Kościół Św Józefa Robotnika

Dzieje, wspomnienia, fotografie, czyli dawne Kielce

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

andriey
Kontakt:

Kościół Św Józefa Robotnika

Post autor: andriey » 7 stycznia 2008, o 10:08

W 2008 roku obchodzone jest 50 lecie parafii Św Józefa Robotnika w Kielcach.
Interesuje mnie czy ma ktoś jakieś zdjęcia z budowy obecnej świątyni oraz zdjęcia poprzedniej.

Co do budowy obecnej słyszałem opinię że ówczesna władza nakazał wybudować kościół w zagłębieniu aby nie górował nad okolicą. Podobno specjalnie wybudowano również wieżowiec na Nałkowskiej 2 by zasłonić widok na kościół jadącym ulicą Warszawską???
Coś Ktoś słyszał na ten temat???

Awatar użytkownika
Tomek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Tomek » 7 stycznia 2008, o 12:47

No podobno ksiądz ogłaszał, że szukają starych zdjęć z okolic kościoła i wogóle z Szydłówka. Ja nie mam za bardzo nic takiego. Mam nadzieje, że coś znajdzie się ciekawego bo w końcu moja parafia i moje osiedle.:)

MacieCK

Post autor: MacieCK » 25 października 2008, o 15:49

Kilka fotek, pochodzących z albumu "Parafia Świętego Józefa Robotnika w Kielcach" wydanego przez Jedność na 50-lecie parafii. Być może właśnie po to szukali tych starych zdjęć :) Z góry sorki za nienajlepszą jakość.

ObrazekObrazek

"Wierni oglądają budującą się kaplicę parafialną" (mowa o starej światyni)

ObrazekObrazek

"Poświęcenie nowej kaplicy, 22 października 1958 roku"

ObrazekObrazek

"Pierwsza kaplica parafialna" (ta pustka dookoła :))

Cytat dot. górowania kościoła nad okolicą:
"9 października tegoż roku (1974) Urząd Miejski w Kielcach zgłosił swoje uwagi do projektu; znajdjemy tam między innymi taki komentarz: "Z uwagi na to, że projekt zagospodarowania przestrzennego w dzielnicy Kielce Północ nie przewiduje zabudowy wysokiej ( :lol: ), nieuzasadnione jest projektowanie wysokiej wieży kościelnej. Proponuje się zrezygnować z wieży bądź zaleca się obniżyć ją maksymalnie do 30m wysokości nad poziom gruntu." Nie dziwi nas takie zalecenie władz komunistycznych: budynek kościoła swoją architekturą wyraźnie wyróżniał się w miejskim osiedlu, będąc czytelnym znakiem obecności Boga i Kościoła w życiu społecznym, i to właśnie ten znak próbowano różnymi środkami zminimalizować. Do dzisiaj uderza to, iż jeden z największych współczesnych kościołów w Polsce jest niemal niewidoczny wśród otaczających go blokowisk."

ObrazekObrazek

"Klerycy kopią fundamenty pod nowy kościół parafialny"

ObrazekObrazek

"Prace przy fundamentach nowej świątyni. W tle budynek przy ul. Turystycznej 1"

ObrazekObrazek

"Samochód ciężarowy "Skoda", który kupił ksiądz proboszcz Jan Kudelski, by szybciej i sprawniej prowadzić prace budowlane przy kościele. Na drzwiach bocznych widniał napis: Kudelski Jan, Kielce, ul. Turystyczna 17"

ObrazekObrazek

"Parafialny poczciwy "Star 20", był bardzo pomocny w pracach budowlanych przy nowym kościele."

ObrazekObrazek

"Widok na wznoszoną świątynię" (łatwo zlokalizować starą kaplicę :))

i na deser:

ObrazekObrazek

Ponadto:

ObrazekObrazek

"Pierwotny wygląd wieży kościoła"

ObrazekObrazek

"Rozbiórka starej kaplicy"

ODPOWIEDZ