Ceny biletów w Kielcach + Kielecka Karta Miejska

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: sueno, Daniel, Nowak, Autor, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Patmeas
Posty: 57
Rejestracja: 10 kwietnia 2011, o 08:33
Lokalizacja: Kielce

Post autor: Patmeas » 20 maja 2011, o 19:26

Owszem, tylko jesli to nie bedzie dzialac na zasadzie podobnej do godzinnego biletu gdy dobije juz do tej najwyzszej stawki (powiedzmy 2,40 dla biletu normalnego) to po przejechaniu czterech przystankow i przesiadce w inny autobus bedzie trzeba placic tak jakby podwojnie.

Zielony^
Posty: 42
Rejestracja: 6 kwietnia 2011, o 18:22
Lokalizacja: Kraków/Kielce
Kontakt:

Post autor: Zielony^ » 21 maja 2011, o 11:36

BRS pisze:To ze trzeba bedzie karte przystawic podczas wysiadania to troche utrudnia zwlaszcza w tloku poza tym kiedy planuja wreszcie to karte bo odkladaja to z roku na rok.
Jak będą po dwa czytniki przy każdych drzwiach (po obu stronach) to nie powinno być problemu.
tomasz2719 pisze:A kiedy ten automat będzie wiedzieć, że jest przystanek? Przecież są w różnych odległościach. A jak sobie 'niby' wyjdę na jednym przystanku, a pojadę dalej? A jak to sprawdza kontrola? Jadąc na uczelnię prawie 10 przystanków płacę obecnie 1zł za kurs. Po podwyżce 1,2zł chyba. Kartą musiałbym zapłacić z 8 zł :!: I gdzie to niby się opłaca?
Bez przesady. To "skąd będzie wiedział" to chyba najprostsza rzecz. Na przykład:
chcesz wysiąść na 5 przystanku. Po 4 przystanku po zamknięciu drzwi autobusu przykładasz kartę i możesz wysiąść na najbliższym przystanku. Druga opcja - przyłożenie karty przy wysiadaniu - dopóki drzwi autobusu są otwarte i nie ruszył, to jest to zaliczane do aktualnego przystanku.
Kontrola sprawdza tak jak sprawdza karty miejsce w różnych miastach - mają czytniki i Ci kartę skanują. Tutaj tylko by było tak, że sprawdzaliby czy masz "otwarty" przejazd. Wydaje się to być dość proste.
Patmeas pisze:Owszem, tylko jesli to nie bedzie dzialac na zasadzie podobnej do godzinnego biletu gdy dobije juz do tej najwyzszej stawki (powiedzmy 2,40 dla biletu normalnego) to po przejechaniu czterech przystankow i przesiadce w inny autobus bedzie trzeba placic tak jakby podwojnie.
To też można przeskoczyć. Wystarczy np. że system będzie podliczał przejechane przystanki po zamknięciu godziny. I np. jeśli w ciągu godziny przejedziesz najpierw 10 przystanków, a później po przesiadce kolejne 4, to nie będzie liczył tych 4 jako nowych od podstawowej stawki, ale jako 4 dodatkowe do tego pierwszego po stawce za "kolejny przystanek".

To tylko przypuszczenia i potencjalne rozwiązania...

Generalnie jestem za takimi systemami ułatwiającymi legalne jeżdżenie. W Krakowie dostałem karę dwa razy za przejazd bez biletu mimo szczerych chęci zakupu. Raz stałem w kolejce do automatu biletowego na przystanku czekając na ostatni tramwaj. Dziewcze w kolejce nie potrafiło sobie z automatem poradzić i z odłożoną na bilet kasą w reku wskoczyłem w ostatniej chwili do tramwaju. Zamknęły się drzwi i koleś obok mnie stojący wyjął identyfikator... I co z tego że chciałem kupić?

Chciałbym tylko żeby takie rozwiązania były integrowane z innymi. Bo wożenie w portfelu 20 kart na różne okoliczności jest trochę upierdliwe.
Mam nadzieję, że połączą to z legitymacjami studenckimi, z kartą Korony, może z jakimś system płacenia za parkowanie etc.

Awatar użytkownika
Ronaldo
Posty: 106
Rejestracja: 22 lipca 2010, o 22:54
Lokalizacja: KIELCE --> KSM
Kontakt:

Post autor: Ronaldo » 23 maja 2011, o 07:09

BRS pisze:W którymś z wywiadów Prezydent Lubawski obiecal ze dopuki bedzie prezydentem ceny biletow niewzrosna.Puste slowa.To ze trzeba bedzie karte przystawic podczas wysiadania to troche utrudnia zwlaszcza w tloku poza tym kiedy planuja wreszcie to karte bo odkladaja to z roku na rok.
Dokładnie pamietam jego słowa troche glupio mi bo na niego głosowalem. Pamietam też że dopowiedzial - jak bedziemy jezdzic tak jak do tej pory to podwyzek nie bedzie ...

Duzo osob mowi iz przez te podwyzki bedzie chodzila pieszo, ja rowniez ...
Czy ktos wie co z klimatyzacją w autobusach ? Ostatnio w tym najnowszym sie smażylem mimo że mial otwarte wszystkie okna
www.masazkielce24.pl Day Spa Kielce - ul. Warszawska ( naprzeciwko Galerii Korona )

Awatar użytkownika
Patmeas
Posty: 57
Rejestracja: 10 kwietnia 2011, o 08:33
Lokalizacja: Kielce

Post autor: Patmeas » 23 maja 2011, o 11:50

Mnie podwyzki przez kilka dobrych lat dotyczyc nie beda, bo korzystam z biletu ulgowego, ale przyznaje, ze wydawanie 2,40 za jeden przejazd to juz sporo. Trzeba jednak przyznac, ze podwyzki biletow jednorazowych sa uzasadnione, chociaz podwyzki przy biletach miesiecznych to juz czysta glupota. :P

Pewnie na klimatyzacji beda oszczedzac do czerwca lub lipca. Szkoda, bo prawde mowiac otwieranie okien i tak w sloneczne dni niewiele daje.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Posty: 11585
Rejestracja: 21 września 2005, o 14:05
Lokalizacja: Bilbało!
Kontakt:

Post autor: Autor » 23 maja 2011, o 11:54

Nie moga oszczedzac, jesli temperatura jest wyzsza niz 25 stopni.

Awatar użytkownika
krzysiu1493
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Posty: 1104
Rejestracja: 25 marca 2008, o 17:35
Lokalizacja: Kielce Uroczysko

Post autor: krzysiu1493 » 23 maja 2011, o 14:28

Najlepiej się jedzie w 105 w godzinach szczytu przy temperaturze ok. 27'C na zewnątrz z wyłączoną klimą i zablokowanymi wszystkimi oknami.

Ziarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Posty: 1653
Rejestracja: 20 lutego 2008, o 20:16
Lokalizacja: Kielce

Post autor: Ziarek » 23 maja 2011, o 15:48

Urzekła mnie Twoja historia.

To żadne oszczędności paliwa, tylko mieszczenie się w dziennym limicie na daną linię. Te limity są strasznie małe, często kierowcy są na styk z nią. A przekroczenie tego limitu wiąże się z pisaniem jakiegoś sprawozdania dlaczego się przekroczyło ten limit, do kogo, to teraz nie pamiętam się to pisze, wiem, ze coś takiego jest.

kielcekm
Posty: 126
Rejestracja: 12 listopada 2010, o 20:11
Lokalizacja: Kielce

Post autor: kielcekm » 23 maja 2011, o 15:56

O jakich limitach piszesz? Bo pierwsze słyszę.

Ziarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Posty: 1653
Rejestracja: 20 lutego 2008, o 20:16
Lokalizacja: Kielce

Post autor: Ziarek » 23 maja 2011, o 16:01

Na każdą linię masz ustalony limit paliwa, oczywiście każda linia to inny limit, nie jest tak że na wszystkie linie dali jeden sztywny limit, bo wiadomo, że są krótkie i długie linie oraz takie, które są narażone na korki.

Awatar użytkownika
BRS
Posty: 265
Rejestracja: 28 marca 2008, o 14:34
Lokalizacja: Śródmieście CK

Post autor: BRS » 23 maja 2011, o 16:18

Dzialajaca klima zwieksza uzycie paliwa ale po to jest zeby dziala a ze kierowcy sie boja jej wlaczac to wina zarzadu ktory owe limity ustala.
Tu się urodziłem i umrzeć bym chciał tu.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Posty: 11585
Rejestracja: 21 września 2005, o 14:05
Lokalizacja: Bilbało!
Kontakt:

Post autor: Autor » 23 maja 2011, o 16:25

... i wina ZTM, ktory ma mozliwosc zdalnej kontroli oraz pasazerow, ktorzy nie reaguja, choc wydaje sie to smieszne, to niestety trzeba podejmowac interwencje.

kielcekm
Posty: 126
Rejestracja: 12 listopada 2010, o 20:11
Lokalizacja: Kielce

Post autor: kielcekm » 23 maja 2011, o 16:40

Na każdą linię jest ta sama norma: 0,6l/h.

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Posty: 1458
Rejestracja: 25 czerwca 2007, o 09:48
Lokalizacja: Morawica/Kielce

Post autor: kamilkw » 23 maja 2011, o 16:50

0,6l/h ? Typowy samochód spali więcej stojąc tylko z włączonym silnikiem.
pletwa

kielcekm
Posty: 126
Rejestracja: 12 listopada 2010, o 20:11
Lokalizacja: Kielce

Post autor: kielcekm » 23 maja 2011, o 16:52

Dokładnie tyle. Ale co się dziwić jak dali "zabójczą" stawkę w przetargu.

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Posty: 1458
Rejestracja: 25 czerwca 2007, o 09:48
Lokalizacja: Morawica/Kielce

Post autor: kamilkw » 23 maja 2011, o 18:34

Nie na kilometr? Na godzinę to będę zaskoczony gdy spali 30.
pletwa

ODPOWIEDZ