PSS Spolem/Ryszard Grzyb - Ludwik XXI - ul. Staszica

Inwestycje zakończone.

Moderatorzy: Autor, sueno, Sirek1

j'k
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: j'k » 22 grudnia 2006, o 22:24

Ciekawe co na to wszystko mieszkańcy zaprzyjaźnionego miasta Winnicy, gdzie (jak mnie pamięć nie myli) na ulicy Kieleckiej jest restauracja Kielecka :?:
Ostatnio zmieniony 22 grudnia 2006, o 22:40 przez j'k, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 22 grudnia 2006, o 22:36

Pewnie nic nie wiedzą, ale myślę, że by się ucieszyli ;-)

maju
Kontakt:

a tam nie miał być przeszklony pasaż do Silnicy?

Post autor: maju » 23 grudnia 2006, o 00:13

...takie przedłużenie pasażu który ma powstać zamiast parkingu przed kinem Moskwa? . Wtedy można by ten gotycki mur postawić prostopadle do ulicy, jeśli tak bardzo komuś na nim zależy...mnie tak średnio...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 23 grudnia 2006, o 00:56

Troche mi nie pasuje ten projekt... poprzedni byl lepszy jak dla mnie.

halny
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: halny » 23 grudnia 2006, o 00:58

Dziwne to jakieś jak dla jaskiniowców / z serialu rysunkowego/

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 23 grudnia 2006, o 01:32

Jurek, a jaki był poprzedni?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 23 grudnia 2006, o 01:48

Deo pisze:Jurek, a jaki był poprzedni?
Elewacja taka jak ta beczka, czyli cegielki czy cos takiego i duzo zieleni. Natomiast ciekawie zostalo rozwiazane przejscie do Silnicy, gdyz zadaszeniem byly ogromne liscie winogron wraz i dodatkowo kiscie winogron. Ogolnie taka konwencja byla.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 23 grudnia 2006, o 17:17

Dla mnie ten budynek jest obciachowy.
Pasuje na jakiś zajazd przy drodze ale nie do centrum miasta.
Myślałem że powstanie tam coś nowoczesnego a tu taki koszmar...

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 23 grudnia 2006, o 17:28

Mnie się w miarę podoba chociaż po tych projektach, tak naprawdę niewiele widać. Jak ten mur obrośnie bluszczem będzie bardzo ładny. Projekt przynajmniej oryginalny i niesztampowy (vide Banatkiewicz :x) - zobaczymy co z tego wyjdzie.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 23 grudnia 2006, o 17:42

Z tego co widać, to mogę powiedzieć że bardziej na plus niż na minus :) Natomiast chciałbym zobacyzć całą bryłę i ew. wizualizację w otoczeniu żeby w pełni ustosunkować się.

Plusem jest to, że jeśli będzie to faktycznie ładnie zaprojektowane, to wśród tych klocków (kino Moskwa, okoliczne kamienice), Kielce zyskają charakterystyczny budynek, i w pełni może zostanie pobudzona do inwestycji dolina Silnicy. Możemy zyskać naprawdę ładny zakątek. Do tego jakaś ciekawa architektura PKO BP i miodzio.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 23 grudnia 2006, o 17:43

Niebanalny projekt - mnie się podoba. Jeśli zostanie wykonany porządnie i bez oszczędzania na wszystkim na czym się da oszczędzić to może wyjść coś naprawdę fajnego.

Edit: Tak jak napisał kolega Jarek - jest szanas na zyskanie czegoś charakterystycznego w centrum miasta.

Nowy

Post autor: Nowy » 27 grudnia 2006, o 17:30

Gandalf pisze: Tak jak napisał kolega Jarek - jest szanas na zyskanie czegoś charakterystycznego w centrum miasta.
taki był zamysł społem jak zrozumiałem a charakterystyczny nie znaczy wszystkimpodobającysię :D

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 27 grudnia 2006, o 21:47

Nowy pisze: taki był zamysł społem jak zrozumiałem a charakterystyczny nie znaczy wszystkimpodobającysię :D
Ale wtedy trudno będzie powiedzieć że budynek jest przeciętny :) To też ważne i tak jak pisałem wcześniej, ma szanse być czymś charakterystycznym.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 23 stycznia 2007, o 18:15

To tak na przyszłość, miejmy nadzieję, że niedaleką :!:

Obrazek Obrazek

bernard

Post autor: bernard » 27 marca 2007, o 14:54

Obrazek

27 marca 2007 - 12:55
Kielce > Ludwik do rozbiórki
Wkrótce sklep Ludwik przy ulicy Staszica w Kielcach przestanie istnieć. Na jego miejscu powstanie albo sama restauracja, albo w towarzystwie mieszkań i sklepów, dla których miejsce będzie w nadbudowanych kondygnacjach.

Sklep Ludwik przypomina wiejski sklep z lat 80. Nie pasuje do centrum wojewódzkiego miasta. Jego paskudny wizerunek wkrótce ma się zmienić, przebudowa rozpocznie się może w tym roku. - Obiekt chcemy częściowo wyburzyć. Pozostanie tylko konstrukcja. Nowy budynek będzie ładny i elegancki - informuje Wiesław Berka, dyrektor ds. technicznych Powszechnej Spółdzielni Spożywców Społem.

Jak będzie wyglądał nowy gmach jeszcze nie wiadomo. - Są dwie koncepcje, albo pozostanie jako jednokondygnacyjny albo zostaną dobudowane dwa piętra. Zgłosił się do nas inwestor, który jest zainteresowany dobudową. Ma dać odpowiedź wciągu dwóch, trzech tygodni. Jeśli podtrzyma propozycję, to rozpoczęcie budowy przesunie się, ponieważ konieczne jest wykonanie nowego projektu i ponowne przejście całej procedury uzyskania pozwolenia na budowę. Wówczas inwestycja na pewno nie rozpocznie się w tym roku. Jeśli inwestor wycofa się z propozycji, to nasza budowa ruszy jesienią i wciągu 12 miesięcy obiekt będzie gotowy - przyznaje dyrektor.

Jeśli dojdzie do budowy gmachu o trzech kondygnacjach, to na pierwszym i drugim piętrze powstaną mieszkania oraz sklepy i lokale usługowe. W każdej z wersji parter zajmie elegancka restauracja.

- Myślimy o przeniesieniu tam Winnicy, bo sąsiedztwo mieszkań ogranicza jej działalność - przyznaje dyrektor. - Na pewno zostanie w Ludwiku bar.. Jego siedzibę także przebudujemy, aby oba budynki stanowiły ładną całość - informuje dyrektor.
bernard

ODPOWIEDZ