Kielce zapomniane

Dzieje, wspomnienia, fotografie, czyli dawne Kielce

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 18 maja 2009, o 21:49

Kot - myślę, że jeszcze wrócę do zbliżeń ludzi - jest parę XIX-wiecznych fotek np. Rynku , które już wklejałem, ale to były skany z książek. Teraz mam lepszą jakość i mogę je znacząco powiększać. Na mnie widoczne tam zatrzymane chwile sprzed stukilkudziesięciu lat robią ogromne wrażenie. Stroje ludzi, parasole, wozy, dorożki, małą architektura, szyldy... A co do pałacu na wylocie Wojska Polskiego - to raczej nie alternatywna rzeczywistość. Tak rzeczywiście jest :) , tylko chyba drzewa teraz wyższe

Póki co przechodzę do slajdów ś.p. Krzysztofa Wilczyńskiego, który dokładnie 40 lat temu postanowił dokumentować nasze miasto. Wielkie podziękowania dla p. Ani Wilczyńskiej. Jest tego sporo...
Zaczynam z grubej rury :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 18 maja 2009, o 22:27

Kot pisze:
RZ pisze:I ul. Wojska Polskiego - widok od Prostej do Rogatki:
Obrazek
RZ - przyznam, że mam kłopot z tym zdjęciem. Być może straciłem chwilowo orientację w terenie ;-) Jeśli jest to widok Wojska Polskiego od Prostej w kierunku Rogatki, a nie wątpię że tak bo domy mi pasują, to dlaczego widzimy w tle po prawej wieże Pałacu Biskupów?
Wszystko się zgadza. Na miejscu parterowego domu po prawej stoją obecnie budynki Exbudu z lat 80. Nie mogę tylko skojarzyć tego parterowego domu po lewej - czy on istnieje? Trzeba się udać na wizję lokalną :)
Kot pisze:
RZ pisze:ulica Sienkiewicza:
Obrazek
Kapitalne zdjęcie! Normalnie Italia! :-) Aż się prosi takie ujęcie całej Sienkiewicza i Śródmieścia ale od Żelaznej i bez KSMu.
Przypomina mi się podobne ujęcie Sienkiewicza na widokówce z roku mniej więcej 1993 - jeśli znajdę, to wkleję skan. Ciekawie byłoby porównać.

Ja natomiast mam problem z tym zdjęciem:
RZ pisze:Wcześniejsze zdjęcie Rogatki - d. przytułek Św. Tomasza i fragment ulicy Wesołej od strony Wojska Polskiego (tam teraz stoi biurowiec po Nidzie):

Obrazek
Czy długi parterowy budynek na pierwszym planie stoi przy ul. Wojska Polskiego? Jesli tak, to w którym miejscu dokładnie?

=CK=

Post autor: =CK= » 18 maja 2009, o 23:20

gaki majster pisze:
RZ pisze:Koszary przy Chęcińskiej - wygląda to na dzisiejszy Domgos:

Obrazek
To nie będzie Domgos, nie ta epoka, nie ten styl. Ale na tym terenie jest jeszcze inny budynek.
Mielczarskiego?

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 19 maja 2009, o 00:00

cm pisze: Ja natomiast mam problem z tym zdjęciem:
RZ pisze:Wcześniejsze zdjęcie Rogatki - d. przytułek Św. Tomasza i fragment ulicy Wesołej od strony Wojska Polskiego (tam teraz stoi biurowiec po Nidzie):

Obrazek
Czy długi parterowy budynek na pierwszym planie stoi przy ul. Wojska Polskiego? Jesli tak, to w którym miejscu dokładnie?
Myślę, że kobiety z wózkami idą Wojska Polskiego. Parterowy budynek jest chyba zamknięciem dziś otwartego podwórka kamienicy z apteką.
Resztę domów można znaleźć na tej fotce:

Obrazek

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 19 maja 2009, o 00:05

=CK= pisze:
gaki majster pisze:
RZ pisze:Koszary przy Chęcińskiej - wygląda to na dzisiejszy Domgos:

Obrazek
To nie będzie Domgos, nie ta epoka, nie ten styl. Ale na tym terenie jest jeszcze inny budynek.
Mielczarskiego?
Zwróć uwagę na prawy róg - widać obie cerkwie, a między nimi pałac i katedrę. To na pewno Chęcińska (pozostałością po koszarach jest np. na pewno przedszkole koło kościoła garnizonowego). Nie upieram się przy Domgosie, to chyba jest dalej. Z tym, że Domgos jeszcze z 10 lat temu był bardzo podobny do budynku na fotce - potem został przebudowany.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 19 maja 2009, o 07:47

RZ pisze:nie wiadomo gdzie (trzeba by zanalizować układ zboczy Karczówki):

Obrazek
A to nie Zamkowa?
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 19 maja 2009, o 08:53

RZ pisze: Póki co przechodzę do slajdów ś.p. Krzysztofa Wilczyńskiego, który dokładnie 40 lat temu postanowił dokumentować nasze miasto. Wielkie podziękowania dla p. Ani Wilczyńskiej. Jest tego sporo...
RZ od zawsze wstawiałeś ciekawe i rzadkie zdjęcia jednak widzę, że nowo rozpoczęta seria to będzie prawdziwa gratka! Pierwsze zdjęcia rewelacja! Nie dość, że miejsce w tym okresie nie spotykane na zdjęciach to jeszcze w kolorze :) Czekam na kolejne z zapartym tchem :)

Awatar użytkownika
piter84

Post autor: piter84 » 19 maja 2009, o 11:31

budowa urzędu wojewódzkiego, os. Na Skarpie oraz narożnik ulic Cichej i Starowarszawskie Przedmieście:

Obrazek[/quote]

Na zbliżeniu w prawym górnym rogu zdjęcia widać autobusy stojące w miejscu gdzie dzisiaj znajduje się Al. IX Wieków. Czyżby była tam zajezdnia?

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 19 maja 2009, o 12:28

Owszem, do 69 roku była tam zajezdnia MPK. Później przeniesiono ją na Jagiellońską.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2009, o 13:50 przez Daniel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gaki majster
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 19 maja 2009, o 12:34

RZ pisze:
=CK= pisze:
gaki majster pisze: To nie będzie Domgos, nie ta epoka, nie ten styl. Ale na tym terenie jest jeszcze inny budynek.
Mielczarskiego?
Zwróć uwagę na prawy róg - widać obie cerkwie, a między nimi pałac i katedrę. To na pewno Chęcińska (pozostałością po koszarach jest np. na pewno przedszkole koło kościoła garnizonowego). Nie upieram się przy Domgosie, to chyba jest dalej. Z tym, że Domgos jeszcze z 10 lat temu był bardzo podobny do budynku na fotce - potem został przebudowany.
To jest Chęcińska, ale nie Domgos. Domgos jest na tym samym placu, nieco w lewo
Kielce Kielce Kielce to jest to...

suchy

Post autor: suchy » 19 maja 2009, o 14:57

Widać nieźle przeorali zabudowę wokół synagogi :shock:

Kot
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Kot » 19 maja 2009, o 17:15

cm pisze:
Kot pisze:
RZ pisze:I ul. Wojska Polskiego - widok od Prostej do Rogatki:
Obrazek
RZ - przyznam, że mam kłopot z tym zdjęciem. Być może straciłem chwilowo orientację w terenie ;-) Jeśli jest to widok Wojska Polskiego od Prostej w kierunku Rogatki, a nie wątpię że tak bo domy mi pasują, to dlaczego widzimy w tle po prawej wieże Pałacu Biskupów?
Wszystko się zgadza. Na miejscu parterowego domu po prawej stoją obecnie budynki Exbudu z lat 80. Nie mogę tylko skojarzyć tego parterowego domu po lewej - czy on istnieje? Trzeba się udać na wizję lokalną :-)
RZ pisze:A co do pałacu na wylocie Wojska Polskiego - to raczej nie alternatywna rzeczywistość. Tak rzeczywiście jest :-), tylko chyba drzewa teraz wyższe
Koledzy, poszedłem, zobaczyłem, jestem zwyciężony. Z przyjemnością przyznaję Wam rację i składam samokrytykę ;-). Nie wiem jak wymyśliłem, że Wojska Polskiego wychodzi na budynek Seminarium przy Seminaryjskiej. Wierzę w ludzi nieomylnych ale sam do nich nie należę :-)

cm - będąc przy okazji, rzuciłem okiem na ten parterowy domek po lewej. Istnieje, tyle że jest od ulicy odgrodzony siatką i tak doskonale zarośnięty roślinnością wszelaką, że nie chcąc znalezc, nie znajdziesz. Jest tam jakiś zakład blacharsko-lakierniczy ale mocno średnio zachęcający do wejścia.
RZ pisze:Kot - myślę, że jeszcze wrócę do zbliżeń ludzi - jest parę XIX-wiecznych fotek np. Rynku , które już wklejałem, ale to były skany z książek. Teraz mam lepszą jakość i mogę je znacząco powiększać. Na mnie widoczne tam zatrzymane chwile sprzed stukilkudziesięciu lat robią ogromne wrażenie. Stroje ludzi, parasole, wozy, dorożki, małą architektura, szyldy...
RZ - byłoby pięknie. Również mam trochę zdjęć z dawnymi kielczanami i trzeba je odkurzyć aby ludzi ocalić od zapomnienia, tak jak nie chcemy zapomnieć o starych murach i widokach tego miasta.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 19 maja 2009, o 21:43

RZ pisze:Obrazek
To zdjęcie zrobiło na mnie największe wrażenie. Pomijając nawet flagi i portrety... (same w sobie też niesamowite - świadectwo tak dziwnej z dzisiejszego punktu widzenia epoki). Owszem, niby zdawałem sobie sprawę z tego, że tam kiedyś nie było IX Wieków, ale jakoś nigdy nie wyobrażałem sobie archiwum w pierzei... :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
Kano
Kontakt:

Post autor: Kano » 20 maja 2009, o 11:28

Rzeczywiście. Jakby to było zupełnie inne miejsce. A jakość fotki jak z lat 80.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 20 maja 2009, o 11:54

Zupełnie nie poznałem tego miejsca :)
Budynek znajomy ale nie mogłem skojarzyć.
Niesamowite :)
Mam nadzieję, że jeszcze za mojego życia wymyślą wechikół czasu.

ODPOWIEDZ