Linie w sieci ZTM Kielce (0-114, A-Z)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: redoxygene » 12 listopada 2009, o 21:27

michal_ck pisze:Dziś zaniosłem do ZTM pismo o zwiększenie kursów linii nr 7 o trzy: 13:30 k, 16:25, 18:00k plus niewielkie przesunięcia w czasie innych kursów. To jak by ktoś jeździł 7.
Powinienes zaniesc do UG w Zagnansku, bo to od nich zalezy czy doplaca. ZTM nie ma na to ani pieniedzy, ani potrzeb.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 13 listopada 2009, o 11:24

I taka tez pewnie bedzie odpowiedz.

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 24 listopada 2009, o 21:59

24.11.2009
INFORMACJA

Zarząd Transportu Miejskiego w Kielcach informuje, że od dnia 26.11.2009r. do odwołania w związku z przebudową skrzyżowania ulic: Warszawska – Sikorskiego – Jeleniowska, linie nr 30, 46, 39, 49 kursować będą na częściowo zmienionej trasie:
- Linia nr 30 od ul. Ks. Bp. Jaworskiego kursować będzie ul.Orląt Lwowskich do pętli manewrowej przy ul. Sikorskiego.
Trasa powrotna: Sikorskiego pętla - Orląt Lwowskich - Ks. Bp. Jaworskiego i dalej wg obowiązującej trasy.
- Linia nr 46 od ul. Warszawskiej ul. Ks. Bp. Jaworskiego - Orląt Lwowskich do pętli manewrowej na ul. Sikorskiego.
Trasa powrotna: Sikorskiego pętla - Orląt Lwowskich - Ks. Bp. Jaworskiego – Warszawska i dalej wg trasy.
- Linia nr 39 i 49 od ul. Warszawskiej ul. Ks. Bp. Jaworskiego - Orląt Lwowskich do pętli manewrowej na ul. Sikorskiego.
Trasa powrotna: Sikorskiego pętla - Orląt Lwowskich - Ks. Bp. Jaworskiego – Warszawska i dalej wg trasy.
Obowiązują przystanki po trasie objazdu.
www.ztm.kielce.pl

Nie wiem gdzie będą się autobusy zatrzymywać, jadąc w kierunku pętli. W piątek jechałem tą ulicą i nie widziałem by ktoś robił jakieś zatoki dla autobusów w tym kierunku. A przecież tamtędy na stałe ma jeździć linia 105. No chyba że o czymś nie wiem i nadal będzie robić koło tak jak 49 i 39.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

redoxygene

Post autor: redoxygene » 25 listopada 2009, o 01:02

A od kiedy do zatrzymania sie autobusu jest potrzebna zatoka? Zwlaszcza na drodze osiedlowej?

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 25 listopada 2009, o 02:34

Droga przebiega wewnątrz osiedla, ale już obecnie należy do miasta. Może zatoka nie jest rzeczywiście bardzo potrzebna, ale nic by nie zaszkodziło. Zwłaszcza że linia 105 będzie w miarę często kursować i blokować bądź co bądź wąską drogę, gdzie może być problem z ominięciem autobusu. Może to być również niebezpieczne, bo przy omijaniu autobusu, pieszy może wyskoczyć na drogę zza autobusu (jak to na drodze wewnątrz osiedla). Poza tym nawet rowerem bezpieczniej można ominąć autobus, który nie stoi na drodze.

Na dodatek teraz ten objazd, z którego będzie korzystać 39,49,46,39 i przydałaby się chociaż tymczasowa zatoka, bo często kilka autobusów naraz będzie stać na przystanków (jak to bywa teraz na Warszawskiej).

Innym powodem jest fakt, że zatoka autobusowa ma lepszą nawierzchnię (aby zapobiegać powstawaniu kolein), gdy autobusy będą stawać na drodze, szybko owe koleiny powstaną (bo zakładam, że przy remoncie nie uwzględniono faktu zatrzymywania się autobusów na drodze w kierunku do Sikorskiego).

Nie mówię stanowcze tak, że musi być zatoka, ale na pewno jej obecność nie zaszkodziłaby.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 25 listopada 2009, o 03:18

B@rteK pisze:Droga przebiega wewnątrz osiedla, ale już obecnie należy do miasta.
A co ma piernik do wiatraka? Chodzi o charakter drogi, moze byc nawet wlasnoscia wspolnoty wiejskiej.
B@rteK pisze: Może zatoka nie jest rzeczywiście bardzo potrzebna, ale nic by nie zaszkodziło.
A to Ci argument solidny :D

B@rteK pisze: Zwłaszcza że linia 105 będzie w miarę często kursować i blokować bądź co bądź wąską drogę, gdzie może być problem z ominięciem autobusu.
Może to być również niebezpieczne, bo przy omijaniu autobusu, pieszy może wyskoczyć na drogę zza autobusu (jak to na drodze wewnątrz osiedla). Poza tym nawet rowerem bezpieczniej można ominąć autobus, który nie stoi na drodze.
A sie nablokuje :D Z pewnoscia nie wiecej niz samochody lamiace sie przy manewrowaniu przy zatokach parkingowych :D Juz nie kpij sobie z tymi pieszymi i rowerami :lol:
B@rteK pisze: Na dodatek teraz ten objazd, z którego będzie korzystać 39,49,46,39 i przydałaby się chociaż tymczasowa zatoka, bo często kilka autobusów naraz będzie stać na przystanków (jak to bywa teraz na Warszawskiej).
Oszalamiajace! Sumujac - albo myslisz, ze z idiotami rozmawiasz, albo naprawde wierzysz w to co piszesz, a to juz gorzej i bynajmniej nie dla mnie. Bye ;) :

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 25 listopada 2009, o 07:25

Oszalamiajace! Sumujac - albo myslisz, ze z idiotami rozmawiasz (...)
Właśnie myślę, że rozmawiam, ale na pewno nie w liczbie mnogiej, a dokładnie z osobą która nie ma w sobie ani trochę kultury.

Ty sobie nie kpij. Nie musisz wyśmiewać się ze wszystkich co myślą inaczej niż Ty. Można to było napisać w zupełnie normalny sposób i wtedy może chętnie bym o tym jeszcze podyskutował, a jeśli nie zauważyłeś, to napisałem że zatoka nie jest tam konieczna, ale na pewno przydatna. Nie mam ochoty prowadzić rozmowy w taki sposób i reagować na te zaczepki. W ogóle, to przez takich ludzi jak Ty, nie ma sensu udzielać się na forum (które z reguły powinno służyć do wyrażania własnych poglądów i nie być za nie obrażanym), bo zaraz zostanie się oplutym i wyśmianym. Nara.

Awatar użytkownika
albatros3

Post autor: albatros3 » 25 listopada 2009, o 08:18

B@rteK pisze: Na dodatek teraz ten objazd, z którego będzie korzystać 39,49,46,39 i przydałaby się chociaż tymczasowa zatoka, bo często kilka autobusów naraz będzie stać na przystanków (jak to bywa teraz na Warszawskiej).

Innym powodem jest fakt, że zatoka autobusowa ma lepszą nawierzchnię (aby zapobiegać powstawaniu kolein), gdy autobusy będą stawać na drodze, szybko owe koleiny powstaną (bo zakładam, że przy remoncie nie uwzględniono faktu zatrzymywania się autobusów na drodze w kierunku do Sikorskiego).
Oczywiście, że przydałaby się zatoka autobusowa. I to nie tylko na czas
objazdu. Dodatkowo należy postawić znak zakaz zatrzymywania się (lub postoju) na niektórych odcinkach. Bo już teraz jest tam bardzo wąsko, a co dopiero jak będą tam jeździć autobusy co 5 min i to nie jak teraz w jedną stronę. Miasto, które jest też zarządcą tej drogi powinno dokończyć jej remont (odcinek do Piłsudskiego i samą Piłsudskiego do Jaworskiego, ponieważ gdy ją budowali to nie miała ona mieć charakteru miejskiego z ruchem po niej komunikacji miejskiej).

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 25 listopada 2009, o 14:08

B@rteK pisze:Innym powodem jest fakt, że zatoka autobusowa ma lepszą nawierzchnię (aby zapobiegać powstawaniu kolein), gdy autobusy będą stawać na drodze, szybko owe koleiny powstaną (bo zakładam, że przy remoncie nie uwzględniono faktu zatrzymywania się autobusów na drodze w kierunku do Sikorskiego).
Są przystanki na przeciwnko tych co juz są. Wyłożony kawałek trawnika chodnikiem ze slupkiem. Ostatni przystanek z tego co widziałem jest przy Domu Dziecka następny to juz pętla.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 25 listopada 2009, o 18:50

B@rteK pisze:Właśnie myślę, że rozmawiam, ale na pewno nie w liczbie mnogiej, a dokładnie z osobą która nie ma w sobie ani trochę kultury.
Jak to ktos kiedys... brak tolerancji dla ignorancji :D A ogolnie to jestem nad wyraz wrecz kulturalny :D
B@rteK pisze: Ty sobie nie kpij. Nie musisz wyśmiewać się ze wszystkich co myślą inaczej niż Ty.
B@rtuniuniu! Juz niejednokrotnie pisalem, ze nie chodzi o inne myslenie, a o poziom argumentacji. Tobie zabraklo jedynie jeszcze argumentu o tym, ze ptaki przestana nad Orlat latac jak te autobusy nie wjada do zatok.
B@rteK pisze: Można to było napisać w zupełnie normalny sposób i wtedy może chętnie bym o tym jeszcze podyskutował, a jeśli nie zauważyłeś, to napisałem że zatoka nie jest tam konieczna, ale na pewno przydatna. Nie mam ochoty prowadzić rozmowy w taki sposób i reagować na te zaczepki.
Milo mi bardzo :) Bo ja rowniez nie mam ochoty rozmawiac na takim poziomie.
B@rteK pisze: W ogóle, to przez takich ludzi jak Ty, nie ma sensu udzielać się na forum (które z reguły powinno służyć do wyrażania własnych poglądów i nie być za nie obrażanym), bo zaraz zostanie się oplutym i wyśmianym. Nara.
No coz - kazdemu wedlug jego pracy :)

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 26 listopada 2009, o 20:29

4 linie zamiast 7-miu

Pierwszego grudnia uruchomione zostaną w Kielcach tylko cztery spośród siedmiu nowych linii autobusowych. Będą one obsługiwane przez 10 Solarisów, które już stoją w zajezdni Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji. I tak, za niecały tydzień wystartują linie: 103 z alei na Stadion na Sieje, 104 z Bukówki na Cedzynę, 106 z Częstochowskiej na Cedzynę i 108 ze Stadionu na Wojska Polskiego. Obsługa pozostałych trzech linii – 102, 105 i 107 - rozpocznie się z kilkudniowym opóźnieniem. Wynika ono z faktu, że kolejnych 10-ęć nowych autobusów, które kupiło miasto, przyjedzie do nas dzisiaj w nocy (czwartek/piątek). ZTM będzie potrzebował czasu do ich przygotowania technicznego.
Czasu do przyzwyczajenia się do nowych linii będą potrzebowali także pasażerowie. I to oni zweryfikują nasze pomysły – mówi Barbara Damian z ZTM. Barbara Damian nie wyklucza, że po kilku miesiącach na wniosek pasażerów część linii zostanie zreorganizowana. Według specjalistów może chodzić, np. o linie do Cedzyny.

www.kielce.pl

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 26 listopada 2009, o 21:07

Zastanawia mnie klucz wyboru linii. Podejrzewam, że najbardziej obsadzone zostawiają na koniec, a 1 grudnia nie wyjedzie wszystkie 10 autobusów.
Barbara Damian nie wyklucza, że po kilku miesiącach na wniosek pasażerów część linii zostanie zreorganizowana. Według specjalistów może chodzić, np. o linie do Cedzyny.
Dobrze, że chociaż zauważają fakt bezsensowności linii do Cedzyny w dni powszednie. W soboty i niedziele za to się przydadzą niektórym mieszkańcom miasta. ZTM powinien jednak sam na to wpaść, a nie zmuszać pasażerów do pisania jakichś wniosków. Jest coś takiego jak badanie napełnień pojazdów lub chociażby ankieterzy w autobusach, którzy zbierają opinie.

Awatar użytkownika
krzysiu1493
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: krzysiu1493 » 26 listopada 2009, o 21:49

A jeśli już wszystkie 40 wozów będzie w ruchu, to co z rezerwa? Czy zawsze kilka wozów (2-3) zostanie w zajezdni?

redoxygene

Post autor: redoxygene » 26 listopada 2009, o 21:57

krzysiu1493 pisze:A jeśli już wszystkie 40 wozów będzie w ruchu, to co z rezerwa? Czy zawsze kilka wozów (2-3) zostanie w zajezdni?
Rezerwe ma zapewnic przewoznik.
B@rteK pisze:Jest coś takiego jak badanie napełnień pojazdów lub chociażby ankieterzy w autobusach, którzy zbierają opinie.
Przede wszystkim to zdrowy rozsadek i przygotowanie merytoryczne tu powinno grac role. A te linie to wlasnie dowod na brak ww, a takze wlasnie chec dogodzenia tym, ktorzy krzyczeli o koniecznosci uruchomienia nowych linii do Cedzyny, czy bezposredniego polaczenia Bukowki z Pakoszem.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 26 listopada 2009, o 23:49

Miesiąc już nam się kończy. Orientujecie się może kiedy można się spodziewać rozkładów?
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

ODPOWIEDZ