Kierowcy MPK

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
leo

Post autor: leo » 11 listopada 2008, o 19:27

Limp pisze:
hey pisze:Dzisiaj w "30" kobieta do kierowcy:
-Panie kierowco, dwa kasowniki nie działają.
Odpowiedź:
-No to co mnie to obchodzi, ja nie elektronik...

A można było powiedzieć, np. "Proszę spróbować w trzecim kasowniku"
Nawiązując do tej wypowiedzi. Jakieś 2 tygodnie temu jechałem autobusem linia nr 46 (numeru autobusu nie pamiętam) i można było sobie nim jeździć za darmo. Wszystkie trzy kasowniki nie działały.
Ja nie skorzystałem bo mam bilet miesięczny :wink:

numer 328 tak jest często jeden kasownik jest zazwyczaj sprawny :roll:
BĄDZMY LUDZMI

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 12 listopada 2008, o 06:45

Przecież w 328 sa nowe kasowniki o ile się nie mylę, to już zepsute?

Patol
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Patol » 12 listopada 2008, o 16:48

W #004 też sie niedawno zacieły kasowniki to kierowca przerywał bilety pasażerom w połowie, jak kanar :lol:

Awatar użytkownika
leo

Post autor: leo » 12 listopada 2008, o 22:35

to jakiś nawiedzony ten kierowca :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: pewnie nie umiał posługiwać się komputerkiem to się bawił w busiarzo-kanara 8)
BĄDZMY LUDZMI

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 17 listopada 2008, o 08:13

Kierowcy MPK nie chcą jeździć w mundurach
Marcin Sztandera

Tylko co trzeci kierowca Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji jeździ w obowiązkowym stroju służbowym - wynika z danych Kieleckiego Portalu Komunikacyjnego. Władze firmy przyznają, że mają problem z wyegzekwowaniem tego obowiązku.

Nowe służbowe ubrania dla kierowców, składające się z granatowych spodni i swetrów oraz jasnoniebieskich koszul ze znaczkiem MPK, wprowadzono na początku stycznia 2005 r. Ówczesne władze firmy tłumaczyły, że ma to poprawić jej wizerunek. Poza tym liczono na oszczędności, bo dotychczas kierowcy otrzymywali ekwiwalent pieniężny. Pasażerom pomysł się spodobał - chwalono, że stroje służbowe mają już przewoźnicy w innych dużych miastach. Kierowcy byli bardziej sceptyczni, choć władze firmy podkreślały, że ich obowiązkiem jest noszenie strojów służbowych. Ale, co ciekawe, po ubiegłorocznym strajku komunikacji przez kilka tygodni w takich strojach jeździli niemal wszyscy kierowcy.

Teraz kierowca w stroju służbowym to rzadkość - wynika z testu przeprowadzonego 1 i 2 listopada przez miłośników komunikacji z Kieleckiego Portalu Komunikacyjnego. Jego wyniki opublikowano na stronie www.komunikacja-kielce.pl. - W tych dniach przyjeżdża do Kielc wyjątkowo dużo osób spoza miasta. A przecież autobusy i kierowca to wizytówka miasta oraz firmy. Warto byłoby, żeby ich wygląd przynosił chlubę - mówi Jerzy Stradomski, twórca portalu.

Badanie przeprowadzono 1 listopada od godz. 17 do 17.45 na przystanku przy ul. Żelaznej, oraz 2 listopada na pętli przy cmentarzu w Cedzynie od godz. 13 do 14. W tym czasie przyjechały tam 73 autobusy. - Tylko 26 kierowców miało stroje służbowe. Niemal dwie trzecie jeździły w innych ubraniach - mówi Stradomski. Z dokumentacji fotograficznej wynika, że kierowcy preferowali różnokolorowe koszule, ale jeździli też w gustownych swetrach i bluzach sportowych. - To chyba świadczy, że obowiązek noszenia strojów służbowych nie jest już tak ściśle przestrzegany. A szkoda, bo na przykład w Warszawie w strojach jeździ około 90 procent kierowców - dodaje Stradomski.

- Jedna trzecia kierowców w ubraniach służbowych to i tak niezły wynik, bo czasem wydaje mi się, że jest ich jeszcze mniej - komentuje Zbigniew Michnicki z Zarządu Transportu Miejskiego. Podkreśla on, że w umowie z MPK nie ma zapisu o obowiązkowym ich noszeniu. - To sprawa wewnętrzna firmy. Moim zdaniem kierowcy ubrani w stroje służbowe budzą pozytywne skojarzenia i wygląda to bardzo elegancko - podkreśla Michnicki.

Zbigniew Śledź, dyrektor ds. techniczno-eksploatacyjnych MPK, tłumaczy, że nie wszyscy kierowcy nawet mają stroje służbowe. - Przyjęliśmy około 90 nowych kierowców, a taki strój, który jednak też kosztuje, otrzymują tylko osoby zatrudnione na stałe - mówi dyrektor. Ale przyznaje, że nawet doświadczonych kierowców czasem trudno namówić do zakładania służbowych strojów. - Najgorzej jest po południu, bo rano, gdy autobusy wyjeżdżają z zajezdni, kierowców upominają dyspozytorzy czy ktoś z dyrekcji. A na drugiej zmianie, gdy kierowcy zmieniają się na mieście, nikt już nie pilnuje ich ubrania - mówi dyrektor Śledź.

Czy coś się zmieni? - Liczymy, że kierowcy zaczną je częściej nosić, gdy przyjedzie 27 nowych autobusów. Poza tym będziemy częściej sprawdzać ich ubiór - zapowiada.

Źródło: Gazeta Wyborcza
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 17 listopada 2008, o 13:08

No proszę... Nawet prasa czyta KPK, a MPK/KASP chyba nie...

pk5

Post autor: pk5 » 17 listopada 2008, o 13:41

Myślisz, że tak po rpostu wszedł na KPK i napisał? Mylisz się najprawdopodobniej;)

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 17 listopada 2008, o 13:45

Ale ty do mnie z ta aluzją?
Mnie chodzi o to, że MPK najwidoczniej nie interesuje się KPK...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 17 listopada 2008, o 13:47

Czyta, czyta :wink: Przeciez powiedzieli mi, ze bede mial "nakaz zamkniecia" he he he 8) 8) 8)

A w przygotowaniu kolejna akcja, ale chyba juz na poczatku 2009 roku, ewentualnie w grudniu, ale to malo prawdopodobne.

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 17 listopada 2008, o 13:58

A co chcą Cię do sądu podać?? Za co?? ŻAL.PL... :? :? :?

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 17 listopada 2008, o 14:02

Dlatego jeśli życie wam zbrzydło to róbcie zdjęcia autobusom - kierowcy bardzo to lubią;)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 17 listopada 2008, o 14:11

Zbaczajac z tematu powiem Ci, ze moga sobie podawac, moga robic wiele, ale ja przed kazda tego typu publikacja konsultuje, co mi wolno, a czego nie i bac sie nie boje :wink: a gdyby MPK mialo cos do zarzucenia i bylo przekonane o swoich racjach, to mysle, ze juz dawno bysmy sie w sadzie spotkali, poki co chyba zdaja sobie sprawe, ze swojej slabosci.

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 17 listopada 2008, o 14:45

w RMFMAX też o tym mówili :)
pletwa

pk5

Post autor: pk5 » 17 listopada 2008, o 14:58

mówię raczej że ten artykuł nie powstał sam z siebie:D

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 17 listopada 2008, o 15:00

kamilkw pisze:w RMFMAX też o tym mówili :)
no w końcu to nie pierwszy lepszy portal tylko KPK 8)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

ODPOWIEDZ