Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 9 grudnia 2008, o 22:37

A zanim przyjechały MAZy to nie brakowało.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

michal641

Post autor: michal641 » 9 grudnia 2008, o 23:22

Erotis pisze:Byłam dzisiaj na kabaretach w WDK gdzie pan Marek Wołoch był jednym ze sponsorów

Czy ja dobrze rozumiem? Nasze biedne MPK? Jest kasa na nowe autobusy to i na sponsorowanie kabaerów się znajdzie?

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 10 grudnia 2008, o 05:44

No ale z tego co wiem, to pan Marek Woloch sponsorowal nagrodę w wysokości 1000 zł nie jest to jakaś wielka suma jak na przedsiębiorstwo komuniacjyne więc spokojnie ;)

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 10 grudnia 2008, o 07:19

Noo to koszt malowania 2-3 autobusów, więc mógł lepiej przeznaczyć te pieniądze. No chyba że z własnych oszczędności lub pensji, to zwracam honor
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Tam91

Post autor: Tam91 » 10 grudnia 2008, o 08:29

abaddon pisze:
Autor pisze:A jakim narzedziem, Tolku, mam sie posluzyc, skoro ZTM nadal dostosowuje sie do MPK, a nie odwrotnie? Do prezydenta, ktory dostaje drgawek jak mu rzuce argumentem czy do wszystkich swietych?
ehhhh... co to sie narobilo... MPK zle to juz wiemy od dawna, teraz ZTM zly , Prezydent zly... tylko Warszawa dobra... ^^ ( zartuje )

Witaj Cervo. Dzieki za wyjasnienia... bardzo ciekawe. Mam nadzieje ze bedziesz czasem zgladal i prostowal ewentualne niejasnosci ^^.
Tam91 pisze:Przeprasza, że wyrwane z kontekstu, ale powiem wprost: Dupa jestes a nie prawnik jak piszesz takie rzeczy:
ale za to ty dla rownowagi jestes the besciak. ^^

Gratuluje Andrzeju pomyslu, tekst moze wyolbrzymiony i pokolorowany... ale dobry heheeee...

2d MANy mialy ( przynajmniej niektore ... albo i wszystkie ) wylacznik hamulca przystankowego... 3d tego wylacznika nie maja ( a przynajmniej czesc nie ma ).

NEOsmok stoi na hali juz 2gi albo 3ci dzien... raczej zdechl i czeka na reanimacje. Niektore wozy z jezdzacych ( np neo ) tez juz sie o remont prosza... ale z uwagi na braki taborowe musza jescze troche wytrzymac.

cos mi sie tez o uszy obilo ze do malowania poszedl drugi ikar pomocy technicznej. ( ale to nie jest pewne )
KOnkretnie sie wypowiadał? bo używa skomplikowanych słów takich jak interwenient? :D Gosc nie ma pojecia o podstawowej sprawie jaką jest hierarchia aktów prawnych :D Słuchanie domorosłego prawnika, tylko dlatego, że mówi rzeczy miłe naszym uszom do niczego dobrego nie prowadzi:)
Napisałem wyraźnie, że umowy w zamówieniach publicznych muszą być ściśle zgodne z Ustawą Prawo zamówień publicznych bodajże ze stycznia 2004r., wiec nie mogą być swobodnie kreowane!
Ustawa ta przwiduje, że zabrania się zmiany treści umowy w stosunku do oferty na podstawie dokonano wyboru wykonawcy!! od tego przwiduje dwa wyjątki:
1. Zmiana jest korzystna dla zamawiającego (ZTM)
2. wynikły okoliczności, których nie można było przewidzieć przed zawarciem umowy

Nowa ustawa zezwala na wiekszą swobodę, ponieważ przewiduje, że zmiana umowy może nastapić jeżeli zamawiający przewidział możliwość zmiany w ogłoszeniu o zamówieniu lub SIWZ i określił warunki takiej zmiany!
Jako, że umowa została zawarta pod "rządami" starej ustawy, mają do niej zastosowanie jej przepisy! I tu należy się zastanowić jak mógł argumentować ZTM dopuszczenie pojazdów do ruchu.
Moim zdaniem odstepstwo od postanowień umowy jest NIEDOPUSZCZALNE w tym przypadku.
Wyobraźmy sobie następującą sytuacje: Do przetargu starują dwaj przedsiębiorcy X i Y. X oblicza cenę za wozokilometr przy założeniach, że w trakcie umowy będzie mógł zaoszczedzić na drobnych sprawach kilkanaście tyś zł rocznie(na takich jak malowanie, czystość autobusu itp.) Natomiast Y jest solidn i w swych wyliczeniach uwzględnia wszelkie koszta. Oczywiste jest, że wygra oferta X, ponieważ jedynym kryterium przy tym przetargu była cena! Pozornie mała zmiana postanowień umowy miałaby wiec przy przetargu decydujące znaczenie w kwestii wyboru wykonawcy!
Wg. mnie ZTM powołał sie na okoliczność jakoby wprowadzenie autobusów żółtych było dla niego korzystne, ponieważ nie było jeszcze wymagane wprowadzenie nowych, a spowodowało zwiększenie ilości taboru niskopodłogowego, Ale wg. mnie jest to niedopuszczalne!

Jeszcze jedna sprawa: Owszem Stowarzyszenie jako organizacja społeczna może żądać wszczęcia postępowania w danej sprawie! poza tym Prezes UZP może wszcząć postępowanie z urzędu, i nie bada merytorycznie sprawy tylko bada czy zostały dochowane procedury!
(Nie jestem specjalistą od zamówień publicznych, więc w tym ostatnim mogę sie mylić troszkę!)

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 10 grudnia 2008, o 13:08

Dzisiaj na zajezdni widziałem jak holowano Ikarusa #216 a raczej jego resztki, jakby wrócił z wojny ;)
Czy ten autobus już idzie na żyletki czy będzie reanimowany :?:

Awatar użytkownika
abaddon

Post autor: abaddon » 10 grudnia 2008, o 15:15

i (chyba) #586 wrocil z miasta na... dyszlu ( nie zdazylem zrobic fotki ^^ )
B@rteK pisze:A zanim przyjechały MAZy to nie brakowało.
brakowalo... dochodzilo do tego ze co miej istotne usterki jezdzily i czekaly az sie pogotowie zwolni albo jakis inny woz z przerywanego.
( przybylo tez kilka linii tak ze to tez kilka brygad wiecej w ruchu )

No i wtedy jeszcze te wozy robili bo nie bylo nic innego co by moglo wyjechac ( nawet w #704 nie tak dawno... zrobili podobno silnik... ktory mial pekniety blok i spalal wiadro oleju na dzien ) Teraz chyba juz tylko te drobne usterki robia... jak cos wiekszego padnie to PRka raczej pod plota pojdzie. ( jakos w zeszlym tygodniu przygladali sie tez 120ka... chyba kilka tez odpadnie w niedlugim czasie ).

Panie Tam91... sam uzywasz zwrotow lacinskich a mowisz na kogos ze uzywa jak to nazwales "skomplikowanyc slow". Nie musze znac znaczenia ani jednych ani drugich... wystarczy ze umiem uzywac opcji "szukaj" tu czy tam jak mnie cos ciekawi a czegos nie wiem.
Nie ma tu nic do rzeczy tez to ze jest mi cos mile badz nie dla ucha... Jezeli cos jest napisane sensownie... jest konkretne i logiczne to to popieram... tak jak i popieram niektore kwestie tu poruszane przez osoby o calkowicie innym podejsciu do do sprawy niz moje...
Jezeli ktos w jakiejs sprawie ma inne poglady niz ja to nie znaczy ze nie ma nic dobrego do powiedzenia.
chociaz co do tego co zakwestionowales... a dokladniej...
"W aneksie wpisujesz dwa paragrafy. Jednym zmieniasz zapis o zakazie zmian na niekorzysc, drugim zmieniasz to, co chcesz zmienic. Jak nie bylo, moze byc zgoda dorozumiana (czyli uznanie przez milczenie)"
tez mam raczej watpliwosci... ale jak juz pisalem z prawa znam tylko troche Prawo Pracy i niezle to co zwiazane z transportem drogowym... wiec nie bede sie wypowiadal w tej dziedzinie.

#903 juz jest pomalowany. ( chyba ze zle zerknalem na nr# )
LAZ #002 zaliczyl chyba jakas obcierke lewym przodem... lewy panel przedni odmalowany... tylko ciutek innym odcieniem zoltego niz reszta LAZa ( wyglada na zolty Jelczowy )

michal641

Post autor: michal641 » 10 grudnia 2008, o 17:08

Dziś Radio Kielce podało, że na pasażerów w Kielcach od stycznia czeka niespodzianka. Otóż w kieleckich autobusach będzie można.... poczytać wiersze.

http://www.radio.kielce.pl/page,,Poezja ... 6d622.html

Marcin_3558
Kontakt:

Post autor: Marcin_3558 » 10 grudnia 2008, o 17:53

http://www.phototrans.eu/14,285606,2.html

Na tym zdjęciu z tyłu widać kawałek nowego Solarisa Urbino 12 dla Kielc jeśli się nie mylę.

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 10 grudnia 2008, o 17:54

A moze jak starczy im pieniędzy kupią nowe pogotowia techniczne? I jakie takie pogotowie by wyglądało?

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 10 grudnia 2008, o 18:00

Marcin_3558 pisze:http://www.phototrans.eu/14,285606,2.html
Na tym zdjęciu z tyłu widać kawałek nowego Solarisa Urbino 12 dla Kielc jeśli się nie mylę.
Chyba całkiem możliwe :)
Czerwony pas jednak - całkiem spox :)
Ehhh... szkoda ze tak malo widac...
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Marcin_3558
Kontakt:

Post autor: Marcin_3558 » 10 grudnia 2008, o 18:16

Alternatywa dla Kielc od (Sol)Jelczów M181MB :

TRANSEXPO 2008: ofensywa MAZ-a

InfoBus.pl: Model 107 to obecnie najbardziej pojemny autobus miejski w ofercie MAZ Poland. Kiedy możemy spodziewać się wejścia przegubowej wersji modelu 203?
Myślę, że pod koniec roku zaprezentujemy pierwszy taki autobus. Niestety, nie wiem zdążymy pokazać go na targach w Kielcach. Bardzo bym chciał.

Infobus
link: http://www.infobus.pl/text.php?from=main&id=21423

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 10 grudnia 2008, o 18:19

Myślę, że całkiem możliwe.
Pewnie będzie jeździł tester.

http://www.infobus.pl/text.php?from=main&id=21423
Dużo fotek z Kielc.
Spójrzcie na zdjęcia Warbusowych MAZów 206. One maja chyba czarne slupki i drzwi.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Marcin_3558
Kontakt:

Post autor: Marcin_3558 » 10 grudnia 2008, o 18:36

AR pisze: Spójrzcie na zdjęcia Warbusowych MAZów 206. One maja chyba czarne slupki i drzwi.
To są MAZy 226 i aktualnie jeżdżą w Bydgoszczy :)

Awatar użytkownika
PiotrekG
Kontakt:

Post autor: PiotrekG » 10 grudnia 2008, o 18:38

Dziś #236 na 43, #904 na 37... malowanie miejskie

ODPOWIEDZ