Rewitalizacja Śródmieścia Kielc - ul. Planty

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

qbasck

Post autor: qbasck » 2 grudnia 2010, o 14:38

Grzegorz pisze:Dlaczego ja nie pamiętam, że tam była narożna kamienica?! Byłem pewien, że żaden budynek się tam nie zmieści. Oby to szybko zabudowali...
Obrazek
PS - Białe plastikowe okna zepsuły wizualnie wiele kamienic. Widać to między innymi na porównaniu powyższych fotografii.
Ta kamienica była rozebrana dosyć niedawno jak dobrze pamiętam. Już chyba w 21 wieku .

Boss
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Boss » 2 grudnia 2010, o 14:52

i wielka szkoda że jej tam już niema. była ładna kontynuacja zabudowy a teraz mamy gołą, szpetną ścianę;/ mam nadzieje że to miejsce szybko zostanie wypełnione jakimś atrakcyjnym budynkiem.
ps. do kogo należy grunt na którym wcześniej znajdowała się ów kamienica? czy to działka należąca do miasta?
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 2 grudnia 2010, o 19:17

Szkoda, że już nie ma tej kamienicy.
Tylko czy ktoś będzie chciał bydować na takiej mini działce.
Mogli by też zabudować ten parking za tą kamienicą.

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 3 grudnia 2010, o 00:05

A ja pamiętam tą kamienicę, na dole był sklep jedzeniem dla niemowląt (?) - coś mi tak w głowie mgliście szumi... Rozbiórka była w połowie lat 90-tych.

Aha, co do prawa własności to może być to skomplikowane, bo kamienice leżące w tej pierzei (od strony ul. Planty) były przed wojna własnością Żydów. Sąsiadka nieistniejącej już dziś kamienicy (widoczne na zdjęciu) wróciła do spadkobiercy po przedwojennych właścicielach jakieś 17 lat temu.

ciekawski

Post autor: ciekawski » 16 stycznia 2011, o 19:19

jedyna modernizacja z sensem zrobiona. Jezdnia w stylu takim jak sienkiewka i szpaler tych samych lamp aż do IX wieków, a nie ta szopka którą tworzą na rynku.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 16 stycznia 2011, o 22:09

do tego latarnie są po obu stronach rzeki. Teraz jeszcze czem prędzej powinni wybudować ten murek, anty-powodziowy.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 16 stycznia 2011, o 22:19

ciekawski pisze:jedyna modernizacja z sensem zrobiona. Jezdnia w stylu takim jak sienkiewka i szpaler tych samych lamp aż do IX wieków, a nie ta szopka którą tworzą na rynku.
W tym jednym przypadku nie był to Chodor Projekt
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

ciekawski

Post autor: ciekawski » 17 stycznia 2011, o 08:22

RZ, to że inne biuro projektuje, nie zwalnia go z obowiązku by nawiązywało do okolicznych ulic. Bo wg mnie nie mozna robic ulicy, czy głównego placu miasta w oderwaniu od przyległych ulic, bo wszystko powinno tworzyc jedna całość, skoro miasto ma sie starać o rangę metropolii. A tu każdy sobie rzepke skrobie. Tak niszczyc na kolejne kilkadziesiąt lat centrum miasta. Porażka....

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 17 stycznia 2011, o 09:34

Chyba się nie zrozumieliśmy, więc napiszę to samo od innej strony: wszelka niespójność, wpadki i zastrzeżenia związane są z projektami Chodor-Projektu. Rynek, Małą, Dużą, Leśną projektowała jedna firma - własnie Chodor. I mimo że to jedna firma, każdy fragment robili w oderwaniu od przyległych ulic!
Wyjątkiem są Planty, które, tak jak zauwazyłeś, są zrobione spójnie z ulicą Sienkiewicza. Projekt Plant jednak, jako jedyny, został przygotowany przez inne biuro (Jaroszyńskiej-Ziach) i na to właśnie zwróciłem uwagę.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

ciekawski

Post autor: ciekawski » 17 stycznia 2011, o 11:45

Ok, rozumiem, choc teraz tym bardziej nei mogę zrozumieć faktu, jak jedna firma projektujaca kilka ulica zrobiła wszystko od sasa do lasa. Tym bardziej powinna wykazać się spójnością projektu, co chyba dla kazdego zdrowo myslącego człowieka byłoby normalne. Sami sobie chyba kopią grób po takich projektach, no comments....

Awatar użytkownika
Ronaldo
Kontakt:

Post autor: Ronaldo » 19 stycznia 2011, o 10:54

Kiedy bedzie mozna przejsc normalnie ta ulica ?

Czemu jezdza i parkuja tam auta ?

Nikogo to nie rusza ? :oops:
www.masazkielce24.pl Day Spa Kielce - ul. Warszawska ( naprzeciwko Galerii Korona )

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 19 stycznia 2011, o 12:22

Niestety nikogo - włącznie ze strażą miejską, która nie reaguje na łamanie prawa w tym miejscu. Zresztą - na Małej jest to samo - miał być deptak - jest parking dla grupki cwaniaków.

Awatar użytkownika
GooDek_238

Post autor: GooDek_238 » 20 stycznia 2011, o 13:58

Dziś idąc Sienkiewicza zobaczyłem strażaków miejskich chodzących z popularnym "lizakiem" :) i za wycieraczkami kilka mandacików :)

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 20 stycznia 2011, o 17:17

Niemożliwe! Mnie się nigdy nie udało czegoś takiego zobaczyć? Może jednak idzie ku zmianom? :?

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 21 stycznia 2011, o 10:29

Dzisiaj widziałem straż miejska na ul. Małej zatrzymującą samochody jadące w stronę rynku.

ODPOWIEDZ