W Kielcach odsłonięto pomnik Homo Homini
"Jestem wdzięczny ludziom zaangażowanym w inicjatywę pomnika Homo Homini" - napisał prezydent George W. Bush przesłaniu do kielczan. Wczoraj uroczyście uczczono pamięć ofiar zamachów terrorystycznych.
Przez pół godziny 2630 uczniów klas V i VI składało znicze pod odsłoniętym wczoraj pomnikiem Homo Homini. Uroczystości między cmentarzami przy ul. Ściegiennego przyglądało się około 400 kielczan.
List prezydenta Stanów Zjednoczonych George'a W. Busha odczytał David Moris, pierwszy sekretarz ds. politycznych ambasady USA w Polsce. "Wasza pozytywna praca szerzy wzajemne zrozumienie pomiędzy narodami i pomaga budować bardziej przyjazny świat dla naszych dzieci i wnuków", napisał Bush (cały list na stronie 2).
Emocjonalne przemówienie wygłosił prezydent Kielc Wojciech Lubawski: - Świat nie jednoczy się w proteście [przeciw terroryzmowi - red], nie przetaczają się przez największe miasta świata tłumy demonstrujących - powiedział. - Dlaczego? Czyżby terroryzm był powszechnie akceptowany? Może strach nas paraliżuje? A może walkę o pokój uznajemy za beznadziejną? - pytał Lubawski.
Potem podeszły dzieci. Ustawiały znicze, stojąc w rządach, klasa po klasie. Świeczki zajęły więcej miejsca na bruku, niż sam pomnik. - To robi na mnie ogromne wrażenie, nie mogę powstrzymać emocji - powiedział "Gazecie" przez łzy David Moris.
- To jest dopiero performance, niech się artyści schowają, wspaniały pomysł - komentował twórca pomnika prof. Adam Myjak.
Monument Homo Homini odsłonili uczniowie SP nr 5 Justyna Maślana i Michał Grzesik.
Pomnik składa się z dwóch półtoratonowych części, w kształcie pękniętych jedynek. Ma sześć metrów wysokości. Oprócz napisu "wrzesień 2001" znajdzie się tablica z miejscami i datami, gdzie od tamtego czasu terroryści dokonali szczególnie krwawych zamachów, jak w Biesłanie, Madrycie, Londynie, Bali. Jest jeszcze miejsce na tablicę z nazwiskami fundatorów. Obelisk kosztował około 400 tys. zł. Składki po 20 tys. zł wpłaciło 20 osób. Ich nazwiska w kolejności alfabetycznej znajdą się na tablicy przy pomniku.
We wczorajszych uroczystości wzięli udział przedstawiciele ambasad: USA, Izraela, Federacji Rosyjskiej, Hiszpanii, Indonezji oraz Indii. Wieczorem przy ul. Bocznej odbyła się premiera oratorium "Psałterz Wrześniowy".
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3611739.html