PSS Spolem/Ryszard Grzyb - Ludwik XXI - ul. Staszica
Moderatorzy: Autor, sueno, Sirek1
Ciekawe co na to wszystko mieszkańcy zaprzyjaźnionego miasta Winnicy, gdzie (jak mnie pamięć nie myli) na ulicy Kieleckiej jest restauracja Kielecka 
Ostatnio zmieniony 22 grudnia 2006, o 22:40 przez j'k, łącznie zmieniany 1 raz.
-
maju
- Kontakt:
a tam nie miał być przeszklony pasaż do Silnicy?
...takie przedłużenie pasażu który ma powstać zamiast parkingu przed kinem Moskwa? . Wtedy można by ten gotycki mur postawić prostopadle do ulicy, jeśli tak bardzo komuś na nim zależy...mnie tak średnio...
- Jarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Z tego co widać, to mogę powiedzieć że bardziej na plus niż na minus
Natomiast chciałbym zobacyzć całą bryłę i ew. wizualizację w otoczeniu żeby w pełni ustosunkować się.
Plusem jest to, że jeśli będzie to faktycznie ładnie zaprojektowane, to wśród tych klocków (kino Moskwa, okoliczne kamienice), Kielce zyskają charakterystyczny budynek, i w pełni może zostanie pobudzona do inwestycji dolina Silnicy. Możemy zyskać naprawdę ładny zakątek. Do tego jakaś ciekawa architektura PKO BP i miodzio.
Plusem jest to, że jeśli będzie to faktycznie ładnie zaprojektowane, to wśród tych klocków (kino Moskwa, okoliczne kamienice), Kielce zyskają charakterystyczny budynek, i w pełni może zostanie pobudzona do inwestycji dolina Silnicy. Możemy zyskać naprawdę ładny zakątek. Do tego jakaś ciekawa architektura PKO BP i miodzio.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

27 marca 2007 - 12:55
Kielce > Ludwik do rozbiórki
Wkrótce sklep Ludwik przy ulicy Staszica w Kielcach przestanie istnieć. Na jego miejscu powstanie albo sama restauracja, albo w towarzystwie mieszkań i sklepów, dla których miejsce będzie w nadbudowanych kondygnacjach.
Sklep Ludwik przypomina wiejski sklep z lat 80. Nie pasuje do centrum wojewódzkiego miasta. Jego paskudny wizerunek wkrótce ma się zmienić, przebudowa rozpocznie się może w tym roku. - Obiekt chcemy częściowo wyburzyć. Pozostanie tylko konstrukcja. Nowy budynek będzie ładny i elegancki - informuje Wiesław Berka, dyrektor ds. technicznych Powszechnej Spółdzielni Spożywców Społem.
Jak będzie wyglądał nowy gmach jeszcze nie wiadomo. - Są dwie koncepcje, albo pozostanie jako jednokondygnacyjny albo zostaną dobudowane dwa piętra. Zgłosił się do nas inwestor, który jest zainteresowany dobudową. Ma dać odpowiedź wciągu dwóch, trzech tygodni. Jeśli podtrzyma propozycję, to rozpoczęcie budowy przesunie się, ponieważ konieczne jest wykonanie nowego projektu i ponowne przejście całej procedury uzyskania pozwolenia na budowę. Wówczas inwestycja na pewno nie rozpocznie się w tym roku. Jeśli inwestor wycofa się z propozycji, to nasza budowa ruszy jesienią i wciągu 12 miesięcy obiekt będzie gotowy - przyznaje dyrektor.
Jeśli dojdzie do budowy gmachu o trzech kondygnacjach, to na pierwszym i drugim piętrze powstaną mieszkania oraz sklepy i lokale usługowe. W każdej z wersji parter zajmie elegancka restauracja.
- Myślimy o przeniesieniu tam Winnicy, bo sąsiedztwo mieszkań ogranicza jej działalność - przyznaje dyrektor. - Na pewno zostanie w Ludwiku bar.. Jego siedzibę także przebudujemy, aby oba budynki stanowiły ładną całość - informuje dyrektor.
bernard