ZTM Kielce

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

dragooon
Posty: 22
Rejestracja: 5 czerwca 2009, o 14:52

Post autor: dragooon » 11 stycznia 2012, o 22:04

A można wiedzieć, z jakiej przyczyny? 5 minut to za długo dla mieszkańców ul. Szybowcowej? Niestety, widzę postępującą marginalizację os. Dąbrowa. Spójrzcie na ul. Wincentego z Kielc, wygląda delikatnie mówiąc jak szwajcarski ser. Poza tym niedawno skrócono 41, ktore na Dąbrowie było dośc popularne (7-10 osób/kurs zazwyczaj widywałem), a teraz 'zabierają' 111... Poza tym denerwuje nieżyciowy rozkład jazdy linii kończących trasę na os. Sieje (15,103,104), który niezależnie od kierunku przewiduje zatrzymywanie się autobusu na wszystkich 5 przystankach na os. Dąbrowa (co w rzeczywistości nie ma miejsca), kiedy zupełnie wystarczą 3 (na których rzeczywiście zachodzi wymiana pasażerów), tzn. w kierunku os. Sieje kolejno: Wincentego z Kielc I, Wincentego z Kielc II, os. Dąbrowa, a w kierunku centrum: os. Dąbrowa, Wincentego z Kielc II, Wincentego z Kielc I. Jeżeli ktoś ma dobry kontakt z ZTM, to byłoby miło, gdyby poruszył kwestię rozkładu jazdy ww. linii przez ww. przystanki. Zwłaszcza, że podobny problem istnieje z 15 na ul. Orkana i z 102 na ul. Massalskiego...

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Menadżer budowy ;)
Posty: 2682
Rejestracja: 18 stycznia 2007, o 00:20
Lokalizacja: Kielce-Dąbrowa

Post autor: michal_ck » 12 stycznia 2012, o 01:25

Problem os. Dąbrowa byłby rozwiązany, gdyby miasto łaskawie przedłużyło Wincentego z Kielc do Warszawskiej. Wtedy 15, 103, 104, 111 kursowałyby przez całe osiedle w jednym kierunku.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

dragooon
Posty: 22
Rejestracja: 5 czerwca 2009, o 14:52

Post autor: dragooon » 12 stycznia 2012, o 16:29

Tak, to prawda. Ale myślę, że tej chwili zamiast gdybać i bezmyślnie zabierać z osiedla linię 111, która ma na nim dużą frekwencję, należy pomyśleć, co można zrobić, aby usprawnić przejazd przez osiedle (np. mój poprzedni post)...

Arkadiusz92
Posty: 224
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 21:24
Kontakt:

Post autor: Arkadiusz92 » 12 stycznia 2012, o 16:59

dragooon pisze:A można wiedzieć, z jakiej przyczyny? 5 minut to za długo dla mieszkańców ul. Szybowcowej? Niestety, widzę postępującą marginalizację os. Dąbrowa. Spójrzcie na ul. Wincentego z Kielc, wygląda delikatnie mówiąc jak szwajcarski ser. Poza tym niedawno skrócono 41, ktore na Dąbrowie było dośc popularne (7-10 osób/kurs zazwyczaj widywałem), a teraz 'zabierają' 111... Poza tym denerwuje nieżyciowy rozkład jazdy linii kończących trasę na os. Sieje (15,103,104), który niezależnie od kierunku przewiduje zatrzymywanie się autobusu na wszystkich 5 przystankach na os. Dąbrowa (co w rzeczywistości nie ma miejsca), kiedy zupełnie wystarczą 3 (na których rzeczywiście zachodzi wymiana pasażerów), tzn. w kierunku os. Sieje kolejno: Wincentego z Kielc I, Wincentego z Kielc II, os. Dąbrowa, a w kierunku centrum: os. Dąbrowa, Wincentego z Kielc II, Wincentego z Kielc I. Jeżeli ktoś ma dobry kontakt z ZTM, to byłoby miło, gdyby poruszył kwestię rozkładu jazdy ww. linii przez ww. przystanki. Zwłaszcza, że podobny problem istnieje z 15 na ul. Orkana i z 102 na ul. Massalskiego...
Spróbuję się dowiedzieć coś o tych liniach jak będę coś wiedział dam znać :lol:

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Menadżer budowy ;)
Posty: 2682
Rejestracja: 18 stycznia 2007, o 00:20
Lokalizacja: Kielce-Dąbrowa

Post autor: michal_ck » 12 stycznia 2012, o 17:22

111 zawsze jak 15 czy 103 i 104 - może wjeżdżać i wyjeżdżać w osiedle na jednej trasie.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

dragooon
Posty: 22
Rejestracja: 5 czerwca 2009, o 14:52

Post autor: dragooon » 12 stycznia 2012, o 19:39

No, byłoby dobrze ;) i tak, jak mówię, w kierunku Szybowcowej wystarczy zatrzymywanie na przystankach po wschodniej stronie ul. Wincentego z Kielc, a w kierunku Zalesia - po stronie zachodniej...

Arkadiusz92
Posty: 224
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 21:24
Kontakt:

Post autor: Arkadiusz92 » 12 stycznia 2012, o 20:22

Muszę się jeszcze skontaktować z radnym i spytać się gdzie 111 po zmianie będzie miała przystanek na Łopuszniańskiej czy pierwszy z zakrętu na białogonie ,czy będzie może przybliżony przystanek i będzie nowa zatoczka bo przystanek koło przystanku nie ma sensu... :)

rzeczownik
Posty: 357
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, o 19:50

Post autor: rzeczownik » 13 stycznia 2012, o 18:13

Z rozczarowaniem stwierdzam, że wyszukiwarka połączeń na stronie ZTM nie jest na bieżąco aktualizowana. Nadal proponuje przejazd autobusem linii 4 z przystanku Warszawska Politechnika.

Arkadiusz92
Posty: 224
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 21:24
Kontakt:

Linia 39

Post autor: Arkadiusz92 » 14 stycznia 2012, o 09:29

Dziś linia 39 na nowej trasie dosyć dobrze się sprawuje i rozkład też jest dobrze ułożony :lol:

Awatar użytkownika
tester19
Ranga: Kierownik budowy ;)
Posty: 812
Rejestracja: 31 sierpnia 2006, o 16:17
Lokalizacja: Kielce - Czarnów

Post autor: tester19 » 14 stycznia 2012, o 09:50

Właśnie rozkład to jest duża pomyłka. Dobromysl dostał nową linie w tych samych godzinach co linia 1 8) To się nazywa układać rozkład 8) A można by fajnie wgrać 39 do linii 1 iu nawet niezła częstotliwośc by się zrobiła z Dobromyśla 8)
KIELCE - miasto betonu

Arkadiusz92
Posty: 224
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 21:24
Kontakt:

Post autor: Arkadiusz92 » 14 stycznia 2012, o 10:20

Dokładnie trzeba to zmienić 1,28,39 wszystkie odjeżdżają prawie tak samo jest może różnica 5 minut potem nie ma żadnego autobusu.Przez co najmniej półtorej godziny nie ma nic nie sprawdzałem jeszcze z Białogonu 6 i 111 pewnie tak samo odjeżdżają :cry: Muszę się wybrać do ZTM-u i powiedzieć w czym tkwi problem... :x :x

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Menadżer budowy ;)
Posty: 4200
Rejestracja: 20 grudnia 2005, o 20:56
Lokalizacja: Kielce os. Jagiellońskie

Post autor: CKfan » 15 stycznia 2012, o 19:33

Akurat przed chwilą wracałem z Warszawskiej w stronę Grunwaldzkiej i jak zwykle ZTM dał ciała. 39 i 46 jechały jedno po drugim całą trasę, którą jechałem, rozdzieliły się dopiero przy Jagiellońskiej. Czy jest sens puszczać takie stada za nasze (podatników) pieniądze, a potem czekać 15 minut na autobus? Rozkład świeżo zmieniony, dlatego od razu sygnalizuję, że układała go osoba niezbyt rozgarnięta :lol:
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Masmix
Posty: 403
Rejestracja: 21 września 2008, o 10:51
Lokalizacja: Kielce

Post autor: Masmix » 15 stycznia 2012, o 21:53

Jest niemożliwe, żeby przy taaakiej wielkiej ilości linii, z tak marną częstotliwością i ogólnym syfie, ogarnąć dobry rozkład. I ja się im nie dziwię, że wychodzi to tak, a nie inaczej bo tylko czarodziej cudotwórca mógłby coś poradzić. Nierozgarnięty to jest cały ZTM, że dalej się tapla w tym.. bagnie, zamiast rozwalić te klocki i ułożyć je od początku.

Awatar użytkownika
tester19
Ranga: Kierownik budowy ;)
Posty: 812
Rejestracja: 31 sierpnia 2006, o 16:17
Lokalizacja: Kielce - Czarnów

Post autor: tester19 » 16 stycznia 2012, o 14:13

Nie no rozkład nie jest tak trudno ułożyć :lol: dla przykładu ja zrobiłem rozkład dla Dobromyśla przy uwzględnieniu zmiany rozkładu jazdy 1 i 39 8)

http://imageshack.us/photo/my-images/688/rozkadcz1.jpg/

I teraz z Bukówki do rozkładu 1 układamy np linie 25,33,112 i też mamy dość fajną częstotliwość z Bukówki 8) No i nie mówiąć już o centrum bo tam to już można poszaleć 8)
KIELCE - miasto betonu

czepliwy77
Posty: 53
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 14:52
Lokalizacja: Kielce

Post autor: czepliwy77 » 16 stycznia 2012, o 14:47

I przy tym założeniu synchronizacja z linią 46, na co zwrócił uwagę B@rtek, jest już raczej niemożliwa. Pociągnęłoby to z kolei konieczność korekty na liniach 105 i 15. A i 49 też podobnym śladem się porusza z tej części miasta :)
Efekt: zmiana rozkładu na kilku liniach, wątpliwe aby ktoś to ogarnął w ZTM, chyba, że posiadają jakiś super program. Jak myślicie?.

ODPOWIEDZ