Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 13 marca 2009, o 21:59

sueno pisze:Nie wiem gdzie to wkleić ale jakiś chujki na forum gazety Jurka oczerniają... http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... 38&v=2&s=0
Nie zwracam uwagi :wink:

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 13 marca 2009, o 22:12

No proszę :)
Bogdan Latosiński tyle ma do powiedzenia na forum Gazety, a w TV nie mógł się wysłowić :lol:
Człowiek ma papiery bardziej żółte niż autobusy...
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 13 marca 2009, o 23:20

Autobusy widmo woziły pasażerów

Dwa jelcze 120M, które MPK wycofało z linii ze względu na wiek, znowu woziły pasażerów. - To niedopuszczalne - mówią przedstawiciele Zarządu Transportu Miejskiego, ale nie wiedzą, co z tym zrobić, bo takiej możliwości nie przewiduje umowa.
Zgodnie z umową podpisaną pomiędzy MPK i ZTM, od 1 stycznia 2009 roku pasażerów może wozić tabor, którego średni wiek nie przekracza 10 lat. Ale dostawa nowych autobusów MAZ i Solaris się przeciągała, więc do końca lutego przewoźnik płacił tysiąc złotych kary dziennie za niespełnienie tego wymogu.

Gdy wreszcie wszystkie autobusy dotarły do Kielc, MPK przedstawiło wykaz około 150 autobusów, które mogły się pochwalić średnim wiekiem 10 lat. Karę przestano naliczać.

Ale w środę na linię nr 35 wyjechał jelcz 120M z numerem 640. To jeden z wycofanych autobusów, którego nie było na liście zgłoszonej do MPK.

- Mamy sygnał o jeszcze jednym takim samochodzie. Sprawdzamy to - mówił Marian Sosnowski, dyrektor ZTM. - To niemożliwe. Chyba nie mógł wyjechać - zastanawiał się Władysław Wotliński, członku zarządu MPK do spraw zarządzania flotą. Dał się przekonać, gdy usłyszał, że udało mu się zrobić zdjęcie. - Sprawdzę to - zapewnił.

W czwartek okazało się, że w środę na miasto wyjechały rzeczywiście dwa takie samochody. Poza 640, na linii 38 kursował jelcz nr 644. - Dyspozytor MPK poinformował, że wyjazd był konieczny, bo w jednym z autobusów na trasie wybito szybę, a w drugim coś się popsuło. Skorzystali z tych samochodów, bo innej rezerwy nie było, a pasażerowie nie czekali na darmo - mówi Zbigniew Michnicki z ZTM. - Te autobusy nie powinny jeździć, ale rozumiem, że to była wyższa konieczność. Szkoda, że nas o tym nie poinformowano - dodaje. Teraz ZTM zastanawia się, co zrobić z tą sprawą. - Do takiej sytuacji nie powinno dojść i nawet jej nie przewidzieliśmy w umowie. Na pewno zażądamy wyjaśnień na piśmie, a prawnicy zastanawiają się, co zrobić. W grę wchodzi np. nieuznanie tych kursów za wykonane - tłumaczy Michnicki.
:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... gn=4815182
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 13 marca 2009, o 23:36

O #647 jakoś nie wspominają, a jeździł na 3 w tym tygodniu. Może należało zrobić zdjęcie. Następnym razem będę wiedział. A tak wogóle to dziwię się kto konstruował tą umowę, skoro póki co się dopiero zastanawiają pod jaki paragraf to podciągnąć. Dla mnie to jest niezrealizowany kurs, za który pasażerowie nie powinni płacić.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 13 marca 2009, o 23:40

Jeśli chodzi o wyłapanie oszustwa MPK z autobusami - gratulacje :!: :)
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Piotr

Post autor: Piotr » 14 marca 2009, o 06:19

W kwietniu Zarząd Transportu Miejskiego ogłosi przetarg nieograniczony na obsługę nowych linii komunikacyjnych w Kielcach. Ma być ich początkowo 6. Będą jeździć na nich nowe autobusy, które ZTM kupi przy współudziale środków unijnych. Ogłoszono już przetarg na zakup pierwszych 20 pojazdów. Kiedy zostanie rozstrzygnięty ZTM ogłosi przetarg na obsługę linii.

Jak informuje Zbigniew Michnicki z Zarządu Transportu Miejskiego - jest już opracowany ich schemat. Nowe linie mają odciążyć centrum i połączyć największe osiedla. Przetarg na ich obsługę ma być nieograniczony.
Prezes MPK Elżbieta Śreniawska stwierdziła jednak, że nie wyobraża sobie, aby mogła go wygrać firma z zewnątrz. "Jako spółka pracownicza zainwestowaliśmy kupując nowe autobusy, proces restrukturyzacji jest rozpoczęty. Mamy kadrę, zaplecze, plac i stacje obsługi- czyli jesteśmy w pełni przygotowani" - przekonywała prezes Śreniawska. Zaznaczyła, że nowe linie powinny być obsługiwane przez kieleckie MPK.

http://www.radio.kielce.pl/page,,Kielce ... ee058.html

Awatar użytkownika
kacper
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: kacper » 14 marca 2009, o 08:24

Kielczok pisze:Miałem tą przyjemność jechać dziś nim dwa razy
:arrow: Strasznie głośno z tyłu :!:
Dlatego mówi się na nie: Odkurzacz :lol:
Precz z busiarstwem!
Obrazek

Awatar użytkownika
Michel2
Kontakt:

Post autor: Michel2 » 14 marca 2009, o 08:56

A ja myslalem ze ze wzgledu na wyglad. :D
www.nowiny.com.pl - serwis internetowy gminy Sitkówka-Nowiny
Kocham Świętokrzyskie :* :)

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 14 marca 2009, o 09:10

Piotr pisze:Prezes MPK Elżbieta Śreniawska stwierdziła jednak, że nie wyobraża sobie, aby mogła go wygrać firma z zewnątrz.(...) Zaznaczyła, że nowe linie powinny być obsługiwane przez kieleckie MPK.
..a ja sobie wyobrażam i zaznaczam, że nie powinny być obsługiwane przez MPK.
...niby inteligentna kobieta a jednak nie rozumie, że to ma być przetarg...
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 14 marca 2009, o 09:34

Prezes MPK Elżbieta Śreniawska stwierdziła jednak, że nie wyobraża sobie, aby mogła go wygrać firma z zewnątrz. "Jako spółka pracownicza zainwestowaliśmy kupując nowe autobusy, proces restrukturyzacji jest rozpoczęty. Mamy kadrę, zaplecze, plac i stacje obsługi- czyli jesteśmy w pełni przygotowani" - przekonywała prezes Śreniawska. Zaznaczyła, że nowe linie powinny być obsługiwane przez kieleckie MPK.
Obyś kobieto racji nie miałam, bo jeśli te autobusy trafia rzeczywiście do MPK to bedzie tragedia ;( Mam nadzieje że do przetargu zgłosi sie ktoś poza MPK...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 14 marca 2009, o 11:02

B@rteK pisze:O #647 jakoś nie wspominają, a jeździł na 3 w tym tygodniu.
Bo w momencie pisania artykulu nikt go nie wymienil.
Ostatnio zmieniony 14 marca 2009, o 13:16 przez Autor, łącznie zmieniany 2 razy.

pk5

Post autor: pk5 » 14 marca 2009, o 11:26

które konkretnie są wycofane?

Najlepsze Wątliński - CHYBA nie mogły wyjechać :D:D

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 14 marca 2009, o 11:27

Aktualny spis taboru na KPK.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 14 marca 2009, o 12:03

Czy #237 dziś jeździ? Jeśli tak, to na jakiej linii i o której godzinie był widziany?
Sorry, takiego mamy prezydenta...

eM

Post autor: eM » 14 marca 2009, o 12:38

Mam nadzieję, że przetarg jest krokiem w kierunku konkurencji na rynku komunikacji miejskiej w Kielcach :!:
ZTM nie wie co zrobić, wg mnie jest to niewywiązywanie się z umowy, kursy autobusem, którego nie ma w żadnym wykazie, odpuszczenie tego spowoduje, iż niedługo na liniach zobaczymy H9 i co ZTM nie będzie wiedział co zrobić. Poza tym MPK winno mieć rezerwę, która spełnia warunki umowy i tyle.

Tan na marginesie, nie wiedziałem Jurek że układ to ty.... :D (z forum GW)

ODPOWIEDZ