Kielce zapomniane

Dzieje, wspomnienia, fotografie, czyli dawne Kielce

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 10 lutego 2008, o 21:31

Zgodnie z bliską mi (niestety :| ) zasadą "lepiej późno niż wcale" przystępuję do dzieła.

Na początek, z domowego archiwum, budowa Urzędu Wojewódzkiego:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 11 lutego 2008, o 00:14

Fotografia z lat 60-tych - ul. Chęcińska od strony Kadzielni. Jeszcze nie ma żadnego z wieżowców. Z lewej strony zabudowania dawnego browaru Dłużewskiego (zostały wyburzone pod budowę bloku w latach 80-tych).
Miałem kiedyś przedwojenną etykietę: "Piwo Okocimskie Marcowe. Rozlewnia Dlużewskiego w Kielcach" (podarowałem ją znajomemu birofilowi):

Obrazek

powiększenie browaru:

Obrazek

Awatar użytkownika
Kano
Kontakt:

Post autor: Kano » 12 lutego 2008, o 13:42

RZ pisze:Zgodnie z bliską mi (niestety :| ) zasadą "lepiej późno niż wcale" przystępuję do dzieła.

Na początek, z domowego archiwum, budowa Urzędu Wojewódzkiego.
Ciekawe. A czy na ostatnim zdjęciu widać zlot ul. Czarnowskiej i 1-go Maja, jeszcze przed budową ronda?

Martin

Post autor: Martin » 12 lutego 2008, o 15:27

Kano pisze:
RZ pisze:Zgodnie z bliską mi (niestety :| ) zasadą "lepiej późno niż wcale" przystępuję do dzieła.

Na początek, z domowego archiwum, budowa Urzędu Wojewódzkiego.
Ciekawe. A czy na ostatnim zdjęciu widać zlot ul. Czarnowskiej i 1-go Maja, jeszcze przed budową ronda?
Raczej nie. Widać wyburzone później zabudowania przed mostem na Silnicy. Mpże to pozostałości Starowarszawskiego Przedmieścia? IX Wieków powstała przed budową Urzędu Wojwódzkiego.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 25 lutego 2008, o 21:48

Troche ulicy Sienkiewicza :)

Ciekawe ujęcie Wzajemnego Kredytu (później Banku Rolnego, teraz BGŻ) z "Sentymentalnych Kielc" (fajnie wyglądał narożnik, gdzie dzisiaj jest księgarnia Żeromskiego? :wink: ):

Obrazek

Sienkiewicza między Paderewskiego a dworcem zaraz po wojnie:

Obrazek

I nowsza historia - przedudowa filharmonii na bank. Jak widać, ze starego budynku zostawili faktycznie tylko kawałek ściany... Przez kilka lat stała taka ruina... Zdjęcie pokazuje etap, gdy sporo już zostało dobudowane:
Obrazek

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 25 lutego 2008, o 22:06

Stan z ostatniego zdjecia pamietam :)
Nawet raz bylem w tej filharmonii.

Awatar użytkownika
Jarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jarek » 25 lutego 2008, o 22:24

Czy ktoś może wie, jak sie nazywała ta uliczka równoległa do Sienkiewicza z pierwszego zdjęcia?
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 25 lutego 2008, o 22:38

Jarek pisze:Czy ktoś może wie, jak sie nazywała ta uliczka równoległa do Sienkiewicza z pierwszego zdjęcia?
Raczej się nie nazywała. To była chyba po prostu "wewnątrzpodwórkowa" uliczka, dojazdowa do zabudowań gospodarczych.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 5 marca 2008, o 00:33

A to Filharmonia przed planowanym remontem (z albumu Kielce - 1985).
Do tej pory sie zżymam na to przeszklone wejście, które sobie zafundował bank...

Obrazek

A tak wyglądał oryginalnie narożnik Małej i Kapitulnej (z albumu "Kielce na dawnej pocztówce"). To wyjątkowe, newralgiczne miejsce, dlatego mam nadzieję, ze inwestor, który w tym miejscu zaczyna budować, po pierwsze: dostał bardzo precyzyjne wytyczne od konserwatora, po drugie: że architektura będzie naprawdę dobra.

Obrazek

A to powiększenie z powyższego zdjęcia dzisiejszego Uniwersytetu na Leśnej ( + powiększenie z innego, wcześniej wklejonego zdjęcia). Widać jak beznadziejnej nadbudowy dokonano później... Ten budynek BYŁ fajny...

Obrazek
Obrazek

I jeszcze jednen przykład przed beznadziejną nadbudową: pierwotna, dostosowana do pierzei i skali ulicy wersja budynku na rogu Św. Leonarda i Wesołej:
Obrazek

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 5 marca 2008, o 08:18

ul. Bodzentyńska - dzisiejsza (była już) Karczma to tylko fragment dawnego budynku. Wcześniej kamieniczka zajmowała całą działkę. Fragment z prawej strony (z nalepkami na oknach) to właśnie późniejsza Karczma:

Obrazek

a to fragment, z którego do dzisiaj zachowała się piekarnia Gołębiewskiego (polecam :) ). Widać zabudowę tej działki, na której stanie centrum niepełnosprawnych

Obrazek

Z drewnianej kieleckiej zabudowy sprzed pożaru w 1800 r. zachowały się nieliczne domy. Niestety nie możemy zobaczyć jak wygladała XVIII-wieczna zabudowa okolic Rynku biskupich Kielc. Te kilka domów, które dotrwały do naszych czasów, zostało jak gdyby nigdy nic zburzone w latach 80-tych i na początku 90-tych XX w. :!: :x
Oto ostatnie kieleckie XVIII-wieczne: dom i spichlerz, które stały w głębi działki za kościołem Św. Wojciecha (między murowanym dworkiem, który zajmują zakonnice a al. IX Wieków Kielc). Parafia "uporządkowała"swój teren i nic z nich nie zostało...

Obrazek

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 6 marca 2008, o 21:11

Teraz nowsza historia. W tym samym miejscu, co pomnik dominacji carskiej czyli cerkiew, postawiono potem pomnik dominacji sowieckiej (z armatami wycelowanymi w KW PZPR :lol: ):

Obrazek

i fotka z epoki, ze znajdującego się nieopodal placu Obrońców Stalingradu. Widać na niej uliczny głośnik i klomb z lat 60-tych (jeszcze się chyba gdzieś takie uchowały...):

Obrazek

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 6 marca 2008, o 21:48

Zachecam Was, żebyście pogrzebali w domowych archiwach - może znajdziecie coś ciekawego do wklejenia? :)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 11 marca 2008, o 22:23

Kielecki park.
Z albumu "Kielce na dawnej pocztówce" - resursa z restauracją, miejsce koncertów i wystaw. Na jej miejscu stoi teraz muszla koncertowa:

Obrazek

i przystań dla łódek nad stawem:

Obrazek

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 16 marca 2008, o 11:20

W nieszczęsnym roku 1985 r. oprócz XVII-wiecznego modrzewiowego domu wójta wyburzono również nieopodal, na rogu pl. Moniuszki i ul. Kościuszki (obok pamiątkowego kamienia upamiętniającego pobyt w Kielcach Kościuszki) bardzo ładną zabytkową kamienicę. Nie była w złym stanie, ale postanowiono konsekwentnie "oczyścić teren" wokół budowanego od ponad 10 lat teatru... :x (zdjęcie ze Słowa Ludu)
Obrazek

A to z kolei widok na zabudowania dawnego browaru Karscha. Fotka ze składankowej pocztówki sprzed ok. 40 lat, więc te budynki były w lepszym stanie niż teraz:

Obrazek

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 18 marca 2008, o 15:26

Fabryka w Białogonie - lata 20-te ("Kraina Gór Świętokrzyskich na dawnej fotografii"):

Obrazek
Obrazek

Teraz niemal wszystko co pamięta staszicowskie osiedle z pocz. XIX w. jest poniszczone, domy poprzebudowywane - każdy inaczej, smutno patrzeć... Piękny drewniany domek - dawna siedziba bodajże Rady Dzielnicy nie wiem czy jeszcze stoi - jak go ostatni raz widziałem, był w ruinie...
Jakieś 3 lata temu sam byłem świadkiem, jak w zabytkowym domu, przy którym znajduje się aborteum (skupisko egzotycznych drzew) piękne drewniane sześciodzielne okienka właściciele wymieniali na plastikowe bez żadnych podziałów...
Staw Białogoński zniszczony...
Biedny ten Białogon...

ODPOWIEDZ