Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
Misiek3108
przyklad 9 Grudzien 2008 z tego tematu...Autor pisze:Przy wszczynaniu i rozwoju tego typu dyskusja zaczniemy stosowac bany czasowe. Tu nie ma miejsca na burdel.
Post ten niewiele roznil sie forma od tego ktory dzisiaj napisal "Cervo"... ale jakos wtedy wszystkim sie podobalo... ( moze z uwagi na temat o jakim traktowal )andrzej pisze:Dostałem wiadomość z przyszłości, w sam raz na rozluźnienie tej skostniałej prawniczej atmosfery:
Nowa jakość w MPK - pasażer najważniejszy.
Michał Nieznany, 17.01.2010
Dziennik Kielecki
Po trzech latach przerwy, dwudrzwiowe autobusy MAN NL 202 powrócą na ulice Kielc. - W trosce o komfort naszych pasażerów, postanowiliśmy powrócić do autobusów tej znanej na całym świecie marki – prezes Waldemar Empekaowski komentuje decyzję o przywróceniu kilkunastu wycofanych z ruchu w 2007 roku maszyn. - Co prawda, wozy te, od trzech lat stały na zajezdni, ale ciągle są w stanie poprawić jakość oferowanych przez nas usług – dodaje prezes Empekaowski.
Jednkaże, zgodnie z umową zawartą pomiędzy MPK a ZTM Kielce, autobusy te nie mają prawa wyjechać na kieleckie ulice, ze względu na zbyt małą ilość wejść – dwa, podczas gdy w tym typie autobusów powinny znajdować się trzy pary drzwi. - Wszystko robimy w trosce o naszych pasażerów, przecież podróżowanie takim MANem jest o niebo wygodniejsze niż dajmy na to takim Jelczem, których na naszych ulicach dostatek. Zapisy umowy w tym wypadku, jako niekorzystne dla użytkowników komunikacji miejskiej w Kielcach, są dla nas nieistotne. – uważa prezes MPK.
Kielczanie zauważyli również, że nowe autobusy poruszające się po Kielcach nie są pomalowane w barwy miejskie, co też było ściśle określone przez umowę. - Nie ma takiej potrzeby, najważniejsze jest dobro pasażerów i jak najszybsze wprowadzenie do ruchu nowych autobusów. Malowanie to czynnik drugorzędny, nie zawracajmy sobie głowy tak nieistotnymi sprawami – dodaje Dyrektor ds. Technicznych pan Wiesław Igrekowski. Jak nieoficjalnie dowiedziała się nasza gazeta, ZTM również nie widzi problemu, uważając dowolne malowanie pojazdów za nieznaczne uchybienie.
W trosce o słuch pasażerów, MPK zrezygnowało też z sygnałów dźwiękowych ostrzegających o zamykaniu drzwi. Warto również dodać, że rozkłady jazdy autobusów także odegrają nową rolę - Czasy odjazdu autobusów będą czysto orientacyjne. Wspólnie z ZTM postanowiliśmy wprowadzić tolerancję pięciu minut, przed i po danej godzinie odjazdu. Kierowcy też są ludźmi, więc mają prawo do wcześniejszego powrotu do domu, zwłaszcza w przypadku ostatnich kursów – wyjaśnia rzecznik prasowy MPK Krzystof Iksiński.
Kolejną istotną zmianą jest zniesienie obowiązku noszenie służbowego stroju przez kierowców. - I dobrze, nie lubiłem nosić tego niewygodnego ubrania. Kiedy noszę swoje ubranie czuje się wygodniej i pewniej, więc mogę skupić się wyłącznie na jeździe autobusem - mówi anonimowo jeden z kierowców. Spytany o budowę wizerunku firmy, odpowiedział: - Panie, jakiego wizerunku? Przecież to są Kielce, nie jakaś tam Warszawa!
Nie wszystkie działania miejskiego przewoźnika podobają się użytkownikom komunikacji miejskiej w Kielcach. Na wielu forach internetowych można znaleźć niepochlebne opinie na temat jakości świadczonych przez MPK usług. - W ogóle się tym nie przejmujemy, nie mamy sobie nic do zarzucenia. Uważam, że nasza firma może służyć jako przykład efektywnie zarządzanej spółki na europejskim poziomie, a wszystkie bezczelne i nieuczciwe oskarżenia znajdą swój finał w sądzie. – kończy rozmowę prezes.
Linczujcie, komentujcie, wyśmiewajcie, róbcie co chcecie, ja swojego zdania o MPK nie zmienię![]()
Pozdrawiam wszystkich, dystans i ironia zawsze w cenie
A post uzytkownika "PiotrekG" tak naprawde nic do tematu nie wnosi bo takich zdazen o jakim napisal, w ciagu zwyklego dnia zdaza sie czasem i kilka... nie znajac przyczyny nie ma co robic sensacji.
Skoro już mowa o różnych działach, nie sądzicie, że przydałoby się nieco uporządkować toczące się w tym wątku dyskusje? Tak na dobrą sprawę, to przecież każda informacja, czy to o kursach, kierowcach, wypadkach może trafić do tego właśnie tematu. Nie chcę wyjść na malkontenta albo na marudę, ale czasami znalezienie jakiejś cennej informacji np. choćby sprzed kilku dni polega na przekopaniu kilku(czasem nawet -nastu) stron tematu Autobusy kieleckie.
Fajnie byłoby rozdzielić ten wątek na kilka pomniejszych, żeby dostępność informacji była większa. Można by zrobić wątki o nowych autobusach, wypadkach i innych nietuzinkowych zdarzeniach związanych z autbousami, spekulacjach na przyszłość, obserwacjach brygad czy osobny o liniach podmiejskich. Co o tym myślicie?
PS. OT: @abaddon: widzę, że mój post pozostał w Twojej pamięci
Miło mi.
Fajnie byłoby rozdzielić ten wątek na kilka pomniejszych, żeby dostępność informacji była większa. Można by zrobić wątki o nowych autobusach, wypadkach i innych nietuzinkowych zdarzeniach związanych z autbousami, spekulacjach na przyszłość, obserwacjach brygad czy osobny o liniach podmiejskich. Co o tym myślicie?
PS. OT: @abaddon: widzę, że mój post pozostał w Twojej pamięci
- Daniel
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Ja im więcej o wandalizmie słyszę tym bardziej przekonuję się do nie łagodzenia jego skutków. Pocięło bydło, czy porysowało, czy zeżarło gąbkę z siedzeń - to niech teraz bydło siedzi w chlewie. A na przyszłość przewoźnik powinien kupować autobusy z twardymi plastikowymi fotelami umieszczonymi od za drugich drzwi do końca pojazdu. Może wtedy bydło coś zrozumie...
-
eM
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
AKTUALNOŚCI
27 stycznia 2009 - 14:06
Kielce > ZTM wciąż nalicza kary MPK za to, że autobusy wożące kielczan są za stare
Już 28 tysięcy złotych musi zapłacić Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji Zarządowi Transportu Miejskiego w Kielcach.
Wszystko przez to, że MPK nadal nie przedstawiło zestawienia z wyliczeniem średniej wieku autobusów.
Przypomnijmy, ze od 1 stycznia kieleckiej firmie komunikacyjnej liczone jest po tysiąc złotych kary za to, ze autobusy, którymi wożeni są kielczanie są starsze niż 10 lat. MPK tłumaczyło, ze w związku z tym, ze na kieleckiej ulice nie wyjechało jeszcze sześć nowych MA-zów średnia wieku autobusów sięga trochę powyżej 10 lat. Zaś zgodnie z umową na świadczenie usług dla kielczan od stycznia 2009 roku autobusy kursujące po ulicach powinny być młodsze niż 10 lat.
- Wciąż nie otrzymaliśmy pisma od zarządu MPK z wyliczeniami wieku autobusów, dlatego tez kara jest nadal naliczana. Dzisiaj jest to już 28 tysięcy złotych, ponieważ liczymy za każdy dzień miesiąca – mówi Barbara Damian, z Zarządu Transportu Miejskiego w Kielcach.