Linie w sieci ZTM Kielce (0-114, A-Z)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Krzysiu napisał, że wozi powietrze. Dlatego zadałem to pytanie. Jasne, że przy zmianie trasy może okazać się przydatne to połączenie, ale jak widać opinie są podzielone.
Przypomnę jeszcze przymiarki z czerwca zeszłego roku. Już teraz możemy być pewni, że sporo z nich nie powstanie.
Nie wszędzie jest odpowiednia do tego infrastruktura, a za nią odpowiada MZD lub spółdzielnie mieszkaniowe. Nie licz więc że jakiś autobus będzie wjeżdżać w głąb osiedla pomiędzy bloki. Rozważajmy raczej połączenia między obecnie istniejącymi i planowanymi pętlami oraz tam gdzie są już przystanki autobusowe (nie licząć Śródmieścia, gdzie przystanki na pewno powstaną, bo takie są plany Lubawskiego).Upieram się ponieważ, mieszkam w Kiecach, a ZTM jest od tego żeby było mi wygodnie (tak jaki i innym mieszkańcom miasta) poprzez tworzenie linii autobusowych tam gdzie ich nie ma a są potrzebne.
Przypomnę jeszcze przymiarki z czerwca zeszłego roku. Już teraz możemy być pewni, że sporo z nich nie powstanie.
linia 53: IX w. Kielc - Okrzei - Łódzka - Pawia - 1 Maja - Łódzka - TK - Bat. Chłopskich - Malików - Piekoszowska - Górki Szczuk. - Szczukowice - Podzamcze - Piekoszów Inkubator Tech.
linia 54: KZWP - Malików - Szajnowicza Iwanowa - Os. Pod Dalnią - Piekoszowska - Grunwaldzka - Żytnia - Paderewskiego - IX w. Kielc - Al. Solidarności - Domaszowska - Morcinka Pętla
linia 55: Pakosz - Kusocińskiego - Szczepaniaka - Husarska - Ściegiennego - Żytnia - Czarnowska - IX w. Kielc - Warszawska - Ks. Bp. Jaworskiego - Os. Sł. Wzgórze - J. N. Jeziorańskiego - Os. Świętokrzyskie
linia 56: Os. Podkarczówka - Kołłątaja - Krakowska - Osobna - Marmurowa - Husarska - Al. J. Popiełuszki - Wrzosowa - Wojska Polskiego - Bukówka
linia 57: Rynek - Mała - Ogrodowa - Żytnia - Czarnowska - IX w. Kielc - Warszawska - Rynek
linia 58: Rynek - Bodzentyńska - Źródłowa - Tarnowska - Seminaryjska - Duża - Rynek
linia 59: Witosa Pętla - Witosa Sieje - Wincentego z Kielc - Os. Dąbrowa - Warszawska - IX w. Kielc - Źródłowa - Tarnowska - Seminaryjska - Jana Pawła II - Ściegiennego - Gagarina
linia 60: Bukówka - Wojska Polskiego - Tarnowska - Źródłowa - Sandomierska - Domaszowice - Cedzyna
linia 61: Sikorskiego - Os. Świętokrzyskie - J. N. Jeziorańskiego - Al. Solidarności - Źródłowa - Tarnowska - Seminaryjska - Ogrodowa - Żytnia - Grunwaldzka
linia 62: Częstochowska - 1 Maja - Pawia - Robotnicza - Łódzka - Jesionowa - Świętokrzyska - Al. Solidarności - Sandomierska - Cedzyna
linia 63: TK - Bat. Chłopskich - Malików - Szajnowicza Iwanowa - Os. Pod Dalnią - Piekoszowska - Grunwaldzka - Żytnia - Seminaryjska - Tarnowska - Al. J. Popiełuszki - Ściegiennego - Piaseczna Górka - Morawica - Obice
linia 64: Os. Świętokrzyskie - J. N. Jeziorańskiego - Os. Sł. Wzgórze - Ks. Bp. Jaworskiego - Os. Uroczysko - Orkana - Klonowa - Zagnańska - Okrzei - 1 Maja - Jagiellońska - Artwińskiego - Piekoszowska - Meissnera - Os. Pod Dalnią - Os. Ślichowice
linia 65: Os. Świętokrzyskie - J. N. Jeziorańskiego - Os. Sł. Wzgórze - Ks. Bp. Jaworskiego - Warszawska - Witosa - Wincentego z Kielc - Witosa - Os. Dąbrowa - Zagnańska - Jesionowa - Świętokrzyska - TESCO - Al. Solidarności - J. N. Jeziorańskiego - Os. Świętokrzyskie
Sorry, takiego mamy prezydenta...
-
Ziarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Ale ja przecież nie żądam, ani nie proszę aby linia wjechała mi na moją osiedlową uliczkę Wielkopolską która:B@rteK pisze:Krzysiu napisał, że wozi powietrze. Dlatego zadałem to pytanie. Jasne, że przy zmianie trasy może okazać się przydatne to połączenie, ale jak widać opinie są podzielone.
Nie wszędzie jest odpowiednia do tego infrastruktura, a za nią odpowiada MZD lub spółdzielnie mieszkaniowe. Nie licz więc że jakiś autobus będzie wjeżdżać w głąb osiedla pomiędzy bloki. Rozważajmy raczej połączenia między obecnie istniejącymi i planowanymi pętlami oraz tam gdzie są już przystanki autobusowe (nie licząć Śródmieścia, gdzie przystanki na pewno powstaną, bo takie są plany Lubawskiego).Upieram się ponieważ, mieszkam w Kiecach, a ZTM jest od tego żeby było mi wygodnie (tak jaki i innym mieszkańcom miasta) poprzez tworzenie linii autobusowych tam gdzie ich nie ma a są potrzebne.
1. Jest ślepa od jakiegoś już czasu
2. Samochody pakują po lewej i po prawej stronie uliczki, przez co przejazd między samochodami ma max. 2 metry
3. Wielkopolska jest w połowie asfaltowa, a w połowie z płyt betonowych
Nie jestem jakiś głupi czy leniwy żeby autobusy odjeżdżały mi z pod klatki, przecież linie poprowadziłem tymi ulicami którymi od dawna autobusy jeżdżą. KKM testują to i nowe połączenia powinno miasto przetestować, albo jakąś ankietę zrobić żeby poprawić sieć linii autobusowych, założę się że nie jestem jedyną osobą która chce jeździć jedynym autobusem z własnego osiedla na drugie, bo na razie tak praktykuje, albo zasuwam na piechotę na Warszawską (dobra ruch to zdrowie, ale po coś komunikacja miejska chyba jest). Głośno piszę tylko o tej linii na razie bo mam też kilka miejsc które ma zerowe lub od czasu do czasu coś zajedzie, ale na razie chodzi mi o moje osiedle bo żeby na tygodniu czy na Świętokrzyskie czy na Uroczysko czy jeszcze inne osiedle które jest w pobliżu ul. Warszawskiej dojechać to nie łatwa sprawa.
-
redoxygene
- Ranga: Kierownik budowy ;)

MPK wsiada w unijne autobusy. Sprawdź, na jakie trasy wyruszą nowe solarisy
W czwartek w siedzibie Zarządu Transportu Miejskiego w Kielcach oficjalnie podpisano umowę na obsługę 40 nowych autobusów marki Solaris, które w tym roku kupiło miasto. Nowe autobusy na trasy wyruszą pod koniec listopada.
Umowy na obsługę nowych autobusów podpisują Maran Sosnowski, dyrektor ZTM w Kielcach oraz prezes MPK Elżbieta Śreniawska i członek zarządu spółki Władysław Wotliński.
W imieniu władz miasta umowę podpisał dyrektor jednostki miejskiej, jaką jest ZTM – Marian Sosnowski, zaś ze strony MPK przybyła prezes przedsiębiorstwa Elżbieta Śreniawska oraz członek zarządu Władysław Wotliński.
Podczas konferencji prasowej zaprezentowano również rozkłady jazdy, jakie będą obowiązywały na razie siedem linii, które obsługiwane będą przez 20 nowych autobusów. Linie połączą największe kieleckie osiedla, jak osiedle świętokrzyskie z osiedlem Ślichowice, uruchomione zostaną również linie dowożące mieszkańców Bukówki na cmentarz w Cedzynie, oraz dodatkowe linie dla mieszkańców osiedli Sieje.
Marian Sosnowski podkreślał, że kolejne linie na trasy dla pozostałych 20 autobusów, jakie do Kielc przyjadą w połowie przyszłego roku, pojawią się, gdy będzie wiadomo, kiedy ruszą planowane w Kielcach inwestycje drogowe. Wiadomo natomiast, że roku 2011 będzie czasem, kiedy komunikacja miejska w Kielcach wejdzie w XXI wiek. Na przystankach pojawią się tablice elektroniczne, planowana jest budowa dworców autobusowych dla autobusów miejskich oraz wprowadzenie biletu elektronicznego.
Prezes MPK Elżbieta Śreniawska dodała, że dla kierowców, którzy wsiądą do nowych autobusów skończyły się "żarty”. – Umowa, którą podpisujemy z ZTM nakłada na nas mnóstwo obowiązków i restrykcji. Kierowcy wiedzą o nich i wiedzą również, że muszą się do nich stosować – mówiła prezes Śreniawska.
Przypomnijmy, że za palenie papierosów w szoferce nowego autobusu kierowca zapłaci 300 złotych, za nie udzielenie pomocy niepełnosprawnemu kolejne 300 złotych.
Źródło: echodnia.eu
Zarty to sie nie skonczyly. Zaczely sie w 2007 roku i beda trwac jeszcze bardzo dlugo - do czasu, kiedy nie zmieni sie polityka miasta i ZTMu. Co z tego, ze kara jest w umowie - w starej tez sa, tylko pytanie - kto dokonuje kontroli i kto wlepia kary
Tu spis linii:

Tylko cos niewyrazny ten spis...
PS. Widze, ze ZTM znowu popisuje sie polaczeniami "bez_przesiadkowymi" oraz "odciążeniem komunikacyjnym linii" - chyba ktoś chciał spróbować użyć bardziej fachowego języka, tylko mu nie wyszło.
Ostatnio zmieniony 15 października 2009, o 15:28 przez redoxygene, łącznie zmieniany 1 raz.
Tu jest wyraźny spis
http://www.echodnia.eu/assets/pdf/ED266211015.PDF tylko druga połowa coś ucięta.
-
redoxygene
Nowe linie graficznie:

A moze bez wjazdu na Slichowice? Tego nie wiadomo. Sama linia bardzo przyzwoita. Czy wjazd w Warszawska i Swietokrzyska potrzebny? Nie jestem do konca przekonany. Zamienilbym ze 105 to Paderewskiego.

Ta mi sie bardzo podoba
Az sie prosi przez Rynek...

To oprocz kursowania w weekendy, o ile w ogole, nie powinno jezdzic. Najlepsze w opisie "Dojazd z Bukowki do centrum"

Czyzby posluchali mnie, jak mowilem o dwukierunkowej Orlat i polaczeniu Sikorskiego do Swietokrzyskiego i popchnieciu do Slichowic? Czy moze tylko blad w druku? Linia bdb, szkoda tylko, ze nie przez Rynek, a przynajmniej przez Paderewskiego kosztem 102, 39 czy 49. Sama linia baaaardzo ladna.

To oprocz kursowania w weekendy, raczej nie powinno jezdzic na tygodniu... Chociaz trasowo nawet przyzwoita.

, wiekszego komentarza nie wymaga. Jeszcze raz
Kto mogl na to wpasc 

Nie wiem z WP dobrze zaznaczylem, czy moze Wrzosowa. Czy w to ktos w ogole wsiadzie? Nikomu to to do niczego nie potrzebne w takim ksztalcie. I znowu w opisie "centrum"...
Nie chce mi sie wyliczac czestotliwosci - moze ktos to zrobi za mnie i sobie orientacyjnie przyporzadkuje brygady
No chyba, ze Jerzy ma juz gotowy przydzial brygad (bo ten z pewnoscia juz jest). Czestotliwosci chyba beda nawet przyzwoite.
Co do wykorzystania autobusow na niektore trasy to kpina ogolnie wg mnie. Tylko 3 linie sa naprawde dobre.
PS. Jak sie B@rtku podobaja numery 102 i 105 jako odciazenie 46
?

A moze bez wjazdu na Slichowice? Tego nie wiadomo. Sama linia bardzo przyzwoita. Czy wjazd w Warszawska i Swietokrzyska potrzebny? Nie jestem do konca przekonany. Zamienilbym ze 105 to Paderewskiego.

Ta mi sie bardzo podoba

To oprocz kursowania w weekendy, o ile w ogole, nie powinno jezdzic. Najlepsze w opisie "Dojazd z Bukowki do centrum"

To oprocz kursowania w weekendy, raczej nie powinno jezdzic na tygodniu... Chociaz trasowo nawet przyzwoita.

Nie wiem z WP dobrze zaznaczylem, czy moze Wrzosowa. Czy w to ktos w ogole wsiadzie? Nikomu to to do niczego nie potrzebne w takim ksztalcie. I znowu w opisie "centrum"...
Nie chce mi sie wyliczac czestotliwosci - moze ktos to zrobi za mnie i sobie orientacyjnie przyporzadkuje brygady
Co do wykorzystania autobusow na niektore trasy to kpina ogolnie wg mnie. Tylko 3 linie sa naprawde dobre.
PS. Jak sie B@rtku podobaja numery 102 i 105 jako odciazenie 46
Ostatnio zmieniony 15 października 2009, o 15:53 przez redoxygene, łącznie zmieniany 4 razy.
- tomasz2719
-
redoxygene
-
redoxygene
-
redoxygene
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
No niezbyt... ja bym to dużo lepiej zrobił.redoxygene pisze:PS. Jak sie B@rtku podobaja numery 102 i 105 jako odciazenie 46?
Zresztą tak samo widze, że 102, 103, 105 i może od biedy 106 się nadają. Reszta to jakaś kpina, bo po co autobus na taką krótką trasę jak Świętokrzyskie - 9 Wieków i 9 Wieków - Stok (107)? Takie trasy są dobrze już obsługiwane. Oczywiście nie biorę pod uwagę faktu, że ktoś specjalnie objedzie całe centrum żeby przejechać się ze Świętokrzyskiego na Stok
Wydaje mi się, że linię 42 zlikwidują, a za nią będzie 102, mam nadzieję, że bez wariantu.
103 pewnie nie jedzie przez rynek dlatego, że długo by nie pojeździła ze względu na remont, ale można było spróbować ją puścić przez Śniadeckich, Plac Wolności, Kościuszki, 9 Wieków.
Jestem ciekawy po jakim czasie zlikwidują te dziwolągi jak 104, 107 i 108. Myślę, że kiedyś na pewno, a wtedy może doczekamy się jakichś ciekawszych połączeń lub zwiększenia obsady w tych liniach które się utrzymają.
PS. Cieszę się, że będę mógł dojeżdżać na polibudę dwoma liniami w godnych warunkach 102 i 105. Ciekawy jestem jak często to będzie kursować. Myślę, że najczęściej spośród reszty.
Sorry, takiego mamy prezydenta...
-
Ziarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
104 - zbędna na tygodniu, wystarczą weekendy, 108, 109 - tracenie autobusów na linie które raczej nie będą mieć dużo pasażerów, rada dla ZTM, 107 mogli puścić tą trasą która jest na biało 
Do listy linii które trzeba by zlikwidować dochodzi Zetka, która jest nie potrzebna skoro robią 104 przez cały tydzień.
Do listy linii które trzeba by zlikwidować dochodzi Zetka, która jest nie potrzebna skoro robią 104 przez cały tydzień.