Przespałem dobrze, ale jak wstałem i to przeczytałem włos najeżył mi się na głowieAR pisze:eM - MAZ nie robi niskopodłogowego przegubowca.
MPK nie może kupić innego niż niskowejsciowy.
PS. ...a ws. tych 15 metrowców to tak sobie pomyślałem że wschodnie kraje pewnie chętnie wymienią jakieś MAZy czy inne UAZy na MANy
Model 103 wystepuje również w wersji 15 m.
To tak abyście lepiej spali
Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
eM
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
- AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Niestety.eM pisze:przy takim przewoźniku zapis o wozach nie starszych niż 5 lat skazuje nas właśnie na wschodnie wynalazki i trzeb sie modlić, żeby to były bliskowschodnie wynalazki
ZTM chciało dobrze ale wyszła kaszana.
Niby zostało to przemyślane a jednak teraz wychodzą niedoskonałości.
Niewiele firm sprzedaje 5 letnie wozy i w dodatku 3 wejściowe.
Zakupy nowych wozów to także wymóg zachowania odpowiedniej średniej wieku pojazdów.
Trudno mówić też o winie ZTM bo nikt nie spodziewał się takiego podejścia MPK do zakupów.
Myślę teraz, że nawet jeśli ustalenia bylyby mniej wymagające dla MPK to i tak spełnialiby zawsze tylko niezbędne minimum, więc zawsze najtańsze "g" byłoby lepsze od pełnowartosciowego produktu w normalnej cenie - taka firma, tacy ludzie.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
wydaje mi sie ze sie mylisz i chcialbym zebym to ja mial racje a mysle, ze KASP jako poczatkujaca firma, ktora musi splacic 55% wartosci udzialow MPK i przy tym zakupic od razu ok. 20 szt. autobusow jest po prostu za biedna i sadze przy tym ze nastepne autobusy w nastepnych latach beda zachodniej a jezeli nie to przynajmniej krajowej produkcji gdyz KASP bedzie mial pieniadze za wzkm i ina swoja dzialalnosc, wiec poczekajmy i oby sie sprawdzily moje slowa
http://bartrans.ucoz.net/photo/195-0-275eM pisze:... Maz 103 w wersji 15-metrowej - apokalipsa...
MAZ 107 to 15-metrowiec
-
Erotis
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
A co za problem po prostu na 31 nie wysyłać 15 metrowców, teraz chodzą same 12 metrowe, przegubowe baaardzo sporadycznie, nie wiem czy nawet raz na pół roku sie tak zdarza, pewnie tylko w sytuacji jak brakuje 12 metrówek bo akurat się cos zepsuje itp. Ale na zwykle miejskie linie typu 35,34, te oblegane 15 metrowce powinny chodzic zawwsze zamiast 12 metrowców.krzysiu1493 pisze:Niestety nic takiego nie słyszałem, chociaż byłoby dobrzeAle 15 metrowiec na 31 kierunek Chęciny podjazd po Czerwoną Górę?
![]()
![]()
- krzysiu1493
-
Patol
- Kontakt:
Też o tym słyszałem z 2 tyg temu tylko, że wtedy mówili, że te Many zamienią na przegubowce, do dziś może już sie przestawili na 15-metrowce. Ale napewno jest coś na rzeczy jeśli już to ktoś inny słyszał.Mat pisze:tez slyszalem o 4 sztukach 15 metrowcow oby to byla prawdaaaa pisze:cos obilo mi sie o uszy ze wszystkie pozostale many 2 drzwiowe maja wymnienic na 15 metrowe (ok 3-4 sztuk)
czy ktos slyszal o czyms takim, czy to tylko jakas historia z ksiezyca??
Niestety, zgodnie z SIWZ, autobus MAXI to autobus min. 15 metrowy.
Po za tym, chciałbym żaby za rok nie było wysokich podług wśród MEGA.. ale to raczej nie realne.
Może i kupią potem autobusy dobrych marek, życzę im tego, ale to co teraz pokazują. Nie chodzi o to jakie autobusy kupują, ale raczej o takie szczegóły jak czystość itp
Po za tym, chciałbym żaby za rok nie było wysokich podług wśród MEGA.. ale to raczej nie realne.
Może i kupią potem autobusy dobrych marek, życzę im tego, ale to co teraz pokazują. Nie chodzi o to jakie autobusy kupują, ale raczej o takie szczegóły jak czystość itp
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=T800791
Takie samo malowanie jak #235
Takie samo malowanie jak #235
- AR
- Kontakt:
Ostatnio z placu po drugiej stronie Jagiellońskiej, gdzie stoją MANy, zniknął dawca "okularków". Może rzeczywiście je przygotowują do sprzedaży/wymiany. Ale jeśli to byłaby rzeczywiście wymiana to wg mnie w grę wchodzi albo firma handlująca autobusami albo firmy KM ze wschodu.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
- Daniel
- Kontakt:
Wszystkie znane mi wozy 15-mterowe w rzeczywistości nie mają 15 metrów tylko 14,xx, więc w Kielcach skazują się na niejeżdżenie podobnie jak dwudrzwiowe MANy... chyba, że ZTM przymknie oko.pk5 pisze:Niestety, zgodnie z SIWZ, autobus MAXI to autobus min. 15 metrowy.
W chwili obecnej MAN może mieć na stanie takie oto wozy z Oslo:
http://phototrans.eu/15,159288,506.html
tylko, jak wspominałem wyżej ma on 14675 mm. długości.
No i pozostają jeszcze 15 metrowe MAZy, których rzeczywistej długości nie znam.