Przystanki

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
kacper
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: kacper » 21 kwietnia 2009, o 16:21

Ale ta dworce...
To chyba ten włoszczowski jest większy :lol:
Precz z busiarstwem!
Obrazek

Ziarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Ziarek » 21 kwietnia 2009, o 17:14

pk5 pisze:Boże, też mi dworce... :? :?
Jak patrzyłem na Wikipedii to te dworce (umownie), ja bym to nazwał stacjami kolejowymi, bo kas nie ma i peronów jest szalenie dużo.

pk5

Post autor: pk5 » 21 kwietnia 2009, o 17:58

oczywiscie ze dla mnei to zwykłe stacje..

udziwnianie... nazywać takie coś dworcami :)

redoxygene

Post autor: redoxygene » 21 kwietnia 2009, o 18:02

Dworzec jest terminem jednoznacznym, a ze ktos nie rozroznia przystanku osobowego oo stacji czy tym bardziej dworca, to niestety...

Ziarek

Post autor: Ziarek » 21 kwietnia 2009, o 18:10

Dworzec kolejowy – budynek z rozbudowaną infrastrukturą służącą do obsługi kolejowego ruchu pasażerskiego.
W ogólniejszym znaczeniu, dworzec oznacza budynek wraz z całym zespołem zabudowań i urządzeń kolejowych. Spotyka się rozróżnienie (często ze względu na rodzaj pociągów, jakie zatrzymują się) na dworce, stacje i przystanki. Według klasycznej definicji dworcem jest taki przystanek, na którym pociągi rozpoczynają i kończą bieg i który posiada przynajmniej jedną zwrotnicę.
:arrow: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dworzec_kolejowy

Stacja kolejowa – posterunek ruchu następczy zapowiadawczy, w obrębie którego, oprócz toru głównego zasadniczego, znajduje się co najmniej jeden tor główny dodatkowy, a pociągi mogą rozpoczynać i kończyć swój bieg, krzyżować się i wyprzedzać, jak również zmieniać skład lub kierunek jazdy. Ruchem pociągów, pojazdów pomocniczych, manewrami taboru na stacji kieruje dyżurny ruchu.
:arrow: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stacja_kolejowa

kon_rad

Post autor: kon_rad » 22 kwietnia 2009, o 12:00

Ziarek pisze:Dworzec kolejowy Według klasycznej definicji dworcem jest taki przystanek, na którym pociągi rozpoczynają i kończą bieg i który posiada przynajmniej jedną zwrotnicę.
:arrow: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dworzec_kolejowy
To w takim razie Warszawa Centralna nie jest dworcem tylko stacją...

redoxygene

Post autor: redoxygene » 22 kwietnia 2009, o 16:16

kon_rad pisze: To w takim razie Warszawa Centralna nie jest dworcem tylko stacją...
Link jest podany po to, zeby na niego kliknac-otworza sie tam wszystkie dostepne informacje.

baux

Post autor: baux » 22 kwietnia 2009, o 22:03

Ale co to wszystko ma wspólnego z przystankami?

Ziarek

Post autor: Ziarek » 22 kwietnia 2009, o 22:23

Ma trochę wspólnego, też są to przystanki, tylko kolejowe.

baux

Post autor: baux » 22 kwietnia 2009, o 22:33

Nie, przystanek jest autobusowy, a kolejowa jest stacja 8)

redoxygene

Post autor: redoxygene » 22 kwietnia 2009, o 23:44

baux pisze:Nie, przystanek jest autobusowy, a kolejowa jest stacja 8)
Kolejowy tez jest przystanek:P I stacja tez. A to ma do przystankow autobusowych, ze padla propozcyja aby przy Zelaznej przystanek nazwac Dworzec Główny, czemu jestem w 100% przeciwny:)

PS. Spodziewalem sie, ze skomentujecie zaproponowane nazwy petli. Ani jedna osoba tego nie zrobila. Praktycznie tak samo, jak nie padly zadne konkretne propozycje w poscie optymalizacyjnym. W zwiazku z powyzszym zastanawiam sie jaki jest sens konsultowania jakichkolwiek zmian, skoro sami zainteresowani maja to gdzies. Nie widze sensu w takim razie konsultowania pozostalych przystankow. Wywiazala sie tylko dyskusja o innych systemach nazw, mimo tego, ze bedzie obowiazywal system, ktory opisalem. Nie bedzie w nazwach zadnych Galerii, blokow, garazy, pawilonow, przychodni, DEKow, Pasazy czy jakichkolwiek jednoczlonowych nazw.

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 23 kwietnia 2009, o 00:26

Konsultować zawsze jest warto. Mnie np bardzo to interesuje i sam podałem kilka propozycji nazw przystanków. Poza tym również liczę na na podawanie sensownych propozycji, czyli dwuczłonowych itd. Gdy będę miał więcej czasu, to jeszcze siądę do tych propozycji i spróbuję co nieco wymyśleć.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 23 kwietnia 2009, o 08:55

redoxygene pisze: Wywiazala sie tylko dyskusja o innych systemach nazw, mimo tego, ze bedzie obowiazywal system, ktory opisalem. Nie bedzie w nazwach zadnych Galerii, blokow, garazy, pawilonow, przychodni, DEKow, Pasazy czy jakichkolwiek jednoczlonowych nazw.
Czyli jak wy w Radomiu macie ulice w nazwach przystanków to my mamy mieć to samo? I tablice kierunkowe takie same? Nie wiem czy ludzie w Kielcach mają przyzwyczajenie takie samo jak ludzi w Radomiu w tych sprawach.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 23 kwietnia 2009, o 09:31

Radom nie jest wyjatkiem, wystarczy korzystac ze sprawdzonych rozwiazan i pewne rzeczy przestac robic wg 'tak mi sie wydaje', a na tej zasadzie dziala do dzis ZTM, zero badan, wiedza minimalna, a potem pasazer zostaje z reka w nocniku. Doswiadczenie to cenna sprawa i trzeba z niego korzystac.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 23 kwietnia 2009, o 21:24

tester19 pisze:Nie wiem czy ludzie w Kielcach mają przyzwyczajenie takie samo jak ludzi w Radomiu w tych sprawach.
A co mnie obchodza przyzwyczajenia? Przyzwyczajeniem jest to, ze przystanki nazywaja sie "Jet" czy "Garaze" i to trzeba zmienic m. in. aby wprowadzic jednolity system informacji. Tak samo jak trzeba usunac parkowanie ze srodmiescia - to tez przyzwyczajenie.

ODPOWIEDZ