Linie w sieci ZTM Kielce (0-114, A-Z)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
Ziarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
ale szybko rozwinęło się o nowym oznaczaniu tras cmentarnych i ja jestem za tym aby zrezygnować z tylko literowego oznaczania linii a przejść na oznaczanie z literką i cyfrą (C1, C2, itd.), dwusetki zostawmy bo może kiedyś w końcu ZTM zrobi podział na linie (np. jak w Warszawie), czyli system trzy liczbowy.
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Mój projekt zmiany numeracji linii był przedstawiony już w tym dziale rok lub 2 lata temu i zdania nie zmieniam. Zakłada on dodanie cyfry z przodu do obecnych linii w zależności od tego czy jest miejska, podmiejska, bezpłatna itd. Jeśli wariantów byłoby więcej niż kategorii, to można zastosować wariant pośredni: linia 45 -> 145 miejska, 745 Brzeziny, 795 Młynek Brudzowski, 796 Radomice. Oczywiście dałem przykładowe przednie cyfry, takie jak dla warszawskiego podziału.
Jeśli ktoś na Cedzyne przyjechał 10, a chce wracać linią specjalną, to wsiądzie w C2 i wyląduje na Świętokrzyskim. Łatwiej jest przekonać lud do 2XX niż do CXX, zresztą linie nocne przetarły już szlak. A my powinniśmy używać literowych oznaczeń jak się skończą trzycyfrowe (a to raczej szybko się nie stanie
). No ale ile zdań, tyle pomysłów
Pamiętam, że przed rokiem albo jeszcze wcześniej było kilka tego typu pomysłów i wszystkie oscylowały wokół trzycyfrowej numeracji. Stanęło na tym, że nie było z kim z władz o tym rozmawiać
Jeśli ktoś na Cedzyne przyjechał 10, a chce wracać linią specjalną, to wsiądzie w C2 i wyląduje na Świętokrzyskim. Łatwiej jest przekonać lud do 2XX niż do CXX, zresztą linie nocne przetarły już szlak. A my powinniśmy używać literowych oznaczeń jak się skończą trzycyfrowe (a to raczej szybko się nie stanie
Sorry, takiego mamy prezydenta...
- tester19
- Ranga: Kierownik budowy ;)
po przemysleniach twojego pomysłu nadal wątpie czy to ma sens taki podział trzy cyfrowy. Owszem Warszawa ale ona ma się czym pochwalić iloscią linii i nateżenia a u nas tworzyć linie 796 Do radomic z trzema kursami o 7 i ostatni o 14 a tez taką 738 do Ciekot z dwoma kursami rano i wieczorem to jest bardziej pojscie w ślady Ostrowca czy Skarżyska które mają linie z dwoma kursami na dzień. Miasto ci na to nie pojdzie bo ile by to było nakładu na rozkłady i na inne sprawy. Wg mnie powinno się zrobić z tym porzadek co jest stworzyć czytelny system dwucyfrowy od 1 do 90 np 7 (70), 8 (71), 9(72) 10(73), 12(74).
- CKfan
Tabelki w rozkładzie można zmodyfikować tak, żeby nie trzeba było 8 tabliczek
Ale zastanawia mnie to jak to jest, że w innych miastach nie ma tylu wariantów tras, a u nas taka 45 ma ich 4, a niektóre jeszcze więcej. Przecież jak jadę taką linią to nie wiadomo czy kierowca dobrze ustawił wyświetlacz czy na zerwanym rozkładzie rzeczywiście była ta miejscowość a nie inna itd. Raz padłem ofiarą tego mechanizmu. W środku była tabliczka informująca, że 19 ma końcowy w Sitkówce, a na zewnątrz było napisane Bolechowice. Nie wiedziałem gdzie wysiadać, bo skąd miałem wiedzieć, gdy jadę daną linią pierwszy raz, a na dodatek na dworze jest ciemno. Ale w porę się zorientowałem i kierowca wysadził mnie kilkaset metrów za miejscowością 
Każdy wariant powinien być osobno numerowany. Wyjątkiem powinny być tylko kursy zjazdowe do zajezdni.
Każdy wariant powinien być osobno numerowany. Wyjątkiem powinny być tylko kursy zjazdowe do zajezdni.
- tester19
Tak tu sie z tobą zgodzę ze u nas jest za duzo wariantów tras. Też miałem taki przypadek i widziałem też kiedy kierowca mial tablice Podwiśniówka - Czarnowska a stał w Ciekotach na pętli bo miał 1 kurs taki a nie miał takowej tablicy
A linia z jednym kursem troche głupio to wygląda na takie miasto jak Kielce. Jednym słowem szkoda gadać na to wszystko
A tablice powinien robic ZTM a nie MPK co brakuje im liter i to w takiej formie jak Warszawa 
- CKfan
MPK to brakuje dobrej woli, a nie liter
Wolą długopisem narysować numer linii albo zdrapywać z tabliczki 46 drugą cyfrę i jechać jako 4
Kiedyś jak spotkałem się po raz pierwszy z tą praktyką, to myślałem że tabliczka jest uszkodzona i dlatego nie wsiadłem. Okazało się że to rzeczywiście była linia numer 2 
-
Erotis
- Kontakt:
Jeżdże 19 prawie codziennie i jest to nagminne. Zwykła 19, czyli do bolechowic często jeździ z tablicą, jakoby była to 19S czyli kurs do Sitkówki, albo na odwrót, w 19S jest tablica jakoby byl to kurs na Bolechowice, a różnica pomiędzy tymi miejscowościami w ich położeniu jest naprawdę ogromna, tak ze nie bardzo da się nadrobić na piechoteRaz padłem ofiarą tego mechanizmu. W środku była tabliczka informująca, że 19 ma końcowy w Sitkówce, a na zewnątrz było napisane Bolechowice. Nie wiedziałem gdzie wysiadać, bo skąd miałem wiedzieć, gdy jadę daną linią pierwszy raz, a na dodatek na dworze jest ciemno. Ale w porę się zorientowałem i kierowca wysadził mnie kilkaset metrów za miejscowością
A w 34 to już prawie codziennie widzę przerwaną na pół tablicę boczną z nazwami ulic, jako przednią tablicę z numerem linii.
I jeszcze ostatnio widziałam fajną tablice 38, zrobioną z 30, gdzie pośrodku 0 naklejono jakąś kropkę, ale wcale nie przypominało to 8, ja bym się w życiu nie zorientowała że podjechal mój autobus gdybym miała jechać tym 38, dopiero po analizie rozkładu doszłam do wniosku że to bylo własnie 38
- CKfan
W związku ze zbliżającym się dniem Wszystkich Świętych, zachęcam do robienia zdjęć nietypowym autobusom w nietypowych miejscach i na nietypowych liniach. Jeśli w dniach od czwartku do niedzieli zauważycie linie literowe A - Z lub nietypowy tabor (np. dwudrzwiowe MANy albo przegubowce na linii do tej pory obsadzonej solówkami), róbcie zdjęcia.
Będzie można zrobić na KPK osobny dział z liniami świątecznymi. Najlepsze zdjęcia Daniel mógłby dodać na TWB do tematu specjalnie tworzonego na te święta, gdzie są zdjęcia z wielu miast.
Nie wiem jak Was, ale mnie bardzo ciekawi Widok Ikarusa na linii 1, widok Solarisa na linii S, itd lub też jakiegoś dwudrzwiowego MANa. To jest wyjątkowe święto dla komunikacji miejskiej, bo wtedy autobusów na nietypowych liniach jest pod dostatkiem. Ja sam, jeśli będę tego dnia w Kielcach, postaram się zrobić zdjęcia, ale i tak liczę na wsparcie ze strony forumowiczów, zwłaszcza tych którzy zabiegają o konto na TWB, ale nie tylko
Mile widziane też zdjęcia rozkładów jazdy w celu zarchiwizowania dla potomności
Będzie można zrobić na KPK osobny dział z liniami świątecznymi. Najlepsze zdjęcia Daniel mógłby dodać na TWB do tematu specjalnie tworzonego na te święta, gdzie są zdjęcia z wielu miast.
Nie wiem jak Was, ale mnie bardzo ciekawi Widok Ikarusa na linii 1, widok Solarisa na linii S, itd lub też jakiegoś dwudrzwiowego MANa. To jest wyjątkowe święto dla komunikacji miejskiej, bo wtedy autobusów na nietypowych liniach jest pod dostatkiem. Ja sam, jeśli będę tego dnia w Kielcach, postaram się zrobić zdjęcia, ale i tak liczę na wsparcie ze strony forumowiczów, zwłaszcza tych którzy zabiegają o konto na TWB, ale nie tylko
Mile widziane też zdjęcia rozkładów jazdy w celu zarchiwizowania dla potomności