MZD Kielce - Węzeł Żelazna - Rondo im.Herlinga-Grudzińskiego

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 22 listopada 2013, o 08:57

Baranówczanin pisze:w naszym mieście nie da sie określić co jest przedmieciem, co centrum itd, ze względu na dziką niereguralność zabudowy.
Przedmieście jest pojęciem bardziej rozmytym, ale jeśli chodzi o "centrum" czy "śródmieście", powiedzmy, że traktowane jako synonimy, to można dość łatwo znaleźć definicję, np.
Śródmieście – centralna część miasta, skupiająca funkcje administracyjne, handlowe, usługowe.

Definicja Edwardsa i Kloppera: Śródmieście to obszar zatrudnienia, gdzie koncentracja funkcji i aktywności centralnych jest najwyraźniej widoczna i gdzie wewnętrzny ruch w mieście wykazuje największą intensywność. Śródmieście określa się też jako teren położony w środku ciężkości układu komunikacyjnego miasta, na którym znajdują się ogólnomiejskie zespoły usługowe.
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Ar%C3%B3dmie%C5%9Bcie.

W Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690) można znaleźć:
§ 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) zabudowie śródmiejskiej — rozumie się przez to zgrupowanie intensywnej zabudowy na obszarze funkcjonalnego śródmieścia, który to obszar stanowi faktyczne lub przewidziane w planie miejscowym
centrum miasta lub dzielnicy miasta
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0020750690

W każdym przypadku zwraca się uwagę na intensywność zabudowy, oraz koncentrację odpowiednich funkcji (j.w.). Oczywiście, że są obszary, które spełniają takie kryteria częściowo (np. ul. Chęcińska), ale też i takie, które tych kryteriów w ogóle nie spełniają (np. ul. Spacerowa). Wspomniana przez Ciebie nieregularność zabudowy nie ma tu moim zdaniem nic do rzeczy (o ile dobrze rozumiem, co masz na myśli).

emem

Post autor: emem » 22 listopada 2013, o 13:36

AR pisze:
spidimarcin pisze:Droga powstała i…została zamknięta!
ECHO
Szok! :shock:
Dlaczego prezydent jeszcze nie rozgonił tego towarzystwa?!
Przecież to są kpiny!
Tłumaczenie Pana Skrzydło o bezpieczeństwie związanym z dojazdem do zawrotki.. TUTAJ zawracanie jakoś funkcjonuje i nie stawia się palisad.

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 22 listopada 2013, o 15:36

Wyjeżdżając z BP na Grunwaldzkiej i chcąc zawrócić na skrzyżowaniu też trzeba przeciąć trzy pasy.
Pewnie niebawem sprawa trafi do Teleexpressu :twisted:
Czy w MZD nikt nie ponosi odpowiedzialności za takie babole?

Awatar użytkownika
Thermalcake

Post autor: Thermalcake » 22 listopada 2013, o 16:29

ice pisze:Wyjeżdżając z BP na Grunwaldzkiej i chcąc zawrócić na skrzyżowaniu też trzeba przeciąć trzy pasy.
Lepiej o tym głośno nie mówić, bo zamkną wyjazd ze stacji.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 22 listopada 2013, o 16:46

ice pisze: Czy w MZD nikt nie ponosi odpowiedzialności za takie babole?
Nikt.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Robert-Kowal
Kontakt:

Post autor: Robert-Kowal » 22 listopada 2013, o 16:47

no ale stacja benzynowa to nie to samo co ulica prowadząca do wielu firm, gdzie ruch będzie większy, a do tego większość i tak będzie chciała zawracać a na bp niekoniecznie.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 22 listopada 2013, o 16:57

Mam wrażenie, że to stacja jest miejscem generującym bardzo duży ruch pojazdów 8)

Kelso

Post autor: Kelso » 22 listopada 2013, o 18:03

Panowie mówienie o niewiadomo jakim poszerzaniu śródmieścia jest trochę wyssane z palca. Prawda jest taka że nie jesteśmy w stanie zapełnić chociażby w połowie 3-ech powiedzmy nowoczesnych budynków (2 becherów i apolloplast przy W-skiej). Do tego buduje się ten biurowiec (chyba budaru) - też z szalonych lat 90. Zostaje jeszcze cały trójkat bermudzki przy Piotrkowskiej - niewykorzystany.
Jeśli myślimy o ścisłym centrum to jest ogromny niewykorzystany potencjał Placu Wolności, Mickiewicza itd. Dla mnie poszerzyc stare centrum to mozna o tereny do ulicy Prostej ograniczajac żeromskiego i Krakowska. Zreszta jak Skrzydło zrobi tam połączenie WP z Krakowską to stworzy to możliwość ulokowania tam nowych usług, lokali, jest już istniejący sąd.
Słowem nie mamy możliwości wykorzystania "naturalnego" centrum Kielc - więc ja nie widzę potrzeby sztucznego rozszerzania go...
O Nowym mieście proponowałbym zapomnieć, a tym bardziej o proponowanych tam wieżowcach 20 piętrowych, to nie Warszawa ( u nas 20 pieter wygladaloby monumentalnie a nie zwyczajnie ), niech buduja do 15-16, a bedzie bardzo dobrze :).
Jak patrzę realnie to niestety ale z Kielc nie zrobimy metropolii, niech chociaż będzie 2-gi Rzeszów z miejscami pracy itd..
Sorry ale takie mam refleksje czytajac o "srodmiesciu" itd.
"Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą" - św. Augustyn (Aureliusz Augustyn z Hippony)

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 22 listopada 2013, o 21:06

^^^Niestety pozostaje mi się tylko pod tym podpisać. "Niestety" - dlatego, że chyba jestem trochę takim kieleckim megalomanem i bardzo chciałbym widzieć ogromne, piękne i wielkomiejskie kieleckie centrum. Tyle, że, realnie rzecz biorąc, obawiam się, że szanse na to są właśnie takie, jak kolega powyżej opisał.

Awatar użytkownika
barteqck

Post autor: barteqck » 22 listopada 2013, o 22:21

Robert-Kowal pisze:no ale stacja benzynowa to nie to samo co ulica prowadząca do wielu firm, gdzie ruch będzie większy, a do tego większość i tak będzie chciała zawracać a na bp niekoniecznie.
No nie pierdziel takich głupot bo, aż śmiech to czytać. Postój sobie przy stacji BP i zobacz jaki jest ruch.

Nie wiem po jakiego h**a robią zamieszanie z tą Zagnańską jak podobne sytuacje można w Kielcach bez trudu podać:

Przykład 1: Wyjazd spod CopyNet w kierunku Galerii Echo - tutaj przecinamy 3 pasy na długości 65 metrów
Przykład 2: Wyjazd z Romualda na Sandomierską w kierunku Cedzyny tutaj przecinamy do nawrotki 3 pasy na długości 50 metrów
Przykład 3: Wyjazd ze stacji BP na Jagiellońskiej w kierunku centrum tutaj przecinamy 3 pasy na długości 60 metrów
Przykład 4: Wyjazd z osiedla Bocianek na Aleje Solidarności w kierunku Warszawy - tutaj przecinamy 3 pasy na długości 30 metrów

Niebezpiecznie jest także tutaj aż strach pomyśleć ile biało-czerwonych barierek ustawią po remoncie tego odcinka...[/url]
;)

Awatar użytkownika
Robert-Kowal
Kontakt:

Post autor: Robert-Kowal » 22 listopada 2013, o 22:45

barteqck pisze:
Robert-Kowal pisze:no ale stacja benzynowa to nie to samo co ulica prowadząca do wielu firm, gdzie ruch będzie większy, a do tego większość i tak będzie chciała zawracać a na bp niekoniecznie.
No nie pierdziel takich głupot bo, aż śmiech to czytać. Postój sobie przy stacji BP i zobacz jaki jest ruch.

Nie wiem po jakiego h**a robią zamieszanie z tą Zagnańską jak podobne sytuacje można w Kielcach bez trudu podać:

Przykład 1: Wyjazd spod CopyNet w kierunku Galerii Echo - tutaj przecinamy 3 pasy na długości 65 metrów
Przykład 2: Wyjazd z Romualda na Sandomierską w kierunku Cedzyny tutaj przecinamy do nawrotki 3 pasy na długości 50 metrów
Przykład 3: Wyjazd ze stacji BP na Jagiellońskiej w kierunku centrum tutaj przecinamy 3 pasy na długości 60 metrów
Przykład 4: Wyjazd z osiedla Bocianek na Aleje Solidarności w kierunku Warszawy - tutaj przecinamy 3 pasy na długości 30 metrów

Niebezpiecznie jest także tutaj aż strach pomyśleć ile biało-czerwonych barierek ustawią po remoncie tego odcinka...[/url]

Podałeś super przykłady...
Po 1: ze stacji BP na Grunwaldzkiej aby skręcić w lewo nie trzeba przecinać pasy do skrajnego ostatniego pasa tylko można to zrobić ze środkowego. Na stację tam wjeżdzaja osobówki a na Okrzei jak czytałeś artykuł jest wiele dostawczych samochodów.
Przykłady są słabe, bo nie wiem jakim cudem porównujesz wyjazd z pod CopyNetu do wyjazdu z ul. Okrzei
A przykład Bocianka to śmiech na sali. Na pewno 50 % mieszkańców zawraca na zwrotce w kierunku Dąbrowy i tam jedzie niż do centrum.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 22 listopada 2013, o 23:05

Co to za cyrk z tą zamkniętą ulicą??? Teraz dopiero przeczytałem artykuł i nadal próbuję zrozumieć (bez nadziei na pozytywny rezultat), o co w tym chodzi. To projektant jeden z drugim nie widział, gdzie jest wyjazd, a gdzie upchnął zawrotkę? Nie mógł jej narysować 40 metrów wcześniej, żeby nikogo nie kusiło do przecinania pod kątem prostym 3 pasów? Skale mu się pomyliły, czy robili we 2 na 3 zmiany, a każdy nie widział, co drugi projektuje?

Awatar użytkownika
spidimarcin
Kontakt:

Post autor: spidimarcin » 22 listopada 2013, o 23:09

Dla mnie to w ogóle paranoja. Już pomijając projektanta to tam naprawdę jest sporo miejsca i nie wiem o co robią zamieszanie :evil: to jest miasto do cholery czy autostrada?? W mieście powinno się ułatwiać dojazd a nie zmuszać kogoś do nadrabiania kilometrów...

kamil

Post autor: kamil » 22 listopada 2013, o 23:39

spidimarcin pisze:Dla mnie to w ogóle paranoja. Już pomijając projektanta to tam naprawdę jest sporo miejsca i nie wiem o co robią zamieszanie :evil: to jest miasto do cholery czy autostrada?? W mieście powinno się ułatwiać dojazd a nie zmuszać kogoś do nadrabiania kilometrów...
Chyba raczej autostrada. Przecież każdy wie, że ta droga nie jest wybudowana dla mieszkańców miasta, tylko dla przyjezdnych, żeby mogli jak najszybciej dojechać do centrum lub je ominąć (No i super dojazd dla urzędników z MZD którzy przeniosą się na dworzec PKP i wybudują parking "dla podróżnych", którzy sami cały zajmą razem z nieudacznikami z ZTM). A po zamontowaniu ViaTolla na obwodnicy S7 to będzie teraz główna trasa tranzytowa dla TIRów omijających opłaty... Miasto się rozwija :D

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 22 listopada 2013, o 23:55

Wjazd na rondo od strony IX Wieków jest źle wyprofilowany. Dziś autobus mi zajechał drogę, on będąc na lewym pasie, a ja na prawym. No chyba, że kierowca nie umiał się wpasować, ale musiałem przyhamować i obtrąbić go, żeby nie było obcierki. To czerwone między jezdniami aż prosi się o jakieś wypukłe przeszkody.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

ODPOWIEDZ