[AKCJA] Razem powalczmy o ekspresową drogę S9 !!!
Moderatorzy: sueno, Daniel, Cyniczny Optymista
- MadMike
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Proponuję jeszcze raz przeanalizować mapkę z prognozowanym natężeniem ruchu... Między Radomiem, a Rzeszowem jest on praktycznie żaden...
Proponuję też spojrzeć jak przeciążona jest przyszła trasa A1 między Częstochową i Katowicami... Drogi w obrębie GOP również... Wszystko przez to, ża A4 jest jedyną drogą szybkiego ruchu wschód-zachód na południu kraju...
Co do Rzeszowa... To miasto bedzie miało cywilizowane i ekspresowe połączenie z Warszawą drogami S19 i S17... Droga przez proponowany łącznik Opatów-Radom będzie porównywalnie długa do trasy przez S19 i S17... To widać na mapie... Np. tej:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... adDrog.svg
Z tego co wyczytałem, Rzeszowianie postulują jednak drogę przez Mielec... Jak dla mnie temat jest mało realny jak na najbliższą przyszłość... Pięknie byłoby, gdyby wszystkie miasta wielkości Mielca leżały przy drodze ekspresowej, a najlepiej autostradzie, ale na to jeszcze trzeba będzie nam długo czekać...
Jak już pisałem priorytetem dla Województwa Świętokrzyskiego powinna być S46, a także postulowana ostatnio przez władze Województwa Małoposlkiego droga S73 Tarnów - Kielce, o czym tutaj:
http://moto.onet.pl/1585034,1,20-letni- ... tykul.html
Proponuję też spojrzeć jak przeciążona jest przyszła trasa A1 między Częstochową i Katowicami... Drogi w obrębie GOP również... Wszystko przez to, ża A4 jest jedyną drogą szybkiego ruchu wschód-zachód na południu kraju...
Co do Rzeszowa... To miasto bedzie miało cywilizowane i ekspresowe połączenie z Warszawą drogami S19 i S17... Droga przez proponowany łącznik Opatów-Radom będzie porównywalnie długa do trasy przez S19 i S17... To widać na mapie... Np. tej:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... adDrog.svg
Z tego co wyczytałem, Rzeszowianie postulują jednak drogę przez Mielec... Jak dla mnie temat jest mało realny jak na najbliższą przyszłość... Pięknie byłoby, gdyby wszystkie miasta wielkości Mielca leżały przy drodze ekspresowej, a najlepiej autostradzie, ale na to jeszcze trzeba będzie nam długo czekać...
Jak już pisałem priorytetem dla Województwa Świętokrzyskiego powinna być S46, a także postulowana ostatnio przez władze Województwa Małoposlkiego droga S73 Tarnów - Kielce, o czym tutaj:
http://moto.onet.pl/1585034,1,20-letni- ... tykul.html
-
redoxygene
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Ja te mapki znam na pamiec. Nie wiem po kiego isc w zaparte? Tu mamy prognozy i ewidentnie widac co do 2015 jakie bedzie mialo natezenie ruchu:MadMike pisze:Proponuję jeszcze raz przeanalizować mapkę z prognozowanym natężeniem ruchu... Między Radomiem, a Rzeszowem jest on praktycznie żaden...

Jesli zatem miedzy Radomiem i Rzeszowem jest "zaden" ruch, to na proponowanej S46 w czesci swietokrzyskiej, nie istnieje w ogole. Zobaczymy co pokaza badania i prognozy tegoroczne.
A tutaj mamy porownanie DK9 i proponowanych odcinkow 46 zgodnie z obecnym natezeniem:

W sposob jednoznaczny pokazuje to, jakie jest uzasadnienie dla calosci proponowanej trasy S46, zwlaszcza dla odcinka swietokrzyskiego.

Tutaj juz troche inaczej, no nie?
Jesli jest duzy ruch w aglomeracji oznacza to, ze trzeba wybudowac droge do Kielc, wtedy sie zmniejszy? Po co w takim razie walczyc o Sciegiennego, wystarczy druga nitka obwodnicy S7. Wschod-zachod to inny kierunek niz polnocny wschod-poludniowy zachod. Jesli bylyby problemy, ruch nalozylby sie takze na istniejace drogi krajowe, a jakims dziwnym zbiegiem okolicznosci, jednak sie tak nie dzieje. Poza tym duze obciazenie drogi, to nie jest przeciazenie.MadMike pisze: Proponuję też spojrzeć jak przeciążona jest przyszła trasa A1 między Częstochową i Katowicami... Drogi w obrębie GOP również... Wszystko przez to, ża A4 jest jedyną drogą szybkiego ruchu wschód-zachód na południu kraju...
Powtorze: region nie rowna sie jego stolica, rozwoj regionu, to nie rozwoj jego stolicy.MadMike pisze: Co do Rzeszowa... To miasto bedzie miało cywilizowane i ekspresowe połączenie z Warszawą drogami S19 i S17... Droga przez proponowany łącznik Opatów-Radom będzie porównywalnie długa do trasy przez S19 i S17... To widać na mapie... Np. tej:
Ale to nie jest kwestia naszej dyskusji.MadMike pisze: Z tego co wyczytałem, Rzeszowianie postulują jednak drogę przez Mielec... Jak dla mnie temat jest mało realny jak na najbliższą przyszłość... Pięknie byłoby, gdyby wszystkie miasta wielkości Mielca leżały przy drodze ekspresowej, a najlepiej autostradzie, ale na to jeszcze trzeba będzie nam długo czekać...
Noo, przechodzi przez Kielce, to jasne, ze musi byc priorytetem, co z tego, ze ma podobne uzasadnienie jak S46... Tarnow wraz z Buskiem to przeciez metropolia w porownaniu z Rzeszowem, Ostrowcem, Tarnobrzegiem czy Mielcem i tam sie ekspresowka nalezy jak psu budaMadMike pisze: Jak już pisałem priorytetem dla Województwa Świętokrzyskiego powinna być S46, a także postulowana ostatnio przez władze Województwa Małoposlkiego droga S73 Tarnów - Kielce
Poza tym, przy budowie S9 mozna upiec 2 pieczenie na jednym ogniu - bo Tarnow dzieki temu takze zyskalby rownie szybkie polaczenie w kierunku Warszawy co przez Kielce przy ucywilizowaniu drogi wojewodzkiej nr 984.
Sfera marzen = postulat, ciekawe... Plany Malopolski sa lepsze od planow Podkarpacia w koncu, bo S9 omijalaby Kielce szerokim lukiem. Co tam jakies pareset tysiecy wiecej mieszkajacych po drodze na prowincji.
PS. Nie mieszaj priorytetow Kielc z priorytetami wojewodztwa.
- MadMike
Po wybudowaniu S74, S19 i S17, na DK9 ruch będzie minimalny...redoxygene pisze: Jesli zatem miedzy Radomiem i Rzeszowem jest "zaden" ruch, to na proponowanej S46 w czesci swietokrzyskiej, nie istnieje w ogole. Zobaczymy co pokaza badania i prognozy tegoroczne.
(...) Nie zaznaczaj dróg na mapie, które nie istnieją... Spójrz na to co dzieje się w okolicach Częstochowy i na Śląsku... To wszystko wywołane jest brakiem alternatywy dla A4... Czy tak ciężko to pojąć?? S46 nie jest drogą do Kielc, tylko drogą przez cały kraj odciążającą okolice Krakowa i Śląsk... Zacząć trzeba od tego, że inicjatywa pochodzi ze Śląskiego właśnie... Kielce tą inicjatywę tylko poparły.redoxygene pisze: Jesli jest duzy ruch w aglomeracji oznacza to, ze trzeba wybudowac droge do Kielc, wtedy sie zmniejszy? Po co w takim razie walczyc o Sciegiennego, wystarczy druga nitka obwodnicy S7. Wschod-zachod to inny kierunek niz polnocny wschod-poludniowy zachod. Jesli bylyby problemy, ruch nalozylby sie takze na istniejace drogi krajowe, a jakims dziwnym zbiegiem okolicznosci, jednak sie tak nie dzieje. Poza tym duze obciazenie drogi, to nie jest przeciazenie.
Zdecydowanie jest...redoxygene pisze:Ale to nie jest kwestia naszej dyskusji.
Zacząć trzeba od tego, że inicjatywa pochodzi z Małopolski, co już wcześniej udowodniłem... Ale nie ukrywam, że Kielce powinny ją popierać.redoxygene pisze: Noo, przechodzi przez Kielce, to jasne, ze musi byc priorytetem, co z tego, ze ma podobne uzasadnienie jak S46... Tarnow wraz z Buskiem to przeciez metropolia w porownaniu z Rzeszowem, Ostrowcem, Tarnobrzegiem czy Mielcem i tam sie ekspresowka nalezy jak psu buda
Nie ma co ukrywać, że miasta wielkości Ostrowca i Mielca potrzebują lepszej komunikacji, zwłaszcza ze stolicami województwa i głównymi trasami drogowymi... Ale puszczanie przez nie dróg ekspresowych zakrawa na kpinę, przy której peron we Włoszczowej to pryszcz, bo tutaj rozchodzi się o miliardy złotych, a nie kilka milionów. Jak już powiedziałem... Może kiedyś wszystkie miasta tej wielkości będą miały swoją ekspresówkę... Ale trzeba będzie na to poczekać jeszcze kilkadziesiąt lat...
Kwestia kolejna... Jeżeli porównujesz natężenia w ruchu, to porównuj przede wszystkim natężenia w ruchu tranzytowym, choć i tak one nie uwzględniają zmniejszenia natężenia ruchu na DK9, przez S74 i S19... Jednocześnie należy uwzględnić skok natężenia A1 w okolicach Częstochowy, z której na wschód, albo zachód trzeba jechać przez Katowice, albo przez Piotrków:

Jak widać różnica jest dwukrotna... Na niekorzyść DK9... Pomijając całkiem przyszłe odciążenie DK9 przez S74 i S19... A także postępujące zakorkowanie GOP, okolic Krakowa i Częstochowy.
Ostatnio zmieniony 3 lutego 2010, o 14:09 przez MadMike, łącznie zmieniany 3 razy.
-
redoxygene
To samo w takim razie tyczy sie i S46 i S73.MadMike pisze: Po wybudowaniu S74, S19 i S17, na DK9 ruch będzie minimalny...
Ruch bedzie taki, jak przedstawia to prognoza, gdyz jest to "prognoza dla planowanej sieci" co jednoznacznie okresla tytul obrazka, czyli z uwzglednieniem standardu drog.
Istnieja i to jak najbardziej, ale nie jako ekspresowe. Podstawowa determinanta tworzenia drog szybkiego ruchu jest wysokie natezenie ruchu na danym kierunku.MadMike pisze: Nie zaznaczaj dróg na mapie, które nie istnieją...
Juz pisalem na ten temat. Droga odciazajaca Sciegiennego powinna byc S7 w takim razie. To nie jest zadna rownolegla droga, ktora mialaby cos odciazac, to jest droga w innym kierunku. Jesli ruch by w tym kierunku uzasadnial budowe ekspresowki, to widac by to bylo na istniejacej sieci.MadMike pisze: Spójrz na to co dzieje się w okolicach Częstochowy i na Dolnym Śląsku... To wszystko wywołane jest brakiem alternatywy dla A4... S46 nie jest drogą do Kielc, tylko drogą przez cały kraj odciążającą okolice Krakowa i Śląsk...
Inicjatywa pochodzi z Czestochowy konkretnie, a nie ze slaskiego jako calosci. Poza tym i tak to kompletnie nie zmienia nic.MadMike pisze:Zacząć trzeba od tego, że inicjatywa pochodzi ze Śląskiego właśnie... Kielce tą inicjatywę tylko poparły.
Zdecydowanie nie jest. Kwestia tej dyskusji jest wpisanie DK9 do docelowej sieci drog ekspresowych, a nie dywagowanie nad tym, co Mielec jako miasto powinien miec, a czego nie. To nawet nie jest dyskusja na temat przebiegu proponowanego, co juz niejednokrotnie pisalem.MadMike pisze: Zdecydowanie jest...
A co to mnie interesuje skad jest inicjatywa? Najwyrazniej roznimy sie w tej kwestii.MadMike pisze: Zacząć trzeba od tego, że inicjatywa pochodzi z Małopolski, co już wcześniej udowodniłem... Ale nie ukrywam, że Kielce powinny ją popierać.
Powinny popierac, bo przechodzi przez Kielce i jak to ujales, to "priorytet wojewodztwa powinien byc", do czego takze sie odnosilem.
Az zaironizuje - rozchodzą, to się dwa półdupki o byle g...., a tutaj tylko chodzi o miliardy, dokladnie tak samo, jak w przypadku S46 czy S73 - to te same miliardy, to ten sam inwestor i o wiele wieksza kpina jest tworzenie drogi ekspresowej, ktora nie dosc, ze bedzie przenosila mniejszy ruch od omawianej, to dodatkowo ma znaczenie stricte wewnetrzne, a nie krajowe, o czym tez juz pisalem. Abstrahujac od tego, ze peron we Wloszczowie (tak jak w Warszawie czy Czestochowie, a nie Warszawej i Czestochowej) zadna kpina nie byl, nie jest i nie bedzie.MadMike pisze: Nie ma co ukrywać, że miasta wielkości Ostrowca i Mielca potrzebują lepszej komunikacji, zwłaszcza ze stolicami województwa i głównymi trasami drogowymi... Ale puszczanie przez nie dróg ekspresowych zakrawa na kpinę, przy której peron we Włoszczowej to pryszcz, bo tutaj rozchodzi się o miliardy złotych, a nie kilka milionów.
Ja wiem co mam porownywac - calkowite natezenie wystepujace na drodze.MadMike pisze: Kwestia kolejna... Jeżeli porównujesz natężenia w ruchu, to porównuj przede wszystkim natężenia w ruchu tranzytowym
PS. Co to za mapki, co konkretnie przedstawiaja i skad sa?
Ostatnio zmieniony 17 stycznia 2010, o 15:27 przez redoxygene, łącznie zmieniany 2 razy.
- MadMike
S46 zabrałaby lwią część ruchu z autostrady A4, ale rozumiem że takie rozwiązanie nie jest na rękę pewnemu lobby... Lobby które pobiera opłaty za przejazd A4 na między Krakowem, a Katowicami... Wystarczy już z mojej strony w tym temacie... Czas pokaże, czy S9 jest faktycznie taką palącą potrzebą.
Są to mapki przedstawiające natężenie ruchu ciężkiego pochodzące ze strony na którą się powołujesz:
http://siskom.waw.pl/nauka-gpr.htm
Są to mapki przedstawiające natężenie ruchu ciężkiego pochodzące ze strony na którą się powołujesz:
-
redoxygene
Czas juz pokazuje. A co do lwiej czesci - to kolejne wrozenie z fusow, wysysanie z palca, czy moze cos opartego na badaniach jakichs?MadMike pisze:S46 zabrałaby lwią część ruchu z autostrady A4, ale rozumiem że takie rozwiązanie nie jest na rękę pewnemu lobby... Lobby które pobiera opłaty za przejazd A4 na między Krakowem, a Katowicami... Wystarczy już z mojej strony w tym temacie... Czas pokaże, czy S9 jest faktycznie taką palącą potrzebą.
Te spiski antykieleckie ostatnio cos mocne sa, tutaj lobby antyszlakowo-staropolskie, tutaj antyobickie, tam jeszcze antysciegienne... Ciezko w tym dzisiejszym swiecie zyc.
No i wszystko jasne, tylko, ze nas interesuje calkowity ruch, a nie sam tranzyt. To tak, jakby uzasadnieniem dla linii kolejowej mialy byc pociagi miedzyregionalne pomimo faktu, ze regionalnymi przemieszcza sie np. 90% wszystkich pasazerow.MadMike pisze: Są to mapki przedstawiające natężenie ruchu ciężkiego pochodzące ze strony na którą się powołujesz:
- MadMike
Nie wróżenie z fusów... To oczywiste wnioski oparte o prognozy, które przedstawiłeś na mapkach... Podejmowane między innymi w sejmie na spotkaniu o którym pisałem. Zwłaszcza przez przedstawicieli śląskich.
Poza tym nauczyciel rosyjskiego (choć to bardzo ważny i potrzebny zawód), nie musi mnie uczyć inżynierii komunikacyjnej...
Akurat lobby anty-S46 nie ma nic wspólnego z lobby anty-kieleckim... Kielce akurat generują tylko część ruchu na A4... Ja nie jestem zwolennikiem spiskowej teorii dziejów... Poza tym wcale nie jest mi ciężko żyć i jestem zadowolony z mojego miasta... A ty??
Poza tym nauczyciel rosyjskiego (choć to bardzo ważny i potrzebny zawód), nie musi mnie uczyć inżynierii komunikacyjnej...
Akurat lobby anty-S46 nie ma nic wspólnego z lobby anty-kieleckim... Kielce akurat generują tylko część ruchu na A4... Ja nie jestem zwolennikiem spiskowej teorii dziejów... Poza tym wcale nie jest mi ciężko żyć i jestem zadowolony z mojego miasta... A ty??
Ostatnio zmieniony 17 stycznia 2010, o 17:00 przez MadMike, łącznie zmieniany 3 razy.
-
redoxygene
Aaaaha. Co do ostatniego - ja tym bardziej, zwlaszcza, gdy nie musze betonu rozkruszac.
Ostatnio zmieniony 17 stycznia 2010, o 16:31 przez redoxygene, łącznie zmieniany 1 raz.
Walczymy o ekspresową "dziewiątkę”! Przyłącz się i Ty. To bardzo łatwe
Droga krajowa numer 9 musi być ekspresówką - zabiegają o to wspólnie mieszkańcy kilku województw, w tym radomianie.
Na razie "dziewiątka” dokonała cudu: zjednoczyła radomskich polityków. Na co dzień łączy mieszkańców Mazowsza, Podkarpacia i Świętokrzyskiego. W samym Radomiu petycję w tej sprawie poparło już ponad dwa tysiące osób.
Trasa numer 9 to jedna z ważniejszych dróg krajowych. Łączy centrum Polski z Podkarpaciem oraz Słowacją i Ukrainą. Jako jedyna nie jest zaplanowana do przebudowy do parametrów drogi ekspresowej. Stąd narodził się pomysł akcji obywatelskiej. - Chcemy, aby "dziewiątka” była wpisana do sieci docelowych dróg ekspresowych. Z niezrozumiałych powodów jeszcze jej tam nie ma – mówi Jakub Kluziński, radomski radny Stowarzyszenia Kocham Radom i inicjator akcji w naszym mieście.
CZAS NA ZMIANY
Jeśli tak się stanie, trasa będzie mogła być wpisana na listę dróg przewidzianych do remontów w latach 2013 – 2020. - Zdajemy sobie sprawę, że efektu naszej akcji nie będzie dziś ani jutro – mówi Jakub Kluziński. – Z praktyk ministerstwa wynika, że sieć docelowa jest aktualizowana co dwa, trzy lata. Ostatnio zmieniano ją w ubiegłym roku, trzeba więc działać.
TYSIĄCE PODPISÓW
Od kilku tygodni w Radomiu trwa akcja zbierania podpisów pod wnioskiem do ministra infrastruktury w sprawie "dziewiątki”. Do tej pory podpisało się ponad dwa tysiące osób. - Podpisy są też zbierane w Iłży, Ostrowcu Świętokrzyskim, w Rzeszowie jest już ponad pięć tysięcy podpisów – wylicza Jakub Kluziński.
Radomscy radni napisali z kolei w sprawie "dziewiątki” do premiera. W czasie ostatniej sesji uchwała w tej sprawie przeszła jednogłośnie.
Źródło: Echo Dnia
Droga krajowa numer 9 musi być ekspresówką - zabiegają o to wspólnie mieszkańcy kilku województw, w tym radomianie.
Na razie "dziewiątka” dokonała cudu: zjednoczyła radomskich polityków. Na co dzień łączy mieszkańców Mazowsza, Podkarpacia i Świętokrzyskiego. W samym Radomiu petycję w tej sprawie poparło już ponad dwa tysiące osób.
Trasa numer 9 to jedna z ważniejszych dróg krajowych. Łączy centrum Polski z Podkarpaciem oraz Słowacją i Ukrainą. Jako jedyna nie jest zaplanowana do przebudowy do parametrów drogi ekspresowej. Stąd narodził się pomysł akcji obywatelskiej. - Chcemy, aby "dziewiątka” była wpisana do sieci docelowych dróg ekspresowych. Z niezrozumiałych powodów jeszcze jej tam nie ma – mówi Jakub Kluziński, radomski radny Stowarzyszenia Kocham Radom i inicjator akcji w naszym mieście.
CZAS NA ZMIANY
Jeśli tak się stanie, trasa będzie mogła być wpisana na listę dróg przewidzianych do remontów w latach 2013 – 2020. - Zdajemy sobie sprawę, że efektu naszej akcji nie będzie dziś ani jutro – mówi Jakub Kluziński. – Z praktyk ministerstwa wynika, że sieć docelowa jest aktualizowana co dwa, trzy lata. Ostatnio zmieniano ją w ubiegłym roku, trzeba więc działać.
TYSIĄCE PODPISÓW
Od kilku tygodni w Radomiu trwa akcja zbierania podpisów pod wnioskiem do ministra infrastruktury w sprawie "dziewiątki”. Do tej pory podpisało się ponad dwa tysiące osób. - Podpisy są też zbierane w Iłży, Ostrowcu Świętokrzyskim, w Rzeszowie jest już ponad pięć tysięcy podpisów – wylicza Jakub Kluziński.
Radomscy radni napisali z kolei w sprawie "dziewiątki” do premiera. W czasie ostatniej sesji uchwała w tej sprawie przeszła jednogłośnie.
Źródło: Echo Dnia