Rozwiązania komunikacyjne dla autobusów KM w Kielcach

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
N8S
Kontakt:

Post autor: N8S » 24 lipca 2010, o 14:56

Najpierw na znakach był napis BUS, potem to zaklejono i mniejszą czcionką jest BUS, a pod spodem TAXI. Tylko, że nie wszystkie znaki mają to zmienione.

boogie

Post autor: boogie » 27 lipca 2010, o 10:33

w nocy w torku na środe, na Warszawskiej pojawilo sie tymczasowe [zółte] poziome oznakowanie busbasa

Awatar użytkownika
tomasz2719
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tomasz2719 » 27 lipca 2010, o 10:54

Rozumiem że tydzień temu :) Chyba raczej miałeś na myśli poniedziałek/wtorek.

andriey
Kontakt:

Post autor: andriey » 27 lipca 2010, o 11:08

ciekawe jak wyznaczą bus pas w stronę centrum na skrzyżowaniu Warszawska/Turystyczna?

andriey
Kontakt:

Post autor: andriey » 27 lipca 2010, o 12:54

Tam są trzy pasy w tym jeden do skrętu w lewo. Wg tymczasowego malowania jakby bus pas się urywał. Wizualnie warszawska wydaję się w tym miejscu węższa - może to złudzenie wynikające z malowania linii.

Awatar użytkownika
tomasz2719

Post autor: tomasz2719 » 27 lipca 2010, o 13:11

Na tym skrzyżowaniu, właściwie trochę przed skrzyżowaniem teoretycznie są 3 pasy, ale i tak, z prawego korzystają w sumie tylko autobusy (lub auta które chcą skręcić w uliczkę). Tuż przed sygnalizacją/pasami dla pieszych, jeszcze są 3 pasy, gdzie z każdego można pojechać prosto, a z prawego jeszcze w prawo, a z lewego w lewo. I ten prawy pas do jazdy prosto zamienił się w buspas. Za przystankiem był parking, który został zapewne zlikwidowany, i powstał tam buspas.
Ostatnio zmieniony 28 lipca 2010, o 11:21 przez tomasz2719, łącznie zmieniany 2 razy.

andriey
Kontakt:

Post autor: andriey » 28 lipca 2010, o 06:57

Czyli teoretycznie po namalowaniu bus pasów przed pasami zostanie tylko jeden pas do jazdy prosto.

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 28 lipca 2010, o 11:07

Buspas przed skrzyżowaniem z Turystyczną na zachodniej jezdni po prostu się urywa i autobusy muszą włączać się do ruchu na wewnętrzny pas.
Teoretycznie powinien być jeden pas do jazdy prosto. Praktycznie - MZD oszczędziło sobie trudu.

Awatar użytkownika
Kiecu

Post autor: Kiecu » 28 lipca 2010, o 12:48

Buspas do bani. Kierowcy aut osobowych nie respektują zakazu parkowania

Kierowcy kompletnie lekceważą buspas na ulicy Warszawskiej w Kielcach, który obowiązuje od środy. Jest on zajęty przez parkujące samochody prawie na całej długości. Straż Miejska pojawiła się dopiero koło południa, a policja w ogóle nie było.

Buspasem można przejechać tylko od ulicy Turystycznej do Pocieszki, gdzie zakaz parkowania wprowadzono kilka tygodni temu. Natomiast pozostały odcinek, na którym nowe oznakowanie obowiązuje od dzisiaj jest nadal wykorzystywany na parking. Najwięcej aut stoi na wysokości pawilonów i banku na Uroczysku a dalej koło kościoła Świętego Franciszka z Asyżu. Pod drugiej stronie Warszawskiej samochody osobowe blokują przejazd wzdłuż Sądu Rejonowego.

Buspas jest oddzielony od reszty jezdni i opisany grubą żółta linią. Nie da się jej nie zauważyć, kierowcy którzy go przekraczają robią to z premedytacją.

Kierowca renault laguna, który zaparkował na wysokości pawilonów na Uroczysku tłumaczył swoje naganne zachowanie tak: - Zaparkowałem tylko na chwilę aby wyskoczyć do bankomatu. Nie wiedziałem, że to jest jakiś problem – stwierdził.

Straż Miejska sprawdziła buspas rano. Koło godziny 9 był pusty, nie było żadnej interwencji – przyznaje Wojciecha Bafia, zastępca komendanta Straży Miejskiej w Kielcach. – Wysyłam teraz kolejne patrole i będziemy odholowywać samochody kierowców, który nie respektują znaków drogowych – zapowiada.
Kierowcy miejskich autobusów nie są zaskoczeni, że busbas na Warszawskiej jest blokowany przez prywatne auta.

– Tak było także na Sandomierskiej ale po 2-3 dniach karania mandatami auta zniknęły i teraz jest super. Autobusy jeżdżą punktualnie i płynnie, kierowcy nie muszą gwałtownie hamować. Poprawił się komfort jazdy – informuje Władysław Wotliński, członek zarządu Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji. – Na Warszawskiej też tak będzie.

:arrow: źródło Echo Dnia
Obrazek

boogie

Post autor: boogie » 28 lipca 2010, o 14:57

potwierdzam ;) okolo godziny 12 pojechalem z Sadów w kierunku centrum, na Warszawskiej przy kosciele kapucynow, bus pas zajmowaly 3 samochodu z czego 2 mialy karteczki za wycieraczka ;) w strone powrotna 1 samochod przy sadzie rejonowym. a co do jezdzenia po buspasach to duzo kierowcow robi sobie samowolke, zjezdzaja/wjezdzaja na niego w miejscach niedozwolonych, przekraczajac linie ciagla.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 28 lipca 2010, o 17:13

Masmix pisze:Buspas przed skrzyżowaniem z Turystyczną na zachodniej jezdni po prostu się urywa i autobusy muszą włączać się do ruchu na wewnętrzny pas.
Teoretycznie powinien być jeden pas do jazdy prosto. Praktycznie - MZD oszczędziło sobie trudu.
Jakos mi sie to nie zgadza z tym znakiem:

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ga ... s=Itemnr=9

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 28 lipca 2010, o 18:00

W takim razie moja wizja lokalna okazała się nieudana i nie wiem dlaczego kierowca autobusu zmieniał pas.. Plus dla MZD.

Jeszcze jedna uwaga: buspas powinien zaczynać się już na skrzyżowaniu z IX w. Kielc od wyspy centralnej, gdzie są 3 pasy, a prawy skrajny za skrzyżowaniem wiedzie już buspasem.
Szkoda też, że Sandomierskiej nie zrobiono na żółto - byłaby przynajmniej jakaś spójność.

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 28 lipca 2010, o 19:21

Rzeczywiście, jest trochę niedoróbek.
Sandomierska wydaje się bardziej dopracowana.
No i szkoda, że nie są w takich samych kolorach.
Żółty jest wg mnie lepszy od białego.
Zniszczona już nawierzchnia Warszawskiej, oprócz niedoróbek, psuje dodatkowko efekt.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 28 lipca 2010, o 19:42

Z tymi kierowcami to jest zawsze problem :roll: dziwne ze nie znają takiego czegos jak buspas 8) Z reszta przykład z ulicy Piekoszowskiej zrobione zatoki dla samochodów a tuz przed przystankiem na ulicy tak jak za dawnych lat stoja sobie samochody i autobus musi stawac przepuszczac z naprzeciwka samochody. Eh ta mentalnosc ludzka :roll:

andriey
Kontakt:

Post autor: andriey » 28 lipca 2010, o 21:52

W takim razie moja wizja lokalna okazała się nieudana i nie wiem dlaczego kierowca autobusu zmieniał pas
Moja wizja lokalna potwierdza Twoją wizję lokalną:)

ODPOWIEDZ