To chyba ten włoszczowski jest większy
Przystanki
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
redoxygene
- Ranga: Kierownik budowy ;)
-
Ziarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Dworzec kolejowy – budynek z rozbudowaną infrastrukturą służącą do obsługi kolejowego ruchu pasażerskiego.
W ogólniejszym znaczeniu, dworzec oznacza budynek wraz z całym zespołem zabudowań i urządzeń kolejowych. Spotyka się rozróżnienie (często ze względu na rodzaj pociągów, jakie zatrzymują się) na dworce, stacje i przystanki. Według klasycznej definicji dworcem jest taki przystanek, na którym pociągi rozpoczynają i kończą bieg i który posiada przynajmniej jedną zwrotnicę.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dworzec_kolejowy
Stacja kolejowa – posterunek ruchu następczy zapowiadawczy, w obrębie którego, oprócz toru głównego zasadniczego, znajduje się co najmniej jeden tor główny dodatkowy, a pociągi mogą rozpoczynać i kończyć swój bieg, krzyżować się i wyprzedzać, jak również zmieniać skład lub kierunek jazdy. Ruchem pociągów, pojazdów pomocniczych, manewrami taboru na stacji kieruje dyżurny ruchu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stacja_kolejowa
W ogólniejszym znaczeniu, dworzec oznacza budynek wraz z całym zespołem zabudowań i urządzeń kolejowych. Spotyka się rozróżnienie (często ze względu na rodzaj pociągów, jakie zatrzymują się) na dworce, stacje i przystanki. Według klasycznej definicji dworcem jest taki przystanek, na którym pociągi rozpoczynają i kończą bieg i który posiada przynajmniej jedną zwrotnicę.
Stacja kolejowa – posterunek ruchu następczy zapowiadawczy, w obrębie którego, oprócz toru głównego zasadniczego, znajduje się co najmniej jeden tor główny dodatkowy, a pociągi mogą rozpoczynać i kończyć swój bieg, krzyżować się i wyprzedzać, jak również zmieniać skład lub kierunek jazdy. Ruchem pociągów, pojazdów pomocniczych, manewrami taboru na stacji kieruje dyżurny ruchu.
To w takim razie Warszawa Centralna nie jest dworcem tylko stacją...Ziarek pisze:Dworzec kolejowy Według klasycznej definicji dworcem jest taki przystanek, na którym pociągi rozpoczynają i kończą bieg i który posiada przynajmniej jedną zwrotnicę.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dworzec_kolejowy
-
redoxygene
-
redoxygene
Kolejowy tez jest przystanek:P I stacja tez. A to ma do przystankow autobusowych, ze padla propozcyja aby przy Zelaznej przystanek nazwac Dworzec Główny, czemu jestem w 100% przeciwny:)baux pisze:Nie, przystanek jest autobusowy, a kolejowa jest stacja
PS. Spodziewalem sie, ze skomentujecie zaproponowane nazwy petli. Ani jedna osoba tego nie zrobila. Praktycznie tak samo, jak nie padly zadne konkretne propozycje w poscie optymalizacyjnym. W zwiazku z powyzszym zastanawiam sie jaki jest sens konsultowania jakichkolwiek zmian, skoro sami zainteresowani maja to gdzies. Nie widze sensu w takim razie konsultowania pozostalych przystankow. Wywiazala sie tylko dyskusja o innych systemach nazw, mimo tego, ze bedzie obowiazywal system, ktory opisalem. Nie bedzie w nazwach zadnych Galerii, blokow, garazy, pawilonow, przychodni, DEKow, Pasazy czy jakichkolwiek jednoczlonowych nazw.
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Konsultować zawsze jest warto. Mnie np bardzo to interesuje i sam podałem kilka propozycji nazw przystanków. Poza tym również liczę na na podawanie sensownych propozycji, czyli dwuczłonowych itd. Gdy będę miał więcej czasu, to jeszcze siądę do tych propozycji i spróbuję co nieco wymyśleć.
Sorry, takiego mamy prezydenta...
- tester19
Czyli jak wy w Radomiu macie ulice w nazwach przystanków to my mamy mieć to samo? I tablice kierunkowe takie same? Nie wiem czy ludzie w Kielcach mają przyzwyczajenie takie samo jak ludzi w Radomiu w tych sprawach.redoxygene pisze: Wywiazala sie tylko dyskusja o innych systemach nazw, mimo tego, ze bedzie obowiazywal system, ktory opisalem. Nie bedzie w nazwach zadnych Galerii, blokow, garazy, pawilonow, przychodni, DEKow, Pasazy czy jakichkolwiek jednoczlonowych nazw.
-
redoxygene
A co mnie obchodza przyzwyczajenia? Przyzwyczajeniem jest to, ze przystanki nazywaja sie "Jet" czy "Garaze" i to trzeba zmienic m. in. aby wprowadzic jednolity system informacji. Tak samo jak trzeba usunac parkowanie ze srodmiescia - to tez przyzwyczajenie.tester19 pisze:Nie wiem czy ludzie w Kielcach mają przyzwyczajenie takie samo jak ludzi w Radomiu w tych sprawach.