Unimax - Promenada Solna

Inwestycje zakończone.

Moderatorzy: Autor, sueno, Sirek1

maju
Kontakt:

w sprawie Izby Dziecka

Post autor: maju » 5 stycznia 2009, o 19:47

..nie jest naszym celem dyskusja nt. czy Izba Dziecka jest potrzebna czy nie, i czy , nazwijmy pensjonariusze tej Izby to osoby z patologicznych czy też niekoniecznie patologicznych rodzin, zapewne każdy z nas tu obecnych przyzna ,że taka instytucja jest potrzebna, lecz zapewne również kazdy z nas przyzna ,że niekoniecznie musi znajdować się w tak atrakcyjnym miejscu w centrum miasta, zwłaszcza ,iż to Centrum bardzo potrzebuje miejsc przyciągajacych ludzi....ale mi zdanie wyszło :)
Moja propozycja jest adresowana do uczestników forum, jako zaczynek dyskusji o zmianie charakteru tego miejsca, bo moim zdaniem w tej postaci się ono marnuje. Może dzięki rozwinięciu tego tematu pomysl trafi w końcu pod strzechy ludzi , którzy mogą cós w tym temacie zmienić. taką razą ponawiam, moja propozycja brzmi hotel czterogwiazdkowy
P.S. to niby poza tym tematem, ale wydaje mi się ,że dla podniesienia statusu apartamentów na Solnej znaczenie ma niejakie

Awatar użytkownika
Sirek1
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Sirek1 » 11 marca 2009, o 22:23

Kontrowersyjne projekty parkingów w Kielcach

W Kielcach ma zniknąć strefa płatnego parkowania. Prezydent Wojciech Lubawski informuje, że władze rozważają wprowadzenie takiego rozwiązania od momentu, kiedy zostanie otwarty parking wielopoziomowy na placu Konstytucji. Według planów ma to nastąpić jesienią tego roku. Gorsza wiadomość- to wprowadzenie w centrum miasta wielu zakazów parkowania. Władze Kielc chcą w ten sposób skłonić kierowców do korzystania z nowego parkingu.

Za miejsce dla auta na placu Konstytucji trzeba będzie zapłacić, ale na razie nie wiadomo jeszcze ile. Wojciech Lubawski zapowiada, że ceny nie powinny być wysokie. Budowa tego obiektu ma się miastu zwrócić.

Władze miasta rozważają rozbudowę parkingu przy Kieleckim Centrum Kultury. Miasto chciałoby zdobyć pieniądze na ten cel z Unii Europejskiej. Do użytku kierowców, którzy przyjadą do Kielc będzie też 200 miejsc pod budynkiem, który prywatny inwestor zacznie budować przy ulicy Solnej. Jeśli będzie zapotrzebowanie, to miasto wybuduje kolejny parking przy tej ulicy. Mogłoby tam znaleźć się miejsce dla 300 aut.

Wojciech Lubawski zapowiedział, że w przyszłym tygodniu spotka się z marszałkiem województwa i wojewodą, żeby porozmawiać na temat rozbudowy parkingu przed ich urzędami. Prezydent jest gotów wyłożyć pieniądze na ten cel, ale wówczas tylko miasto będzie czerpało z parkingu pożytki.

W kieleckiej strefie parkowania jest obecnie 1200 miejsc parkingowych. Roczny dochód z opłat za parkowanie wynosi ok. 2 mln zł.

:arrow: http://www.radio.kielce.pl/page,,Kontro ... f4fe6.html

Awatar użytkownika
T0MIKE
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 11 marca 2009, o 22:29

No właśnie, odniosłem się do tego w parkowaniu w centrum. Nieco przytłaczające te 500 miejsc. Jeśli się zlikwiduje Staszica i Zamkową zniknie maks. 200 miejsc. Z moich informacji wynika, że jeszcze Paderewskiego zostanie zamknięta dla parkowania, a wtedy Solna będzie musiała przejąć też auta z Paderewskiego. Oj, będzie trochę ciasno...

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 11 marca 2009, o 22:30

T0MIKE pisze:500 miejsc na Solnej :shock: Wow, nieco przytłaczające... Jak wyjechać z Solnej w Paderewskiego? Dzisiaj jest ciężko, a na Staszica i Zamkowej nie ma więcej, niż 200 szt.
Dokładnie miałem się o to zapytać Piszą że ma być 200 miejsc ogólnodostępnych w Twojej inwestycji, pare stron wcześniej pisze się o 100 do 150 miejscach.

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 11 marca 2009, o 22:36

No, cóż, pytanie do Pana Prezydenta, w tej sprawie muszę powiedzieć NO COMMENTS. Albo nie...sprawa nie jest jeszcze do końca rozstrzygnięta, bo zależeć będzie od ostatecznego kształtu podziemia naszego budynku. Tyle mogę powiedzieć dzisiaj. Ilości są raczej dzisiaj hasłowe, będzie wiadomo po projekcie budowlanym.

hey

Post autor: hey » 11 marca 2009, o 22:41

T0MIKE pisze:No właśnie, odniosłem się do tego w parkowaniu w centrum. Nieco przytłaczające te 500 miejsc. Jeśli się zlikwiduje Staszica i Zamkową zniknie maks. 200 miejsc. Z moich informacji wynika, że jeszcze Paderewskiego zostanie zamknięta dla parkowania, a wtedy Solna będzie musiała przejąć też auta z Paderewskiego. Oj, będzie trochę ciasno...

Wiesz coś więcej na temat likwidacji miejsc parkingowych na Paderewskiego? Czy mają być zlikwidowane te miejsca wyznaczone na ulicy czy tylko na chodnikach? Bardzo mnie to interesuje, szczególnie odcinek Paderewskiego od Sienkiewicza do ronda Grudzińskiego...

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 11 marca 2009, o 23:18

Obrazek
Koniec strefy płatnego parkowania w centrum Kielc
Joanna Gergont
2009-03-11, ostatnia aktualizacja 2009-03-11 20:13

(...)Sens istnienia strefy podważy też inwestycja przy ul. Solnej. Tam prywatny inwestor ma rozpocząć budowę apartamentowca. Z miastem uzgodnił, że urządzi też ogólnodostępny parking na ok. 200 samochodów. - A my obok, na naszej nieruchomości, gotowi jesteśmy wybudować parking na ok. 300 aut. W ten sposób zamkniemy dla ruchu ulicę Staszica, która stanie się traktem spacerowym prowadzącym do parku - zapowiada Lubawski.(...)

Źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... Kielc.html
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

jasiek
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: jasiek » 12 marca 2009, o 01:17

Likwidacja strefy platnego parkowania spowoduje, ze wybudowane parkingi beda swiecic pustkami. Ludzie jak to ludzie kombinuja i malo kto bedzie chcial placic jezeli moze gdzies stanac za darmo, nawet jak bedzie musial dlugo szukac wolnego miejsca. Jezeli juz to lepiej podwyzszyc cene za parkowanie na bilet. Dzieki temu parkingi beda konkurencyjne.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 12 marca 2009, o 10:08

Jeśli nie będzie respektowanych zakazów, a mandaty za złe parkowanie będą wystawiane tak jak do tej pory, to po zniesieniu strefy będzie jedna wielka kiszka.

Ktoś napisał wyżej, że średnio w Kielcach jest wypisywanych 8 mandatów za złe parkowanie. Ja natomiast, który dużo chodzę po mieście, codziennie widzę kilkanaście aut, których kierowca zasłużył na mandat...
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

pk5

Post autor: pk5 » 12 marca 2009, o 12:02

Uważam, ze albo zakaz parkowania..albo duużo większe stawki niż na parkingach :)

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 12 marca 2009, o 16:04

A ja sądzę, że pojawią się słupki i holowanie. To szybko rozwiąże sprawę i ucywilizuje.

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 12 marca 2009, o 16:15

pk5 pisze:Uważam, ze albo zakaz parkowania..albo duużo większe stawki niż na parkingach :)
To bardzo niebezpieczny sposób myślenia. Jeśli ludzie będą zmuszani do parkowania na parkingu należącym do miasta to może być to wykorzystywane do podnoszenia stawek za parkowanie. Monopole są złe.
Przypomina mi się dyskusja na temat rentowności i zwrotu kosztów budowy parkingu... http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... 5084#65084
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 12 marca 2009, o 21:43

Ale tak to funkcjonuje na zachodzie. W niemieckich miasteczkach, we Francji, wszędzie są dziesiątki parkingów podziemnych, gdzie miasta są właścicielem. Nie bałbym się monopolu, pamiętaj, że biznes natychmiast wykorzysta nadarzającą się okazję i wejdzie Miastu w drogę, jeśli stawki będą zbyt wysokie, bo wtedy będzie z tego niezły deal dla prywatnych inwestorów. Uważam, że to pomoże przywrócić centrum miasta ludziom, wydzierając je poarkującym samochodom.
Siedzę sobie właśnie w Genewie i patrzę na tutejsze rozwiązania: główna ulica handlowa zamknięta dla ruchu, tylko tramwaj. Boczne ulice centrum, bez możliwości parkowania, chodniki zasłupkowane, parking, na którym stoję ma 500 miejsc i jest jednym z kilkunastu w samym ścisłym centrum. Nie wspomnę już o tym, że poziom -4 jest jakieś 10m pod poziomem lustra wody Jeziora Genewskiego. Właściwie zawsze tak się dzieje. Przywykłem do parkowania w Kielcach najbliżej celu, przez to staję jedynie na kilkanaście minut, załatwiam sprawę i jadę dalej. W Wiedniu, Cannes, czy w Berlinie, w pierwszym odruchu ustalam, gdzie mam zaparkować, żeby mieć blisko, ale korzystam z okazji i idę w kilka miejsc. Może to będzie także sposób na zaktywizowanie centrum miasta w handlowym znaczeniu tego słowa?
Uważam, że to ruch w dobrą stronę. Drugim, równie ważnym dla wyglądu centrum byłoby wywalenie reklam i ustalenie dozowlonych form i wymiarów. Pod tym względem dzisiejsze Kielce przypominają te z 1990r. Ale to nie w tym wątku.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 12 marca 2009, o 22:57

Pomyśl jakie u nas byłoby halo gdyby Wojciech Lubawski wybudował taki parking podziemny, gdzie samochodem wielkości mercedesa E trzeba manewrować milimetry od ścian i słupów :)
Dosyć dużo widziałem takich parkingów "zbunkrowanych" w centrach duzych i małych miast.
...no i te nachylenia podjazdów ;)
Jak nic WL wygnany z miasta :lol:
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 13 marca 2009, o 07:33

A ileż tych E-klas jest w Kielcach... Jak widzę, Prezydent nie boi się radykalnych posunięć. Przyda się porządek z parkowaniem. Pod warunkiem jednak, że będzie nie tylko wystarczająca ilość miejsc, ale także, że parkingi będą w całym centrum: od dworca PKP po KCK. Jest jeszcze problem z kilkoma instytucjami, jak Uniwersytet na Żeromskiego, gdzie przynajmniej część studentów może dziś parkować. Mogliby otworzyć zaplecze, od strony "garów".

ODPOWIEDZ