicach :)

PS - Powinni usunąć ten mini drogowskaz od strony wyjazdu z miasta, na którym jest napisane "Osiedle Świętokrzyskie" ;-)
autor pisze:...Swoja droga z jakiego powodu w nazwie Centrum Handlowe, handlowe napisano wielka litera?...
To chyba nie jest błąd, bo na przykład w gazetkach reklamowych na ostatniej stronie jak jest napisane, że jakiś sklep jest w centrum handlowym to jest napis "C.H.". Ale kropeczka po "Os Na Stoku" być powinna :twisted: Niby nic, ale to błąd ortograficzny :P
Ostatnio zmieniony 11 marca 2007, o 11:54 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pawloz

Post autor: pawloz » 11 marca 2007, o 02:56

Grzesiek pisze:czemu nie ma kropeczki w napisie "Os Na Stoku"?
Już myślałem, że chodzi Ci o to, żeby było "Oś. Na Stoku". Dopiero przyjrzałem się zdjęciu i zakumałem :D

A kropeczki nie ma, bo znaki robi się przy użyciu folii samoprzylepnej. Po prostu kropeczka się nie przykleiła, albo podczas transportu/montażu odkleiła.

Możliwe że to poprawią w ciągu kilku dni.

ODPOWIEDZ