Karczma Pocieszka

ul. Kozia (piękne zdjęcie):

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Pamiętam to przejście z b. wczesnego dzieciństwa... Niestety nie robiłem wtedy zdjęćTomek pisze:Są takie miejsca, które chciałbym zobaczyć na zdjęciach jak wyglądały i to nawet nie takie stare bardzo. Takim miejscem np jest przejście nad peronami przy dworcu (przejście było między tymi dwoma wieżyczkami które zostały do chwili obecnej).
Myślę, że z naszych czasów zachowa się więcej zdjęć, głównie dzięki powszechnej dostępności aparatów cyfrowych.Niektórych miejsc (tych mniej atrakcyjnych) mam wrażenie, że po prostu się nie fotografowało.
Są. Nawet chyba w albumie "sentymentalne Kielce" - sprawdzę (może RZ wklei, bo ja się jeszcze nie dorobiłem skaneraNp przy okazji pomysłu budowy parkingu na placu Konstytucji mówiło się, że jakoś jeszcze chyba w latach 60-tych stały tam budynki i plac nie jest stary. Są jakieś zdjęcia![]()
![]()
A mało to takich ulic...Grzegorz pisze:To na Koziej były "kocie łby"?Dlaczego tam teraz jest asfalt?

Wydaje mi się, że pod tymi dechami płynie dawna Silnica, aktualnie skanalizowana i obecnie wpadająca do rzeki, która kiedyś nazywała się Dąbrówka, a obecnie Silnica - tuż obok mostu na IX Wieków. Jeśli mam rację, to teren po lewej to obecny "trójkąt bermudzki".Tomek pisze:Tak sobie myślę teraz czy teren po lewej to nie właśnie przypadkiem obecny plac Konstytucji
Chyba jesteśmy rówieśnikamicm pisze:Pamiętam to przejście z b. wczesnego dzieciństwa...
Ta publikacja to "Rynek w Kielcach" J.L. Adamczyka (1993). W zeszłym roku została wznowiona przez Jedność - bardzo zachęcam do kupowania. Dla mnie to jedna z podstawowych lekturcm pisze:Są. Nawet chyba w albumie "sentymentalne Kielce" - sprawdzę (może RZ wklei, bo ja się jeszcze nie dorobiłem skaneraTomek pisze:Np przy okazji pomysłu budowy parkingu na placu Konstytucji mówiło się, że jakoś jeszcze chyba w latach 60-tych stały tam budynki i plac nie jest stary. Są jakieś zdjęcia![]()
![]()
), poza tym widziałem zdjęcie lotnicze (?) tamtego terenu na okładce jakiejś publikacji na temat Kielc, muszę podłubać, żeby to znaleźć.

Kieleckie osiedla z wydawanego rok po roku w latach 60-tych albumu "Kielce". Ja mam wersję z 1968 r., ale fotki są raczej wcześniejsze:Tomek pisze:Interesowałyby mnie także stare zdjęcia Szydłówka i okolic. Np ciekaw jestem czy zachowały się zdjęcia pawilonów przy Wiśniowej wieczorem rozświecone neonami (były takie na pewno bo jeszcze kilka lat temu były pozostałości świetlówek praktycznie nad każdym sklepem, a i do chwili obecnej coś tam się zachowało). Może ma ktoś też jakieś zdjęcia dokumentujące budowę kościoła Św Józefa?