Przystanki

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
witek_64

Post autor: witek_64 » 9 listopada 2010, o 17:29

Czy ktoś wie czemu rozkopują świeżo położoną kostkę na minidworcu na Ślichowicach? Wygląda, jakby kładli kabel zasilający. Nie można tego było zrobić przed położeniem kostki?

Awatar użytkownika
krzysiu1493
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: krzysiu1493 » 9 listopada 2010, o 19:27

Podłączają im prąd, a czekali na ZE aż to zrobi, i teraz muszą rozkopywać.

Ziarek

Post autor: Ziarek » 9 listopada 2010, o 22:26

Nie sądzę żeby teraz wszelkie kable podłączali do mini dworca, bo może się teraz okaże, ze będą zdejmować kostkę, bo kanalizację będą robić...
Przecież podłączenie prądu nie polega na tym, że firma wykonywająca dworzec czeka, aż raczy ZE przyjechać przeciągnąć kabel z rozdzielni do budynku, tylko robi to forma, a później ZE tylko przyjeżdża, grzebie w rozdzielni czy gdzieś - dokładnie nie wiem, bo instalacje elektryczne to nie mój kierunek.

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 9 listopada 2010, o 22:42

Dworzec autobusowy na osiedlu Świętokrzyskim

Dziś po raz pierwszy autobusy odjadą z Dworca Komunikacji Miejskiej przy ul. Jana Nowaka-Jeziorańskiego w Kielcach.
To pierwszy taki minidworzec w Kielcach, a podobny powstaje przy ul. Massalskiego na Ślichowicach. Pasażerowie mają do swojej dyspozycji m.in. poczekalnię oraz toalety. Długo zastanawiano się, kiedy dworzec najlepiej oddać do użytku. Wybrano godz. 15, bo to oznacza, że wiele osób wracających po pracy do domów, będzie miało okazję go zobaczyć. I następnego dnia będą wiedzieli, gdzie wyjść na autobus. - To ważne, bo autobusy linii: 35, 40, 48, 101, 102, 112, 113 oraz F wracają do swoich poprzednich tras i nie będą już dojeżdżały do ul. Sikorskiego, gdzie był przystanek tymczasowy. Stosowna informacja pojawi się na przystankach - zapowiada Barbara Damian, wicedyrektor Zarządu Transportu Miejskiego.
:arrow: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... yskim.html
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 10 listopada 2010, o 08:11

Uważam, że wykonanie to porażka.
Brak zadaszeń peronów, malutka poczekalnia, architektura warzywniaka, płyty postojowe z asfaltu, brzydkie barierki i na końcu "piękny" szyld....
Pieniądze wyrzucone w błoto.
Płakac się chce jak wydane zostały pieniądze...
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 10 listopada 2010, o 11:57

Czepiasz się - piękny dworzec :lol:
Najlepsza tablica - styl "reklama bazarowa".

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 10 listopada 2010, o 13:43

A tak było fajnie, gdy wszystkie autobusy jechały do pętli na Stoku
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 listopada 2010, o 14:04

Bedzie dobrze jak wszystkie pojada z os. Swietokrzyskiego, tylko trzeba na to wpasc.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 10 listopada 2010, o 19:54

AR pisze:Brak zadaszeń peronów, malutka poczekalnia, architektura warzywniaka, płyty postojowe z asfaltu, brzydkie barierki i na końcu "piękny" szyld....
Pal licho architekturę (spokojnie, mogło być gorzej!), ale brak zadaszenia nad całością jest niewybaczalny. A ten szyld "mini dworzec" jest po prostu żenujący.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 11 listopada 2010, o 11:10

Też nie mogę tego zrozumieć dlaczego perony nie zostały zadaszone.
Co do architektury to można przeżyć, zawsze mogły powtać dworce typu domki jak dworzec busów na Żelaznej :D

Ostatnio natrafiłem na taki filmik (pomijając spiącego ludka)
http://www.youtube.com/watch?v=95oe5ab9 ... r_embedded#!

Takie dworce może za 30 lat.

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 11 listopada 2010, o 12:06

ice pisze: Ostatnio natrafiłem na taki filmik (pomijając spiącego ludka)
http://www.youtube.com/watch?v=95oe5ab9 ... r_embedded#!

Takie dworce może za 30 lat.
Fajne, ale u nas nierealne - kierowcy nie umieliby się zatrzymać na wprost drzwi.

emilus08

Post autor: emilus08 » 13 listopada 2010, o 18:14

Dzisiejsza przystankowa przygoda dość mocno mnie poirytowała.

Przystanek Fabryczna Kościół w kierunku Jaworzni, pusta ławeczka, siadam sobie na chwilę założyć ochraniacze za nim wybiorę się trochę przejść do Chęcin, wstaję i jakie jest moje zdziwienie, gdy na spodniach pozostaje mi część przystanku...

Owszem, sama ławka nie była malowana, tylko wiata i to tyko w niektórych miejscach (tak jakby chciano zakryć na niej część napisów), ale... podczas tego malowania trochę im się ławka pochlapała... Nie wiem kto za taką inwestycję był odpowiedzialny, ale o powieszeniu kartki "świeżo malowane" już nikt nie pomyślał.

Mat

Post autor: Mat » 17 listopada 2010, o 16:31

Pytanie do Autora, Daniela bądź kogoś innego zorientowanego dlaczego nowo powstałe przystanki np. na Okrzei i KRakowskiej przy UJK są w kolorze zielonym z niewielkim akcentem na szybach w postaci żółtego paska. (zapewne przetarg ale dlaczego nie było w SIWZ odpowiednich sformułowań)

Tyle przecież było mowy jakieś trzy lata temu o kolorystyce miasta żóto- czerwonej (autobusy, tabliczki z nazwami ulic) to czy nie można było zamontować wiat przystankowych w kolorze słupków czerwonym a nie zielonym a na szybach zostawić obecny akcent w postaci żółtego paska, w tedy miałoby to jakiś sens

nie mówie żeby przemalowywać od razu wszystkie przystanki bo to można robić systematycznie w ciągu kilku lat no ale jeżeli stawia się nową wiatę przystankową ....

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 17 listopada 2010, o 16:49

Zarządcą wiat przystankowych jest MZD, który w chwili obecnej nie widzi takiej potrzeby.

Mat

Post autor: Mat » 17 listopada 2010, o 17:06

MZD - Miejski Zarząd Dróg to gdzie ci urzędnicy z miasta nadzorujący miejską spółkę ? I ci odpowiedzialni za kodyfikacje kolorystyczną miasta ? Ech te "Kiełce"

ODPOWIEDZ