SM Domator - Ślichowice II etap III

Inwestycje zakończone.

Moderatorzy: Autor, sueno, Sirek1

kielcek

Post autor: kielcek » 11 października 2006, o 06:44

sueno: jak juz odbierzesz to wymarzone mieszkanie to napisz jak było. i na co szczególnie trzeba zwracać uwagę.

agawa

klucze

Post autor: agawa » 11 października 2006, o 09:47

ja jestem z bloku 4A1 i mi odmówili wcześniejszego odbioru :(

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 11 października 2006, o 20:57

Jestem po odbiorze :) Sam odbiór trwał ok 30 minut. Kazali mi sprawdzic czy okna sa porysowane to sprawdziłem i częśc była :P Maja wymienic. Parapety są ładne i nie miałem zastrzeżeń. Trochę poprawek będe miał z przesuwaniem instalacji bo po pierwsze nie da się przewidziec wszystkiego a dwa w łazience odpływ i zawór do pralki zrobili na styk z pralką i po położeniu płytek pralka się nie zmieści. A wystarczy przesunąc o 1-2 cm. W kuchni też bede musiał zrobic małe przesunięcie gazu (zmywarka się nie zmieści) i kontaktów. Wujek i ojciec którzy byli ze mna na odbiorze stwierdzili ze gładzi nie ma sensu kłaśc bo tynki sa ładne i wystarczy wytrzec je siatką, zagruntowac, znów wytrzec siatka i pomalowac biała farbą (jedynką) a potem własciwą farba i będzie to bardzo ładnie wygladac :wink: Od jutra zabieram sie do roboty a od przyszłego tygodnia jak dostane urlop bede robic od rana do nocy :P
Wodę mam ale prąd muszę ciągnąc z budowy bo jeszcze nie podłączony. Podłączą dopiero jak będzie odbiór koncowy budynku czyli ok 14 listopada (info od inspektora nadzoru). Pytałem też o ta cene ziemi i Pani Inspektor powiedziała mi, że tamta działka była dopiero kupowana od miasta stad ta wysoka cena, a to moje mieszkanie (cały kompleks bloków) jest na terenie wczesniej należącym do spółdzielni takze cena za zakup gruntu bedzie niewielka (ok 500 zł?). Zaznaczyła jednak, ze ona tylko to wie ze słyszenia bo sie tym nie interesowała. W dziale członkowskim dowiedziałem się, ze sprawa własności gruntu ma byc załatwiona do konca roku. Wszystkie papiery są złożone do UM.

No i zaczyna się kierat :D

agawa: Oddawali te skonczone mieszkania. Wiem ze oddali moje i nr 2 na parterze w 4A2 i jakies narożne tyle że nie wiem czy w 4A2 czy 4A1. Z balkonu widziałem tam komisję. 4A1 jest jeszcze nie dokońca otynkowane i pewnie dlatego jeszcze nie oddają. Nie wiem tez czy jakieś wyższe piętra oddawali. Pozatym pociesz sie tym, że jak ja będe miał mieszkanie skończone to inni będą swoje mieszkania remontowa i nie będe miec chwili spokoju bo będa stukac, wiercic i hałasowac :D

kielcek: W sumie to ja oknami sie zajmowałem głównie a ojciec z wujkiem oglądali ściany. Reszta wyjdzie w praniu jak podłączą prąd i gaz i jak zainstaluję armaturę bo w zasadzie porezygnowałem ze wszystkiego co sie tylko da :wink:

A teraz spaaaaaaac :D Jutro ciężki dzien bo od razu po robocie jade ściany wycierac :P
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

kielcek

odbiór

Post autor: kielcek » 12 października 2006, o 06:47

A ściany i kąty w ścianach proste? A jak z metrażem, mierzyłeś czy płaciłeś za tyle ile masz na projekcie i na słowo uwierzyłeś, że tyle jest. A może ci dali nowy obmiar mieszkania?

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 12 października 2006, o 08:11

Ściany proste, kąty też za wyjątkiem jednego pokoju bo ten musi mieć skośną ścianę :P
Dziś zwymiaruję raz jeszcze, ale jak wcześniej mierzyłem to różnice były niewielkie :)

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

ciestom

Post autor: ciestom » 15 października 2006, o 21:24

Czesc wszystkim Sąsiadom:)mam mieszkanko w 4A1/7 i chciałbym tam wejsc i i juz cos robic bo musze sie do 15.XI ze starego wyprowadzic. Powiedzcie mi kiedy Wam pozwolili wejc?W jakim stanie byly klatki??bo te asze juz maja plytki i sa pomalowane a nie chcą wpuscic. W pismie tłumaczyli się pracami wykonczeniowymi klatek. Z kim tam rozmawiac??
Pozdro Ciestom

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 15 października 2006, o 22:09

ciestom: Idź do działu inwestycji i złóż podanie o wcześniejszy odbiór, ale 4A1 robia jeszcze także nie wiem czy oddadzą wczesniej. Z tego co widziałem to oddane są mieszania na parterze w 4A2 (ale wszystkiego nie widzę :P ) Odbiór ma byc 14.11 także u starego jeszcze pewnie pomieszkasz. Po odbiorze budynku trzeba będzie jeszcze poczekac na zasiedlenie (czy jak sie to tam nazywa). Pewnie dopiero koło grudnia bedzie można sie wprowadzac.

ciestom

Post autor: ciestom » 15 października 2006, o 22:33

nawet nie mow ze od grudnia dopiero bo sie załame:)15 istopada musze sie wyprowadzić i nic na to nie poradze bo mieszkanie stare juz sprzedane i to ostateczny termin:)ja skladalem podanie i dostalem odmowe z powodu prac wykonczeniowych klatki,ale bylem w sobote w mieszkanku co by ostatanie pomiary zrobic i klatki sa juz skonczone bez mala,tzn sa plytki i sa prawie pomalwane do parteru. a ja musze juz wpuscic ekipe bo im miesiac na wszysko potrzebne.masakra:)

kielcek

Post autor: kielcek » 16 października 2006, o 08:15

ciestom: sprobuj zawalczyc, skoro 31 października spółdzielnia odbiera mieszkania od wykonawcy to moze ci sie uda; w koncu powinni juz konczyc i klatki; inaczej cię czeklka mieszkanie podczas wykonczenia. piszesz, ze dokonales ostatecznego pomiaru, rozni sie cos od planu?

ciestom

Post autor: ciestom » 16 października 2006, o 15:28

jeszcze wszystkiego dokladnie nie miezylem,tzn mierzylem ale pod materialy a nie przypuszczalem ze moze sie cos roznic od rzeczywistosci,teraz to zmierze!!:)dzieki!!

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 20 października 2006, o 20:35

Ktos dziś z 4A1 chyba odbierał mieszkanie. Dokładnie to widziałem jak oglądali mieszkanie na parterze i na 2 pietrze ale nie wiem czy to byla komisja czy własciciele z kierownikiem budowy oglądali. Troche lipa jest, bo nie puszczaja ciepła jeszcze i ściany schnąc nie chcą :( Odpukac (tfu, tfu) że ładna pogoda jest to można okna pootwierac w dzień :)

tract

Post autor: tract » 21 października 2006, o 13:05

Pamietam jak bylo ze schnieciem scian 2 lata temu... Blok ten ktory stoi przy Faldowej budowal Masterkort i z nim nie bylo problemu sciany schly. Natomiast ten przy Tektonicznej budowal Nowbud i z nim byly niezle jaja, moj znajomy dosuszal farelkami, kaloryfery na maksa podkrecone i cieniutko - nie chcialy schnac. (Ale moze nie ma znaczenia jaki byl wykonawca tylko tak bylo, ale moze nie.)
Z tego co dochodza mnie sluchy Nowbud i tym razem sie nie popisal specjalnie wysoka jakoscia, slychac jak ludzie chodza i narzekaja ze to sciana nierowna, ta katow nie ma... Ech chyba troche bardziej Nowbud powinien sie przykladac do jakosci, bo dobrej marki w ten sposob sobie nie wyrobia...

ciestom

Post autor: ciestom » 21 października 2006, o 22:56

hej sueno to mnie widziales na 2 pietrze:)razem z bratem ojcem i komisjaą odbieralismy mieszkanie:)ja odbieralem 7,odbierali tez 6 i 1 na parterze.generalnie nie ma zastrzerzen ale sprawdzajcie okna!otworzcie je na oscierz obie kwtery i szarpnijcie za srodkowa rame.moje sie badzo ruszaly jak by byly zle osadzone!maja to poprawic,zobaczymy.bojew sie ze moze w pszyszlosci przeciekac pod oknem.na okna jest chyba 3 lata gwarancji i potem moze byc lipa jak sciany beda mokre,tak mam teraz na lecha:(parapet na balkonie tez kiepsko przymocowany zaraz kolo drzwi. a farelka nie radze suszyc bo podobno gladz musi sama dosychac,inaczej pozniej moga sie porobic pajacki ze szczelinami 1 - 2 mm.powiedzcie czy wiecie ile nam zwroca za zrezygnowanie ze wszystkiego i ile bedzie czynszu np za 61 m2??pozdro ciestom

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 22 października 2006, o 16:33

ciestom: Tak to Ciebie widziałem :P Widziałem szarpiących biedne okno na 2 piętrze :D Mam nadzieje że jak najszybciej ludzie poodbieraja mieszkanka to szybciej ciepło puszczą :)

lukas

Post autor: lukas » 23 października 2006, o 09:41

ciestom pisze:powiedzcie czy wiecie ile nam zwroca za zrezygnowanie ze wszystkiego i ile bedzie czynszu np za 61 m2??pozdro ciestom
Ja mam ponoć 2200 zł odliczenia.
Czynsz na pewno będzie adekwatny do metrażu :)

ODPOWIEDZ