Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
- AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Ehhh, ja sobie pomyślałem o każdej innej firmie tylko nie o MPK KielceMarc pisze:Na początku zadrżało mi serce - myślę nasi.
Czy 250000 to dużo czy mało? Nie wiem. Szkoda wyglądały na zadbane.
Myślę że 250 tys. zł/szt. to i tak była cena nie do przeskoczenia
- Daniel
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:

MPK kupuje używane autobusy i wygrywa przetarg
marc
2006-09-28, ostatnia aktualizacja 2006-09-28 20:56
O 10 używanych autobusów wzbogaci się kieleckie MPK. 10-letnie MAN-y dotrą do Kielc za dwa tygodnie.
To kolejna partia używanych autobusów, które kupiła kielecka firma. Rok temu za 600 tys. zł trafiły do nas 11-13-letnie niskopodwoziowe MAN-y. - Tym razem autobusy są młodsze, bo mają po 10 lat i znacznie mniej przejechanych kilometrów. Ale niestety kosztowały o 40-50 proc. więcej. Starsze są tańsze, ale wymagają znacznie więcej pracy i części zamiennych - mówi Grzegorz Słoń, prezes MPK. Twierdzi, że to dobra inwestycja. - One mają teraz mniejszy przebieg niż nasze neoplany. Na zakup nowego taboru nie ma szans, a tak naprawdę w ciągu kilku miesięcy czeka nas np. 60 remontów i już teraz sprawnych autobusów mamy dosłownie "na styk". Musieliśmy się zabezpieczyć na zimę - mówi Słoń. Dodaje, że dzięki zakupom będą mogli złomować kilka najstarszych autobusów, bo teraz po kieleckich ulicach jeździ np. ponad 20-letni ikarus z ponad milionem kilometrów przebiegu. O przekazanie jednego z najstarszych przegubowców poprosiło też stowarzyszenie miłośników komunikacji miejskiej. - Możliwe, że ten autobus tam trafi, ale chyba jeszcze nie teraz - mówi Słoń.
To nie koniec dobrych wiadomości dla firmy. MPK jako jedyna firma przystąpiła wczoraj do przetargu na wożenie pasażerów w Kielcach w przyszłym roku. Za przejazd jednego kilometra zaproponowała 4,30 zł netto. Zarząd Transportu Miejskiego chciał zapłacić najwyżej 4,32 złotego za kilometr, więc umowa zostanie podpisana.

cos takiego
[/img]http://www.mpk.czest.pl/gfx_foto/foto_04m3.html
[/img]http://www.mpk.czest.pl/gfx_foto/foto_04m3.html
-
maark
- MAŁY
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
zamiast w reklamach napisze to tu! Dzis jechałem przegubowcem na lini 34 i miał już przez kogos wspominane te reklamowe uchwyty, całkiem ich sporawo z jednej strony na niebieskim tle logo mpk kielce i jakieś tam informacje a z drógiej na czerwonym jakaś reklama ze trzyma sie mocno! bardzo są wytrzymałe (narazie) 

Informacja o rowerach w autobusach
ziem, 2006-10-04We wszystkich kieleckich autobusach pojawią się nalepki informujące o zasadach przewożenia rowerów. To wynik naszego artykułu i akcji "Rowerowe Kielce".
W sierpniu napisaliśmy, że kieleccy cykliści mają kłopot z dotarciem do informacji, na jakich zasadach można przewozić w miejskich autobusach rowery [23 sierpnia, "Rowerem w autobusie"]. A problem jest, bo choć rower ujęty jest w cenniku jako bagaż i płaci się za niego odpowiednią stawkę, to kierowcy autobusów nie zawsze wpuszczają rowerzystów.
Proponowaliśmy, aby jasną informację na ten temat umieścić na stronie internetowej MPK. - Zastanawialiśmy się nad tym, ale wymyśliliśmy coś innego. Lepsze będą naklejki - mówi Grzegorz Słoń, prezes MPK. Od wczoraj pracownicy zajezdni naklejają białe nalepki zatytułowane "Przewóz rowerów" w każdym autobusie. Informują one, że wprawdzie przewóz rowerów jest dozwolony, ale "w uzasadnionych przypadkach" kierowca może odmówić jego zabrania.