Volumetric MK Polska - Jagiellońska Point
Moderatorzy: Autor, sueno, Sirek1
-
Boss
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
w necie jest coś takiego:
(czwarta wzmianka od góry)
http://www.citydom24.pl/client/city24cl ... leId=58351W tym roku rozpocznie również realizację osiedla Nad brzegiem Czarnej, czyli 41 willi w Markach, Osiedla Hippodrom (28 apartamenty) przy ul. Bokserskiej w Warszawie oraz budynku CK Tower (82 mieszkania) w Kielcach.
(czwarta wzmianka od góry)
CK|PL|EU
osiem mieszkań na piętrze... no nie wiem... to coś podobnego do wieżowców budowanych ok. 1970 r. (KSM, Grunwaldzka i Chęcińska) - tam jest dziewięć mieszkań. Sam w takim mrówkowcu mieszkałem - żadna atrakcja. Jakby miał cztery mieszkania na piętrze i 20 pięter to byłoby dla wielu kuszące, ale tak to jestem sceptyczny
. Będzie atrakcyjny po prosty tylko wtedy, gdy ceny będą wyraźnie konkurencyjne wobec obecnie panujących na rynku.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
Ja sceptyczny nie jestem, tym bardziej, ze bezdzie to budynek o wysokim standardzie, wiec bledem jest nazywanie go mrowkowcem. W neomrowkocwu mieszkam teraz ja i mam 5 mieszkan na pietrze, ale z checia zamienilbym, mimo ze to nowy obiekt, na budynek z osmioma o lepszym standardzie. Zreszta mozna np. spojrzec na budynki Cataliny przy Wyscigach (Warszawa) - tam tez jest wiecej mieszkan na pietrze z tego co kojarze, a mrowkowce to na pewno nie sa.
- T0MIKE
- Kontakt:
Ciekawe, 8 mieszkań na piętrze to zbyt dużo, ale 40-sto, czy nawet 20-stokondygnacyjny budynek, to fajnie... Rozrzeźbienie bryły, niestety, byłoby kosztowne i powodowało kłopoty z doświetleniem mieszkań. Miałem taką wersję, ale wychodziły prawdziwe wagony, nie mieszkania. Poza tym skanalizowanie ruchu do jednej klatki i recepcji będzie służyć bezpieczeństwu mieszkańców. Nie chę grodzić getta z 3-metrowym płotem, a zostawić całą przestrzeń wokół ogólnodostępną. Ceny, niestety, nie będą niższe, a wyższe, niż na rynku. Uważam, że nie można nas porównywać do komunalesa obok, choćby ze względu na zupełnie inny charakter budynku, parking podziemny, ogrody zimowe (małe, ale zawsze), a co za tym idzie nieco stolarki aluminiowej, czyli trochę urozmaicenia na fasadzie. Oczywście, nie ma tu miejsca, ani pieniędzy na eksperymenty typu Masterkort przy Okrzei 
Jeżeli to będzie fajna architektura, to mam nadzieję, że się uda. A 20 pięter byłoby lepsze (moim zdaniem) przede wszystkim dlatego, że faktycznie byłoby to coś w Kielcach nowego, coś o czym się mówi, gdzie można się pochwalić mieszkaniem na dajmy na to 17-tym piętrze. Osobiście wolę bardziej kameralne miejsca, ale bynajmniej nikomu nie będę odradzał 
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- T0MIKE
- Kontakt:
Jestem pierwszy do takiego projektu, ale realnie dziś nie jest to możliwe, nawet nie wiem, czy byłaby wola polityczna do uchwalenia jednostkowej zmiany planu. No i pytanie, gdzie? Tzw. Nowe Centrum odpada, bo nikt się nie zgodzi na jednostkową zmianę w środku 10ha. Ale jestem otwarty na propozycje. Macie jakiś pomysł?