Tunel pod centrum miasta
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Prawda jest taka że za parę lat Kielce mogą być tak zatłoczone, że to co teraz jest to będzie pikuś. Wszyscy wiemy, że taki tunel dużo by pomógł w odkorkowaniu centrum, choć również jestem za tunelem kończącym się przed Rogatką powiedzmy wyjazd byłby na Jana Pawła II. Problemem zawsze są pieniądze niestety
Z tego artykułu winika jasno, że prezydent na siłe nie będzie forsował tego projektu kosztem innych inwestycji, dlatego obawy coniektórych są nieuzasadnione. Zgodzę się, że jest wiele innych inwestycji, które są priorytetowe w tym momencie i tak naprawde tunel na dzień dzisiejszy za dużo pochłonąłby kasy. Tak naprawdę na dzień dzisiejszy można w inny sposób odkorkować ulice Kielc - budowa Świetokrzyskiej, przedłużenie Żelaznej do Zagnańskiej. Przekształcenie ronda im Grudzińskiego w skrzyżowanie, estakada Żelazna, Armii Krajowej - Grunwaldzka, Żytnia, przedłużenie Łódzkiej, remont Krakowskiej do granicy miasta oraz budowa dwupasmowej Ściegiennego do granicy miasta. To właśnie te inwestycje są priorytetowe i wiele zmienią na lepsze. Jeśli chodzi o ścisłe centrum to sam jeszcze dodałbym parę inwestycji, które sprawiłyby, że płynniejszy byłby przejazd przez centrum. Są nimi budowa estakad Al IX Wieków Kielc, Sandomierska - Źródłowa, Al Solidarności oraz Seminaryjska, Bohaterów Warszawy - Tarnowska. Dalej dobudowanie trzeciego pasa Al IX Wieków Kielc od Warszawskiej do ronda Grudzińskiego. Ogrodowa oraz Seminaryjska na całej dłuości dwupasmowa. Przekształcenie ronda Giedroycia na skrzyżowanie. A skoro mowa o tunelu to dużo dałoby wybudowanie tunelu też pod Paderewskiego
[/b]
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
nie zgodzę się. Uważam, że lepiej jest poczekać parę lat aż wybuduje się inne, ważniejsze inwestycje, a sam tunel stanie się niezbędny (chociaż uważam, że to będzie odległa przyszłość). Wtedy jestem nawet za wydaniem 800 mln zł. Nie jestem zwolennikiem, aby udawać radość z byle czego (a tunel tej długości za 200 mln to byłby naprawdę szczyt skąpstwa, który nie sądzę aby wyszedł na dobre).Cinek- pisze:Również jestem za. Taki tunel znacznie odciążyłby centrum miasta. Wiadomo, wszystko rozbije się o kasę ale jeśli miałoby się to zamknąć kwotą około 200 mln zł to uważam, że powinni go zbudować.
Ostatnio zmieniony 7 lutego 2007, o 14:14 przez MeehoweCK, łącznie zmieniany 1 raz.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
- AR
- Kontakt:
Wczoraj oglądałem na National Geographic program o budowie tunelu pod Bostonem. Niesamowita realizacja ale koszt przedsięwzięcia był tam niewyobrażalny, zwiększył się podczas prac kilkakrotnie. Koszt tego tunelu liczony był w mld USD, no ale tamten tunel w stosunku do naszego to tak jakby porównać bolid F1 z koszem na śmieci 
-
Boss
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
eee po co tamkampio1 pisze: A skoro mowa o tunelu to dużo dałoby wybudowanie tunelu też pod Paderewskiego
to juz prędzej taki mały tunelik przydałby sie w rejonie dworca pkp. wystarczyłoby mały fragment żelaznej przenieśc pod ziemie - wtedy "górę" można by przekształcic w wielki plac łączący dworzec(nowy - szklany) z sienkiewicza, ewentualnei w olbrzymi parking
nie jestem urbanistą więc prosze sie nie śmiac

CK|PL|EU
- MeehoweCK
- Kontakt:
Co do placu to się zgodzę, sam kiedyś o takim rozwiązaniu pisałem. Gdyby go ładnie urządzić (a o to jestem spokojny) to byłby wspaniałym uwieńczeniem deptaku. Można by go wzbogacić o jakąś fontannę... Ale parking?! Bój się Boga! toż to byłaby katastrofaBoss pisze:eee po co tamkampio1 pisze: A skoro mowa o tunelu to dużo dałoby wybudowanie tunelu też pod Paderewskiego![]()
to juz prędzej taki mały tunelik przydałby sie w rejonie dworca pkp. wystarczyłoby mały fragment żelaznej przenieśc pod ziemie - wtedy "górę" można by przekształcic w wielki plac łączący dworzec(nowy - szklany) z sienkiewicza, ewentualnei w olbrzymi parkinguksztąłtowanie terenu temu sprzyje - niewiem jak warunki geologiczne.
nie jestem urbanistą więc prosze sie nie śmiac- wygladałoby to tak jak na poniższej "wizualizacji"
- Jarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Już kiedyś wspominełem o tym. Że o ile dobrze pamiętam, pierwotne plany remontu Sienkiewicza przewidywało nie tyle co tunel, co estakadę nad Żelazną dla ruchu pieszego i zagospodarowany plac przed dworcem.AR pisze:Ja już dawno myślałem o takim tunelu![]()
Zgadzam się, że parking nad tym tunelem byłby katastrofą.
Tam powinien być ładny plac przed nowym dworcem
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.
Trzeba to pokazać Lubawskiemu - czuję, że by mu się to spodobało
Rzeczywiście możnaby zlikwidować tunel dla pieszych, zrobiś tunel dla samochodów. Zakończeniem Sienkiewki byłby oczywiście piękny plac przed nowym dworcem i odnowionym hotelem - coś pięknego
a nie żaden parking :> Parking za hotelem i nanajwyższym piętrze dworco-galerii 
Tylko mógłby być mały kłopot z właścicielem hotelu Łysogóry, bo przecież tam gdzie miałby być ten plac jest podjazd samochodowy do głównego wejścia hotelu - ale to też dałoby się jakoś rozwiązać
Tylko mógłby być mały kłopot z właścicielem hotelu Łysogóry, bo przecież tam gdzie miałby być ten plac jest podjazd samochodowy do głównego wejścia hotelu - ale to też dałoby się jakoś rozwiązać
- MeehoweCK
- Kontakt:
Sądząc po duszy artystycznej pana prezydenta i jego zamiłowania do tuneli i innych imponujących konstrukcji, to jestem przekonany, że taki pomysł by mu się spodobał... Nie wiem czy on sam o tym myślał. Swoją drogą ciekawe czy choć raz zdarzyło mu się anonimowo przejrzeć to forum - wcale bym się nie zdziwił 
-
maju
- Kontakt:
temat ponownie odgrzewany...
....ale jakby klimat dla niego lepszy, ja się pod takim pomysłem nogamy- ręcamy podpisuje
Zobowiązuje się tez , że gdyby się zdecydowano , to w czynie społecznym biorę tydzień urlopu i biere sprawe w swoje ręce, łopate i kopie kopię kopię......