Przystanek Żeromskiego

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Masmix

Przystanek Żeromskiego

Post autor: Masmix » 31 lipca 2010, o 13:35

Oto treść pisma, które zamierzamy złożyć do ZTM w sprawach likwidacji przystanku oraz innych zmian w organizacji na ulicy Żeromskiego:

Obrazek Obrazek

Na pewno wśród forumowiczów znajdą się osoby chcące poprzeć taki wniosek (do czego gorąco zachęcam :wink: ), dlatego w tej sprawie proszę o ewentualną pw.

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 31 lipca 2010, o 13:49

zdecydowanie popieram
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 1 sierpnia 2010, o 10:30

Ja od początku popierałem 8)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 1 sierpnia 2010, o 10:49

Bardzo dobrze, ale znowu (jak w przyp. pisma dot. piwnic) jest "czegoś" brak - nadawcy (strony). Kieleckie Inwestycje ok, ale adres do korespondencji jest potrzebny, inaczej wniosek ostanie pozostawiony bez rozpoznania.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 1 sierpnia 2010, o 10:56

Adres zostal wymazany na potrzeby forum.

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 1 sierpnia 2010, o 23:40

Podpis pod pismem będzie można złożyć dzisiaj (poniedziałek) w kawiarni Choco Obsession przy ul. Św. Leonarda 15.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 1 sierpnia 2010, o 23:56

Również dołączam swój głos poparcia, w razie potrzeby. Myślę również, że powinniśmy przygotować listę innych postulatów, które potem można byłoby przesłać do ZTM lub przedstawić im osobiście jako stowarzyszenie lub forum KI.

A co do podpisu, to mogę go złożyć w drugiej połowie tygodnia, ponieważ obecnie przebywam i wypoczywam nad morzem 8)
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 2 sierpnia 2010, o 13:23

W takim razie do dzieła! 8)

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 2 sierpnia 2010, o 20:02

Do kiedy mozna się wpisywac w Czoko?
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 2 sierpnia 2010, o 20:46

Nie chcemy tracić czasu, więc tylko dzisiaj był dzień podpisów. Ewentualnie można się ze mną umówić jutro, przed złożeniem do ZTM.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 3 sierpnia 2010, o 00:13

Autor pisze:Adres zostal wymazany na potrzeby forum.
To dobrze. Bo z piwnicami miałem problem jak zanosiłem (musiałem się wracać i cofać pismo z kancelarii, a potem ponownie składać), ale na szczęście się udało. Pozdrawiam.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 3 sierpnia 2010, o 23:08

Internauci: Nie likwidujcie przystanku przy Żeromskiego

Konflikt wokół likwidacji przystanku autobusowego w centrum Kielc. - Zdecydowały względy bezpieczeństwa - argumentują urzędnicy. - Wystarczyło go przesunąć - odpowiada MPK, a internauci ostro krytykują decyzję.

Przystanek linii nr 8 i 28 na ul. Żeromskiego znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie baru Jaś i Małgosia. Od 1 sierpnia autobusy tam się nie zatrzymują, a pasażerowie wsiadać i wysiadać muszą na pobliskiej ul. Zagórskiej.

Taka decyzja wywołała prawdziwą burzę. Internauci z forum www.komunikacja-kielce.pl, skupiającego miłośników komunikacji, miejskiej skrzyknęli się i wczoraj dostarczyli do Zarządu Transportu Miejskiego list w obronie przystanku. Twierdzą w nim, że w śródmieściach dużych miast standardem są przystanki w odległościach co 350 metrów.

Odległość od przystanku przy Żeromskiego do tego przy Zagórskiej wynosiła ok. 300 m, zaś do Seminaryjskiej - 450. "Likwidacja obecnie istniejącego przystanku spowoduje znaczący wzrost odległości dojścia (1 km odległości międzyprzystankowej w strefie śródmiejskiej) i drastyczny spadek dostępności obu linii autobusowych dla tego rejonu śródmieścia" - argumentują w piśmie.

Wrzucają też kamyczek do ogródka władz miasta, które wyprowadzają ruch samochodowy z centrum i zachęcają do korzystania z komunikacji miejskiej. "Przystanki autobusowe w tej części śródmieścia są elementem realizowanej przez miasto Kielce strategii strefy uspokojonego ruchu w centrum miasta" - podkreślają.

Ale to nie koniec. Miłośnicy komunikacji w poszukiwaniu argumentów sprawdzili nawet ile osób korzystało z zatoki przy Żeromskiego. Tylko w piątek w ciągu dwóch godzin do autobusów wsiadło i wysiadło z nich około 100 pasażerów. "Co oznacza, że nie ma żadnych podstaw do jego likwidacji i jest to działanie na niekorzyść kilku tysięcy pasażerów" - konkludują autorzy pisma.

Krytykują również ZTM, że likwidując zatokę dla linii 8 i 28, nie zaproponował innego rozwiązania. Na przykład udostępnienia dla nich przystanku na Seminaryjskiej zaraz za skrzyżowaniem z Żeromskiego, gdzie obecnie zatrzymują się linie nr 16 i 33.

Decyzję ZTM-u krytykuje również Władysław Wotliński, członek zarządu Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji. - Topografia naszego miasta jest taka, że odległości między przystankami są niewielkie, a ten przy Żeromskiego funkcjonował w tym miejscu od wielu lat. Ludzie się do niego przyzwyczaili i na pewno jego likwidacja nie jest na rękę pasażerom. Niedaleko są bazary, sąd. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem byłaby przebudowa zatoki i ewentualne odsunięcie jej od skrzyżowania, bo podejrzewam, że to usytuowanie mogło mieć znaczenie przy tej decyzji - mówi.

Zbigniew Michnicki z ZTM-u tłumaczy, że decyzja spowodowana była względami bezpieczeństwa. - Niedaleko jest ul. Wróblewskiego, która prowadzi bezpośrednio na plac targowy. Wiele ludzi, wychodząc z targowiska i widząc nadjeżdżający autobus, biegnie na skróty przez ul. Żeromskiego. To bardzo niebezpieczne, szczególnie teraz, gdy obok powstaje nowa siedziba filharmonii i ruch samochodów ciężarowych w tym miejscu jest duży - tłumaczy. Twierdzi, że sprawą zajęli się na wniosek policji, która na jednym ze spotkań poprosiła o przeanalizowanie zmiany lokalizacji tego przystanku. - Doszliśmy do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem będzie jego likwidacja, bo przecież w pobliżu jest wygodna wiata na ul. Zagórskiej. To niewiele dalej od bazarów, niż zlikwidowany przystanek, a z naszych obserwacji wynika, że 90 procent pasażerów z niego korzystających to właśnie klienci placu targowego - podkreśla Michnicki.

- Dla mnie to błędne podejście. Myśląc w ten sposób, samochody w ogóle nie powinny jeździć, bo powodują wypadki. Przecież komunikacja miejska miała być coraz bardziej dostępna, a tu widzimy coś innego - komentuje Jerzy Stradomski, twórca portalu www.komunikacja-kielce.pl.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... kiego.html

Awatar użytkownika
BRS

Post autor: BRS » 4 sierpnia 2010, o 10:59

To może odrazu Zeromskiego z ruchu wylaczyc.Argument dla mnie zaden ze ludzie biegli jak widzieli autobus.Na wielu przystankach tak sie dzieje ze jak podjedzie autobus to ludzie biegna.Szkoda ze niezdazylem sie podpisac :oops:
Tu się urodziłem i umrzeć bym chciał tu.

Awatar użytkownika
kacper
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: kacper » 4 sierpnia 2010, o 15:27

Też żałuję, szczególnie że to bezpośrednio w mojej okolicy.
Precz z busiarstwem!
Obrazek

Awatar użytkownika
tester19
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tester19 » 5 sierpnia 2010, o 08:43

ZTM nie zlikwiduje przystanku na Żeromskiego

Szybka reakcja po artykule "Gazety" o konflikcie wokół likwidacji przystanku autobusowego w centrum Kielc. W środę Zarząd Transportu Miejskiego zapowiedział, że wróci on na swoje miejsce.

Wczoraj napisaliśmy o likwidacji przystanku linii nr 8 i 28 na ul. Żeromskiego. Zdecydował o tym ZTM, który uzasadniał to względami bezpieczeństwa. Urzędnicy wyjaśniali, że panuje tam duży ruch, szczególnie od czasu, gdy trwa tam budowa nowej siedziby filharmonii, a pasażerowie, głównie klienci targowiska, w pośpiechu do autobusu bardzo często przebiegają ulicę poza przejściem dla pieszych. Pomysł likwidacji przystanku mocno krytykowali internauci oraz Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji.

- Nie spodziewaliśmy aż takiej reakcji. Jeszcze raz przeanalizowaliśmy naszą decyzję i uznaliśmy, że przystanek wróci na miejsce - mówi Barbara Damian, wicedyrektor ZTM. Ale nie nastąpi to od razu. - Poczekamy, aż zakończą się największe prace przy budowie filharmonii, co powinno nastąpić do połowy października. Bo na razie naprawdę jeździ tam wyjątkowo dużo ciężarówek - wyjaśnia Damian.
Już po informacji z ZTM do redakcji "Gazety" zadzwonił starszy mężczyzna, korzystający z tego przystanku. - Jestem oburzony likwidacją. Pracuję obok i żeby jeździć autobusem linii nr 28 kupiłem nawet bilet dwumiesięczny. I nikt nie uprzedził mnie o likwidacji - mówił oburzony. Informacja o cofnięciu decyzji wyraźnie go ucieszyła.

http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... kiego.html

ODPOWIEDZ