A tutaj zdjęcie getta

A to jeszcze dwie pozostałości po Żydach w Kielcach
Gimnazjum żeńskie Stefanii i Władysława Zimnowodów

Gimnazjum męskie - obecni szkoła muzyczna

Źródło: "Śladami kieleckich Żydów" Jana Główki
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Słowackiego 3,w tej bramie jest Synagoga Herszla Zagajskiego ,jak jest napisane w wikipedii:" prywatny dom modlitwy znajdujący się w Kielcach w podwórzu posesji przy ulicy Juliusza Słowackiego 3, dawniej Hipotecznej 12"(...czy to biuro było tam,czy adresy się pozmieniały)Klub 'Makkabi' był najprężniej działającym kieleckim klubem. Biura mieściły się na Słowackiego 3, a sale gimnastyczne na Mickiewicza 14.'Makkabi' otworzył także korty tenisowe przy ul. Sienkiewicza (nr 76), które były wyposażone w bufet i prysznice - pełna nowoczesnośćSmile

To miałem na myśli,z resztą już pisałem tu kiedyś o popówce.I tam jest już komisariatA "popówka" istnieje - na przeciwległym rogu Wesołej i Mickiewicza - teraz budynek nalezy do policji.
i tylko budynek po popówce został(popów już w nim nie ma) W sumie,tak,jeśli istniało po "skróceniu" Hipotecznej i zmianie jej nazwy albo prof. Urbański pisał o dzisiejszej Słowackiego,ale raczej by to sprecyzował.Ciekawe gdzie i czy była taka ulicaA koniec końców - biuro "Makkabi" mogło mieścić się w kamienicy u Zagajskich.
który niedawno znowu ktoś wklejał na forum (nie mogę go jednak znaleźć, a w wątku dotyczącym map został wykasowany) ulica Hipoteczna ciągnie się od Pocztowej (Sienkiewicza) przez plac Bazarowy do Prostej.