Volumetric MK Polska - Jagiellońska Point

Inwestycje zakończone.

Moderatorzy: Autor, sueno, Sirek1

LOLA

Post autor: LOLA » 20 marca 2009, o 11:28

Wywiad jak wywiad
Ostatnio zmieniony 2 lipca 2010, o 08:44 przez LOLA, łącznie zmieniany 1 raz.

Michal K

Post autor: Michal K » 20 marca 2009, o 11:40

A co w tym dziwnego?
Tomkie w wywiadzie wystapił jako przedsawiciel firmy, która zajmuje się dzialalnościa deweloperską. Nie wystąpił tam jako osoba prywatna, więc trudno to nazwać "lansowaniem". To jest PR i obecnie robi to każda firma.

Jak Tomkie wystapi w Gali, Vivie czy innej prasie kolorowej w kasku budowlanym, trzydniowym zarostem i cichach wypozyczonych z butiku, to wtedy powiemy "lansujesz się stary".
"Lekarz może pogrzebać swoje błędy, architekt może jedynie doradzić klientowi by zasadził winorośl". Frank Lloyd Wright

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 20 marca 2009, o 11:42

Widac niektorym jest to nie na reke.

Michal K

Post autor: Michal K » 20 marca 2009, o 11:57

A to już tzw. "czarny PR".
"Lekarz może pogrzebać swoje błędy, architekt może jedynie doradzić klientowi by zasadził winorośl". Frank Lloyd Wright

Quentin

Post autor: Quentin » 20 marca 2009, o 12:00

Wydawało mi się, że jest to forum ogólnodostępne stanowiące platformę wymiany myśli i poglądów na temat inwestycji w Kielcach. Tymczasem zostało ono zdominowane przez jednego developera i grupę oddanych mu klakierów. Bez obrazy Panowie, ale jak tak dalej będziecie robić, to zostaniecie sami ze sobą, bo wszyscy poszukujący realnej dyskusji i odpowiedzi na trapiące ich pytania będą omijać to forum szerokim łukiem. To, że developer ma ciśnienie na sprzedaż i nagania na towar, to jest chyba jasne dla każdego. Szczególnie w tych czasach. Bywa jednak tak, że z tym subtelnym "zachęcaniem" do wyboru jedynej słusznej myśli można przesadzić.
Ale mogę się mylić, życząc wszystkim trochę więcej opanowania i obiektywnego dystansu. A naszemu developerowi, żeby dzielnie budował i sprzedawał, więcej czasu poświęcając inwestycji niż wymianie ognia na tym zacnym forum.

Awatar użytkownika
Wizard
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Wizard » 20 marca 2009, o 13:10

TOMIKE to chyba jedyny inwestor działający aktywnie i jawnie na forum, który nie ma nas gdzieś tj. uzyskujemy informacje z pierwszej ręki.
Nie wiem czemu narzekacie. Zazdroscicie mu czy co ? Wyluzujcie.

Żeby nie było, uważam, że mieszkania w Kielcach są za drogie, ale skoro są nabywcy za te ceny, to mogę mieć pretensje tylko do siebie, że mnie nie stać.
Every dream has a price

Quentin

Post autor: Quentin » 20 marca 2009, o 13:32

Mylimy pojęcia. Pomiędzy otwartą dyskusją o rynku ogólnie i poszczególnych inwestycjach szczególnie a naganianiem (termin z forów akcyjnych) jest pewna subtelna granica dobrego smaku. Chodzi mi o to, żeby jej ustawicznie nie przekraczać. Reagując alergicznie na każde ale wypowiedziane na forum wyrzucicie myślących inaczej, zostając sami w swoim sosie. A tego nikomu nie życzę.
PS Zazdroszczę komuś/czegoś tylko wtedy jeśli ma ten ktoś coś więcej niż mam ja. Pa

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 20 marca 2009, o 19:09

Tomasz, przesztań :oops:

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 21 marca 2009, o 19:42

Sirek1, po przemyśleniu, poproszę o oczyszczenie wątku, nie mam zamiaru się odnosić do tego, co tu ostatnio wypocono. Dzięki za wsparcie dla tych, którzy je okazali i mieli odwagę to zrobić. Uważam, że ostatnie kilka postów jest już tak absolutnie tendencyjnych, że nadają się tylko do utylizacji, razem z moimi, które się do nich odnoszą. Szkoda zostawiać taki ślad na forum.

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 21 marca 2009, o 19:47

msz1 pisze:
To może od Jezierskiego, to byś przy okazji lokalnego przedsiębiorcę wsparł. :wink:
To już zostawiam GW, nie wyłączymy okien z kontraktu. Będziemy jedynie akceptować lub nie raczej nie producenta, a profil. Z doświadczenia jednak wiem, że np. w W-wie na moich projektach najtańsi są producenci z dość odległych regionów kraju (np. Velet/Goran, czy Rychlik).
Natomist kamień będzie z pewnością z lokalnego rynku, już tu na forum czujni są sprzedawcy :D Jesteśmy umówieni.

jasiek
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: jasiek » 21 marca 2009, o 20:22

Tomike odpowiedz mi jeszcze na temat kominka :)

Michal K

Post autor: Michal K » 21 marca 2009, o 20:30

Jeśli to możliwe, to może przedstawisz nam Tomkie trochę informacji "od kuchni" dotyczącej realizacji takiej inwestycji jak JP.

Rozumiem, że z GW podpisujesz kontrakt na określoną kwotę i wykonanie konkretnych prac - kompleksową realizację inwestycji.

1. Czy w takim kontrakcie szczególowo określasz jakie materialy mają być użyte, czy tylko jest to opis techniczny bez "narzucenia" danej marki. Np. wspomniane okna - czy możesz zastrzec użycie danego modelu konkretnej marki, czy to już zależy od GW? To samo pytanie dotyczy wyboru windy, farb elewacyjnych i wewnętrznych, drzwi wewnętrznych, parapetów, poręczy........

2. Czy wybór podwykonawców zależy wylącznie od GW, czy możesz narzucić, że np. poręcze balkonowe musi wykonać firma X.

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 22 marca 2009, o 00:54

jasiek pisze:Tomike odpowiedz mi jeszcze na temat kominka :)

Z ostatniej rozmowy z architektami nie wynikało, że będą jakieś problemy. Ale też nie uczuliłem ich na ten problem. Biorąc pod uwagę, że na Solnej cała kondygnacja ma mieć kominki i to archtekci sami wpisali nawet w wizualizacje, to nie sądzę, żeby był to problem. Choć można też założyć, że nigdy tego nie robili, bo nie słyszałem o podobnym projekcie. Z drugiej strony jestem pewien, że w 6-kondygnacyjnym budynku Dom Development pn. Opera są kominki, a budynek stoi już kilka lat. Wnoszę więc z tego, że nie stanowi to przeszkody technicznej, czy natury ppoż. Wyjaśnię to jeszcze w poniedziałek.

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 22 marca 2009, o 01:24

Michal K pisze:Jeśli to możliwe, to może przedstawisz nam Tomkie trochę informacji "od kuchni" dotyczącej realizacji takiej inwestycji jak JP.

Rozumiem, że z GW podpisujesz kontrakt na określoną kwotę i wykonanie konkretnych prac - kompleksową realizację inwestycji.

1. Czy w takim kontrakcie szczególowo określasz jakie materialy mają być użyte, czy tylko jest to opis techniczny bez "narzucenia" danej marki. Np. wspomniane okna - czy możesz zastrzec użycie danego modelu konkretnej marki, czy to już zależy od GW? To samo pytanie dotyczy wyboru windy, farb elewacyjnych i wewnętrznych, drzwi wewnętrznych, parapetów, poręczy........

2. Czy wybór podwykonawców zależy wylącznie od GW, czy możesz narzucić, że np. poręcze balkonowe musi wykonać firma X.
ad.1 Tak, jest to tzw. ryczałt, czyli za określoną cenę, niezmienną w okresie realizacji dostaję standard bardzo precyzyjnie opisany w kontrakcie. Nie ma pola do zmiany ceny, jedynie w przypadku nieprzewidzialnych kosztów, które się pojawiają, np. pompowanie wody z wykopu. Zazwyczaj robimy na to rezerwę i z niej korzystamy lub nie. Jednak większość z tych rzeczy da się przewidzieć na etapie projektowym (np. badania geotechniczne).

ad.2 Generalnie nie wtrącam się w wybór podwykonawców, ale mogę mieć/mam preferencje, np. windy na JP dostarczy OTIS, bo mam z nimi ramową umowę o współpracy i daję im gwarancę dostarczenia kilkunastu dżwigów na nasze inwestycje. Mogę też zastrzec, że chcę tem czy tamte okna, ale nie robię tego. Koncentruję się maksymalnie na zabezpieczeniu mojej pozycji względem GW, bo to on ostatecznie odpowiada za usterki wszelkiego rodzaju. Poza tym wskazywanie podwykonawców i dostawców może się potem zemścić poprzez zwalanie winy za usterki na tychże. Wolę tego unikać. Windy są wyjątkiem, bo i tak ich montaż i "odpalenie" jest po stronie producenta, więc GW tego sam nigdy nie robi.
Docelowo, żeby uzyskiwać najlepsze ceny powinno się przez kilka lat zbierać dostawców i podwykonwaców i pakietować roboty. Jest to możliwe, szczególnie w Kielcach. W W-wie mniej, bo trzeba być w pierwszej piątce, by być partnerem o podobnym potencjalnie zamówień jak np. Budimex, czy Mostostal W-wa.

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 22 marca 2009, o 17:19

Jutro w TVP3 Kielce o godzinie 16:45 w Kieleckim Studiu Reportażu będzie program o naszej (i nie tylko) współpracy z Adamem Wolskim. Autorem reportażu jest Dominik Rakoczy.
Także w ostatnim numerze Przekroju znalazła się informacja o projektowanym przez Adama na Jagiellońskiej muralu.

ODPOWIEDZ