Unimax - Promenada Solna

Inwestycje zakończone.

Moderatorzy: Autor, sueno, Sirek1

Awatar użytkownika
Wizard
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Wizard » 9 października 2009, o 21:14

IV i V kondygnacja wyglądają dziwnie. Kojarzy mi się z jakimiś hotelami w nadmorskich kurortach.
Every dream has a price

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 9 października 2009, o 21:22

AR pisze:Szczerze, to jakbym nie przeczytał że to inna wersja "Solnej" to nie zwróciłbym uwagi :)
Może za bardzo skupiłeś się na roślinkach... :wink:

Jak wiadomo wszystko jest kwestią gustu... Ale jak dla mnie w nowej wersji in plus:

-Ładniejszy jak dla mnie narożnik od Solnej... Przynajmniej na tej wizualizacji... Mniej udziwniony, bez drewnianch wstawek... Lubie wystające tarasy i okapy.
-Budynek nabrał trochę lekkości... Między innymi dzięki temu, o czym napisałem w punkcie wyżej.

W nowej wersji in minus:

-Bardziej monotonna kolorystyka
-Gorsza wersja "Telewizorów", mniej odważna, mniej charakterystyczna, choć pewnie lepiej ekonomicznie uzasadniona. W tym przypadku ich wyszczuplenie nie jest dla mnie zaletą... Podobały mi się takie masywne.
- Mniej podoba mi się to, co dzieje się między wysuniętymi częsciami budynku. Wcześniej były tam ładne podłużne okna... Te podobają mi się mniej, choć pewnie są bardziej funkcjonalne...

Architektura to funkcja kilku zmiennych... Estetyki, funkcjonalnosci i ekonomii... Zawsze jest coś kosztem czegoś.

Generalnie budynek jak dla mnie i tak jest na wysokim poziomie... Nie spodziewajmy się w Kielcach budynków tej klasy, co w centrum Warszawy.

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 9 października 2009, o 21:43

Najpierw pytanie: czy poprzednie wizualizacje (ze szczególnym uwzględnieniem animacji komputerowej) to była wariacja, co by było gdyby Volumetric dokupił działkę po skateparku? Tam było przecież aż pięć modułów, teraz są trzy. Porównałem dokładnie na przemian się przyglądając poprzednią i aktualną wersję "telewizorków" (wtedy przy pięciu modułach były dwa różne, teraz został jeden). Przedtem była to (przynajmniej w moich oczach) bardzo udana kompozycja plastyczna, na którą aż chciało się patrzeć. Teraz jest to zwykły fragment apartamentowca...
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 10 października 2009, o 09:07

Telewizory musiały się zmienić z uwagi na funkcjonalność. Mieszkania wzdłuż bulwarów nad Silnicą MUSZĄ mieć rozleglejsze balkony, bo stracą njawiększy atut bycia z zielenią na wyviągnięcie ręki. Przyjętę rozwiązania nie są wcale tańsze, ponieważ mamy do czynienia z całą elewacją ze szkła (środek), niejako zdwojoną w części przez szklane balustrady. Dla rozbicia monotonności kolorystycznej będziemy chcieli zastosować rolety zewnętrzne Ferrari w kolorze pomarańczowym (druga wizualizacja). Nic nie zostało pocienione w ramie telewizora, ten element jest bez zmian. Moim zdaniem będzie wyglądała doskonale w nieregularnym kwarcycie, poprzednio myśleliśmy o HPL-ce, ale uznaliśmy, że to zbyt tanie rozwiązanie i nie na lata. Kwarcyt nada tej części nowej barwy, bo jego nawierzchnia będzie bardzo fajnie grać cieniami. To ma nawiązywać do proponowanej nieregularności powierzchni bulwaru (kostka granitowa, łączona z płytami). Co do pozostałych dwóch segmentów, to jest na nich mniej drewna wyłącznie z powodu przemodelowania narożnika Solna/Planty. Osobiście trochę mi tego brakuje...

Pierwsza wersja wnętrza telewizora:

Obrazek

Druga wersja

Obrazek

Narożnik Solna/Planty:

Obrazek

Cały czas powtarzam, że nie są one jeszcze dopracowane pod względem materiałów, wypełnień, refleksów w szkle itp. Elewacje, prezentowane na samym początku mają charakter wyłącznie poglądowy. Normalnie nie pojawiłyby się w materiałach, ale inaczej ocenia się budynek przez pryzmat umiejętnie przygotowanych aksonometrii.

baux

Post autor: baux » 12 października 2009, o 13:34

Porównajmy:

Obrazek

Obrazek

Zmiany pozytywne:
1. Pokaźniejsze, lepiej dopracowane ostatnie kondygnacje.
2. Zlikwidowanie obszarów z pojedycznymi okienkami.
3. Rezygnacja z pseudodrewna na elewacji.
4. Bardziej "kamienicowaty" wygląd.

Zmiany negatywne:
1. Narożne balkony przy Solnej
2. W częscie narożnej za duży biały fragment.

Zdecydowanie najgorszy obszar nowej koncepcji, według mnie:
Obrazek

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 12 października 2009, o 14:40

Zgadza się - dwa ostatnie piętra zmieniły się na korzyść.
Żałuję drewna na narożnikach, bo w ogóle - tak czy inaczej - lubię drewno.
A jesli chodzi o "telewizory" - cóż, zrozumiały jest argument funkcjonalny (duże balkony - może bym takie wolał, gdybym nie oceniał czysto wizualnie, tylko kupował tam mieszkanie :wink: ). Jednak gdyby się dało odzyskać jak najwięcej z pierwszego efektu byłoby dobrze...
Ciekawi mnie jednak w dalszym ciągu długość budynku w starych wizualizacjach :) . Można oczywiście budować etapami (to wręcz oczywiste), ale na obecnej działce Volumetrica "raczej na pewno" by się ta pierwsza wersja po prostu nie zmieściła. Czy się mylę? Było nie było to przecież oficjalny filmik multimedialny i trudno się do tego nie odnieść.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 12 października 2009, o 15:15

Owszem, zarówno wizualizacje, jak i filmik pochodzą z ub. roku. Obecnie pracujemy nad projektem budowlanym na naszym terenie, a skatepark wyjaśni się w grudniu. Wizualizacje i filmik były niezbędne na etapie składania naszych propozycji do planu zagospodarowania, a ich końcowy efekt jest w zasadzie już emanacją zapisów MPZP. Nie mogąc przesądzać o rozstryzgnięciu sprawy skateparku robimy wizualizacje i poprawiony film tylko na nasz teren, by uniknąć posądzenia, że a priori zakładamy, iż ta działka będzie nasza, jak również z czysto praktycznych względów, żeby nie musieć odpowiadać na pytanie, czy są jakieś wolne lokale/mieszkania w tamtej części.

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 12 października 2009, o 16:04

baux pisze: Zdecydowanie najgorszy obszar nowej koncepcji, według mnie:
Obrazek
Jak dla mnie ten obszar zmienił się zdecydowanie na plus względem poprzedniej wersji... Jak dla mnie te terasy są zdecydowanie atrakcyjniejsze architektonicznie niż poprzednie okna... Nadają budynkowi lekkości i przestrzenności.

Jeżeli chodzi o udawanie drewna... Lubię udawanie drewna, ale nie w tak eksponowany sposób jak to było na pierwszej koncepcji...

Co do tego, że narożnik jest zbyt biały... Bardzo lubię biały kolor w architekturze... Narożnika bym nie zmieniał. Dodałbym trochę jasnego szargo odcienia na elewacji od strony silnicy...

Obrazek

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 12 października 2009, o 16:08

A kto pisal o tym, ze ma to byc drewno udawane?

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 12 października 2009, o 16:18

Na pierwszych wizualizacjach mamy do czynienia dwoma rodzajami drewna... W przypadku wyższych kondygnacji, wygląda to jak elementy drewniane...

W przypadku narożnika raczej obstawiałbym HPL lub technologię znaną z Kolonowej... Oczywiście mogę sie mylić.

Jeżeli chodzi o teren Skateparku, to chętnie zobaczyłbym tam coś innego niż kolejne identyczne segmenty... Ważne jednak aby te obiekty były spójne, ale różnorodne... Sytuacja jest podobna jak z Becherem na IX w. Mają tam powstać dwa biurowce obok siebie i niebardzo bym chciał, aby były to symetryczne bliźniaki.
Ostatnio zmieniony 12 października 2009, o 16:22 przez MadMike, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 12 października 2009, o 16:22

Mysle, ze T0MiKE moze wyjasnic.

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 12 października 2009, o 16:50

Panowie, please, żadnego udawanego drewna, nawet w HPL. To nie to miejsce, nie ten czas, ani te ceny za m2, jakich się tutaj spodziewamy. Z całą pewnościa drewno, jakie? Na razie wahamy się pomiędzy egzotykiem (marketing), a modrzewiem (praktyka, aspekt lokalny).
Moim podstawowym celem było jak najszersze zastosowanie rodzimych materiałów (regionalnych). Stąd piaskowiec na parterach i drewno na fasadach. Uważam, że sugestia Detanu, żeby to był modrzew doskonale się wpisuje w tę filozofię. Mniej, niestety, w marketing, bo jakoś ludzie szybciej "kupują" egzotykę, zarówno w stolarce okiennej, drzwiowej, jak i na fasadach. Ja jednak optuję za polskim materiałem, czyli:
- Stolarka wszelkiej maści z naszych gatunków
- Okładziny parteru z piaskowca
- Cokoły przy samej ziemi (względy praktyczne) z granitu (Szklarska Poręba)
- nawierzchnie przed wschodnią fasadą - granit
- fasada telewizorów - kwarcyt (chyba u nas w regionie brak)
Ostatnio zmieniony 12 października 2009, o 16:56 przez T0MIKE, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 12 października 2009, o 16:55

No wlasnie :wink:

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 12 października 2009, o 17:07

T0MIKE pisze: Nic nie zostało pocienione w ramie telewizora, ten element jest bez zmian. Moim zdaniem będzie wyglądała doskonale w nieregularnym kwarcycie, poprzednio myśleliśmy o HPL-ce, ale uznaliśmy, że to zbyt tanie rozwiązanie i nie na lata.
Może to mnie trochę zmyliło... Tym bardziej, że dobre płyty HPL udające drewno i tak są ładniejsze od gładkich lub kamieniopodobnych...

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 12 października 2009, o 17:13

Jeżeli idzie o wykorzystanie HPL, to oczywiście stosujemy je w naszych projektach, vide: http://osiedlesokratesa.pl/foto.php oraz http://domnagorce.volumetric.pl/index.p ... stopad2008
Jednak zwracam uwagę, że ani to najlepsze dzielnice, ani eksponowane budynki. Trudno jednak im zarzucić, że nie są estetyczne, w szczególności w porównaniu z niektórymi sąsiadami, którzy budowali na Bemowie, czy Bielanach w tym samym czasie :wink:

Dom na Górce
Obrazek

Obrazek

Osiedle Sokratesa:

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ