Projekt: "Kino letnie"

To, co mozemy zrobic.

Moderatorzy: sueno, Daniel, Cyniczny Optymista

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 10 września 2008, o 17:53

Cel:
Wyniesienie trochę kultury pod gołe niebo.

Założenia:
"Kino letnie" polegać ma na serii seansów filmowych na powietrzu.
Zaczynać by miało się w połowie maja (lub gdy temetatura o zmroku pozwala na siedzenie na powietrzu powyżej godziny bez przemarznięcia) a kończyłoby się wraz z upływem września (lub gdy tempetaura o zmroku nie pozwala na siedzenie na powietrzu powyżej godziny bez przemarznięcia). Idealnym miejscem ich prezentowania była by tylnia ściana kina Moskwa od strony placu artystów (patrz foto). Seanse odbywałyby się raz lub 2 razy w tygodniu w weekeny lub w przypadku odbywających się imprez na placu artystów, w dni powszednie.

Podstawowe Problemy do rozwikłania:
1) Jakie kino, czyli filmy niezależne czy komercyjne, a może mieszanka?
2) Realizacja wyświetlania filmów?
3) Współpraca i patronat, czyli kto ze znanych?
4) Do kogo kierujemy to kino (dzieci, młodzież, studenci, starsi dorośli :wink: )?
5) Cisza po 22.

Wstepne propozycje:
Ad.1) i Ad.4) bo silne sprzężenie pomiędzy nimi - moja propozycja to mieszanka, jeden dzień dla filmów niezależnych i jeden dla komercyjnych( przy czym zaznaczam, że przecież nie muszą to być nowości, bo na przykład dobry film z przed kilku lat każdy chętnie by obejrzał mimo, że już go oglądał), czyli kino dla każdego :D
Ad.2) Nie jestem specjalistom, ale na początek wystarczy rozwiesić na ścianie białe płutno, do wyświetlania filmów rzutnik i laptop (ktoś wspominał o możliwości pożyczenia sprzętu z DŚT), a nagłośnienie 2 kolumny starczą (chyba że pomyślimy o Surround).
Ad.3) Pierwsze co nachodzi na myśl to kino Moskwa, która ma problemy z publiką i chętnie by się rozreklamowało, a poza tym ostatnio często stwiają na kino alternatywne (do tego co w Kinopleksie :P ). Instytucje zajmujące się kulturą w naszym mieście też powinny być zainteresowane, np. DŚT. Nad patronatem jeszcze sie nie zastanawiałem, ale na pewno widziałbym Wici.
AD.5) Problem szczególnie istotny w wakacyjne dni, gdy słońce zachodzi po 21.

Fotki:
Obrazek Obrazek Obrazek
---------------------------------------------------------------------------------
Kontakt: GG 4870053 lub forum :D
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

Awatar użytkownika
tom
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: tom » 11 września 2008, o 10:47

Myślę, że pierwszą rzeczą, którą powinniśmy zrobić to skontaktować się (najlepiej osobiście) z zarządcą kina "Moskwa" i przedstawić mu nasz projekt. Gdybyśmy uzyskali zgodę to może samo kino posiada niezbędny do realizacji tego przedsięwzięcia sprzęt?

Jak już wcześniej wspomniałem na forum i na spotkaniu - świetny pomysł!
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 11 września 2008, o 11:09

Pomysł jest świetny, ale o ile sobie przypominam, ten kawałek budynku z rzeczoną ścianą ma innego właściwiela niż samo kino i to może znacznie utrudnić realizację... Były przecież nawet problemy z usunięciem graffiti....
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Michał » 11 września 2008, o 11:31

No właśnie wspominałem wcześniej, że właściciel ponoć jest w Warszawie i to powoduje dodatkowy kłopot. Grafitti można usunąć najprosciej taką metodą jaką ono powstało ;)

Cyniczny Optymista
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Cyniczny Optymista » 13 września 2008, o 01:10

Pisze w imieniu Ja-ck'a - ktory dzis wraz ze mna (oraz wsparciem zlozonym z Obiadowiczow) udal sie na rekonesans w sprawie projektu do kina "Moskwa".

Rozmowa z reprezentantami wlasciciela - choc niezbyt dluga, bardzo tresciwa byla i wstepne ustalenia o wspolpracy nawet przyniosla.
Byla jednak istotna rowniez z innych wzgledow - zapoznalismy sie m.in z kosztorysem oficjalnym oraz, niejako od podszewki, poznalismy problematyke zwiazana z tymze tematem.

Koszt kopii: 300-600 pln
Koszt naglosnienia: 600 pln
Sprzetem wyswietleniowym dysponuje "Moskwa"

To te najwazniejsze.
Niemniej jednak - po rozmowie sadzimy, ze sa szanse na wspolprace, na wspolny front z dzierzawca kina (choc - jak powtarzam, to wstepne ustalenia), co pozwoliloby np obnizyc koszt kopii.
Z kolei jesli chodzi o naglosnienie - myslimy o alternatywach. Np wypozyczaniu z Bazy Zbozowej.

Tyle na dzis, bo pozno ciut ;)

Pzdr
Cynizm Optymizm i Ironia
Te trzy: z nich zas najwazniejszy jest dystans do samego siebie :)

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 13 września 2008, o 13:22

Tak.
Poza tym dowiedzieliśmy się, że właścicielem budynku jest Apollo Film z Krakowa a właścicielem kina, czyli tego co się dzieje wewnątrz budynku jest osoba prywatna. Sprawdziłem ich stronę: http://www.apollofilm.pl/nieruchomosci/index , napisane jest tam, że są właścicielami 3 nieruchomości w Kielcach:
Kielce – Centrum Usługowe Romantica
Kielce – Kino Moskwa
Kielce – Biurowiec ul. Staszica

z czego wywnioskowałem, że ta tylnie ściana na której planujemy wyświetlać filmy, to nie jest ściana kina moskwa, a oddzielnego biurowca ( http://www.apollofilm.pl/nieruchomosci/staszica ).

Co więcej, dowiedzieliśmy się, że kino moskwa od dwóch lat planuje już zorganizowanie kina letniego, tyle że jako osoba prywatna cieżko pozyskać partnerów, więc od jakiegoś czasu próbują zarejestrować stowarzyszenie, a sami więcie jak ciężko z tym idzie.
A więc potrzebne nam stowarzyszenie. Jeśli z założeniem stowarzyszenia inwestycji nadal będą problemy, to Arek (Cyniczny) jest w stanie zapewnić nam stowarzyszenie, pod które możemy się podpiąć, więc nie jest to problem.

Wracając do Apollo Film to podobno dogadanie z nimi czegokolwiek to mission impasible, niemniej będziemy próbować.

W związku z tym prosiłbym o alternatywne propozycje, gdzie widzielibyście możliwość organizacji kina letniego wraz z kilkoma zdaniami, dlaczego to byłoby dobre miejsce.
Jedną z propozycji jest muszla w parku. Plusem na pewno jest to, że jest to miejsce przystosowane do organizacji imprez i nikt by nie miał nic przeciwko, gdyby kino odbywało się po 22. Po drugie jest to w ścisłym centrum, choć w dniu kina widziałbym dodatkowe oznaczenia na ulicy Sienkiewicza zapraszające na kino.

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 16 września 2008, o 09:35

Zobowiązuje się wystosować do Bazy Zbożowej list ze wstępnym zapytaniem o sprzęt oraz o chęć współpracy, współdziałania przy tworzeniu projektu kina letniego. Przedstawię im pokrótce nasz pomysł oraz nasze wstępne możliwości jego realizacji. Przed wysłaniem listu zamieszczę go na forum.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 24 września 2008, o 14:22

Tom wysłałeś już może list do Bazy Zbożowj??
A może byśmy się sami tam przeszli, np. w piątek, sobote ??

Daj znać jeśli masz czas.

Może ktoś jeszcze jest zainteresowany wizytą w BZ??

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 24 września 2008, o 16:25

Ja bym się chętnie przeszedł, ale w piątek.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Cyniczny Optymista
Kontakt:

Post autor: Cyniczny Optymista » 24 września 2008, o 16:30

W sprawie kina letniego rozmawialem z naszym ostatnim Gosciem Specjalnym.
Powiedzial mi on, ze jednym z podmiotow ich dzialalnosci jest wspieranie tworzenia nowych grup obywatelskich.
Jedna z nich, ktora pilotuja ma praktycznie identyczny pomysl.
W jej sklad wchodza m.in obecni podnajemcy Kina Moskwa.
Moja sugestia jest taka - wydobede od Karola kontakt do tamtych i sprobujemy sie z nimi spotkac, zeby ten projekt robic razem z nimi.
W ten sposob mamy wieksza sile przebicia.

Co o tym myslicie?

Pzdr
Cynizm Optymizm i Ironia

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 24 września 2008, o 16:54

Cyniczny Optymista: Ja myślę, że to świetny pomysł.

Ja-ck, MeehoweCK: Listu jeszcze nie wysłałem. W piątek i sobotę pracuję do 18, więc nie będę mógł pójść, ale nie widzę przeszkód żebyście się wybrali beze mnie.
Komisja Rewizyjna czuwa!

pk5

Post autor: pk5 » 24 września 2008, o 16:56

Myślimy, że jest to bon beacoup.

Cyniczny Optymista
Kontakt:

Post autor: Cyniczny Optymista » 24 września 2008, o 17:15

pk5 pisze:...
Niech Cie szlag, PK5 ;)
Co to jest (..)bon beacoup(...)?
Domyslam sie, ze chodzi o konsensus, ale...

od moderatora (sueno): Proszę o nie cytowanie wypowiedzi, która znajduje się bezpośrednio nad Twoją.

od moderatora (pk5):^Marcin: Akurat tutaj, dodaje to pikanterii, uroku :)
Cynizm Optymizm i Ironia

pk5

Post autor: pk5 » 24 września 2008, o 17:21

@Arek: niech mnie szlag, rzeczywiście :)

Ciebie zresztą też, bo nie odpowiadasz na maile, co obecnie uważam za coś okropnego.

No ale to moje znaczy po prosty bardzo dobry, dosł. dużo dobry. :)

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 24 września 2008, o 19:50

Cyniczny Optymista pisze:
1)Z tego co pamiętam, to podczas naszej wizyty w kinie Moskwa, nasza rozmówczyni wspominała, że sami próbowali takie kino zorganizować i aktualnie próbują założyć stowarzyszenie, więc domyślam się, że to może o nich chodzić.

2)pk5 prosze mi tu nie wyjeżdzać z francuska. To polskojęzyczne forum. Poliglota sie znalazł :wink:

3)Arek: Wpadne więc na chwile w Czwartek zobaczyć jak wyduszasz z Karola kontakt :P

4)MeehoweCK: W takim razie przejdziemy się prawdopodobnie w piątek, jak coś to dam jeszcze jutro znać.

ODPOWIEDZ