Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 10 grudnia 2008, o 19:23

Marcin_3558 pisze:http://www.phototrans.eu/14,285606,2.html

Na tym zdjęciu z tyłu widać kawałek nowego Solarisa Urbino 12 dla Kielc jeśli się nie mylę.
Łeeee :!: :!: :!:
Czerwone światła :!:
Już mi się nie podoba :evil:

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 10 grudnia 2008, o 19:41

No już się zaczyna narzekanie, na nowiutkie Solarisy.... :(

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 10 grudnia 2008, o 19:47

PiotrekG pisze:Dziś #236 na 43, #904 na 37... malowanie miejskie
No to chyba już go spisali na straty, skoro tylko wsie ma obsługiwać.

A jeśli chodzi o Solarisa, to mam nadzieję, że to nie nasz. Spójrzcie na datę zdjęcia. Już by na pewno przyjechał, a tak to mają być dopiero po 20.12.08
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 10 grudnia 2008, o 19:50

Ale może nie był jeszcze wykończony i sobie czekał na jakiś montaż.
Nie ma jeszcze np. zamontowanych wycieraczek.

Mnie się podoba ten przód :)
Ostatnio zmieniony 10 grudnia 2008, o 20:05 przez AR, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 10 grudnia 2008, o 19:59

Może się do tego przodu przekonam, ale teraz to mi przypomina wschodnie wynalazki jeżdżące u nas

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 10 grudnia 2008, o 20:06

Mam przeczucie, że to nasz 8)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 10 grudnia 2008, o 20:41

Strasznie głupie posunięcie z ich strony z tym #236. Ciekawe co tam w środku już jest pomazane :evil: A linie 34,35,46 gdzie najwięcej ludzi jeździ to co? :evil: to za miasto dają :evil: Brak słów :evil:

Erotis
Kontakt:

Post autor: Erotis » 10 grudnia 2008, o 20:45

Na początku jeździł na miejskich liniach a teraz dają na podmiejskie. Poza tym nie róbcie z ludzi z poza miasta od razu wandali... Troszkę szacunku naprawdę... Z moich obserwacji wynika że częsciej mażą idioci z kielc wielcy miastowi a nie Ci z poza granic miasta...

Linie podmiejskie jakieś gorsze są? ;/

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 10 grudnia 2008, o 21:08

nie są gorsze. Nikt tu nikogo nie marginalizuje ale fakt autobusy jeżdżące po za miasto są bardziej niszczone ze względu na mniejszą ilość osób jeżdżącą szczególnie ostatnimi kursami i nie ma czasem kto zwrócić uwagi i nie mają sie czego bać jak i hołota.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

aaa

Post autor: aaa » 10 grudnia 2008, o 21:13

tester19 pisze:Strasznie głupie posunięcie z ich strony z tym #236. Ciekawe co tam w środku już jest pomazane :evil: A linie 34,35,46 gdzie najwięcej ludzi jeździ to co? :evil: to za miasto dają :evil: Brak słów :evil:
To nie ma znaczenia gdzie jezdzi, w miescie czy poza nim, jak wyjechal #001 z poczatku jezdzil tylko na 35 i 46 a i tak go juz po paru dniach dobrze pomalowali.Maly a widziales zeby kiedys ktos zwrocil uwage ze maluja po autobusie.

Co do najwiekszej liczby pasazerow tez bym nie powiedzila, ze 34,35,46 sa najbardziej oblegane, moim zdaniem jest to linia 43 podobno tez duzo ludzi jezdzi na 45 ale to tylko jak jedzie pod szkole.

Solaris strasznie lipnie wyglada bez tej srebnej listy mam nadzije ze pojdzie gdzies inndziej i ta data zdjecia tez mi sie wydaje ze by jeszcze nie byl gotowy za wczesnie

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 10 grudnia 2008, o 21:16

Dokładnie. Poza tym lepiej dla wizerunku miasta, gdy jeździ taki wynalazek np. na 46 i częściej przejeżdża przez centrum i inne reprezentatywne ulice niż Ikarus. A autobusy na liniach podmiejskich przez centrum przejeżdżają rzadko. Poza tym, poza miastem jest bardziej podatny na zniszczenia, a na liniach miejskich (46, 35), z reguły bardziej przepełnionych, lepszy będzie niskopodłogowy autobus mający ten metr więcej niż Ikarus

Z całym szacunkiem dla mieszkańców sąsiednich gmin, ale ZTM ma w pierwszej kolejności zapewnić lepsze warunki mieszkańcom stolicy województwa, gdyż ono najwięcej dopłaca do komunikacji. Powinien więc ustanowić jakąś miejską niskopodłogową wielkopojemą brygadę (CN)

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 10 grudnia 2008, o 22:35

MPK ukulturalni pasażerów i kierowców

To będą wiersze wołające, one muszą krzyczeć o czymś ważnym, mówić, co nas boli - tłumaczy poeta Adam Ochwianowski o plakatach poetyckich, które od stycznia trafią nie pod strzechy, ale do autobusów komunikacji miejskiej.

Plakaty zawisną w autobusach MPK na początku przyszłego roku, w ramkach na reklamy. - Pomysł pojawił się podczas dosyć luźnego spotkania. Spodobał mi się, bo to wpisuje się w jakiś sposób w naszą strategie poprawy wizerunku firmy - mówi Marek Wołoch, prezes MPK.

Tłumaczy, że kierowcy systematycznie są szkoleni m.in. z zasad postępowania z pasażerami w sytuacjach kryzysowych. - Otwarcie autobusów na poezję to kolejny krok, bo kierowcy pewnie też będą czytać. Poza tym z tą kulturą i zachowaniem jest chyba coraz lepiej - odpowiada.

Umieszczenie wierszy w przestrzeni publicznej miasta nie jest nowym pomysłem. W maju frazy poezji umieszczono na wagonikach warszawskiego metra. W Lublinie doszło do skandalu, gdy w czerwcu podczas Festiwalu Literackiego "Miasto poezji" dwóch poetów chciało czytać wiersze w autobusie MPK. Kierowca ich wyrzucił, bo akcja nie była uzgodniona z szefostwem firmy. Również w Kielcach już wcześniej wiersze pojawiały się w miejscach publicznych. - W 1974 roku zrobiłem plakat poetycki. Zawieszaliśmy go wtedy na słupach ogłoszeniowych. W tym czasie nie wiele się działo wokół poezji i chcieliśmy to zmienić - mówi poeta.

Nie ukrywa, że tym razem zamysł jest trochę inny. - Podczas "Slam Poetry", organizowanego od kilku lat przez świętokrzyski miesięcznik kulturalny "Teraz" pojawiło się sporo młodych poetów. Obserwuję, jak się rozwijają. Wydanie im tomików wierszy byłoby na tym etapie robieniem im krzywdy. Ale warto ich pokazać, a przestrzeń miejska, taka jak autobusy, doskonale się do tego nadaje. Poza tym chcielibyśmy umieszczać wiersze na wystawach sklepów czy w galeriach handlowych - tłumaczy Ochwanowski. - Jestem bardzo ciekaw reakcji pasażerów. Kierowcy pewnie się będą śmiać - dodaje.

Podkreśla, że akcja będzie możliwa dzięki wsparciu finansowemu europosła Czesława Siekierskiego.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... owcow.html
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
kacper
Kontakt:

Post autor: kacper » 10 grudnia 2008, o 22:48

No nie mają już czego wymyślać.
A wracając do tematu: #904 stał na Zagórskiej Bloki na awaryjnych jak wracałem ze szkoły (na piechtę, bo blisko :wink: ), chyba kierowca się pogubił w tych przyciskach :lol:, bo wyświetlacze co chwilkę migały, a drzwi nie otwierał. W końcu otworzył drzwi kierowcy i połówkę pasażerską, pasażerowie wysiedli, zamknął drzwi, postał jeszcze chwilę, mignął wyświetlaczami, zgasił je, odpalił silnik, ustawił wyświetlacze (37 BATALIONÓW CHŁ.) i po chwili ruszył. Ludzie czekali na niego a tu dupa: pojechał i ich nie zabrał :lol: . Jedna baba tak klęła, że wszyscy się na nią gapili. Na następnym przystanku (Zagórska Kujawska) stanął i ludzi zabrał (widziałem, koło mojego bloku nawet Sienkiewkę koło dworca widać).
Precz z busiarstwem!
Obrazek

Marcin_3558
Kontakt:

Post autor: Marcin_3558 » 10 grudnia 2008, o 23:24

TRANSEXPO 2008: ofensywa MAZ-a

InfoBus.pl: Model 107 to obecnie najbardziej pojemny autobus miejski w ofercie MAZ Poland. Kiedy możemy spodziewać się wejścia przegubowej wersji modelu 203?
Myślę, że pod koniec roku zaprezentujemy pierwszy taki autobus. Niestety, nie wiem zdążymy pokazać go na targach w Kielcach. Bardzo bym chciał.

Infobus
link: http://www.infobus.pl/text.php?from=main&id=21423
A co myślicie o nowym przegubowcu MAZa : MAZ 205 :?: Czy ma szanse zagościć w Kielcach :?:

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 11 grudnia 2008, o 00:11

Miejmy nadzieję, że nie

ODPOWIEDZ