Kolporter Development (Herby, Sł. Wzgórze, Podkarczówka) [M]

Inwestycje zakończone.

Moderatorzy: Autor, sueno, Sirek1

Marcin K.
Kontakt:

Post autor: Marcin K. » 20 czerwca 2007, o 12:46

Witam
Pytanie do klientów etapu II. Czy już ktoś dostał:
Szanowni Państwo!
Informacja dla klientów etapu drugiego osiedla "Panorama":
Uprzejmie informujemy, że w dniu 10 maja 2007 roku została wydana prawomocna decyzja pozwolenie na budowę nr 169/2007 dla etapu drugiego osiedla "Panorama" (budynki: 1B, 2B, 3B). W związku ze zmianą terminu uzyskania prawomocnej decyzji pozwolenie na budowę oraz prowadzonymi rozległymi pracami związanymi z uzbrojeniem terenu dla etapów: pierwszego, drugiego i trzeciego osiedla "Panorama" zmianie ulegnie termin oddania budynków etapu drugiego. Przesunięciu ulegną również terminy rat w Harmonogramie wpłat. Szczegółowe informacje otrzymają Państwo pisemnie do dnia 22 czerwca 2007 roku.
Pozdrawiam
Marcin

mastika

Panorama etap II

Post autor: mastika » 20 czerwca 2007, o 19:51

No niestety do dzisiejszego dnia nie otrzymałem nic na temat terminu oddania mieszkań i harmonogramu wpłat.

Rafał
Kontakt:

Nowe aneksy

Post autor: Rafał » 24 czerwca 2007, o 15:02

Witam szanownych klientów osiedla Panorama II etap

Czy dostali już Państwo nowe aneksy? Ja wciąż czekam...

Prawnik

Aneksy do umów...

Post autor: Prawnik » 25 czerwca 2007, o 09:07

No więc moi drodzy mamy już aneks nr 1 i pismo do niego. Dla tych, którzy go jeszcze nie dostali, załączam tekst poniżej.
Termin oddania przesunięty do końca grudnia 2008 i cena wzrosła o 400 zł/m2...

Kolporter zaczął się bawić z nami w kotka i myszkę - czas, żeby ktoś im utarł nosa, skoro zaczynają sięgać do najgorszych praktyk na rynku developerów w Polsce. Pomagając mojemu tacie - kupującemu jedno z mieszkań na osiedlu Panorama - proponuję pomoc Wam i służę radą.

Drogi w tym momencie są 2:

1. Spuścić głowę i zapłacić - bez żadnej pewności, że za pół roku nie będzie kolejnego aneksu z przełożeniem terminu i kolejną podwyżką...

2. Zebrać się w jak największej kupie i postawić kochanemu developerowi. Oczywiście w ustalony i odpowiedni sposób.
Mam już rozwiązanie, a nie jest ono takie oczywiste, bo nasz kochany developer ubezpieczył się już na początku poprzez podpisanie umów przedwstpnych w formie luźnej - bez aktu notarialnego.
Nic to - każdy, kto chce troszkę powalczyć i przymusić Kolportera do ugody - prośba o kontakt:

505-981-070

Osoba pod tym numerem zbierze dane od Was i ustalimy jakiś w miarę szybki termin spotkania, gdzie opowiemy sobie jakie kroki podjąć dalej.
Mamy 14 dni od daty otrzymania pisma i aneksu na pierwsze działania oficjalne.
Ważne - zebrać jak najwięcej osób, bo w pojedynkę nie wyenerujemy masy potrzebnej do skłonienia giganta do rozmów....
więcej nie napiszę, żeby nam jakiego szpiega nie wsadzili w szeregi i nie zaczęli przeciwdziałać :)
Jezeli ktoś ma taki kontakt, to proponuję wziąć na takie spotkanie jakiegoś kielekiego prawnika - dobrze rozeznanego w kieleckich sądach, najlepiej z 20-letnim stażem u nas na rynku. Ja takiego znam, ale lepiej żeby dał kogoś ktoś od Was - żeby nie było, że chcę na kimkolwiek zarobić...

Tekst:

Kielce, 21 czerwca 2007 roku
Szanowni Państwo,
Uprzejmie informujemy, że w dniu 10 maja 2007 roku została wydana prawomocna decyzja
pozwolenie na budowę nr 169/2007 dla etapu drugiego osiedla "Panorama" (budynki: l B, 2B, 3B).
Informujemy również, że z dniem 29 maja 2007 roku rozpoczęliśmy prace
przygotowawcze dla etapu drugiego.
W związku z przesunięciem terminu uzyskania prawomocnej decyzji pozwolenie na
budowę oraz prowadzonymi rozległymi pracami związanymi z uzbrojeniem terenu dla
etapów: pierwszego, drugiego i trzeciego osiedla "Panorama" zmianie ulegnie termin oddania
budynków etapu drugiego - § 3 pkt. 5 Przedwstępnej umowy ustanowienia odrębnej
własności lokalu i sprzedaży. Termin oddania budynków etapu drugiego to grudzień 2008 r.
Zastrzegamy sobie możliwość wcześniejszego protokolarnego przekazania kluczy do Państwa
mieszkania. Przesunięciu ulegną również terminy rat w Harmonogramie wpłat.
Warunki rynkowe, wzrost cen materiałów i usług budowlanych oraz koszty
Generalnego Wykonawstwa spowodowały podniesienie ceny Im2 mieszkania o kwotę 400
PLN netto. Cena pomieszczeń przynależnych nie ulegnie zmianie.
W załączeniu przesyłamy Państwu:
• Prawomocną decyzję pozwolenie na budowę,
• Aneks do Umowy,
• Harmonogram wpłat.
Uprzejmie prosimy o poinformowanie Nas o Państwa decyzji w sprawie podpisania
wyżej wymienionego Aneksu i Harmonogramu wpłat w terminie 14 dni od otrzymania
niniejszego pisma. Zapraszamy Serdecznie Państwa do Naszego Działu Obsługi Klienta
w godzinach od 9.00 do 17.00 (poniedziałek - piątek) w siedzibie firmy Kolporter w Kielcach
przy ul. Zagnańskiej 61, 25-528 Kielce IV-piętro, pokój 402 lub prosimy o telefoniczny
kontakt (0-41) 3678771, (0-41) 3678772 w celu uzgodnienia terminu spotkania.

Tosiek
Kontakt:

trzeba prawnika

Post autor: Tosiek » 26 czerwca 2007, o 09:16

podpisuje sie pod tym, czekam na reakcje.

Prawnik

Post autor: Prawnik » 26 czerwca 2007, o 09:23

Tosiek,

podaj proszę dane do siebie. wysłałame Ci na PW mail do siebie.
Spotkanie najprawdopodobniej w Kielcach w czwartek.

niunia12

Post autor: niunia12 » 26 czerwca 2007, o 10:22

Niestety nic na to nie poradzicie :(
Co możecie zrobić -- tylko zabezpieczyć się na wypadek kolejnych podwyżek w trakcie realizowania inwestycji

Marcin K.
Kontakt:

Post autor: Marcin K. » 26 czerwca 2007, o 10:35

Ja jeszcze cały czas czekam na ten aneks...

Na te podwyzki chyba nic nie poradzimy. Ale jak zabezpieczyć sie przed kolejnymi....
Marcin

mastika

Post autor: mastika » 26 czerwca 2007, o 11:16

Jedynym zabespieczeniem może być potwierdzenie umowy notarialnie.

niunia12

Post autor: niunia12 » 26 czerwca 2007, o 11:30

mastika pisze:Jedynym zabespieczeniem może być potwierdzenie umowy notarialnie.
nic to nie da, no może wtedy jest się lżejszym o parę złoty.
A jak się zabezpieczyć?

Każda umowa musi być tak napisana by nie było możliwości stwierdzenia że jest jednostronnie niekorzystna, dla tego też deweloperzy umieszczają zapis, że cena mieszkania nie wzrosnie przez cały czas trwania umowy na skutek podwyżki cen materiałów itp (jeśli jest inaczej to od razu rzecznik, ale chyba nikt by takiej nie podpisał).
Deweloper dodaje w natępnym punkcie że może zerwać umowy z jakimś tam okresem wypowiedzenia, ale będzie musiał zwrócić pieniądze wpłacone na jego konto +karę w wysokości 5% wartości mieszkania. I takie samo prawo przysługuje nam.
I teraz jesli jesteśmy przykonani na 100% że chcemy kupić to mieszkanie, przekonajmy dewelopera by kara za zerwanie umowy wynosiła nie 5%, a 50% -70%, jeśli nie zgodzi się na taki zapis, to już wiadomo jakie ma plany w stosunku do nas i poszukajmy lepiej gdzie indziej mieszkania

Przykład
mieszkanie warte w momencie zakupu 150 tyś po roku 220 tyś, deweloper po 6 m-cach od chwili podpisania umowy proponuje nam aneks +600 zł za metr, my się nie godzimy, umowy z nami nie zerwie, bo poprostu mu się to nie opłaci, zapłacić kary 50-70% wartości mieszkania.
Na deweloperów nie ma innej rady.

Tosiek
Kontakt:

Post autor: Tosiek » 26 czerwca 2007, o 12:44

Prawnik

Post autor: Prawnik » 26 czerwca 2007, o 12:55

Ano jednak jest sposób w tym przypadku, który możemy zastosować.
NA szczęście trafiłą kosa na kamień i zobaczymy kto będzie górą.

Zainteresowani sąze mną w kontakcie. Spotykamy się w czwartek, żeby to przedstawić w szerszym gronie. Miejsce i czas spotkania potwierdzę osobom, które do mnie napisały/zadzwoniły do jutra do południa.

Diabeł

Pytanie o wolność słowa

Post autor: Diabeł » 28 czerwca 2007, o 23:24

Czy ktoś potrafi mi odpowiedzieć dlaczego PRAWDZIWE informacje, ukazujące Kolporter Development jako NIEUCZCIWEGO gracza na rynku są usuwane z forum?
Jestem stąd i ... tak już zostanie

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Re: Pytanie o wolność słowa

Post autor: Autor » 28 czerwca 2007, o 23:29

Diabeł pisze:Czy ktoś potrafi mi odpowiedzieć dlaczego PRAWDZIWE informacje, ukazujące Kolporter Development jako NIEUCZCIWEGO gracza na rynku są usuwane z forum?
Nie jest to forum do manifestowania wlasnych frustracji, ma byc czysto informacyjnie, ze firma XY zrobila cos takiego, a nie wypisywanie wielka, pogrubiona czcionka, ze to zlodzieje.

Diabeł

Manifestacja własnych frustracji?

Post autor: Diabeł » 28 czerwca 2007, o 23:33

Czy manifestacją własnych frustracji nazwie Pan również wściekłość prawie setki klientów II etapu osiedla Panorama, które buduje KOLPORTER DEVELOPMENT?
Jestem stąd i ... tak już zostanie

ODPOWIEDZ