Witacze - Pismo do Prezydenta Miasta
Moderatorzy: sueno, Daniel, Cyniczny Optymista
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Trzebaby teraz w jakiś sposób przekonać prezydenta do ogłoszenia konkursu, żeby to ludzie się wypowiedzieli na temat witaczy
Jakby UM na swojej stronie je zamieścił + jeszcze plakaty na placu artystów z projektami + akcja informacyjna kieleckich mediów, to szansa na wybór witacza bliskiego ideału byłaby najwieksza 
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
- MeehoweCK
- Kontakt:
no to akcję dalej prowadzimy, tylko zmieniamy jej charakter 
mój e-mail: meehoweck@o2.pl (jest podany w moim profilu)
mój e-mail: meehoweck@o2.pl (jest podany w moim profilu)
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
-
Cyniczny Optymista
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Niech zyje zdrowy rozsadek! ;)
Zgadzam sie z przedmowcami, ze nalezy kontynuowac akcje "Witacz".
Ten pomysl z urzadzeniem wystawy plakatow z propozycjami na Pl.Artystow jest, moim zdaniem, najlepszy.
Monitorujmy wiec moze wszystkie zglaszane propozycje - i pytajmy sie ich autorow czy nie chcieliby wziac udzialu w takiej wystawie.
Bo jesli znowu pan Cecula bedzie cos wymyslal, to kiepsko to widze ;)
Pzdr
Zgadzam sie z przedmowcami, ze nalezy kontynuowac akcje "Witacz".
Ten pomysl z urzadzeniem wystawy plakatow z propozycjami na Pl.Artystow jest, moim zdaniem, najlepszy.
Monitorujmy wiec moze wszystkie zglaszane propozycje - i pytajmy sie ich autorow czy nie chcieliby wziac udzialu w takiej wystawie.
Bo jesli znowu pan Cecula bedzie cos wymyslal, to kiepsko to widze ;)
Pzdr
Cynizm Optymizm i Ironia
Te trzy: z nich zas najwazniejszy jest dystans do samego siebie
To jest w ogóle szerszy temat.
Jesli głosuję na kogoś, to oczekuję, że jego praca będzie służbą publiczną polegającą m.in. na wyszukiwaniu i wspieraniu tych wszystkich, którzy mogą wnieść "coś swojego" do rozwoju miasta, budowy jego wizerunku. Że taka osoba nie będzie zazdrosna o pomysły innych, ale przeciwnie - będzie takie pomysły pomagała realizować. W ten sposób buduje się społeczeństwo obywatelskie.
Nasz prezydent sprawia niekiedy wrażenie, jakby uważał, że skoro został wybrany, to ma mandat do narzucania kielczanom swojego zdania. Gdy spotyka go krytyka (konstruktywna krytyka rzecz jasna - nie mówię tutaj o np. frustratach z forum GW), wydaje się wręcz... obrażony. Nikt nie jest omnibusem. Prezydent ma sporo niezłych pomysłów ale ma też trochę takich, które są po prostu złe. Niestety, bardzo źle reaguje na KAŻDĄ krytykę.
W takich właśnie sprawach jak "Don't give up - you are in Kielce" W. Lubawski nie chciał słuchać nikogo, tylko sam osobiście decydował. A właśnie szczególnie w takich sprawach zwykli kielczanie chcieliby mieć coś do powiedzenia. Gdy tylko jest mowa o wizerunku miasta, jego symbolach, zawsze żywo reagują, piszą i dzwonią do mediów, komentują.
Tymczasem znów - zamiast wybrać jasne, czytelne zasady, prezydent - jakby to była jego prywatna firma a nie służba publiczna - arbitralnie zdecydował, że zajmować tematem będzie się jeden znajomy plastyk, z którym ON SAM ustali "dla naszego dobra" jakie witacze będą zapraszać do naszego miasta.
A ja życzyłbym sobie zawsze jasnych transparentnych zasad - nie zdania sie na gust W. Lubawskiego, ale niezależnej (tzn. nie złożonej w większości z urzędników podległych prezydentowi) komisji, w której składzie znaleźli by się plastycy, architekci... Prezydent powołał na początku swego zarządzania miastem kilka takich "ciał doradczych" (kultura, gospodarka), ale mimo że były złożone z jego znajomych szybko o nich zapomniał. Wszelki słuch po nich zaginął.
Mam nadzieję, że to, że śmiano się z "Don't Give Up" w całej Polsce, a także dzisiejsza totalna krytyka witaczy-szubienic dadzą W. Lubawskiemu wreszcie coś do myślenia... Chociaż może po prostu będzie jeszcze bardziej zirytowany, ze mieszkańcy miasta nie dorosli do jego pomysłów...
Ja sam, skoro konkurs się nie udał, nie zlecałbym sprawy jednemu znajomemu plastykowi, ale wykorzystałbym sytuację, by zaprosić do przedstawienia swoich propozycji kielecką młodzież plastyczną, a więc studentów Instytutu Sztuk Pięknych UJK i uczniów liceum plastycznego.
Jesli głosuję na kogoś, to oczekuję, że jego praca będzie służbą publiczną polegającą m.in. na wyszukiwaniu i wspieraniu tych wszystkich, którzy mogą wnieść "coś swojego" do rozwoju miasta, budowy jego wizerunku. Że taka osoba nie będzie zazdrosna o pomysły innych, ale przeciwnie - będzie takie pomysły pomagała realizować. W ten sposób buduje się społeczeństwo obywatelskie.
Nasz prezydent sprawia niekiedy wrażenie, jakby uważał, że skoro został wybrany, to ma mandat do narzucania kielczanom swojego zdania. Gdy spotyka go krytyka (konstruktywna krytyka rzecz jasna - nie mówię tutaj o np. frustratach z forum GW), wydaje się wręcz... obrażony. Nikt nie jest omnibusem. Prezydent ma sporo niezłych pomysłów ale ma też trochę takich, które są po prostu złe. Niestety, bardzo źle reaguje na KAŻDĄ krytykę.
W takich właśnie sprawach jak "Don't give up - you are in Kielce" W. Lubawski nie chciał słuchać nikogo, tylko sam osobiście decydował. A właśnie szczególnie w takich sprawach zwykli kielczanie chcieliby mieć coś do powiedzenia. Gdy tylko jest mowa o wizerunku miasta, jego symbolach, zawsze żywo reagują, piszą i dzwonią do mediów, komentują.
Tymczasem znów - zamiast wybrać jasne, czytelne zasady, prezydent - jakby to była jego prywatna firma a nie służba publiczna - arbitralnie zdecydował, że zajmować tematem będzie się jeden znajomy plastyk, z którym ON SAM ustali "dla naszego dobra" jakie witacze będą zapraszać do naszego miasta.
A ja życzyłbym sobie zawsze jasnych transparentnych zasad - nie zdania sie na gust W. Lubawskiego, ale niezależnej (tzn. nie złożonej w większości z urzędników podległych prezydentowi) komisji, w której składzie znaleźli by się plastycy, architekci... Prezydent powołał na początku swego zarządzania miastem kilka takich "ciał doradczych" (kultura, gospodarka), ale mimo że były złożone z jego znajomych szybko o nich zapomniał. Wszelki słuch po nich zaginął.
Mam nadzieję, że to, że śmiano się z "Don't Give Up" w całej Polsce, a także dzisiejsza totalna krytyka witaczy-szubienic dadzą W. Lubawskiemu wreszcie coś do myślenia... Chociaż może po prostu będzie jeszcze bardziej zirytowany, ze mieszkańcy miasta nie dorosli do jego pomysłów...
Ja sam, skoro konkurs się nie udał, nie zlecałbym sprawy jednemu znajomemu plastykowi, ale wykorzystałbym sytuację, by zaprosić do przedstawienia swoich propozycji kielecką młodzież plastyczną, a więc studentów Instytutu Sztuk Pięknych UJK i uczniów liceum plastycznego.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
1) Pierwsza rzecz do dyskusji: czy organizujemy wystawe samodzielnie jako stowarzyszenie inwestycje (bo takowe istenieje
) czy w porozumieniu z władzami miasta(a jeśli tak to w jaki sposób, na jakiej zasadzie, z kim należało by o tym porozmawiać)?
2) Czy wystawe przedstawić samodzielenie czy może przy okazji jakiejś imprezy na placu art.? Jeśli samodzielnie to trzeba by zarezerwować plac, na któryś weekend, a może na dłużej te prace rozwiesić ??
3) Fajnie by było gdyby kielczanie mogli oddawać jakoś swoje głosy (może karta na podpisy albo urna wyboracza
) lub wyrażać opinie na temat przedstawionych prac (myślałem też żeby przy każdej pracy był zeszyt z możliwością wpisu).
4) Fajnie by było, żeby pojawiły się pracę z UJK i plastyka, ale sądze, że należały by zorganizować wystawę w ciągu miesiąca puki mamy naszą piękną złotą jesień, a zajęcia na UJK zaczynają sie dopiero za 3 tygodnie... Co do plastyka to ktoś oficjalnie by sie deklarował (ma znajomości
) ogłosić tam naszą akcje, czy może zrobimy jakiś palakt??
5) Może to przesada, ale też możnaby zrobić wystawę objazdową po osiedlach w miejscach najsześciej uczęszczanych (jeden dzien jedno osiedle).
2) Czy wystawe przedstawić samodzielenie czy może przy okazji jakiejś imprezy na placu art.? Jeśli samodzielnie to trzeba by zarezerwować plac, na któryś weekend, a może na dłużej te prace rozwiesić ??
3) Fajnie by było gdyby kielczanie mogli oddawać jakoś swoje głosy (może karta na podpisy albo urna wyboracza
4) Fajnie by było, żeby pojawiły się pracę z UJK i plastyka, ale sądze, że należały by zorganizować wystawę w ciągu miesiąca puki mamy naszą piękną złotą jesień, a zajęcia na UJK zaczynają sie dopiero za 3 tygodnie... Co do plastyka to ktoś oficjalnie by sie deklarował (ma znajomości
5) Może to przesada, ale też możnaby zrobić wystawę objazdową po osiedlach w miejscach najsześciej uczęszczanych (jeden dzien jedno osiedle).
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Poprzednie biorące udział w konkursie projekty zostały odrzucone i nie ma możliwości, żeby teraz któryś z nich został wtórnie przyjęty (zresztą, mimo, ze są lepsze od "szubienicy" nie powalają na kolana).
Projekt Michała (który jest ładny) nie został w żaden sposób formalnie przedstawiony i może być tylko pokazywany jako przykład, że jest możliwe niemalże od zaraz przygotowanie propozycji ciekawszej od wielu konkursowych.
Ja bym wolał poczekać dłużej na nowe projekty licząc, że pojawi się coś extra niż natychmiast wybierać coś z tego co jest. Efekt dzisiejszej decyzji pozostanie przecież na długie lata. I
nnymi słowy - w moim przekonaniu wystawa powinna być zaproszeniem do publicznej dyskusji, w której szczególny głos mają młodzi kieleccy plastycy.
Projekt Michała (który jest ładny) nie został w żaden sposób formalnie przedstawiony i może być tylko pokazywany jako przykład, że jest możliwe niemalże od zaraz przygotowanie propozycji ciekawszej od wielu konkursowych.
Ja bym wolał poczekać dłużej na nowe projekty licząc, że pojawi się coś extra niż natychmiast wybierać coś z tego co jest. Efekt dzisiejszej decyzji pozostanie przecież na długie lata. I
nnymi słowy - w moim przekonaniu wystawa powinna być zaproszeniem do publicznej dyskusji, w której szczególny głos mają młodzi kieleccy plastycy.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- sueno
- Kontakt:
RZ: Nie zgodzę się że poprzednie prace nie mogą uczestniczyć w konkursie. Problem z konkursem tkwił raczej w Jury a nie w samych pracach
Ja bym napisał pisemko do Prezydenta z naszymi propozycjami. Jak widzimy rozwiązanie problemu "witaczy" i jak widzimy wybór najładniejszego. Coś w ten deseń:
Ja dziś więcej nic nowego nie wymyślę 
Ja bym napisał pisemko do Prezydenta z naszymi propozycjami. Jak widzimy rozwiązanie problemu "witaczy" i jak widzimy wybór najładniejszego. Coś w ten deseń:
Miałbym prośbę, jakby ktoś kto ma więcej weny ode mnie (coś mnie opuściła i pustkę w głowie mam) i poprawił pisemko, skrytykował, dodał coś, to żeby wkleił poniżejKielce dnia 11 września 2008r.
Prezydent Miasta Kielce
Pan Wojciech Lubawski
Szanowny Panie Prezydencie
Z wielką przyjemnością i uznaniem przeczytaliśmy o Pańskiej decyzji wycofania się z wybranego pomysłu witaczy autorstwa Pana Marka Cecuły. Podobnie jak i inni mieszkańcy miasta uważaliśmy ten projekt za ośmieszający nasze piękne miasto. Liczymy, iż podobnie jak i w tym przypadku będzie Pan Prezydent brał w przyszłości pod uwagę głos mieszkańców przy dokonywaniu decyzji związanych z wyglądem i promocją miasta.
Niepokojem jednak napawa nas fakt, iż kolejny projekt znów ma zostać wykonany przez Pana Marka Cecułę. Naszym zdaniem w Kielcach mieszka spora liczba osób, które również mogłyby zaprezentować swoje pomysły. Mamy przecież Instytutu Sztuk Pięknych Uniwersytetu im. Jana Kochanowskiego oraz uczniów liceum plastycznego, którzy mogliby pomóc w tworzeniu projektu. Istnieją również agencje reklamowe które profesjonalnie zajmują się tworzeniem wizerunku, folderów i reklam oraz mają doświadczenie realizacji podobnych projektów.
Decyzja o wyglądzie witaczy nie musi być przecież podjęta natychmiast a efekt jej będziemy odczuwać przez następne lata, więc decyzja ta powinna to być dokładnie przemyślana i skonsultowana z jak największą liczbą osób. Do wyboru najlepszych projektów witaczy mógłby Pan Prezydent zaangażować samych Kielczan podobnie jak to ma miejsce obecnie w organizowanej wspólnie akcji „Razem pochwalmy Kielce”.
Urząd Miasta mógłby zamieścić na swojej stronie internetowej wszystkie projekty witaczy i umożliwić mieszkańcom głosowanie na nie. Dodatkowo dla osób które nie mają dostępu do internetu można by było przedstawić wizualizację projektów na placu artystów bądź w Urzędzie Miasta. Myślimy również, iż kieleckie media mogłyby również dopomóc w rozpropagowaniu tej akcji i zapoznania mieszkańców z projektami. Przecież wszystkim nam zależy na jak najlepszym wizerunku miasta.
Łączymy wyrazy szacunku
Forumowicze http://www.inwestycje.kielce.pl
Do wiadomości:
- Gazeta Wyborcza – Kielce,
- Echo Dnia,
- Radio Kielce,
- Radio Plus – Kielce,
- Radio Fama,
- Wici.info.
- sueno
- Kontakt:
KIELCE
11 września 2008 - 0:01
Głosujcie na najlepszy projekt witacza (zdjęcia)
Projekt rogatek wytypowany przez władze Kielc nie spodobał się naszym czytelnikom.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Przedstawiamy dziesięć projektów witaczy. Który podoba się Państwu najbardziej?
Prezentujemy wszystkie propozycje nadesłane na konkurs do magistratu. Sami wybierzcie najładniejszy.
Pod naporem krytyki naszych czytelników prezydent Kielc, Wojciech Lubawski zrezygnował z wybranego projektu witaczy. W czwartek prezentujemy wszystkie. Głosujcie, który jest najlepszy.
Po tym jak we wtorkowym wydaniu "Echa Dnia” opublikowaliśmy wizualizację wybranego przez naszych urzędników projektu witaczy, które miały się pojawić przy głównych drogach wjazdowych do stolicy województwa świętokrzyskiego rozdzwoniły się telefony w naszej redakcji. Ruszyła lawina krytyki.
WYCOFAŁ SIĘ
Głosy niezadowolenia przekazaliśmy do prezydenta Kielc, Wojciecha Lubawskiego, który z pomysłu realizacji projektu się wycofał i zapowiedział szukanie kolejnych rozwiązań.
Przypomnijmy, że miasto ogłosiło konkurs na zaprojektowanie witaczy. Nadesłano nań kilka propozycji, ale żadna nie została uznana za dobrą. Prezydent zwrócił się, więc do Marka Cecuły, uznanego w świecie plastyka, by ten zaproponował swoją wersję. Cecuła przedstawił dwie propozycje, jedną elektroniczną, drugą w formie rzeźby, którą wybrano, ale wiadomo już, z jakim skutkiem.
PRACUJE NAD PROJEKTEM
Marek Cecuła pracuje już nad nowym projektem. - Robimy rewizję całego projektu i tworzymy nowe wzory. Ten nowy projekt będzie na pewno zbliżony do tej pierwszej prostszej formy, lecz to nie jest jeszcze do końca opracowane. Dlatego wolałbym poczekać z pokazywaniem projektu, by nie rozdmuchiwać już i tak nagrzanej atmosfery.
Poprzednie wizualizacje nie pokazują dobrze mojego zamysłu i nie są dobrze przyjęte. Sytuacja jest dobra, bo pozwala nam na dalsze poszukiwania, rozpoznanie nowych i innych możliwości. Witacze na pewno pojawią się wkrótce na powierzchni i będzie można je zobaczyć.
WASZ GŁOS SIĘ LICZY
My postanowiliśmy zaprezentować wszystkie propozycje witaczy. Zarówno te nadesłane na konkurs jak i Marka Cecuły. Obejrzyjcie i zdecydujcie, który wam się podoba. Opinie możecie wyrażać telefonicznie, a także głosować na naszej stronie internetowej. Wyniki sondy przekażemy prezydentowi.
Lidia Cichocka
źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /212478607
- sueno
- Kontakt:
Z jednej strony bardzo cieszy fakt, że Prezydent chce zasięgnąć opinii mieszkańców, a z drugiej strony szkoda że nie rozszerzy listy projektów... Te które tutaj są zamieszczone nie są wcale o wiele lepsze od tego Cecułowatego.
-
Cyniczny Optymista
- Kontakt:
Coz, okazuje sie, ze nie Gazeta, a Echo Dnia bedzie naszym sojusznikiem w tej awanturze o witacze.
Sluchajcie.
Nie mozemy, ot tak, odpuscic. Bo, niestety, zgadzam sie z Sueno, ze one nie sa o wiele lepsze.
Coz wiec proponuje:
Zbierzmy wszystkie pozostale propozycje witaczy o ktorych wiemy (te spoza konkursu) i poprosmy Echo, zeby je umiescili jako kontrpopozycje.
Skoro chca urzadzic sonde nad tamtymi, moze zgodza sie na podobne wobec tych tutaj.
Co Wy na to?
Pzdr
Sluchajcie.
Nie mozemy, ot tak, odpuscic. Bo, niestety, zgadzam sie z Sueno, ze one nie sa o wiele lepsze.
Coz wiec proponuje:
Zbierzmy wszystkie pozostale propozycje witaczy o ktorych wiemy (te spoza konkursu) i poprosmy Echo, zeby je umiescili jako kontrpopozycje.
Skoro chca urzadzic sonde nad tamtymi, moze zgodza sie na podobne wobec tych tutaj.
Co Wy na to?
Pzdr
Cynizm Optymizm i Ironia
- tom
- Kontakt:
Więc zastanówmy się co mamy do dyspozycji:

Autor - użytkownik Michał. Moim zdaniem bezapelacyjnie najlepszy z witaczy jakie dotychczas widziałem.
Michał napisał: "Moja radosna twórczość. Zrobione wcześniej ale nie było mnie ostatnio i nie miałem okazji wrzucić na forum.
PS. Aha, i tam gdzie jest napis "Dziś w Kielcach..." to jest przewidziany wyświetlacz LED, który mógłby być zdalnie sterowany i uaktualniany"

Autor - AR. Jak sam napisał projekt powstał w pięć minut. Myślę, że po lekkim dopracowaniu to może być bardzo dobra propozycja.

Autor - 193. Jak napisał - bardzo wstępna propozycja, w zasadzie modyfikacja projektu AR'a. 193 obiecał dopracować projekt.
Jeszcze tutaj dwa linki zamieszczone przez Cynicznego Optymistę:
http://www.goldenline.pl/forum/kielce/95345/s/8#8882316
http://www.goldenline.pl/forum/kielce/95345/s/9#8889540
Jeden zawiera bilbordy, drugi propozycje witaczy. Jak wspomniał sam Cyniczny, jest w kontakcie z autorami.
Jak widzicie mamy jedną wyróżniającą się propozycję, która wg mnie bije na głowę wszystkie z dotychczas zgłoszonych do konkursu i w ogóle wszystkich jakie się pojawiły w różnych mediach oraz na forach.
Jeżeli ktoś z Was na forum na graficzne zacięcie to mógłby przygotować chociaż jakąś roboczą, wstępną wersję własnego witacza. Może to być tylko ogólny zarys.

Autor - użytkownik Michał. Moim zdaniem bezapelacyjnie najlepszy z witaczy jakie dotychczas widziałem.
Michał napisał: "Moja radosna twórczość. Zrobione wcześniej ale nie było mnie ostatnio i nie miałem okazji wrzucić na forum.
PS. Aha, i tam gdzie jest napis "Dziś w Kielcach..." to jest przewidziany wyświetlacz LED, który mógłby być zdalnie sterowany i uaktualniany"

Autor - AR. Jak sam napisał projekt powstał w pięć minut. Myślę, że po lekkim dopracowaniu to może być bardzo dobra propozycja.

Autor - 193. Jak napisał - bardzo wstępna propozycja, w zasadzie modyfikacja projektu AR'a. 193 obiecał dopracować projekt.
Jeszcze tutaj dwa linki zamieszczone przez Cynicznego Optymistę:
http://www.goldenline.pl/forum/kielce/95345/s/8#8882316
Jeden zawiera bilbordy, drugi propozycje witaczy. Jak wspomniał sam Cyniczny, jest w kontakcie z autorami.
Jak widzicie mamy jedną wyróżniającą się propozycję, która wg mnie bije na głowę wszystkie z dotychczas zgłoszonych do konkursu i w ogóle wszystkich jakie się pojawiły w różnych mediach oraz na forach.
Jeżeli ktoś z Was na forum na graficzne zacięcie to mógłby przygotować chociaż jakąś roboczą, wstępną wersję własnego witacza. Może to być tylko ogólny zarys.
Komisja Rewizyjna czuwa!
- sueno
- Kontakt:
Razem z eRZetem popełniliśmy następujące pisemko biorąc pod uwagę bieżącą sytuację
Jak ktoś ma jakieś sugestie to zapraszam do komentowania / poprawiania 
Kielce dnia 11 września 2008r.
Prezydent Miasta Kielce
Pan Wojciech Lubawski
Szanowny Panie Prezydencie
Z wielką przyjemnością i uznaniem przyjmujemy Pana decyzję o wycofaniu się z realizacji projektu witaczy autorstwa Pana Marka Cecuły. Podobnie jak i inni mieszkańcy miasta (o czym informują media) jednomyślnie uznaliśmy ten projekt za całkowicie nieudany, wręcz - przez skojarzenie z szubienicą - ośmieszający nasze piękne miasto. Liczymy, że w przyszłości, podobnie jak w tym przypadku, przy podejmowaniu decyzji związanych z wyglądem i promocją miasta będzie Pan Prezydent brał pod uwagę głos mieszkańców.
Niepokojem jednak napawa nas fakt, iż kolejny projekt witaczy znów ma zostać wykonany przez Pana Marka Cecułę. Doceniamy jego dokonania jako ceramika i cieszymy się, że jego projekt Centrum Ceramiki przy ulicy Zamkowej będzie realizowany, nie rozumiemy jednak dlaczego z realizacji projektu witaczy wyłączeni są inni kieleccy plastycy. Sądzimy, że w sprawach związanych z wizerunkiem miasta Prezydent powinien przeprowadzać szerokie konsultacje społeczne a szczególnie kontrowersyjne wydaje nam się podejmowanie arbitralnych decyzji w sprawach artystycznych.
Naszym zdaniem w Kielcach mieszka spora liczba osób, które powinny zostać zaproszone do zaprezentowania swoich pomysłów. W szczególności dotyczy to studentów kierunków artystycznych: Instytutu Sztuk Pięknych Uniwersytetu im. Jana Kochanowskiego i kierunku wzornictwo Wyższej Szkoły Handlowej oraz uczniów liceum plastycznego. Zasadności włączania kieleckiej uzdolnionej młodzieży w sprawy związane z wizerunkiem miasta nie trzeba chyba specjalnie uzasadniać.
Przedstawienie przez Pana Prezydenta na łamach gazety - Echo Dnia - wizerunków witaczy, które wpłynęły na unieważniony konkurs, utwierdza nas w przekonaniu, iż Pańska decyzja o unieważnieniu tego konkursu była właściwa, gdyż wszystkie projekty które wpłynęły do konkursu są delikatnie mówiąc brzydkie i nie nadają się do realizacji.
Decyzja o wyglądzie witaczy nie musi być przecież podjęta natychmiast - jej efekt będziemy odczuwać przez następne lata i póki jest szansa unikajmy "drogi na skróty". Uważamy, że powinna być ona dokładnie przemyślana i skonsultowana z jak największą liczbą osób. Do wyboru najlepszych projektów witaczy mógłby Pan Prezydent zaangażować samych Kielczan, podobnie jak to ma miejsce w obecnie organizowanej akcji "Razem pochwalmy Kielce".
Proponujemy, by po wpłynięciu nowych propozycji (w tym projektów przygotowanych przez studentów), Urząd Miasta zamieścił na swojej stronie internetowej wszystkie projekty witaczy i umożliwił mieszkańcom głosowanie na nie. Dodatkowo, dla osób, nie mających dostępu do internetu można przedstawić wizualizację projektów na placu Artystów bądź w Urzędzie Miasta. Myślimy również, że kieleckie media chętnie pomogłyby w zapoznaniu mieszkańców z projektami i rozpropagowaniu takiej akcji. Wszystkim nam przecież zależy na jak najlepszym wizerunku miasta.
Łączymy wyrazy szacunku
Użytkownicy forum http://www.inwestycje.kielce.pl/forum/
Do wiadomości:
- Gazeta Wyborcza - Kielce,
- Echo Dnia,
- TVP Kielce,
- Radio Kielce,
- Radio Plus - Kielce,
- Radio Fama,
- Wici.info.
- gaki majster
- Kontakt:
można by popracować nad cokolikiem, aby był bardziej wyraźny,
ale pomysł jest dla mnie the best, dzieciak z zabawką i wietrzne Kielce, super

można by popracować nad cokolikiem, aby był bardziej wyraźny,
ale pomysł jest dla mnie the best, dzieciak z zabawką i wietrzne Kielce, super

Kielce Kielce Kielce to jest to...