Projekt Mały Watykan

To, co mozemy zrobic.

Moderatorzy: sueno, Daniel, Cyniczny Optymista

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 31 stycznia 2009, o 21:00

Nie mam nic przeciwko temu, ale to już byłby zupełnie inny projekt :wink:
A tak na serio - coś trzeba wybrać, od czegoś trzeba zacząć. Tu skupiamy się na odkrywaniu bogactwa wyłącznie Wzgórza Zamkowego, tak by było ono za 2-3 lata kolejnym, odrębnym sztandarowym produktem promowanym w kampanii ROT. Inne miejsca w województwie mają tam już swoje miejsce zapewnione, a Kielce nie. Ten projekt modelarski to zresztą potężne przedsięwzięcie i na razie z ekipą, która chce się go podjąć (bo przecież to nie ja będę to robił...) ustaliliśmy, że na początek pójdzie Brama Krakowska z fragmentem ganków. To pozwoli ocenić potrzebny czas i koszty. Ponieważ ma to być wierne odtworzenie i trzeba się przekopać przez zachowane źródła, realizacja całości może potrwać długo.

EDYTA:
Ale już można zacząć myśleć o tym jak powinna wyglądać strona internetowa "Małego Watykanu"! Liczę na Was... :)
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
T0MIKE
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 31 stycznia 2009, o 21:10

Trochę OT, ale może przy okazji coś się da zrobić z zapleczem budynku radia plus, od Zamkowej cały teren kościelny, aż do budynku PKZ jest wielka hałda śmieci, z wypalonymi zniczami.
Druga, rzecz, może też się przyda: pracownicy PKZ-ów właśnie od tegoż zaplecza palą znicze (może to te same?) w miejscu, gdzie rozstrzeliwano więźniów, a że to na terenie kościelny, to nikt inny tam nie chodzi. Byłem i jest tam jakaś ściana, od strony parku.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 31 stycznia 2009, o 21:27

Tam miała być inwestycja Caritasu (coś podobnego jak MOPR-owskie centrum przy Bodzentyńskiej), ale póki co nie udało się dla niej znaleźć źródeł finansowania. Muszę wypytać przy najbliższej okazji, czy coś nowego się nie "urodziło" w temacie. Sądzę, że rozpoczęcie miejskiej inwestycji na terenie zespołu powięziennego powinno zadziałać pozytywnie i przyspieszyć decyzje Kościoła dotyczące tego terenu. W najbliższym czasie zamierzam porozmawiać z ks. L. Skorupą - dyrektorem Jedności i Radia Plus - może się czegoś dowiem przynajmniej jeśli chodzi o bezpośrednie zaplecze budynku Radia.

Cyniczny Optymista
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Cyniczny Optymista » 31 stycznia 2009, o 21:48

Mysle, ze trzeba juz powoli zastanawiac sie nad przebiegiem trasy.
Przydaloby sie opracowac ze trzy wersje przebiegu trasy po wzgorzu:
2-3 godzinna, 6-godzinna i calodniowa na poczatek.
(potrzebne sa ladne nazwy)

Do tego weekendowy pakiet wycieczek po okolicach, gdzie punktem wyjscia sa Kielce, skad wyruszaja wycieczki autokarowe do okolicznych atrakcji.

(Musimy zaczac od uswiadomienia sobie, ze poki co (jeszcze ;) Kielce nie beda miejscem wycieczek dluzszych niz weekendowe. Zbyt slaba jest infrastruktura, zbyt malo atrakcji, zbyt malo eventow)

Wycieczki "Watykanskie":
Oprocz zroznicowania pod katem czasowym, proponuje ich rozbicie (i opracowanie zroznicowanego programu) dla wycieczek szkolnych, dla zagranicznych, dla osob starszych, dla wycieczek z dziecmi, itd.
Podstawowa trasa ta sama, ale powinny sie pojawic pewne wariacje: np dla dzieci Muzeum Zabawek, dla kogos z Rosji czy Izraela - wstawiamy odwiedziny miejsca najbardziej zwiazanego z tym krajem, emeryci - dluzsze przerwy i tansze miejsca z posilkami, wycieczki religijne - dluzsze pobyty w miejscach kultu, itd, itp.

Wycieczki po okolicy:
Znow rozbicie na:
kilkugodzinne, jednodniowe i dwudniowe.
Proponuje rowniez rozbicie wycieczek poza Kielce na cztery strony swiata:
- jednego dnia turysci jada do miejsc polozonych na wschod od Kielc, drugiego dnia na zachod, itd.
Jesli beda zadowoleni, to jest szansa ze kiedys wroca, zeby zobaczyc to, co na polnoc albo poludnie :)
Inne mozliwe podzialy wycieczek poza Kielce:
na zamki i palace,
na miejsca ciekawe przyrodniczo
na zabytki sakralne
szlak lieracki (juz istnieje cos takiego)
itd, itp.
Oczywiscie powinna tez byc wersja Gold - w jeden dzien wszystko co najlepsze :)

Te wszystkie oferty beda musialy byc wpisane w piekne, kolorowe katalogi i porozsylane do biur podrozy w calej Polsce.
Z tym ze musza juz byc perfekcyjnie dopiete:
- miejsca w hotelach, przewodnicy, autokary.

To tak na szybko.
Czekam na Wasze pomysly pod wspolnym tytulem "Jak przyciagnac i zatrzymac w Kielcach turystow (i ich kase ;)

Pzdr
A.

Ps: Zeby nie bylo, ze sam taki madry jestem i to wszystko wymyslilem ;) Wiekszosc z tych pomyslow to te, ktore podpatrzylem w Irlandii pracujac dla Tourism Ireland...
Oni na zawsze pozostana dla mnie wzorem profesjonalizmu.
Tam mieli np. specjalnych ludzi, ktorych zadaniem bylo dopasowywac wycieczki dla poszczegolnych grup narodowsciowych np. pod katem ich ulubionych potraw czy alkoholi :)
Cynizm Optymizm i Ironia
Te trzy: z nich zas najwazniejszy jest dystans do samego siebie :)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 31 stycznia 2009, o 22:27

Słusznie. Bardzo mi się to podoba. :)
Proponuję spotkanie dotyczące tej kwestii z udziałem Roberta Kulaka i zaproszonych przez niego przewodników. Sam przygotuję własne propozycje.

A tak w ogóle to trzeba jeszcze m.in. namówić TVP3 Kielce na nakręcenie filmu o Wzgórzu Zamkowym. Dokumentalny, ale ze scenkami aktorskimi ilustrującymi ciekawe wydarzenia z historii Kielc. W TVP Kielce pracuje mój kolega Michał Rykowski, który jest z wykształcenia aktorem (po krakowskiej PWST). Mieliśmy kiedyś taki projekt - Michał rozpisał wtedy scenariusz scenki o Tomaszu Zielińskim. Nagłośnienie przez media naszego projektu może oznaczać, ze nadszedł dobry czas, żeby z tym uderzyć do szefostwa TVP Kielce. A potem taki film mógłby być sprzedawany na dvd.

Mam już kontakt do p. T. Wróbla - autora aksonometrycznej mapy Kielc. Jutro do niego zadzwonię. I ciekawostka dla Cynicznego Optymisty. Powstała też aksonometryczna mapa Chęcin! Tyle tylko, że została zamówiona przez poprzedniego burmistrza, a obecny... nie chce za nią zapłacić...

Cały czas myślę, co można dodać do projektu. Przy tablicach z rysunkiem Wzgórza widziałbym też gabloty z aktualnymi informacjami o wszystkich wystawach, koncertach itd odbywających się w obszarze Małego Watykanu.

Zawsze chodziło mi po głowie wykorzystanie potencjału artystycznej kieleckiej młodzieży. Uderzyłbym do Instytutu Sztuk Pięknych UJK, kierunku wzornictwo na WSH oraz liceum plastycznego, by w ramach zajęć z uczniami i studentami projektowali artystyczne gadżety promujące Wzgórze Zamkowe (mogą to być też multimedia). Mogą to być zarówno pojedyncze drobiazgi np. ceramiczne, jak i wzory garżetów do produkcji.
Również ich poprosiłbym o rozpisanie wewnątrz swoich szkół konkursu na logo Małego Watykanu.

hey

Post autor: hey » 31 stycznia 2009, o 23:08

Wiadomo co w temacie zwiedzania katedralnej dzwonnicy i punktu widokowego ?

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 31 stycznia 2009, o 23:24

Na razie rozmawiałem z ks. S. Kowalskim tylko telefonicznie - wątek dzwonnicy póki co nie został rozwinięty (ale zagaiłem na ten temat - wspomniałem, ze bardzo mi się ten pomysł podoba i pasuje nam bardzo do koncepcji).

eM

Post autor: eM » 1 lutego 2009, o 11:27

RZ pisze:I ciekawostka dla Cynicznego Optymisty. Powstała też aksonometryczna mapa Chęcin! Tyle tylko, że została zamówiona przez poprzedniego burmistrza, a obecny... nie chce za nią zapłacić...
Wczoraj zresztą w TVP Kielce przy okazji materiału o budowie hali sportowej w Chęcinach burmistrz bardzo chętnie prezentował się na jej tle.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 1 lutego 2009, o 13:19

1. Termin "Mały Watykan" powinien mieć charakter subsydiarny (pomocniczy) do właściwego określenia Wzgórza Zamkowego (Katedralnego). Mówiąc "Mały Watykan" i nie mając innej oryginalnej nazwy świadczy to o tym, że nie jest to nic oryginalnego. Tak więc warto pomyśleć o innej nazwie- właściwej i oryginalnej, np Kleryków, ewentualnie Wzgórze Zamkowe (Katedralne)- ale to pierwsze szybciej zapada w pamięć i jest bardziej oryginalne. "Mały Watykan" powinien uzupełniać wyraz "Kleryków", np. "Kielce- Kleryków to swoisty Mały Watykan". Niektórzy powiedzą, że Kleryków źle się kojarzy- a wręcz przeciwnie. Jednoznacznie określa charakter tego miejsca. Czekam na opinie na ten temat.

2. Trzeba jak najszybciej wystąpić do UM o przystąpienie do sporządzania MPZP terenu Śródmieście: pomiędzy Jana Pawła II- parkiem miejskim, katedrą, a Zamkową (więzienie). Tam można fajny kawałek Klerykowa urządzić i uwolnić pod zabudowę lub inne wykorzystanie terenu. Przede wszystkim połączenie ciągiem pieszym Zamkowej z Jana Pawła II.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Cyniczny Optymista
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Cyniczny Optymista » 1 lutego 2009, o 14:48

Ad 2) Jak najbardziej za. W koncu po to, (poniekad) zapraszam Gosci, zeby z nich miec potem dla miasta pozytek ;)
Zaraz po stworzeniu pieknej koncepcji zagospodarowania - wypelnienia dzialaniami, projektu Maly Watykan, poklonimy sie pieknie panu Hajdorowiczowi i namowimy go, by dolaczyl sie do prosb ludzi z instytucji kulturalnych znajdujacych sie na Wzgorzu, by cos z tym miejscem wreszcie zrobic...

Ad 1) Rozumiem idee, ale potrzebujemy (IMHO) czegos bardzo chwytliwego, przykuwajacego uwage w nazwie, w pierwszym skojarzeniu.
A Maly Watykan brzmi tu lepiej niz Wzgorze Katedralne.
Poza tym - podejmowane dzialania marketingowe dotyczace wyeksponiwania MW jako odrebnej atrakcji sa podobne do kreacji nowej marki.
My nie mozemy sobie pozwolic, by juz na samym poczatku szedl dwoisty, rozbity przekaz dotyczacy nazewnictwa.
Po pierwsze - nie mamy na to srodkow (a na wykreowanie marki potrzebne sa one calkiem spore), a po drugie - nie mozemy sobie na to pozwolic ze wzgledu na silna opozycje wobec okreslenia Klerykow w samych Kielcach.
Spora grupa mieszkancow nie lubi tego okreslenia i chocby z tego powodu mogliby byc przeciwni calej idei zebrania "do kupy" atrakcji ze Wzgorza.
Nasz przekaz zwiazany z Malym Watykanem musi byc od razu niejako dwoistej natury: z jednej strony idzie na zewnatrz. By przekonac turystow, ze warto przyjechac do naszego miasta), z drugiej do wewnatrz. By przekonac samych mieszkancow, ze maja cos fantastycznego w swoim miescie. Cos na miare atrakcji innych miast.

Widzisz, Kielczanie - mimo swoistej dumy z regionu (Ach, kieleckie, jakie cudne - bylo pierwsza piosenka, ktorej mnie tu uczono :) w bardzo malym stopniu zdaja sobie sprawe z wartosci zabytkow jakie maja na swoim terenie.
Nie mozemy probowac budowac tej dumy od razu alienujac pewna ich grupe.
Bo takie konflikty szybko sie nakrecaja, a goraczka przeslania merytoryczne argumenty.
Tu nazwa Maly Watykan ma o tyle przewage, ze i tak od razu kojarzy sie z zabytkami koscielnymi, a nie budzi tak negatywnych odczuc jak Klerykowo.

Ale - to tylko moja opinia. Moge nie miec racji i chetnie wyslucham - Twoich czy innych osob, argumentow o tym :)

Pzdr
A.
Cynizm Optymizm i Ironia
Te trzy: z nich zas najwazniejszy jest dystans do samego siebie :)

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 1 lutego 2009, o 15:08

Wszystko tylko nie Kleryków... kojarzy się to koszmarnie negatywnie.

PS. Chyba, że chcemy zrobić negatywną kampanię, to proponuję jeszcze Kociełbów :)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 1 lutego 2009, o 17:58

Przylaczam sie do przedmowcy. Maly Watykan to nazwa odpowiednia. Po pierwsze nieco przewrotna, po drugie interesujaca.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 1 lutego 2009, o 21:58

No w sumie masz rację, Kleryków jest za bardzo napiętnowany, szczególnie w Ck, a Wzgórze Katedralne brzmi pospolicie. Jeśli nie ma innej oryginalnej nazwy to "Mały Watykan" może zostać- w sumie bazowalibyśmy na promocji watykańskiej, a nazwa mówiła by za siebie co można u nas zwiedzić.

0,24 km²ma Mały Watykan
0,44 km²ma Watykan,
Czyli prawie 2 razy mniejszy od Watykanu, więc może być "Mały Watykan" :)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 2 lutego 2009, o 23:46

Znając dotychczasowe wypowiedzi dla prasy dyr. Roberta Kotowskiego nie spodziewaliśmy się niczego innego - dzisiejsze spotkanie było bardzo sympatyczne i udane :)
Miło nam było usłyszeć, że gdybyśmy nie zgłosili się do dyr. R. K. my , to on zgłosiłby się do nas...
Myślę, że to początek naprawdę fajnej i owocnej współpracy.
R. Kotowski zgodził się być gościem OC 8 marca i już teraz możemy zapowiedzieć, że będzie o czym słuchać. Plany ma bardzo ciekawe - idzie to naprawdę w świetnym kierunku.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 5 lutego 2009, o 14:33

Kolejnym przedsięwzięciem dla stworzenia klimatu MW jest zorganizowanie chóru katedralnego. Ma ktoś kontakt z ks. Kowalskim, żeby o tym porozmawiać? Diecezja powinna mieć chór, mamy zdolną młodzież (szkoła muzyczna, Instytut Muzyki UJK, chór Fermata). Taki chór śpiewający chorały, pieśni gregoriańskie, i in. zawsze dodawałby ducha Małemu Watykanowi.

Ja sobie to wyobrażam jeszcze tak, że w czasie organizowania jakiś imprez kulturalnych taki chór mógłby śpiewać w różnych częściach Wzgórza Zamkowego, np. Ave Maria, Gaude Mater Polonia czy Bogurodzicę, niekoniecznie w katedrze.

PS: Sam zresztą śpiewałem w takim chórze, więc znam to od podszewki. To się może sprawdzić.

ODPOWIEDZ