Projekty z PRL-u

Dzieje, wspomnienia, fotografie, czyli dawne Kielce

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Tomek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Tomek » 2 maja 2008, o 14:31

Ciekawy artykuł z 1974, o tym jak wtedy postrzegało sie przyszłość Kielc :)

Obrazek Obrazek Obrazek

jasiek
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: jasiek » 2 maja 2008, o 21:02

Podoba mi sie jedno zdanie:
"Nie trzeba takze zapominac, iz w planach centralnych jest budowa autostrady Warszawa - Krakow, ktora ominie miasto" ;)

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 5 maja 2008, o 21:31

Mnie się podoba inne zdanie a propos "godnych XXI wieku" (a tak naprawdę nieszczęsnych, co zostało ładnie opisane w Przemianach 13 lat później czyli w 1987 r.) planach budowy "nowego centrum" w rejonie ul. Piotrkowskiej:
"To sprawa przesądzona, rozłożona wprawdzie na kilka lat, ale stanie się to szybciej niż przewidują najwięksi optymiści" :)
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 5 maja 2008, o 21:36

cm pisze:a tak pięknie mogło być 8)
mam nadzieję, że to wyłącznie ironia 8)

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 6 maja 2008, o 07:39

RZ pisze:
cm pisze:a tak pięknie mogło być 8)
mam nadzieję, że to wyłącznie ironia 8)
Sam się nad tym zastanawiam :D Z jednej strony byłyby to oczywiście zapewne peerelowskie kloce, z drugiej jednak nie wiem, czy nie wolałbym ich widzieć zamiast paskudnego slumsowatego bazaru przy przelotowej ulicy. Oczywiście wiem, że fakt, że teren nie został zabudowany, daje możliwość (teoretyczną) zabudowania go w przyszłości czymś lepszym. Tylko czy stanie się to aby za mojego życia?

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 6 maja 2008, o 08:50

cm pisze: Sam się nad tym zastanawiam :D Z jednej strony byłyby to oczywiście zapewne peerelowskie kloce
Ale przy Al. IXw Kielc tez mamy peerelowskie kloce (UW, Targowa 18 ) i bez nich ta czesc miasta wygladala by marnie :?
W tamtych czasach budowalo, projektowalo sie z rozmachem.
Podejrzewam, ze za naszego zycia nie powstanie nic okazalego :?

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 6 maja 2008, o 15:58

ice pisze:
cm pisze: Sam się nad tym zastanawiam :D Z jednej strony byłyby to oczywiście zapewne peerelowskie kloce
Ale przy Al. IXw Kielc tez mamy peerelowskie kloce (UW, Targowa 18 ) i bez nich ta czesc miasta wygladala by marnie :?
W tamtych czasach budowalo, projektowalo sie z rozmachem.
Podejrzewam, ze za naszego zycia nie powstanie nic okazalego :?
W tamtych czasach realizowano niekiedy b. dobre projekty. Z tym, że rzadko. Najczęściej niestety, nawet jeżeli projekt był dobry, masakrowano go tandetnym wykonaniem.
Akurat wspomniany UW ja uważam za bardzo dobrą architerkturę, czego nie można powiedzieć o przedstawionej wyżej niezrealizowanej wizualizacji.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 6 maja 2008, o 19:42

A ja troche zaluje, ze to nie powstalo.
Co prawda dzisiaj te budynki mogly by juz nie zachwycac, ale Dekom dzis tez nie jest perełką, a jutro...

Awatar użytkownika
gaki majster
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 6 maja 2008, o 23:40

Dopóki nie powstało na tym miejscu coś lepszego, to może i szkoda, że część z tych projektów nie została zrealizowana.
A jak już powstanie to i skończy się to gdybanie 8)
Kielce Kielce Kielce to jest to...

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 17 lipca 2008, o 08:44

TUTAJ Polecam 1. filmik o naszym Exbudzie z Polskich Kronik Filmowych.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 17 lipca 2008, o 15:26

Naos pisze:TUTAJ Polecam 1. filmik o naszym Exbudzie z Polskich Kronik Filmowych.
Fajna sprawa - zderzenie sposobu działania Zaraski (z dzisiejszego punktu widzenia po prostu normalnego działania) z dziadowską, tandetną rzeczywistością lat 80-tych robiło wrażenie. To chyba jedyna dobra rzecz, która spotkała Kielce w tamtym przygnębiającym szarym czasie.
No i Kielce potem faktycznie na jakiś czas stały sie stolicą budownictwa. Zaraska był megalomanem, ale nie zmienia to faktu, że Kielce dużo mu zawdzięczają.
Zwracam też uwagę, że np. basztę Plotkarkę odrestaurował Exbud za własne pieniądze... Sołowowowi nigdy nic podobnego nie przyszło do głowy - nie wspierał nigdy żadnych kieleckich społecznych inicjatyw.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 17 lipca 2008, o 20:58

Naos pisze:TUTAJ Polecam 1. filmik o naszym Exbudzie z Polskich Kronik Filmowych.
Fantastyczne :!: :!: :!: Jaka propaganda sukcesu, fajna promocja miasta przy tym.

Awatar użytkownika
Arturo
Kontakt:

Post autor: Arturo » 18 kwietnia 2012, o 15:37

Jak w latach siedemdziesiątych wyobrażano sobie Superpolskę przyszłości, czyli PRL-owski raj

Obrazek

Wielką metropolię planowano stworzyć w Świętokrzyskiem. Miała to być tzw. „Aglomeracja Staropolska”, w którą miały zamienić się hiperrozrośnięte Kielce (wyobraźcie sobie peerelowskie megalopoplis, te niekończące się szare blokowiska z wielkiej płyty). Megakielce sięgać miały od Ostrowca Świętokrzystkiego po Końskie na linii wschód – zachód, i od Suchedniowa głęboko w Góry Świętokrzyskie. Których krajobraz naturalny zostałby zapewne harmonijnie uzupełniony socjalistycznym krajobrazem kulturowym.

Całość artykułu o Polsce: http://www.ahistoria.pl/index.php/2012/ ... iego-raju/

Boss

Post autor: Boss » 18 kwietnia 2012, o 18:56

gdzie Ty widzisz jakąś głęboką ingerencje w góry świętokrzyskie? Kielce miały być miastem wielkości Lublina.
to jest zaznaczony cały okręg przemysłowy a nie żadne "hiper rozrośnięte kieleckie megalopolis...". gdzie była praca był i rozwój i rozbudowa - dokładnie tak samo jak teraz. ta jak to nazwałeś "wielka metropolia" była tworzona na długo przed nastaniem PRLu i nadal jest kontynuowana.

idąc Twoim tokiem rozumowania i sposobem rozczytywania tej mapy Wałbrzych miał być 2 razy większy od Wrocławia. :lol:

PRL kultywował dzieło jakim był rozwój pierwszego, najstarszego okręgu przemysłowego w Polsce od czasów średniowiecza - Staropolskiego Okręgu Przemysłowego. nawet konkurencyjne Zagłębie Dąbrowskie nie uśmierciło naszego okręgu, nawet "mariaż" z COPem w II RP nam nie zaszkodził, za to uporano sie z nim szybko i fachowo po przemianach ustrojowych w latach 90. w tej chwili mamy do czynienia z polewaniem zimnego trupa ciepłą wodą z zamysłem że ożyje...
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
Arturo
Kontakt:

Post autor: Arturo » 18 kwietnia 2012, o 22:32

Ale ja tylko cytowałem fragment artykułu z linku pod zdjęciem... :D

ODPOWIEDZ