Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
-
Kontakt:
Prawdopodobnie tak. Niestety.
Nie podoba mi się ten przód - za bardzo przekombinowany wg mnie. Poza tym elementy jakby nie dopasowane.
Ogólnie kojarzy mi się z autosanem.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
-
Daniel
-
Kontakt:
Moje poczucie estetyki burzą jedynie zbyt niskie opaski nadokienne, które przechodzą w zbyt niski świetlik wyświetlacza czołowego, ale to już drobiazg.
-
BKV
Podobny do nowego Tedoma...
-
Daniel
-
Kontakt:
-
Daniel
-
Kontakt:
"Kieleckie Autobusy" wciąż bez większościowego pakietu udziałów MPK
Spółka "Kieleckie autobusy" wciąż nie może wykupić większościowego pakietu udziałów MPK. Nie mają na to pieniędzy. Banki do których spółka zwróciła się z prośbą o kredyt zwlekają z wydaniem decyzji. Chodzi o pożyczkę w wysokości 4 milionów 800 tysięcy złotych.
Pozostałe 600 tysięcy za udziały ma pochodzić od pracowników.
Prezes MPK Marek Wołoch uspokaja, że spółka na pewno otrzyma pożyczkę. Do czasu gdy bank nie zajmie stanowiska prezes nie chce wypowiadać się w sprawie.
Żadnego zagrożenia nie widzi w tym opóźnieniu prezydent Wojciech Lubawski. Twierdzi on, że to kwestia ułożenia się z bankami. Zdaniem prezydenta spółka funkcjonuje na razie bez zarzutu.
Opóźnienia w uzyskaniu kredytów, to nie jedyny problem MPK. Pracownicy firmy narzekają na wysokie ceny paliwa. Szefostwo spółki wystąpiło do Zarządu Transportu Miejskiego o podwyższenie stawki za wykonane przez autobusy kilometry. Nie wiadomo, czy do tego dojdzie- ZTM zwrócił się z pytaniem, czy można zmienić warunki rozstrzygniętego już przetargu do prezesa Urzędu Zamówień Publicznych.
http://test.radio.kielce.pl/page,,quot- ... 8d9ad.html
-
Marcin_3558
-
Kontakt:
autor: Marcin_3558 » 12 czerwca 2008, o 18:09
Jeszcze mają powstać Solbusy SM10 i SM18

. Mi sie podobają te nowe Solbusy .
-
Daniel
-
Kontakt:
MPK chce, by miasto płaciło więcej za wykonywane przez firmę usługi
Ze względu na wzrost cen paliw szefostwo spółki zwróciło się do Zarządu Transportu Miejskiego o podniesienie o 5 procent stawki za każdy wykonany przez autobusy wozokilometr. Obecnie te stawki wynoszą 4 złote i 71 groszy brutto.
Czy renegocjacja warunków przetargu będzie możliwa - okaże się po tym, gdy opinię wyda prezes Urzędu Zamówień Publicznych - powiedział na naszej antenie Marian Sosnowski, dyrektor Zarząd Transportu Miejskiego.
Bogdan Latosiński - szef Solidarności w MPK twierdzi, że negocjując warunki przetargu w zeszłym roku nie dało się przewidzieć tak drastycznego wzrostu cen paliwa.
Bogdan Latosiński zapewnił, że jeśli spółka znajdzie się w trudnej sytuacji, jej pracownicy będą rozmawiać z władzami. Absolutnie nie biorą pod uwagę strajku.
http://test.radio.kielce.pl/page,,MPK-c ... fa952.html
-
AR
-
Kontakt:
Daniel pisze:Bogdan Latosiński zapewnił, że jeśli spółka znajdzie się w trudnej sytuacji, jej pracownicy będą rozmawiać z władzami. Absolutnie nie biorą pod uwagę strajku.
Strajk. Po co ten człowiek nawet wspomina o nim. Żenada.
Tam nigdy nie będzie dobrze. Niech już banki pożyczą im kasę i miasto pozbędzie się tej kuli u nogi.
Jeśli chodzi o Solbusa to powiem tak, że taraz jakikolwiek by nie powstał nowy autobus w Polsce to będzie porownywany z Solarisem i raczej się ponad niego nie wybije. Ten Solbus jest niby OK ale jakis taki, no nie wiem. Na pewno nie zazdrościłbym miastu które kupiłoby takie autobusy. Dla mnie on nadal wygląda jak Autosan. Opaski nad oknami, tak jak pisze Daniel, za niskie.
Myślę, że bardzo tani nie będzie.
-
pk5
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
czyli Władz nie Kielc, ale Kierowców ciąg dlaszy :/
wzrost cen paliwa ich problem.. ich wina ze maja tak paliwożerne stare złomy i nie są gospodarni... nie rozumeim po co ZTM pyta sie prez. UZP... ale jak już mają renegocjowac to mozę wieksze restrykcje dot. nowych autobusów, malowania, wyświetlaczy, oznaczenie?..wiem..marzenia..
a to ze maja kłopoty z kredyntem to 1. nic dziwnego, 2. to początek tylko w małym stopniu pokazujacy jak będzie w KASP
a ja mam pytanei czy ktoś mozę wie , czemu autobus na lini 8 ok. godz. 20:15 wyjeżdzał z mielczarskiego na Grunwaldzką w strone Ślichowić... ?? chyba coś nei tak.. nie jechał przez Karczówkowską?
-
AR
-
Kontakt:
Ja dzisiaj widziałem przejeżdżającego koło dworca PKP starego, dość mocno już zużytego Renault (takiego jak Citelis) w malowaniu TCL Lyon. Autobus miał francuskie numery rejestracyjne. Może jakiś busiarz kupił?
-
Patol
-
Kontakt:
pk5 pisze:wzrost cen paliwa ich problem.. ich wina ze maja tak paliwożerne stare złomy i nie są gospodarni...
Bzdury piszesz...
A ja wam teraz siekne hiciora... ja już swoj szok przezyłem, teraz kolej na innych ;P MPK zakupiło 2 nowe (chyba) MAZy 203

będą już w miejskich barwach. Prawdopodobnie dotrą do Kielc w przeciągu dwóch dni.Mimo tego ja dopiero uwierze jak je zobacze na bazie.
-
CKfan
Howard Webb niech jeździ tymi MA3ami! Co za dzień! Same złe rzeczy się dzieją... a 13-ty piątek jest dopiero jutro...

Sorry, takiego mamy prezydenta...
-
pk5
Patol pisze:pk5 pisze:wzrost cen paliwa ich problem.. ich wina ze maja tak paliwożerne stare złomy i nie są gospodarni...
Bzdury piszesz...
A ja wam teraz siekne hiciora... ja już swoj szok przezyłem, teraz kolej na innych ;P MPK zakupiło 2 nowe (chyba) MAZy 203

będą już w miejskich barwach. Prawdopodobnie dotrą do Kielc w przeciągu dwóch dni.Mimo tego ja dopiero uwierze jak je zobacze na bazie.
dovrze, neich będą bzdury. ale prosze uzasadnij

chciałbym wiedzieć w czym moje rozumowanie jest błędne
mazy? no to zaje... :/:/:/
-
Patol
-
Kontakt:
Jak można powiedzieć, że to jest ich problem? to nie ich wina, że paliwo drożeje w zastraszającym tempie, nikt tego nie mógł przewidzieć, dobra ok umowy korekte możne dokonać po pierwszym roku wykonania umowy, ale wyszły na jaw machloje, że dla Veoli taka korekta była szykowana na ten rok. No to pytam się dlaczego jednej firmie daje sie taką mozliwość a drugiej nie?Teraz do stracenia nic nie mają, kto pyta nie błądzi.
I co jak co, ale nie masz teraz podstaw, aby twierdzić, że są niegospodarni.
-
AR
-
Kontakt:
Patol pisze:MPK zakupiło 2 nowe (chyba) MAZy 203
No... naprawdę zakup z głową. Pogratulowac tylko MPK za ostatnie zakupy....
Myślę, że teraz wypada kupic 2 Citelisy, a poźniej 3 Solbusy i na okrasę 1 Mercedesa (używanego)... aż się uzbiera 25 szt.