Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
Spółka Kieleckie Autobusy przejmuje MPK
Spółka Kieleckie Autobusy przejmuje kontrolę nad kieleckim MPK. Na konto miasta wpłynęły już pieniądze za 55% udziałów firmy. To niecałe 5 milionów 400 tysięcy złotych. W najbliższych dniach zwołane zostanie zgromadzenie wspólników, w trakcie, którego powołana zostanie nowa Rada Nadzorcza MPK.
Kieleckie Autobusy będą kontrolować to przedsiębiorstwo - mówi prezes spółki Arkadiusz Krzysztofik
Na razie zajmie się naprawą pojazdów i ich obsługą, w przyszłości ma kontrolować przewozy w mieście. W spółce pracowniczej będzie zatrudnione 150-160 osób. Spółka ma 460 wspólników.
Bogdan Latosiński, przewodniczący Rady Nadzorczej Kieleckich Autobusów zapowiada, że spółka będzie chciała pozbyć się części majątku MPK. Mówił się m. in. o sprzedaży części budynków przy ulicy Jagiellońskiej. Pieniądze z ich sprzedaży mają zostać przeznaczone na zakup nowych autobusów. O tym czy tak się stanie zdecyduje Zgromadzenie Wspólników
Zakupem autobusów ma zająć się MPK, po uzyskaniu opinii Kieleckich Autobusów. W tym roku na ulice miasta ma wyjechać 25 nowych pojazdów. Przedsiębiorstwo chce kupić 2 rodzaje autobusów: tańsze i droższe. Te pierwsze to prawdopodobnie białoruskie MAZY. Kierowcy oceniają je lepiej, niż LAZ-y produkcji ukraińskiej.
http://www.radio.kielce.pl/page,,Spolka ... 28a62.html
Spółka Kieleckie Autobusy przejmuje kontrolę nad kieleckim MPK. Na konto miasta wpłynęły już pieniądze za 55% udziałów firmy. To niecałe 5 milionów 400 tysięcy złotych. W najbliższych dniach zwołane zostanie zgromadzenie wspólników, w trakcie, którego powołana zostanie nowa Rada Nadzorcza MPK.
Kieleckie Autobusy będą kontrolować to przedsiębiorstwo - mówi prezes spółki Arkadiusz Krzysztofik
Na razie zajmie się naprawą pojazdów i ich obsługą, w przyszłości ma kontrolować przewozy w mieście. W spółce pracowniczej będzie zatrudnione 150-160 osób. Spółka ma 460 wspólników.
Bogdan Latosiński, przewodniczący Rady Nadzorczej Kieleckich Autobusów zapowiada, że spółka będzie chciała pozbyć się części majątku MPK. Mówił się m. in. o sprzedaży części budynków przy ulicy Jagiellońskiej. Pieniądze z ich sprzedaży mają zostać przeznaczone na zakup nowych autobusów. O tym czy tak się stanie zdecyduje Zgromadzenie Wspólników
Zakupem autobusów ma zająć się MPK, po uzyskaniu opinii Kieleckich Autobusów. W tym roku na ulice miasta ma wyjechać 25 nowych pojazdów. Przedsiębiorstwo chce kupić 2 rodzaje autobusów: tańsze i droższe. Te pierwsze to prawdopodobnie białoruskie MAZY. Kierowcy oceniają je lepiej, niż LAZ-y produkcji ukraińskiej.
http://www.radio.kielce.pl/page,,Spolka ... 28a62.html
- Daniel
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Na konferencji tłumaczyli, że nowa aranżacja nie podniesie ceny pojazdu, pomimo droższych materiałów, a tu znowu jakiś Pan mówi coś innego. Po tym co tu przeczytałem oraz po serii pytań do pracownika Solarisa mam wrażenie, że coraz gorzej z kompetencjami przedstawicieli tej firmy. Co do serii - jak wspominał pk5, to tylko 3 generacja zwiastująca nadejście nowej 4-tej.Ziarek pisze:w Polsce na razie nie będą sprzedawane - tak tłumaczy się jeden z przedstawicieli Solaris (ten sam co mówił mi o rozmowie MPK - Solaris w sprawie kupna) ponieważ polskich przewoźników jak na razie nie stać na serię IV (nawet Warszawa będzie dostawać III generację SU)
- Daniel
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Zmiana sposobu podświetlenia wnętrza oraz dodatkowa opcjonalna deska rozdzielcza nie stanowią o całkowicie nowej generacji autobusu! Przypominam, że już teraz można w Solarisie zażyczyć sobie jeden z 4 pulpitów - standardowy, VDO Kienzle, Actia (taki jak u Michalczewskiego) oraz nowo pokazany na targach, a tak naprawdę z technicznego punktu widzenia w wozie nic się nie zmieniło poza aranżacją wnętrza. Tak więc ja trzymam się wersji, ze jest to przedsmak nowej generacji Solarisa Urbino.Ziarek pisze:ta IV już jest nie będę się powtarzał, ja sobie tego nie wymyśliłem, to wiem od przedstawiciela Solaris
Zacytuje fragment informacji prasowej, którą otrzymałem od Solarisa
Solaris Urbino 12 New Edition przedstawia niespotykany do tej pory pomysł zaaranżowania
przestrzeni pasażerskiej. Nowoczesny design sprawia, że podróż autobusem Solaris będzie dla
pasażerów niezwykłym przeżyciem. Przedstawiane rozwiązania są śmiałym spojrzeniem
w przyszłość i pierwszym znaczącym krokiem w kierunku wdrożenia do produkcji czwartej generacji
cenionych i popularnych autobusów miejskich Urbino.
Oczywiście każdemu chętnemu mogę przesłać egzemplarz informacji prasowej w pdf'ie.Nowe wnętrze oraz odmienione miejsce pracy kierowcy są znaczącymi krokami w kierunku
premiery czwartej generacji autobusów Urbino. Wyniki testów nowinek technicznych oraz
opinie, z jakimi spotkają się nowe rozwiązania, posłużą do dalszego rozwoju projektu.
Solarisy, które jeżdżą po Kielcach, może z technicznej strony są nienaganne, ale: człowiek, który ma 192 cm wzrostu nie jest w stanie usiąść tak, żeby kolana mu się nie wbiły w oparcie poprzedzającego siedzenia na większości miejsc siedzących (mówię o sobie). Najwygodniejsze pod tym względem są Jelcze, Ikarusy i Neoplany też. Może trzebaby przykleić naklejkę, że osoby powyżej 18x cm wzrostu zajmują miejsca siedzące na własną odpowiedzialność? Podobno te Solarisy zdobyły nagrodę "Złote koła". Za co? Nie każdy jest mikrusem, a w miejskiej komunikacji nie ma potrzeby zagęszczania foteli tak jak w busach...