Restauracje - Kielce

Ważne wydarzenia z całego regionu.

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Jarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Posty: 1118
Rejestracja: 2 lipca 2006, o 22:35
Lokalizacja: Kielce - Bocianek

Post autor: Jarek » 20 października 2008, o 15:45

sueno pisze:Jarek: Tak sobie śledzę dyskusje na temat tej restauracji na forum GW: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=85846777 i twój post niejako wpisuje się we wojnę właścicieli z konkurencją czyli ani trochę nie jest wiarygodny... sorki ale w złym momencie go napisałeś i mimo twojej dobrej woli nie potraktuję go jako wiarygodnego...
Ale nie powiem że żałuję tego. Zawsze piszę ocenę po odwiedzeniu danego lokalu i na tym kończę nie wdając się w pyskówki i przekonywania. A forum GW daaaaaaaawno już nie czytałem. Jak dla mnie EOT.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
Sz.J.
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Posty: 1113
Rejestracja: 22 września 2005, o 18:14
Lokalizacja: Kielce

Post autor: Sz.J. » 29 października 2008, o 17:48

Jakby ktoś wybierał się, w najbliższym czasie, do restauracji, a miał dylemat do której to z czystym sumieniem polecam La Stelle!
Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem w sosie gorgonzolla - rewelacja- dawno nie jadłem czegoś tak dobrego.
A i żona bardzo zadowolona z roladek z kurczaka, z suszonymi pomidorami w sosie maślano winnym.

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Menadżer budowy ;)
Posty: 4907
Rejestracja: 31 maja 2006, o 21:56
Lokalizacja: Świat czerwonego smoka
Kontakt:

Post autor: sueno » 17 listopada 2008, o 08:27

Obrazek
AKTUALNOŚCI
16 listopada 2008 - 22:45
Niedrzwica Kościelna koło Lublina > Bigos z Sukowa otrzymał drugą nagrodę
ObrazekObrazek
Przemysław Widliński, dyrektor sukowskiej Korbowej Koliby odbiera Srebrny Gar – druga nagrodę w konkursie podczas Święta Polskiego Bigosu. (M. Kądziela)

Bigos przygotowany przez kuchnię z Korbowej Koliby z Sukowa zajął drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym podczas odbywającego się dziś w Siedlisku Folkloru "Marzanna” w Niedrzwicy Kościelnej koło Lublina Święta Polskiego Bigiosu.

Nagrodę Srebrnego Gara, statuetkę i certyfikat odbierał od przedstawicieli lubelskiego Urzędu Marszałkowskiego dyrektor Korbowej Koliby Przemysław Widliński.

Do konkursu zgłoszono 14 bigosów. Korbowa Koliba była jednyną w "Marzannie” restauracją z województwa świętokrzyskiego.

/Mik/

źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /750428673
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Menadżer budowy ;)
Posty: 5704
Rejestracja: 15 listopada 2005, o 19:01
Lokalizacja: QKI
Kontakt:

Post autor: AR » 17 listopada 2008, o 09:40

Nikt jeszcze nie pisał, że odbywa się remont McD na Sienkiewicza? :)
Teraz będzie w nowym stylu.
Takie nowe wnętrza już pojawiły się jakiś czas temu w Polsce.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Posty: 11590
Rejestracja: 21 września 2005, o 14:05
Lokalizacja: Bilbało!
Kontakt:

Post autor: Autor » 17 listopada 2008, o 10:19

I beda u nas we wszystkich restauracjach, tak kiedys uslyszalem w windzie czy tam gdzies u mnie w biurowcu, a kilka pieter nizej jest siedziba McD.

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Menadżer budowy ;)
Posty: 4907
Rejestracja: 31 maja 2006, o 21:56
Lokalizacja: Świat czerwonego smoka
Kontakt:

Post autor: sueno » 17 listopada 2008, o 10:56

czyli McD zdziera z najemców kasę za narzucone meble i wystrój? Tak jak to robią operatorzy komórkowi?
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Menadżer budowy ;)
Posty: 5704
Rejestracja: 15 listopada 2005, o 19:01
Lokalizacja: QKI
Kontakt:

Post autor: AR » 17 listopada 2008, o 13:45

Ciekawe czy "chatki" McD także będą przebudowane...
Bo "chatki" przy okazji remontu wnętrza, także zmieniły wygląd zewnętrzny :)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
gaki majster
Ranga: Kierownik budowy ;)
Posty: 558
Rejestracja: 12 września 2007, o 20:36
Lokalizacja: teraz:Zamość/Kielce
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 17 listopada 2008, o 13:53

Nie no Korbowa Koliba dopiero została otworzona, a już ma najlepszy bigos :shock: , trzeba by kiedyś tam się na niego wybrać...
Kielce Kielce Kielce to jest to...

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Menadżer budowy ;)
Posty: 4907
Rejestracja: 31 maja 2006, o 21:56
Lokalizacja: Świat czerwonego smoka
Kontakt:

Post autor: sueno » 17 listopada 2008, o 13:57

może kucharz stary :P
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Menadżer budowy ;)
Posty: 5704
Rejestracja: 15 listopada 2005, o 19:01
Lokalizacja: QKI
Kontakt:

Post autor: AR » 17 listopada 2008, o 14:36

...a jakie teraz Big Maki w tym nowym wnętrzu będą na Sienkiewce... :wink:
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Z@P
Posty: 5
Rejestracja: 10 listopada 2008, o 00:22
Lokalizacja: Londyn

Post autor: Z@P » 22 listopada 2008, o 12:51

Jarek pisze:Koliba to czysta ekologia pokryta strzechą, wybudowana z grubych bali drewnianych według starej sztuki ciesielskiej przez wykwalifikowaną ekipę góralskich cieśli z Dzianisza koło Zakopanego.

http://www.korbowakoliba.pl/main.html
Jak to jest?

Czy to wygodnictwo przedsiebiorcow, ktorzy idac na latwizne czerpia z sasiednich kultur, nieprzystajacych do naszego regionu i tradycji, (a takowa chyba mamy), niecheci rozejrzenia sie wokol siebie, aby szeroko pojety regionalizm spod Tatr "przeszczepiac zywcem" w serce Regionu Staropolskiego?

To wlasnie nigdzie indziej jak tam, rzeczony oscypek czy szaszlyk, smakuje najlepiej, kiedy siedzimy w prawdziwej goralskiej karczmie na baranich skorach, sluchajac goralskich nut : )

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Menadżer budowy ;)
Posty: 4907
Rejestracja: 31 maja 2006, o 21:56
Lokalizacja: Świat czerwonego smoka
Kontakt:

Post autor: sueno » 22 listopada 2008, o 13:12

Uciekają ze swoja kulturą bo czują oddech konkurencji z bliskiego wschodu na swoich plecach :P Przykład ze Szczawnicy:
ObrazekObrazek

Swoją szosa to masz rację. Media lokalne rozpisują się co jakiś czas na temat jakiegoś świętokrzyskiego przysmaku i regionalnych potraw kulinarnych, ale tak naprawdę to nikt nie o nich pamięta i nie ma gdzie ich zjeść, może za wyjątkiem jakiś dożynek. Na Sienkiewce powinny powstać 2 restauracje serwujące tylko i wyłącznie nasze regionalne potrawy. Jedna jakaś wykwintna, a druga w stylu szybkiego baru albo jadłodajni, żeby popularyzować te potrawy :)
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Menadżer budowy ;)
Posty: 3622
Rejestracja: 29 marca 2006, o 20:48

Post autor: RZ » 22 listopada 2008, o 14:57

Dokładnie.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
oczycziorne
Posty: 21
Rejestracja: 2 czerwca 2008, o 10:29
Lokalizacja: Kielce Śródmieście

Post autor: oczycziorne » 30 listopada 2008, o 15:46

Jakiś czas temu przyjmowałam znajomych z USA i też miałam taki dylemat; naopowiadałam im kiedyś o wspaniałej polskiej kuchni,przyszedł czas na demonstrację i klops :oops: Poszliśmy do Winnicy i trochę mnie winnicowe menu poratowało,a polską narodową wypróbowali dopiero w Krakowie i Zakopanem.

halny
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Posty: 1807
Rejestracja: 27 września 2005, o 20:15
Lokalizacja: Kielce

Post autor: halny » 30 listopada 2008, o 22:17

Szkoda, że na stadionie Korony nie ma restauracji sportowej pod trybunami od strony Legionów.Klimat byłby super przy wyjazdowych meczach Korony i nie tylko :)

ODPOWIEDZ