Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
Ziarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Ale optymistyczne wiadomości Jurek, jupi!!! zaje-fajnie, nie wliczają się do średniej autobusów z taboru MPK jupi-jupi!!!Autor pisze:Nie w kazdym przypadku odpowiedz wymaga wyjasnienia, bo tu wszystko jest jasne i konkretnie wypowiedzial sie o tym organ administracji panstwowej: firma, ktora dzialala na zlecenie miasta popelnila blad w sztuce. Tyle.
Teraz z ciekawszych rzeczy:
Przetarg na autobusy z UE bedzie ogloszony jeszcze w tym miesiacu![]()
![]()
z przewidywanym terminem dostawy 20 sztuk pojazdow w tym roku i 20 sztuk w przyszlym roku. Do wakacji powinnismy znac operatora autobusow, a w listopadzie pojazdy wykonaja pierwsze 50 tys. km. Autobusy beda mialy wzbogacone malowanie o symbole UE. Nawet jesli przetarg na ich obsluge wygra MPK, to nie beda mogli ich dodawac do sredniej wieku taboru zakontraktowanego w przetargu z 2007 roku, wiec w tym roku MPK czekaja kolejne zakupy.
Jesli wszystko sie dobrze potoczy autobusy beda mialy inna serie numerow taborowych.
EDIT:
Ja tam wole Solarisy i MAN-y, niech kupią po połowie te i te jak dla mniepawel_ŚLV pisze:co będzie głównym kryterium, cena czy jakośćAutor pisze:
Teraz z ciekawszych rzeczy:
Przetarg na autobusy z UE bedzie ogloszony jeszcze w tym miesiacu![]()
![]()
z przewidywanym terminem dostawy 20 sztuk pojazdow w tym roku i 20 sztuk w przyszlym roku
jeżeli przetarg na autobusy z UE to Mazy i Lazy nie wchodzą w gre
może jakieś Mercedesy
Czyli możemy się spodziewać o wiele więcej udogodnień, takich jak: ciepłe guziki, klima w przedziale pasażerskimi i wiele innych które ułatwiają i umilają jazdę.Daniel pisze:Cena.
Ale nie ma co się obawiać. Specyfikacja wysoko podniesie poprzeczkę dostawcom.
-
Ziarek
kacper:
Mówisz teraz o tej stłuczce??? To powiem ci osobiście że choć MAZ tani jest to i tak na swoją cenę jest dobry, przecież #901 wymusiło pierwszeństwo i wjechał w osobówkę, wystarczył kawałek taśmy i już mógł jechać dalej.
Od tego jaka będzie marka będzie zależała jakość, wykonania ja bym stawiał na MAN-y dla mnie są ładnie, przestronne, bezpieczne i praktycznie bezawaryjne. Choć lubię Solniczki to teraz coś innego moglibyśmy dostać żeby się wozić po mieście godnie
I sądzę że MAN i Solaris maja tu największe szanse przetargowe.
Mówisz teraz o tej stłuczce??? To powiem ci osobiście że choć MAZ tani jest to i tak na swoją cenę jest dobry, przecież #901 wymusiło pierwszeństwo i wjechał w osobówkę, wystarczył kawałek taśmy i już mógł jechać dalej.
Od tego jaka będzie marka będzie zależała jakość, wykonania ja bym stawiał na MAN-y dla mnie są ładnie, przestronne, bezpieczne i praktycznie bezawaryjne. Choć lubię Solniczki to teraz coś innego moglibyśmy dostać żeby się wozić po mieście godnie
Pytanie do Autora (o ile juz wiadomo):
jak to bedzie zorganizowane: czy najpierw ogłoszą jeden przetarg potem drugi i po przyjezdzie wszystkich 40stu autobusów ZTM ogłosi przetarg na uzywanie tych autobusów na nowych liniach i na jakiej zasadzie by to mialo funkcjonowac (np. przetarg na 10 lat za okresloną stawke dla wykonawcy a wykonawca płaci za korzystanie z autobusów ? )
pytam bo nie spotkałem sie z takim przypadkiem w innych miastach albo byc moze nie jestem zbyt dobrze zorientowany w temacie ze organizator kupuje autobusy dla jakby "podwykonawcy" poprawcie jezeli sie myle
jak to bedzie zorganizowane: czy najpierw ogłoszą jeden przetarg potem drugi i po przyjezdzie wszystkich 40stu autobusów ZTM ogłosi przetarg na uzywanie tych autobusów na nowych liniach i na jakiej zasadzie by to mialo funkcjonowac (np. przetarg na 10 lat za okresloną stawke dla wykonawcy a wykonawca płaci za korzystanie z autobusów ? )
pytam bo nie spotkałem sie z takim przypadkiem w innych miastach albo byc moze nie jestem zbyt dobrze zorientowany w temacie ze organizator kupuje autobusy dla jakby "podwykonawcy" poprawcie jezeli sie myle
- krzysiu1493
- krzysiu1493