Ceny biletów w Kielcach + Kielecka Karta Miejska

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

marcink

Post autor: marcink » 28 listopada 2012, o 09:07

A co w tym pięknego? Przeciętny mieszkaniec nie potrzebuje sieciówki a właśnie biletu szkoła/praca dom. Poza ta trasą jeździ sporadycznie. Na zakupy samochodem itp.
To jest pięknie ukryta podwyżka, bo niby sieciówka będzie tańsza ale ci którym ona nie jest potrzebna będą mieli podwyżkę z 77 do 90 zł, a myślę że tych jest zdecydowanie więcej.
Szkoda że nie ma biletów na określoną liczbę przejazdów, np 30, 60 itp. gdzie przy cenie zwykłego 3zł taki przejazd kosztowałby powiedzmy 2,50. Mnie by się taki bardzo przydał.

laza

Post autor: laza » 28 listopada 2012, o 09:46

Dokładnie tak jak pisze @marcink, teraz korzystam z biletu w relacji praca-dom przy zakupie na więcej niż 30 dni wychodzi mi 60 parę złotych. Według nowego cennik będę musiał dopłacić, więc gdzie ta obniżka cen biletów okresowych ?

A tak nawiasem 5 milionów na premie dla korony się znalazło, a my mamy płacić drożej za bilety...

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 28 listopada 2012, o 10:47

Pomijając kwestie stawek - bilety na trasę "praca/szkoła - dom" są jakimś anachronicznym reliktem - czy jeszcze gdziekolwiek w Polsce coś takiego istnieje? To czy ktoś mieszka blisko czy daleko od szkoły/miejsca stałego zatrudnienia jest loterią. Miejsce faktycznego zamieszkania może być zupełnie inne niż miejsce zameldowania. Można pracować w kilku różnych miejscach, albo na umowy zlecenia, albo na własny rachunek. Itd itp Przy tych dziwacznych, anachronicznych zasadach jednej osobie uda się przedstawić dokumenty, że jej trasa praca/szkoła dom obejmuje de facto całe miasto (np. między Na Stoku a Ślichowicami) a inni, mimo, że faktycznie co dzień taką trasę pokonują, w żaden sposób takiego biletu kupić nie mogą.
Po prostu powinny być bilety okresowe:
a) droższe - sieciowe
b) tańsze - na trasę wybranej linii
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 28 listopada 2012, o 17:09

marcink pisze:Poza ta trasą jeździ sporadycznie. Na zakupy samochodem itp.
No właśnie i dzięki temu, że będzie sieciówka, będzie można sobie jechać na niej do sklepu, na basen, siłownię, do knajpy i gdzie tylko się będzie chciało, o ile będzie tylko czym dojechać i czym wrócić :P Oszczędność paliwa dosyć spora. Ja sam jak miałem bilet trasowy to musiałem kombinować ile wlezie, żeby był na jak najdłuższą trasę i jak miałem gdzieś niedaleko niej, to dochodziłem pieszo lub brałem rower/auto. Miałem kilka razy niezłego stracha, jak pomyliłem autobus, wsiadłem do innego i skręcił nie tam gdzie trzeba, jakby były kanary, to byłby problem. Zresztą ile było problemów z wyznaczeniem najkrótszej trasy. Bo co z tego, że ktoś jedzie jedną linią z punktu A do B, skoro mają wjazdy kieszeniowe albo jadą jak wycieczka naokoło miasta po wszystkich dziurach (choćby ta nieszczęsna 108) lub jest linią okrężną (27, 29, 50, 51, prawie 34), teraz już nie będzie tego problemu. Do tego, biorąc pod uwagę podwyżkę cen biletów, to nie zmieniając dotychczasowego przelicznika, bilet trasowy kosztowałby 96,25 zł, więc chyba dobrze, że zastosowano tym razem przelicznik zachęcający pasażera do kupna biletów okresowych.

Jest tylko jeden zgrzyt. Jak ktoś doładuje sobie kartę miejską na 50 zł, to pojedzie na krótkim odcinku za 2.30, a więc dopiero po 20 dniach mu się zwróci miesięczny za 90 zł, czyli wyjdzie na zero, ale za to to jest sieciówka, więc może jeździć gdzie i kiedy tylko chce.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 30 listopada 2012, o 17:04

Brakuje informacji o bilecie godzinnym na KKM. System opłat za ilość przystanków jest niesprawiedliwy ze względu na specyfikę sieci przystankowej w Kielcach.

@RZ - bilety na trasę 1 lub 2 linii są możliwe przy normalnej siatce połączeń tj. z każdego punktu możesz dostać się w inny max. 2 liniami - jak wiemy w Kielcach nie zachodzi taka sytuacja. Co więcej, osobiście nie widzę potrzeby wprowadzania takich biletów. Taki bilet zwykle jest (albo powinien być) tylko nieznacznie tańszy. Stąd, w mojej opinii jego brak, rekompensowany tanią sieciówką, nie jest niczym negatywnym.

@laza - co do korony, a podwyżek: kwestia odwróconych priorytetów w budżecie + polskie myślenie, że KM to powinna na siebie zarabiać

grzebo

Post autor: grzebo » 3 grudnia 2012, o 23:57

Stowarzyszenie Kieleckie Inwestycje przekazało dzisiaj radnym, ZTM-owi oraz mediom swoje stanowisko ws. proponowanej reformy cennika i regulaminu przewozów.

Stanowisko Stowarzyszenia
Porównanie cen biletów

Wszystkim członkom SKI zaangażowanym w tworzenie powyższego pisma dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 4 grudnia 2012, o 09:50

Dobra robota panowie!

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 4 grudnia 2012, o 13:12

Powiem szczerze - jeśli radni przychylą się do wszystkich propozycji SKI, to będziemy mieli najlepszą taryfę opłat w Polsce. Potem pozostanie jeszcze "tylko" zmienić siatkę połączeń oraz lokalizację i estetykę przystanków ;)

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 4 grudnia 2012, o 13:46

Zwłaszcza siatkę połączeń. Bo od tej pory przy każdym wjeździe kieszeniowym trzeba będzie wysiadać, przechodzić na drugą stronę ulicy i wsiadać ponownie. Zwłaszcza, że w Kielcach autobusy zatrzymują się po obu stronach ulicy, więc opłata za przejechane przystanki szybko rośnie. Nie mówiąc już o dziwolągach typu linia 108. Przydałyby się wygodne przesiadki i linie o prostym przebiegu, żeby nie nadrabiać trasy niepotrzebnie, dodatkowo płacąc za to.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 5 grudnia 2012, o 18:47

:(
W Kielcach drożej za bilety MPK

Radni Komisji Budżetu i Finansów kieleckiej Rady Miasta pozytywnie zaopiniowali wprowadzenie elektronicznej karty miejskiej, uprawniającej do przejazdów MPK. Jednocześnie mieszkańcy zapłacą drożej za bilety papierowe. Cena normalnego wzrośnie z 2 złotych, 40 groszy do 3 złotych, za bilet ulgowy zapłacimy 1,50 zł
Radni pozytywnie zaopiniowali także podstawę naliczania opłat i wysokość stawek za odbiór śmieci, które będą obowiązywać od lipca przyszłego roku. Podstawą ma być liczba osób zamieszkujących lokal, a stawki mają wynosić 9,50 zł za śmieci posegregowane i 12 złotych za niesegregowane.

Radni przy dwóch głosach za i czterech wstrzymujących się wydali też pozytywną opinię, aby w przyszłorocznym budżecie przesunąć 160 tysięcy złotych z organizacji "Sylwestra Pod Gwiazdami" i przeznaczyć je na funkcjonowanie Domu Kultury "Zameczek".

Radni Komisji Budżetu i Finansów kieleckiej Rady Miasta pozytywnie zaopiniowali przyznanie w przyszłorocznym budżecie dotacji dla Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w wysokości prawie 8,5 miliona złotych.

Zastępca dyrektora MOSiR, Artur Sabat zaznaczył, że jest to 50% środków na funkcjonowanie instytucji. Drugą połowę MOSiR wypracowuje sam. Pieniądze przeznaczone są przede wszystkim na utrzymanie obiektów sportowych, płace pracowników, drobne prace remontowe, ponieważ poważniejsze nie są planowane i opłaty za media, które są coraz wyższe.

Artur Sabat dodał, że wzrostem opłat za media podyktowana jest też planowana podwyżka stawek za wynajem obiektów sportowych należących do MOSiR.

Za metr kwadratowy trzeba będzie zapłacić o 96 groszy więcej niż w roku bieżącym. Podwyżkę oszacowano na podstawie lat poprzednich.

Nie przeszedł jednak wniosek radnej Reginy Zapały dotyczący przeniesienia w przyszłorocznym budżecie 265 tysięcy na budowę kanalizacji na ulicach Łazy i Lubicznej. W zamian za to, trzeba by było zrezygnować z 6 nowych popiersi na Skwerze Szarych Szeregów, oświetlenia Parku Staszica, dwóch pamiątkowych tablic z brązu oraz fontanny przy ul. Zagórskiej. Projekt wywołał ostrą dyskusję.

Zastępca prezydenta Kielc, Czesław Gruszewski stwierdził, że dotychczas nie spotkał się z sytuacją, aby inicjatywa lokalna nie uzyskała aprobaty. Radni twierdzili, że o wniosku dowiedzieli się zbyt późno. Skarbnik Barbara Nowak stwierdziła, że liczono na możliwość skorzystania z dotacji unijnej w ramach programu "kompleksowej ochrony wód podziemnych aglomeracji kieleckiej", ale to najprawdopodobniej nie będzie możliwe.
:arrow: http://www.radio.kielce.pl/page,,W-Kiel ... 5be8b.html
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

grzebo

Post autor: grzebo » 5 grudnia 2012, o 18:51

Po pierwsze, to jest restrukturyzacja cen biletów, a nie podwyżka, bo okresowe tanieją.

Po drugie, w Kielcach nie ma czegoś takiego, jak "bilety MPK".

Jakościowe dziennikarstwo.

grzebo

Post autor: grzebo » 6 grudnia 2012, o 23:45

Ktoś wie, czy odbyła się w ogóle jakaś dyskusja ws. cennika biletów ZTM?

Bo jak donosi Radio Kielce "podczas dzisiejszej sesji radni jednomyślnie przyjęli uchwałę o utworzeniu Karty Miejskiej, czyli elektronicznego biletu".

Zwłaszcza mnie ciekawi, czy mieszkańcy Kielc będą fundować darmowe bilety dla dzieci pracownika stacji paliw MPK oraz dla żon i mężów pracowników stacji kontroli pojazdów MPK.

Aphex1

Post autor: Aphex1 » 7 grudnia 2012, o 18:45

Jakaś dyskusja była tutaj jest trochę więcej. Radny Dariusz Kozak z PiS cytuje nawet wasze pismo :)
Cycle chic!

grzebo

Post autor: grzebo » 7 grudnia 2012, o 20:46

Radna Alicja Obara też podnosi argument z naszego pisma (pkt II) o konsultacjach społecznych. Ale czy coś zmieniono w uchwale? Pewnie nic.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 8 grudnia 2012, o 00:12

Jeśli żadne z tych zmian proponowanych przez SKI nie przeszły, to jest to dla mnie tym bardziej niezrozumiałe, że wiele z nich nie wpływało w żaden sposób na zwiększenie kosztów, a jedynie usprawniało proces. Dlatego też nie ma racjonalnych argumentów by te propozycje odrzucić. Wystarczyło przeczytać pismo SKI, przedyskutować je i wprowadzić poprawki do uchwały.

Jak ktoś będzie wiedział czy jakieś zmiany przeszły, to bardzo proszę, żeby napisał.

ODPOWIEDZ