Rewitalizacja Środmieścia Kielc - Pl. Marii Panny

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
andrzeej
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: andrzeej » 16 listopada 2011, o 22:00

Najbardziej denerwuje mnie w miejskich inwestycjach to, że wykonawcy daje się bardzo długi termin, potem na budowie mało się dzieje, robotnicy się snują, a na końcu jest parę miesięcy opóźnienia z powodu "tajemniczych instalacji", "błędów w projekcie" i zdziwienia, że w zimie jest mróz i pada śnieg.

Ciekawe czy za półroczne opóźnienie wykonawca al. IX Wieków Kielc już zapłacił karę czy MZD nadal "się zastanawia"...

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 16 listopada 2011, o 22:07

Gdyby nie ten nieszczęsny murek byłoby naprawdę bez zarzutu... Ale niestety on psuje cały urok tego miejsca... Mała rzecz, a peszy...

W końcu doczekaliśmy się ładnych stylizowanych latarni.

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 16 listopada 2011, o 22:13

Jak widać 'coś' za 'coś'... ale wydaje mi się, że nowoczesne latarnie byłyby większym dramatem niż ten nieszczęsny murek.
<klawy tekścik w tym miejscu>

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 16 listopada 2011, o 22:13

Akurat w tym przypadku nie moglo sie dziac ze wzgledu na ilosc poprawek w projekcie.

ciekawski

Post autor: ciekawski » 18 listopada 2011, o 08:16

Pałac Biskupów Krakowskich w Kielcach rozbłysnął (video, zdjęcia)
Dobiegają końca prace nad iluminacją pałacu, w czwartek odbył się odbiór techniczny i siedziba Muzeum Narodowego rozbłysła. Zobacz galerię zdjęć - Chcieliśmy ocenić prace by skorygować ewentualne niedoskonałości – wyjaśnia Małgorzata Rupniewska pełnomocnik dyrektora Muzeum Narodowego ds. inwestycji. Konserwator zabytków zgłosił pewne uwagi i teraz projektant i wykonawca zarazem, Krzysztof Pająk ma je uwzględnić.

Ostateczny termin odbioru to 28 listopad. Od tego dnia pałac wraz z ogrodem powinien być oświetlany każdego dnia a właściwie nocy.

źródło: echo dnia
Prawdę mówiąc nie bardzo wiedziałem gdzie to wkleić więc dałem tutaj. Trzeba przyznać że wyglada rewelacyjnie.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 23 listopada 2011, o 21:55

Świetna wiadomość! Teraz czas na remont elewacji i blachy na dachu/wieżyczkach.

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 27 listopada 2011, o 22:44

Drugie wcielenie kieleckiego bruku

Bruk zerwany przy okazji przebudowy kieleckiego placu Najświętszej Maryi Panny zostanie jednak wykorzystany. Teraz będzie "nadawał klimat" w Tokarni.

O starą kamienną kostkę zdemontowaną m.in. z placu NMP oraz ul. Kapitulnej i Dużej poprosił prezydenta Kielc dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej. - Prezydent poszedł nam na rękę, za co jesteśmy bardzo wdzięczni. Pierwsza partia posegregowanego kamienia już do nas dotarła - mówi Beata Ryń, rzeczniczka prasowa Muzeum Wsi Kieleckiej.

Tłumaczy, że kamień się przyda, bo w Parku Etnograficznym w Tokarni trwa ustawianie ponad 40 nowych obiektów. Część z nich posłuży do rekonstrukcji sektora małomiasteczkowego, którego elementem będzie m.in. rynek. - I tam chcemy właśnie wykorzystać zdemontowany w Kielcach bruk, który dzięki swojemu wyglądowi będzie się idealnie komponował z całością. Dla nas jest bardzo cenny, bo nawet kupienie nowego materiału nie da tak dobrego efektu jak ułożenie starych kamieni - tłumaczy Ryń. Nie ukrywa, że muzealnicy liczą na kolejną partię starego kieleckiego bruku. - Na pewno dobrze go wykorzystamy, bo miejsca jest sporo, i mam nadzieję, że przy okazji kolejnych przebudów ulic w centrum Kielc miasto znów nam pomoże - mówi rzeczniczka. Zapowiada, że cała inwestycja w Parku Etnograficznym ma być gotowa w 2013 roku. Bruk ma być ułożony dopiero po rekonstrukcji wszystkich chałup.

A dlaczego miasto samo nie wykorzystało zdemontowanych kamieni do rewitalizacji centrum miasta? - Projekt modernizacji np. placu NMP czy poszczególnych ulic zakłada zastosowanie ściśle określonej kostki i płyt, które będą komponowały się z nawierzchnią całego rewitalizowanego śródmieścia - tłumaczy Jarosław Skrzydło, rzecznik Miejskiego Zarządu Dróg.

:arrow: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262, ... bruku.html

Znowu to samo. Projekt tak zakłada to znaczy, że wszystko jest ok!
Obrazek

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 27 listopada 2011, o 22:50

O tak, wszystko się w projektach zatwierdzanych przed MZD doskonale komponowało :D Np. oświetlenie
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 27 listopada 2011, o 22:57

Przynajmniej ten bruk się nie zmarnuje... W Tokarni maja głowę co z tym zrobić...

Dobrze, że nie podzieli losu warszawskiej kostki bazaltowej, wywożonej do Reichu albo na tarasy podwarszawskich nowobogackich "willi".

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 28 listopada 2011, o 00:18

To jest w sumie pozytywna informacja. Cieszę się, że stara kielecka kostka trafi do Tokarni.
A przy okazji - gdy niespełna 20 lat temu, na początku demokratycznych czasów, zdecydowano się w Kielcach na pierwszy duży remont w śródmieściu, wszystko skończyło się megaprzekrętem. Chodzi mi oczywiście o plac Wolności. Świetna granitowa kostka została zastąpiona polbrukiem, wtedy też postawiono te obrzydliwe budy. Parę lat temu rozmawiałem z pracownikiem Muzeum Wsi Kieleckiej i okazało się, że oni mieli ją dostać, jednak zerwana z placu granitowa kostka "zaginęła", a pracownikom MWK dano do zrozumienia, by zbytnio tym nie interesowali. Wtedy była taka wolna amerykanka, że nie było przeszkód, by "remont" placu Wolności prowadziła firma należąca do... miejskiego radnego (Jarmołowicza)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 28 listopada 2011, o 22:02

Byłem dzisiaj na placu i moim oczom ukazał się po raz pierwszy podświetlony Pałac Biskupi. Czułem się prawie jak na Wawelu! ;] W nocy całość już teraz robi piorunujące wrażenie. Naprawdę jest pięknie i Kielce mogą być dumne ze swojego serca, jakim jest ta okolica. Piękno tkwi w szczegółach, więc wierzę, że jeszcze kiedyś zostaną odtworzone rzeźby widoczne na poniższym zdjęciu. Można by było podsunąć pomysł zrekonstruowania ich w ramach pracy dyplomowej na kierunku rzeźba w kieleckim Liceum Plastycznym?

Obrazek

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 28 listopada 2011, o 22:44

Dzisiaj też długo się przyglądałem pałacowi i chyba coś poprawili z natężeniem światła bo podobało mi się znacznie bardziej niż poprzednim razem. Dziś nie miałem wrażenia, że jest tak "ostro".
Jeśli chodzi o rzeźby to odtworzą figury posłów szwedzkich i moskiewskich na frontonie pałacu, ale na tych czterech ewangelistów z dzwonnicy nie ma co liczyć. Te rzeźby istniały krótko - około 80 lat i zostały po prostu usunięte. Nikt nigdy nie planował ich przywrócić, panuje opinia, że to był nie do końca udany dodatek do dzwonnicy.
Warto przeczytać poniższy tekst i komentarze pod nim ("słynne" to tytuł w stylu Echa Dnia :wink: ):
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /275072827

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Petras » 30 listopada 2011, o 15:54

Czy mnie oczy nie mylą i widzę u dołu wieży płaskorzeźbę Kościuszki, obecnie stojącą przy alejce wzdłuż muru? Rzeźby... piękny pomysł. Kto jeszcze dzisiaj pamięta czy wie, że kiedyś były?
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 30 listopada 2011, o 21:47

Absolutnie Cię nie mylą, to była jej pierwotna lokalizacja. W czasie okupacji zdjęta, ukryta. Po wojnie ustawiona w obecnym miejscu.

Awatar użytkownika
inwestor

Post autor: inwestor » 6 grudnia 2011, o 20:16

Obrazek
Obrazek
pionki są w pionie, a poziomki w poziomie

ODPOWIEDZ