Ta kamienica była rozebrana dosyć niedawno jak dobrze pamiętam. Już chyba w 21 wieku .Grzegorz pisze:Dlaczego ja nie pamiętam, że tam była narożna kamienica?! Byłem pewien, że żaden budynek się tam nie zmieści. Oby to szybko zabudowali...
PS - Białe plastikowe okna zepsuły wizualnie wiele kamienic. Widać to między innymi na porównaniu powyższych fotografii.
Rewitalizacja Śródmieścia Kielc - ul. Planty
-
Boss
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
i wielka szkoda że jej tam już niema. była ładna kontynuacja zabudowy a teraz mamy gołą, szpetną ścianę;/ mam nadzieje że to miejsce szybko zostanie wypełnione jakimś atrakcyjnym budynkiem.
ps. do kogo należy grunt na którym wcześniej znajdowała się ów kamienica? czy to działka należąca do miasta?
ps. do kogo należy grunt na którym wcześniej znajdowała się ów kamienica? czy to działka należąca do miasta?
CK|PL|EU
- Adasiek CK
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
A ja pamiętam tą kamienicę, na dole był sklep jedzeniem dla niemowląt (?) - coś mi tak w głowie mgliście szumi... Rozbiórka była w połowie lat 90-tych.
Aha, co do prawa własności to może być to skomplikowane, bo kamienice leżące w tej pierzei (od strony ul. Planty) były przed wojna własnością Żydów. Sąsiadka nieistniejącej już dziś kamienicy (widoczne na zdjęciu) wróciła do spadkobiercy po przedwojennych właścicielach jakieś 17 lat temu.
Aha, co do prawa własności to może być to skomplikowane, bo kamienice leżące w tej pierzei (od strony ul. Planty) były przed wojna własnością Żydów. Sąsiadka nieistniejącej już dziś kamienicy (widoczne na zdjęciu) wróciła do spadkobiercy po przedwojennych właścicielach jakieś 17 lat temu.
W tym jednym przypadku nie był to Chodor Projektciekawski pisze:jedyna modernizacja z sensem zrobiona. Jezdnia w stylu takim jak sienkiewka i szpaler tych samych lamp aż do IX wieków, a nie ta szopka którą tworzą na rynku.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
RZ, to że inne biuro projektuje, nie zwalnia go z obowiązku by nawiązywało do okolicznych ulic. Bo wg mnie nie mozna robic ulicy, czy głównego placu miasta w oderwaniu od przyległych ulic, bo wszystko powinno tworzyc jedna całość, skoro miasto ma sie starać o rangę metropolii. A tu każdy sobie rzepke skrobie. Tak niszczyc na kolejne kilkadziesiąt lat centrum miasta. Porażka....
Chyba się nie zrozumieliśmy, więc napiszę to samo od innej strony: wszelka niespójność, wpadki i zastrzeżenia związane są z projektami Chodor-Projektu. Rynek, Małą, Dużą, Leśną projektowała jedna firma - własnie Chodor. I mimo że to jedna firma, każdy fragment robili w oderwaniu od przyległych ulic!
Wyjątkiem są Planty, które, tak jak zauwazyłeś, są zrobione spójnie z ulicą Sienkiewicza. Projekt Plant jednak, jako jedyny, został przygotowany przez inne biuro (Jaroszyńskiej-Ziach) i na to właśnie zwróciłem uwagę.
Wyjątkiem są Planty, które, tak jak zauwazyłeś, są zrobione spójnie z ulicą Sienkiewicza. Projekt Plant jednak, jako jedyny, został przygotowany przez inne biuro (Jaroszyńskiej-Ziach) i na to właśnie zwróciłem uwagę.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
Ok, rozumiem, choc teraz tym bardziej nei mogę zrozumieć faktu, jak jedna firma projektujaca kilka ulica zrobiła wszystko od sasa do lasa. Tym bardziej powinna wykazać się spójnością projektu, co chyba dla kazdego zdrowo myslącego człowieka byłoby normalne. Sami sobie chyba kopią grób po takich projektach, no comments....
Kiedy bedzie mozna przejsc normalnie ta ulica ?
Czemu jezdza i parkuja tam auta ?
Nikogo to nie rusza ?
Czemu jezdza i parkuja tam auta ?
Nikogo to nie rusza ?
www.masazkielce24.pl Day Spa Kielce - ul. Warszawska ( naprzeciwko Galerii Korona )
- GooDek_238