ZTM Kielce

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Przemek

Post autor: Przemek » 11 listopada 2008, o 22:21

Linia 11 jeździ ze Ślichowic przez Podkarczówkę na plac targowy.

Ziarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Ziarek » 11 listopada 2008, o 22:41

ale nie przedłużając 35, można np. 46 pociągnąć. Stworzyłem mapkę ale umieszczę ją w "Nowe linie, częstotliwość kursowania autobusów" bo gadamy o rzeczach praktycznie nie związanymi z ZTM.

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 14 listopada 2008, o 23:40

Ostatnio bardzo często trafiam na kontrolerów biletów. Wczoraj od jednego brałem gazetę Metro, bo miał ich kilka i myślałem że rozdaje :lol:
Średnio 1-2 razy na tydzień trafiam na kanarów. Czy ZTM zatrudnił nowych lub podpisał umowę z jakąś firmą zewnętrzną, czy może wystarczyła reprymenda ze strony kierownictwa w stosunku do dotychczasowych kontrolerow? Naloty zaczęły się chyba jakoś 2-3 tygodnie temu. I dopiero wtedy miałem pierwszą kontrolę w tym roku 2008 8)
Mam nadzieję, że przez to zwiększy się sprzedaż biletów, a zyski trafią do przewoźnika (niekoniecznie MPK/KASP) jako dodatkowe wozokilometry.

Co do samej kultury osobistej kontrolerów mam zastrzeżenia. Jedna baba darła się na pasażerów podczas sprawdzania biletów. Dziś widziałem ją idącą z innym z kanarów na przystanek, oboje pluli na chodnik jak jakieś menelstwo (zresztą wygląd ich też na to wskazywał).
Oczywiście są też niektórzy bardzo uprzejmi i kulturalni. Na takich też trafiłem, ale myślę że tylko tacy powinni być.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 15 listopada 2008, o 09:30

Większość kontrolerów ma tak rzucającą się w oczy aparycję że ja osobiście mogę sobie spokojnie bez biletu jeździć bo poznaję ich z daleka ;)
No, ale ponieważ dużo jeżdżę to mam ten miesięczny.

Nie zauważyłam ostatnio jakis zwiększonych kontroli, może Ty jakoś tak trafiasz po prostu. A co do ich zachowania, to nie skomentuję...

Awatar użytkownika
leo

Post autor: leo » 15 listopada 2008, o 09:40

zazwyczaj duzo ich jest w okolicy zytniej i na koncowym koło dworca .Wygląd zostawia wiele do życzenia i przyjmują chyba jak leci wiekszosc wyglada jak chłopaki z pod budki z piwkiem :lol:
BĄDZMY LUDZMI

michal641

Post autor: michal641 » 15 listopada 2008, o 12:00

Wczoraj wieczorem chciałem napisać, że chyba nie mówicie o Kielcach, bo codziennie dużo jeżdżę autobusami i od dłuższego czasu nie widziałem kanarów.

Ale dziś rano jechałem 38 kursem o godzinie 8 do Kielc, na przystanku w Domaszowicach z oznakowanego samochodu ZTM wysiadło trzech kanarów, wsiedli do autobusu no i chyba to dla nich dobry kurs...

Po kilkunastu minutach przesiadłem się do 19 i tam kolejni.

O ile ci z 38 wyglądali na ludzi to kolejna załoga a zwłaszcza ich ubiór pozostawiał wiele do życzenia. Pani, która prosiła mnie o okazanie biletu przypominała panią, która sprzedaje kartofle na bazarze....

Ziarek

Post autor: Ziarek » 15 listopada 2008, o 13:11

Widziałem ten ich oznakowany wóz, czyli Renault Kangoo na skrzyżowaniu Sandomierska/Śląska i właśnie kierował się od strony Domaszowic w dół Śląskiej. Najgorsze w tym było to że kierowca to cham i burak (jak większość kanarów) miałem zielone, a on zielona strzałkę, to zamiast puścić mnie to prawie przejechał mi po stopach.

Erotis
Kontakt:

Post autor: Erotis » 15 listopada 2008, o 14:10

Tak to już jest że takim debilom też daje się prawo jazdy...

Co do kontroli w terenie to tak jest że oni poza granice miasta nie pojadą sobie autobusem, tylko samochodem się wożą, państwo wielkie.
Raz w życiu tylko miałam taką pozamiejska kontrole w 31, na przystanku w Zgórsku, tuż za Nowinami i właśnie samochodzik ich woził.

Awatar użytkownika
leo

Post autor: leo » 15 listopada 2008, o 22:24

poza miastem się boją ze dostaną po głowie to i kontroli nie ma a jak są to autkiem zeby mogli szybko zwiać
BĄDZMY LUDZMI

Erotis
Kontakt:

Post autor: Erotis » 18 listopada 2008, o 20:44

Kontrolerzy oddali dowód?
Kontrolerzy w kieleckich autobusach twierdzą, że zwrócili dokument chłopakowi, a on mówi, że to nie oni.

Dużo rozbieżności pojawiło się w sprawie kielczanina, któremu kontrolerzy biletów w autobusie miejskim zawieruszyli dowód osobisty. Dokument na szczęście się odnalazł, ale konsekwencji wobec kontrolerów nie będzie.

Przypomnijmy. Ponad tydzień temu osiemnastoletni mieszkaniec Kielc został w autobusie miejskim złapany przez kontrolerów na jeździe bez biletu. Kontrolerzy, rozpoczynając procedurę spisywania mandatu, wzięli od chłopaka dowód osobisty, po czym próbowali oddać mu dokument, który należał do innej osoby. Gdy okazało się, że dowód Daniela trafił do innego kontrolowanego mężczyzny, kontrolerzy bez żadnego usprawiedliwienia wręczyli chłopakowi świstek papieru, na którym napisali adres mężczyzny, który prawdopodobnie miał mieć dowód chłopaka. Daniel na drugi dzień po zdarzeniu zgłosił sprawę na policję.

Zdaniem Pawła Stępińskiego, oficera prasowego kieleckich policjantów, kontrolerzy nie mieli prawa wejść w posiadanie dowodu Daniela, w oczach policji to zdarzenie można zakwalifikować jako kradzież. Osiemnastolatek zamierza skierować sprawę do sądu.

DOWÓD WRÓCIŁ, ALE DZIĘKI KOMU?

Kilka dni po zdarzeniu dowód trafił z powrotem do Daniela, ale informacje w sprawie, jak do tego doszło, są rozbieżne. Mama chłopaka twierdzi, że dowód zwrócił mężczyzna, któremu przez pomyłkę wręczyli go kontrolerzy. A z kolei Zarząd Transportu Miejskiego, który zatrudnia kontrolerów, mówi co innego.

- W sobotę wieczorem, około godziny 22, przyszedł do naszego mieszkania mężczyzna i wręczył nam dowód Daniela. Trafił po adresie i chciał, abyśmy mu oddali jego dowód. Dzień później przyszli kontrolerzy, żeby dowiedzieć się, jak wygląda sprawa. Powiedziałam im, że dowód już mamy - opowiada mama Daniela.
Zaś Zbigniew Michnicki, szef kontrolerów w ZTM, utrzymuje, że dokument mieli chłopakowi wręczyć kontrolerzy. - W protokole, który otrzymałem od kontrolerów, napisali, że dzień po zajściu byli w mieszkaniu mężczyzny, który miał mieć dowód chłopaka, ale go nie zastali. To był piątek, a w poniedziałek odwiedzili mieszkanie Daniela i napisali, że dowód oddali. To wszystko - mówi Zbigniew Michnicki.

KONSEKWENCJI NIE BĘDZIE

A jak było naprawdę? ZTM będzie jeszcze wyjaśniał. Pewne natomiast jest to, że niedbalstwo kontrolerów nie będzie ukarane. - Dowód trafił do właściciela, więc sprawę uznaliśmy za załatwioną. Nigdy wcześniej nie mieliśmy takiej sytuacji i potraktujemy ją jako przestrogę i nauczkę dla innych kontrolerów. Żadnych dodatkowych konsekwencji wobec tych panów nie zamierzamy wyciągnąć - mówi Zbigniew Michnicki.

Źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /664742900

pk5

Post autor: pk5 » 18 listopada 2008, o 20:48

Co? Konsekwencje powinny być! Czekam az ten chłopak wniesie spqrawę do sądu!

W ogóle kontrolerzy to porażka.

EDI: na przykład dzisiaj do prawie pustej50-tki wchodzi 4 albo 5 kontrolerów.

michal641

kontrola

Post autor: michal641 » 25 listopada 2008, o 14:01

Dziś w 675 na linii nr 4 o godz 10 na wysokości bazar wsiadł kontroler (KONTROLER, nie kanar). Zaczekał aż ci co wsiedli skasują bilety, po chwili rozpoczął kontrolę:
- Szanowni Państwo, proszę o przygotowanie biletów do konroli...
- Dziękuję bardzo...

Wygląd w przeciwieństwie od tych, których widzialem do tej pory, jak należy.

I oby takich więcej.

Awatar użytkownika
abaddon

Post autor: abaddon » 16 stycznia 2009, o 00:12

w sumie nie wiedzialem do konca gdzie to umiescic... wiec daje tu bo to chyba tyczy sie bardziej ZTMu niz MPK...

a mianowicie chodzi o brak punktualnosci autobusow... pojawilo sie ostatnimi czsy pare glosow o tym ( glownie o tych co sa przed czasem )... a przy okazji tego chcialem zwrocic uwage na to jak sa poukladane rozklady. zrobilem 2 przyklady miedzyczasow z 2 czesci miasta.

tak wygladaja czasy przejazdu miedzy wybranymi przystankami w wybranych godzinach ...
Obrazek

takich przykladow mozna znalezc w rozkladach wiecej [ nie chcialo mi sie wiecej wypisywac ]... roznica 3 - 4 min na tak krotkich odcinkach to duzo...

Nie twierdze ze przyjazdy przed czy po czasie to wina tylko i wylacznie rozkladow... ( bo sa napewno kierowcy ktorzy na nie nie patrza )...
ale biorac pod uwage rozbieznosci miedzy liniami na takim samym odcinku, do tego na niemalze zerowe roznice w czasach miedzy szczytem i poza nim...
czsy przelotu w szczycie na niektorych liniach/odcinkach sa bardzo male a poza nim w godz wieczornych/nocnych duze... to rozklady tez pozostawiaja wiele do zyczenia ( co by nie powiedziec o nich inaczej... hehee ^^ )

EDIT
Dzisiaj znalazlem nowa ciekawostke w rozkladach na linii nr 30...
czasy przelotu miedzy przystankami -
ŚCIEGIENNEGO LECZNICA <--> SEMINARYJSKA RADIO
12 minut...
i nie bylo by w tym nic dziwnego gdyby nie to ze 12 minut ma np. kurs o 15:18 z wjazdem w ulice Barabasza ... i kurs np o 22:11 bez wjazdu w Barabasza ( wjazd w Barabasza dla niezorientowanych to objazd stadionu... )

ciekawe czy kiedys ZTM zrobi cos z tymi rozkladami... bo to jest smieszne/zalosne ( jak kto woli )... ktos moze patrzyl czy w innych miastach tez takie cuda sa na rozkladach ???

Mat

Post autor: Mat » 26 stycznia 2009, o 18:27

Radio Kielce pisze:Brakuje pieniędzy na automaty do sprzedaży biletów w autobusach

Artykuł dodany: 2009-01-26 17:49:18, ostatnia aktualizacja: 2009-01-26 17:58:09

Zarząd Transportu Miejskiego będzie prosił prezydenta Kielc o dodatkowe pieniądze na zakup automatów do sprzedaży biletów, które mają być zainstalowane w autobusach MPK. Urządzenia są już w 80 pojazdach. Potrzeba ich jeszcze drugie tyle. Miasto na zakup kolejnych 80 automatów dało już dwa i pół miliona złotych.

Po otwarciu oferty przetargowej na zakup urządzeń okazało się, że jest to kwota niewystarczająca poinformowała Barbara Damian z Zarządu Transportu Miejskiego.

Oferent zaproponował kwotę prawie 2 milionów 800 tysięcy złotych. Ma to związek ze wzrostem ceny Euro. Dlatego ZTM będzie prosił prezydenta o dodatkowe niespełna 300 tysięcy.
Barbara Damian zapewnia, że automaty, które na początku psuły się, teraz funkcjonują coraz lepiej. ZTM kontroluje ich pracę dzięki specjalnemu programowi. Usterki są incydentalne-zapewniają pracownicy zarządu.

=CK=

Post autor: =CK= » 28 stycznia 2009, o 00:22

Czy działa wam 'mapa komunikacji' na stronie ZTMu?

ODPOWIEDZ