Linie w sieci ZTM Kielce (0-114, A-Z)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
rzeczownik
A ja mam taką uwagę - pytanie natury technicznej. W rozkładach 105 i 107 umieszczonych na WWW ZTM-u figuruje przystanek początkowy Sikorskiego Pętla. Tymczasem przystanek ten, co widać na mapie komunikacji, znajduje przy ul. Sikorskiego już za przecznicą z ul. Orląt Lwowskich. Czy ktoś wtajemniczony orientuje się, jak będzie wyglądało zatrzymywanie się autobusów nowych linii na tym przystanku?
Krzysiu ja bym proponował taki przebieg:
Sikorskiego - Świętokrzyskie - Jeziorańskiego - Jaworskiego - Warszawska - IX w. Kielc - Sandomierska - Szczecińska - Zagorska - Zagórze.
102 będzie wjeżdżać w obie strony na Ślichowice
http://www.ztm.kielce.pl/pl/rozklady/0102/0102t020.htm
Jak to u nas bywa rozkład czytelny jest złym rozkładem.
Sikorskiego - Świętokrzyskie - Jeziorańskiego - Jaworskiego - Warszawska - IX w. Kielc - Sandomierska - Szczecińska - Zagorska - Zagórze.
102 będzie wjeżdżać w obie strony na Ślichowice
Jak to u nas bywa rozkład czytelny jest złym rozkładem.
Chciałbym poznać motywy tego człowieka skoro 46 i 35 mogą jeżdzić normalnie do póżna.Niech już kończa wczesniej ale na petlach jak normalne linie.redoxygene pisze:No nic dodac nic ujac. Niczego zrobionego z glowa sie nie spodziewalem, ale cos takiego przeszlo moje najsmielsze oczekiwaniaCiekaw jestem kto to tam wymyslil, mam swoje dwa typy (tzn jeden powiedzial, ze tak trzeba, bo rozklad nie wychodzi, a drugi, ze faktycznie nie ma innego wyjscia)
Tu się urodziłem i umrzeć bym chciał tu.
- tomasz2719
- Ranga: Kierownik budowy ;)
To może zamiast tej twojej proponowanej stronki, zajrzyj na tą: http://www.ztm.kielce.pl/pl/rozklady/0102/w.htm. Wyraźnie wydać, że z Malikowa na Świętokrzyskie NIE wjeżdża w Ślichowice (przystanki są na szaro i nie maja odnośników). Ty akurat patrzyłeś na rozkład w drugą stronę. Pisali wcześniej, że w jedną stronę wjeżdża na Ślichowice, a w drugą nie wjeżdża.aaa pisze: 102 będzie wjeżdżać w obie strony na Ślichowice
-
redoxygene
Tylko, ze ten rozklad z czytelnoscia nie ma nic wspolnego dokladnie tak jak ten: http://ztm.kielce.pl/pl/rozklady/0007/0007t030.htm , bo to taki sam przypadek. Kiedys nawet u nas na forum zrobilem konkurs z nagroda glowna w postaci piwa "jak czytac ww. rozklad linii 7 - prosze na podstawie rozkladu wypisac pelne warianty tras" (ja te tajemnice zglebilem po wytlumaczeniu w ZTMie). Piwa nikt nie wygral dodam.aaa pisze: Jak to u nas bywa rozkład czytelny jest złym rozkładem.
A tym stwierdzeniem tylko to potwierdzasz...aaa pisze:Kolego rzecz jest w literce A
Godziny bez litery A jedzie na Malików, z literą Kurs do: Os.Świętokrzyskie Pętla
Caly wic polega na tym, ze autobusy powinny sie zatrzymywac na przystankach zbieznych z kierunkiem jazdy i tak np. 102 w kierunku Malikowa na Massalskiego i Os. Slichowice, a w kierunku Swietokrzyskiego na Slichowicach i Massalskiego. Wtedy tez i oszczedziloby sie czas i durne stawanie w dwoch kierunkach na jednym przystanku przy jednoczesnym jedokierunkowym stawaniu na przystankach po przeciwnej stronie ulicy. A w ogole wahadla w wielu przypadkach powinny byc zlikwidowane...
Jak to motywy czlowieka, ktory nie ma pojecia co robi - sa idiotyczne. Gdybys je poznal, zapewne utwierdzilbys sie w przekonaniu, ze ZTM trzeba przewietrzyc... Przeciez dlatego zrezygnowalem z pracy tam, bo juz nie moglem wytrzymac wysysania motywow z palca, bo "niadasie", albo "taktrzeba"BRS pisze:Chciałbym poznać motywy tego człowieka
- kacper
- Kontakt:
Dlaczego nie ma żadnej linii łączącej KSM (okolice Zagórskiej) ze Świętokrzyskim tylko trzeba na Źródłową zapindalać? A jak, powiedzmy, będę z Reala wracał z dużymi zakupami to co? Będzie mi się chciało ze Źródłowej zasuwać?! Co za idiota wymyślił to 104?! Na ch*j komu połączenie z Bukówką i pokrywające się na dodatek z linią Z?!
Precz z busiarstwem!

- tester19
E tam co tu trudnego czyta sie rozkład 7 tak : "A" to kurs z Zagnańska Szkoła w kierunku Dworca PKS przez Pętle w Kajetanowie a "L" - to kurs z Kajetanowa Pętla przez Lekomin w kierunku Dworca PKSredoxygene pisze:Tylko, ze ten rozklad z czytelnoscia nie ma nic wspolnego dokladnie tak jak ten: http://ztm.kielce.pl/pl/rozklady/0007/0007t030.htm , bo to taki sam przypadek. Kiedys nawet u nas na forum zrobilem konkurs z nagroda glowna w postaci piwa "jak czytac ww. rozklad linii 7 - prosze na podstawie rozkladu wypisac pelne warianty tras" (ja te tajemnice zglebilem po wytlumaczeniu w ZTMie). Piwa nikt nie wygral dodam.
Dobre rozwiazanie i takie samo by trzeba było zastosowac na 15 i 42. W ogóle jestem za likwidowaniem takiego czegos jak wzjeżdzanie,zakrecanie itp bo to strata czasu ale to marzenia. Co do 42 po uruchomieniu 102 powinni skierowac tylko do Slichowic ewentualnie na Białogon i wydłuzyć na Świętokrzyskie trzecia wersja likwidacjaredoxygene pisze:Caly wic polega na tym, ze autobusy powinny sie zatrzymywac na przystankach zbieznych z kierunkiem jazdy i tak np. 102 w kierunku Malikowa na Massalskiego i Os. Slichowice, a w kierunku Swietokrzyskiego na Slichowicach i Massalskiego. Wtedy tez i oszczedziloby sie czas i durne stawanie w dwoch kierunkach na jednym przystanku przy jednoczesnym jedokierunkowym stawaniu na przystankach po przeciwnej stronie ulicy. A w ogole wahadla w wielu przypadkach powinny byc zlikwidowane...
I co lepsze to z Szajnowicza do następnego przystanku czyli Os.Pod Dalnią ma 7 minut przelotu...wychodzi że zaraz po ruszeniu z początkowego przerwa...przecież te 7 minut to na piechote ide...tomasz2719 pisze:To może zamiast tej twojej proponowanej stronki, zajrzyj na tą: http://www.ztm.kielce.pl/pl/rozklady/0102/w.htm. Wyraźnie wydać, że z Malikowa na Świętokrzyskie NIE wjeżdża w Ślichowice (przystanki są na szaro i nie maja odnośników). Ty akurat patrzyłeś na rozkład w drugą stronę. Pisali wcześniej, że w jedną stronę wjeżdża na Ślichowice, a w drugą nie wjeżdża.aaa pisze: 102 będzie wjeżdżać w obie strony na Ślichowice
- tomasz2719
O dodali literkę "A". Wcześniej jej nie było. Aha, bo to Ślichowice Pętla. Żeby ludzie mogli się dowiedzieć, który autobus ich zawiezie na Malików, a który na Świętokrzyskie. Ale w takim razie dlaczego tutaj: http://www.ztm.kielce.pl/pl/rozklady/0102/w.htm cztery przystanki są jakby wyłączone z ruchu? Jak jestem na pętli i chcę jechać na os. Świętokrzyskie to muszę sprawdzić plan dla kierunku Malików, bo tylko tam jest ten rozkład, oznaczany literką "A". Przecież to głupie. Jakby nie mogli dać tego rozkładu na swoim miejscu w kierunku os. Świętokrzyskiego. Łatwiej ma 42 (w necie) bo mu dali oddzielnie te kursy. A czy nie mogliby po prostu zrobić dwóch rozkładów (wydrukować dwóch planów), jednej linii na tych 4 przystankach? Aż tak dużo to chyba by to drukowanie nie kosztowało? Łatwiej by mi było zobaczyć dwa rozkładu autobusu 42, czy 102 i sobie sprawdzić, że skoro jeden jedzie w jedną stronę, a ja chcę w drugą, to sobie sprawdzę godziny na tym drugim planie. I mam godziny na ręku podane. A tak to muszę za każdym razem się upewniać czy kurs posiada literkę "A", i abym się nie pomylił, w którą stronę jedzie literka "A", to musiałbym to robić za każdym razem.aaa pisze:Kolego rzecz jest w literce A
Godziny bez litery A jedzie na Malików, z literą Kurs do: Os.Świętokrzyskie Pętla
Owszem. Tak ma penie większość kursów tych pokręconych. W niektórych jest mniej, a w innych bardziej pokręcone. Ale to jest nasze ZTM i trzeba się spodziewać rzeczy niespodziewanych.
Nie, nie można spodziewac sie głupoty od organu od którego wymaga się wiedzy. do ejst nie do pomyślenia. Jak my będziemy pobłażac tak "bo to nasze kieleckie, bo tak zwykle" to nigdy nie wyjdziemy na prostą. To, ze żle się dzieje, nie świadczy o tym, ze my mamy się na to zgadzać i tak powinno byćtomasz2719 pisze: Ale to jest nasze ZTM i trzeba się spodziewać rzeczy niespodziewanych.
-
redoxygene
15 na Dabrowie tez tak ma.tomasz2719 pisze:Łatwiej ma 42 (w necie) bo mu dali oddzielnie te kursy.
No wlasnie nie, bo uznali, ze tak bedzie logiczniejtomasz2719 pisze: A czy nie mogliby po prostu zrobić dwóch rozkładów
Bo to A jest totalna bzdura, kiedy rozklad ma wpisany jeden kierunek. Mozna bylo stworzyc rozklady dwukierunkowe.tomasz2719 pisze: w którą stronę jedzie literka "A", to musiałbym to robić za każdym razem.
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Z moich wyliczeń:
linia - brygady dni powsz. - b. soboty - b. niedziele
102 - 3 - 2 - 2
103 - 3 - 2 - 1
104 - 1 - 1 - 1
105 - 3 - 2 - 1
106 - 2 - 1 - 1
107 - 3 - 2 - 2
108 - 2 - 1 - 1
RAZEM - 17 - 11 - 9
Wykorzystanie wozów jest nieracjonalne i skandaliczne. Co do linii 105, to przy obecnej częstotliwości mogłyby ją obsługiwać nawet 2 wozy w niektórych godzinach. Nie wiem czym spowodowane są przerwy ponad 10 minutowe na pętlach co pół godziny. To uczniowie w szkole mają tylko 5 minut spokoju co 45 minut. No chyba, że wymagają tego przepisy dotyczące czasu pracy kierowców, ale szczerze wątpię, by aż takie przerwy były konieczne. Może ZTM zamiast dobrze ułożyć rozkład, chce aby, to 10 minut było na nadrobienie opóźnienia w korku, ale przecież od tego są odpowiednio ustawione czasy przejazdu o różnych porach, żeby wszystko było w porządku. Przy 3 wozach, linia 105 powinna śmigać nie co 30 minut, tylko chociaż co 25. Podałem przykład tylko 105, ale tak naprawdę sytuacja podobna jest na każdej z nowych linii. Jerzy wspominał o tym, że 102, 105, 107 będzie obsługiwać 10 wozów, ja znalazłem tylko 9. Może przeoczyłem znowu jakieś mega długie przerwy
Do tego w weekend jeździ tylko połowa autobusów, a reszta się kisi na zajezdni. Jeśli nie można je puścić na inne linie, to ZTM powinien zwiększyć obsadę weekendową nowych linii, kosztem starych (np. likwidacja weekendowej 42 kosztem 102, można byłoby też pozbyć się na weekend linii 15 bądź ograniczyć 35 i 46 na weekendach jeszcze bardziej, a nawet całkowicie). Dziwi mnie bierność ZTM również z powodu niższej ceny (2,65) na nowych liniach w stosunku do starych (4,71 - bez doliczenia waloryzacji).
Moja propozycja:
linia - brygady dni powsz. - b. soboty - b. niedziele - częstotlowość [min] w dni powszednie
102 - 5 - 4 - 4 - 20
103 - 4 - 3 - 2 - 20
104 - 0(1) - 1 - 1 (60)
105 - 5 - 4 - 3 - 15
106 - 2 - 1 - 1 - 35
107 - 1 - 1 - 1 - 45
108 - 1 - 1 - 1 - 60
RAZEM - 18(19) - 15 - 13
Częstotliwość dostosowałem do obecnych przelotów na rozkładzie, ze skróceniem przerw.
Gdyby nie fakt, że w przetargu określono ilość autobusów w ruchu podczas weekendu, byłbym za jeszcze większą obsadą. Zresztą w dni powszednie można byłoby dorzucić jeszcze 2 (lub 1) woz(y) (dołożyłbym je do 108, ale pod warunkiem przedłużenia jej na Podkarczówkę lub Bukówkę albo na 102,103 lub 105), które zostawiłem na rezerwie, ale wg mnie nie powinny tam być. Przewoźnik (chyba) ma obowiązek zapewnić rezerwę w razie braku wolnych wozów ZTM, więc nie powinno być problemów. Mógłby w razie czego wyjeżdżać Solaris lub MAZ MPK, wyposażony już w GPS.
Jeśli chodzi o frekwencję na liniach dziś przeze mnie odwiedzonych, to dziś na 102 i 105 było sporo ludzi, na 107 pustki.
Do tego zmieniłbym przystanek końcowy 105 na Orląt Lwowskich, tak jak 39 i 49, aby na tą ulicę można było dojechać z Centrum na tym samym bilecie, a nie tylko z niej odjeżdżać oraz oczywiście dostać się z Sikorskiego do Centrum też płacąc za przejazd tylko raz. Postój bym zrobił tylko na Ślichowicach.
linia - brygady dni powsz. - b. soboty - b. niedziele
102 - 3 - 2 - 2
103 - 3 - 2 - 1
104 - 1 - 1 - 1
105 - 3 - 2 - 1
106 - 2 - 1 - 1
107 - 3 - 2 - 2
108 - 2 - 1 - 1
RAZEM - 17 - 11 - 9
Wykorzystanie wozów jest nieracjonalne i skandaliczne. Co do linii 105, to przy obecnej częstotliwości mogłyby ją obsługiwać nawet 2 wozy w niektórych godzinach. Nie wiem czym spowodowane są przerwy ponad 10 minutowe na pętlach co pół godziny. To uczniowie w szkole mają tylko 5 minut spokoju co 45 minut. No chyba, że wymagają tego przepisy dotyczące czasu pracy kierowców, ale szczerze wątpię, by aż takie przerwy były konieczne. Może ZTM zamiast dobrze ułożyć rozkład, chce aby, to 10 minut było na nadrobienie opóźnienia w korku, ale przecież od tego są odpowiednio ustawione czasy przejazdu o różnych porach, żeby wszystko było w porządku. Przy 3 wozach, linia 105 powinna śmigać nie co 30 minut, tylko chociaż co 25. Podałem przykład tylko 105, ale tak naprawdę sytuacja podobna jest na każdej z nowych linii. Jerzy wspominał o tym, że 102, 105, 107 będzie obsługiwać 10 wozów, ja znalazłem tylko 9. Może przeoczyłem znowu jakieś mega długie przerwy
Do tego w weekend jeździ tylko połowa autobusów, a reszta się kisi na zajezdni. Jeśli nie można je puścić na inne linie, to ZTM powinien zwiększyć obsadę weekendową nowych linii, kosztem starych (np. likwidacja weekendowej 42 kosztem 102, można byłoby też pozbyć się na weekend linii 15 bądź ograniczyć 35 i 46 na weekendach jeszcze bardziej, a nawet całkowicie). Dziwi mnie bierność ZTM również z powodu niższej ceny (2,65) na nowych liniach w stosunku do starych (4,71 - bez doliczenia waloryzacji).
Moja propozycja:
linia - brygady dni powsz. - b. soboty - b. niedziele - częstotlowość [min] w dni powszednie
102 - 5 - 4 - 4 - 20
103 - 4 - 3 - 2 - 20
104 - 0(1) - 1 - 1 (60)
105 - 5 - 4 - 3 - 15
106 - 2 - 1 - 1 - 35
107 - 1 - 1 - 1 - 45
108 - 1 - 1 - 1 - 60
RAZEM - 18(19) - 15 - 13
Częstotliwość dostosowałem do obecnych przelotów na rozkładzie, ze skróceniem przerw.
Gdyby nie fakt, że w przetargu określono ilość autobusów w ruchu podczas weekendu, byłbym za jeszcze większą obsadą. Zresztą w dni powszednie można byłoby dorzucić jeszcze 2 (lub 1) woz(y) (dołożyłbym je do 108, ale pod warunkiem przedłużenia jej na Podkarczówkę lub Bukówkę albo na 102,103 lub 105), które zostawiłem na rezerwie, ale wg mnie nie powinny tam być. Przewoźnik (chyba) ma obowiązek zapewnić rezerwę w razie braku wolnych wozów ZTM, więc nie powinno być problemów. Mógłby w razie czego wyjeżdżać Solaris lub MAZ MPK, wyposażony już w GPS.
Jeśli chodzi o frekwencję na liniach dziś przeze mnie odwiedzonych, to dziś na 102 i 105 było sporo ludzi, na 107 pustki.
Do tego zmieniłbym przystanek końcowy 105 na Orląt Lwowskich, tak jak 39 i 49, aby na tą ulicę można było dojechać z Centrum na tym samym bilecie, a nie tylko z niej odjeżdżać oraz oczywiście dostać się z Sikorskiego do Centrum też płacąc za przejazd tylko raz. Postój bym zrobił tylko na Ślichowicach.
Sorry, takiego mamy prezydenta...