Dziś teraźniejszość, a jutro historia...
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Fakt sueno, tym bardziej, że nie wolę żadnego. Można to wykasować, ale póki to nie nastąpi nie mogę się powstrzymać od retorycznego pytania, od kiedy to socjalizm (nawet narodowy) jest skrajnie prawicowy? Skrajnie prawicowy to był Franco lub Pinochet, ale to zupełnie inna para kaloszy. Zresztą do 1941 roku oba kraje/systemy/reżimy doskonale się rozumiały i współpracowały, a Stalin nie mógł się nachwalić Hitlera i niemieckiej wersji socjalizmu. Teraz dopiero prawda historyczna powoli wraca na należne jej miejsce - ale rzeczywiście powoli (szczególnie w Rosji). Zgadza się, że lepiej było być Żydem w Moskwie, choć wierzący, ortodoksyjni Żydzi byli w ZSRR prześladowani... Ale z kolei lepiej było być "kułakiem" w Berlinie (wystarczy wspomnieć ogromne ludobójstwo na Ukrainie czyli wielki głód na najbardziej żyznych ziemiach w Europie)
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
-
rowerzysta
-
rowerzysta
Z dawnego więzienia na ul.Zamkowej już mało zostało w wyniku rewitalizacjii :

Powstanie tam " Galeria Współczesnej Sztuki Użytkowej, Warsztaty Rękodzieła Artystycznego i Muzeum Pamięci Narodowej",szkoda tylko tych kilku zabytkowych budynków(więzienie powstało w 1816r.)...

Powstanie tam " Galeria Współczesnej Sztuki Użytkowej, Warsztaty Rękodzieła Artystycznego i Muzeum Pamięci Narodowej",szkoda tylko tych kilku zabytkowych budynków(więzienie powstało w 1816r.)...
...kiedy stoję, patrzę w okno, krótka chwila
idą ludzie tam za bramą jeszcze senni
na ulicy mały płomień porzucony
nasze domy pośród nocy
nasze domy obok fabryk...
nasze domy pośród nocy
- Adasiek CK
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
No to lepiej, żeby stały tak jak było to od ok 20 lat?! do tego miejsca wróci życie, poza tym muzeum pamięci przecież nie zniknie.suchy pisze:Ludzi tam zarzynano, a tera będzie klub robótek recznych... spoko.![]()
Szkoda, te budynki miały swój urok, niepowtarzalny klimat.
Moja babcia za czasów działania więzienia przechodziła ul Zamkową i ktos (zapewne jeden z więźniów) wyrzucił z okna pod jej stopy zwinięty list. Z okna usłyszała "proszę to wysłać" - tak też zrobiła. Co było w liście, nigdy nie przeczytała, a sam list wysłała na podany adres.
Taka historia mi się przypomniała.
<klawy tekścik w tym miejscu>
-
rowerzysta
Na dworcu PKP jest dosyć ciekawy "automat" do wzywania sokistów lub milicjantów
,pewnie za jakiś czas już tego nie będzie(tak mi się wydaje ... ):

nasze domy pośród nocy
nasze domy pośród nocy
-
redoxygene
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Adasiek CK
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
-
rowerzysta
Przy rondzie między czarnowską a IX wieków ubyło trochę zabudowań pomiędzy dwoma większymi budynkami:

teraz tak to wygląda z bliska:

A na ul.Nowy Świat jest drewniany budynek na którym podobno są ślady po kulach z czasów II wojny św.(moja babka mi mówiła...) ale które z tych dziur są po strzelaninie to jeszcze nie wiem
, ale można przypuszczać,że za jakiś czas już tego domu nie będzie:

teraz tak to wygląda z bliska:

A na ul.Nowy Świat jest drewniany budynek na którym podobno są ślady po kulach z czasów II wojny św.(moja babka mi mówiła...) ale które z tych dziur są po strzelaninie to jeszcze nie wiem

nasze domy pośród nocy
nasze domy pośród nocy
-
rowerzysta
Podobno ten budynek(z 1927 r.),gdzie jest Katarzyna będzie przebudowany:

"Biura i firmowe sklepy odzieżowe, szybkie windy, klimatyzacja oraz nowoczesna fasada, ale nawiązująca do XIX-wiecznego charakteru kieleckiego deptaka - tak ma wyglądać Dom Handlowy Katarzyna po remoncie. Jest już pozwolenie na budowę."a "Budynek powstał w 1927 roku jako kamienica z mieszkaniami. W 1947 roku znalazł się w sieci Domów Towarowych Centrum i do dzisiaj w Katarzynie jest prowadzona działalność handlowa. Budynek należy do prywatnej firmy."jak piszą w Echu Dnia...
A fontanny,która jest na tym zdj. już nie ma-została "przebudowana" na plac artystów
Katarzyna:

"Biura i firmowe sklepy odzieżowe, szybkie windy, klimatyzacja oraz nowoczesna fasada, ale nawiązująca do XIX-wiecznego charakteru kieleckiego deptaka - tak ma wyglądać Dom Handlowy Katarzyna po remoncie. Jest już pozwolenie na budowę."a "Budynek powstał w 1927 roku jako kamienica z mieszkaniami. W 1947 roku znalazł się w sieci Domów Towarowych Centrum i do dzisiaj w Katarzynie jest prowadzona działalność handlowa. Budynek należy do prywatnej firmy."jak piszą w Echu Dnia...
A fontanny,która jest na tym zdj. już nie ma-została "przebudowana" na plac artystów
Katarzyna:

-
rowerzysta
"Ludwik"-dziś przechodziłem obok i już prawie był zburzony-tu jego zdjęcie sprzed kilku lat:

A to było obok niego:

i może jeszcze Sienkiewka podczas remontu:

A to było obok niego:

i może jeszcze Sienkiewka podczas remontu:

nasze domy pośród nocy
nasze domy pośród nocy
-
rowerzysta
Ludzi tam zarzynano, a tera będzie klub robótek recznych... spoko. Cool
Szkoda, te budynki miały swój urok, niepowtarzalny klimat.

"Ekipa firmy Skanska w błyskawicznym tempie usuwa niepotrzebne budynki w zespole powięziennym.
W środę rozpoczęto wyburzanie niepotrzebnych budynków zespołu powięziennego przy ulicy Zamkowej w Kielcach.
Przy pomocy koparki rozbito ściany budynku bramnego, w którym jeszcze niedawno mieściło się biuro budowy. Zgodnie z projektem po budowli nie zostanie nawet ślad – od strony pałacu będzie widok na dziedziniec dawnego więzienia.
Postęp prac widać wszędzie. Postawiono nowe ściany warsztatów ceramicznych. Błyskawicznie wyrasta z ziemi budynek bramny wiodący do parku, już widać łukowaty zarys sklepienia. Przypomnijmy, że w wyremontowanych budynkach mają się znaleźć Ośrodek Myśli Patriotycznej, Galeria Współczesnej Sztuki Użytkowej, Warsztaty Rękodzieła. Remont będzie kosztować 12.9 miliona złotych. Prace mają zakończyć się w połowie przyszłego roku."
cytując:
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /588621515
I zdjęcie sprzed kilku dni,zrobione dosłownie rzutem na taśmę

Szkoda tych budynków
Wydaje mi się,że większy urok miałoby to muzeum gdyby on jednak tam zostały,ale kasa ważniejsza niż historia,sentymenty itd
http://img36.imageshack.us/gal.php?g=dscn9924m.jpg
nasze domy pośród nocy
nasze domy pośród nocy