Przystanki

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 20 kwietnia 2009, o 08:54

michal_ck pisze: Np. Zamiast "Solidarności Tesco", nazwać po prostu "Galeria Echo" czy zamiast "Solidarności RENAULT" lepiej brzmi "Leszczyńska"- od nazwy najbliższej odnogi arterii.
1) Sama "Galeria Echo" nie będzie jednoznaczna, przecież od Świętokrzyskiej też jest przystanek.

2) Leszczyńska nie jest na tyle główną ulicą, żeby nazywać ją przystanek na Solidarności, a pozatym al. Tysiąclecia PP jest znacznie bliżej

jeśli zmieniać to może: al. Solidarności Politechnika lub al.Solidarności/al. Tysiąclecia PP
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 20 kwietnia 2009, o 09:19

Ja bym dał: Solidarności Akademiki, oczywiście z obu stron ulicy. Akademiki są bardzo rozpoznawalnym obiektem w Kielcach. Tak samo jak Politechnika.
Ostatnio zmieniony 20 kwietnia 2009, o 09:32 przez CKfan, łącznie zmieniany 1 raz.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
tester19
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tester19 » 20 kwietnia 2009, o 09:22

A ja tak bym proponował.
Jagiellońska "Szumen" > Jagiellońska Mechanik
Paderewskiego Skwer > Paderewskiego - Sienkiewicza
Ściegiennego Błękitni > Ściegiennego Stadion
Olszewskiego Skrzetle > Olszewskiego DEK
Czarnowska > Czarnowska I - Dworzec PKS / Czarnowska II - Dworzec PKS
Częstochowska > Częstochowska - Urząd Skarbowy
Pocieszki > Pocieszki Przychodnia
Piekoszów UG > Piekoszów Urząd Gminy
Zagnańska Piaski > Zagnańska NOMI
Inwenbud > Inwenbud Stara Pętla
Jagiellońska Artwińskiego > Jagiellońska Przychodnia
1 Maja > 1 Maja Św.Krzyż lub Kościół
Źródłowa Merkury > Źródłowa
Massalskiego > Massalskiego Pasaż Świętokrzyski
Radomska > Radomska os.Świętokrzyskie

Zagnańska Pętla > Zagnańska (Zakład Karny) Pętla
Ciekoty Pętla > Ciekoty Zalew Pętla
Cedzyna Pętla > Cedzyna Zalew Pętla
Kolberga Pętla> Kolberga ZUS Pętla
Zakładowa > Zakładowa Targi Kielce Pętla

Okrzei Zagnańska (w kierunku Centrum) - zmiana na NŻ,
1 Maja KIA - zmiana na NŻ
1 Maja Miła - zmiana na NŻ
Jagiellońska Miła - zmiana na NŻ

Żytnia dla (16,20,33,34) > Żytnia I
dla (2,15,45,54itp) > Żytnia II
dla (1,8,22,26,49) > Żytnia III

A w przeciwnym kierunku :
dla (35,36,49,22) > Żytnia I
dla (1,2,16,20,itp) > Żytnia II

Brak jest wpisanych przystankow w Podzamczu Piekoszowskim, na Olszewskiego, natomiast jest nie ma przystanku Łodzka Mitex w kierunku Centrum a istnieje w rozkładach.

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 20 kwietnia 2009, o 09:34

Ja bym Żytnią zostawił w spokoju, bo tam każda linia zatrzymuje się tylko raz. Potraktowałbym więc jako jeden wielki przystanek, ale trzebaby umieścić tabliczki z numerami linii przy każdym, żeby było wiadomo ktora z którego startuje. Podobnie na Żelaznej, Czarnowskiej i IX Wieków.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 20 kwietnia 2009, o 10:11

Erotis, co ty za glupoty opowiadasz. Przystanki w centrum musza byc rozmieszczone najlepiej co 300m, a taka sytuacja jaka jest obecnie przy ul. Zelaznej i Czarnowskiej jest niedopuszczalna z punktu widzenia komfortu pasazera. Z tego powodu nalezy zrobic przystanek przy Sienkiewicza w strone Czarnowskiej i na Czarnowskiej przed PKS w strone Żelaznej. Mam nadzieje, ze uda sie to zrobic jak najszybciej, bo pomysl jest znany.

Nazwy przystankow... nie zgodze sie, by nazywac przystanki Galeria Echo czy PŚ. W wiekszych miastach za taki luksus sie placi. Proponowane nazewnictwo "ulica główna/przecznica dla przystankow" jest bardzo dobre, a w wyjatkowych przypadkach i tak bedzie ono inne, bo przyzwyczajenia pasazerow sa mocne lub wymaga tego kontekst, np. szpital czy uczelnia.

I jeszcze jedno, nie sadzcie, ze to ZTM jest taki mega, ze tyle zmienia, bo z propozycja calkowitej zmiany nazw przystankow bylismy u dyrektora pozna jesienia. Teraz po prostu ma to kto zrobic i to zrobic dobrze.

andrzej

Post autor: andrzej » 20 kwietnia 2009, o 10:55

redoxygene pisze:Co do przystankow w centrum-calkowita zgoda, ale to temat na inna dyskusje.

Co do nazw-nie zgodze sie z tym, ze nazewnictwo w Warszawie jest jakkolwiek i dla kogokolwiek czytelne.

1) Dajesz, tak z glowy, gdzie jest przystanek "Fealbet"? A jesli nazywalby sie np. Kosciuszki/Bogusławskiego, to rozumiem, ze jest mniej czytelnie?

2)Odnosnie zespolow przystankowych, prosze bardzo, powiedz z glowy, gdzie jest przystanek Dworzec Centralny 09 (tak przykladowo oczywiscie). A moze lepiej by bylo, gdyby nazywal sie Jana Pawła II/Dw. Centralny?

3)Tu nie ma znaczenie zapamietywanie jakiekolwiek, bo nie mamy tu do czynienia z zadnym haslem reklamowym, a do tego nie chcemy tworzyc przystankow typu Grunwaldzka D czy Warszawska J. Uklad z ulicami, przecznicami i osiedlami jest najbardziej czytelny ze wszystkich i najlatwiejszy do zapamietania. Sugerujesz, ze nie zapamietasz, ze wsiadasz do autobusu na Grunwaldzkiej przy Piekoszowskiej?

4)Tworzenie nazw tylko z przecznic jest calkowicie mieszajace pasazerowi w mozgu. Otoz ktory to bedzie przystanek Witosa? ten przy Warszawskiej, czy ten przy Zagnanskiej? Ano obydwa, tylko, ze jeden bedzie sie nazywal Witosa 01 i 02, a drugi 03 i 04. To ma sie rozumiec jest wyjatkowo czytelne rozwiazanie i latwe do zapamietania.

5) Sugerujesz, ze dla kogokolwiek, kto nie zna Kielc np. nazwa przystanku Stacja Krwiodawstwa cos powie?

PS. Ja tez wielu slepo zapozyczanych rozwiazan warszawskich nie lubie:P A z MPK nie jestem.
1. Dla kogoś kto nie zna danego miasta, nazwy są tak samo zagadkowe.

2. Domyślam się, że oba przystanki są w bezpośrednim pobliżu Dworca Centralnego, jednakże nie mam żadnej pewności, gdzie dokładnie znajduje się każdy z nich. Dw. Centralny XX to wybór jednego z kilkunastu przystanków o tej nazwie, a Jana Pawła II/Dw. Centralny to wybór jednego z czterech przystanków (2 tramwajowe i 2 autobusowe) na tej ulicy przy dworcu, więc dość marne pocieszenie, bo i tak nie znając okolicy trzeba spojrzeć na mapę lub kogoś zapytać.
Inny przypadek, ktoś jedzie 34 i mówisz mu, żeby wysiadł na przystanku Źródłowa Jarońskich i przesiadł się później na 43. Szkoda, że na tej linii nie ma takiego przystanku, a przecież przejeżdżają przez to samo, jedno z większych w Kielcach, skrzyżowanie.

3. W mojej propozycji nie ma nic o przystankach Warszawska Ó czy Jagiellońska Ą. Sugeruję, że łatwiej zapamiętać, że ma się wysiąść na przystanku Naruszewicza niż Piekoszowska Os. Pod Dalnią. Mi, myślę, że innym też, o wiele łatwiej zapamiętać nazwę Naruszewicza, niż nazwę przystanku, zawierającą człon Piekoszowska-XXX, którą łatwo można pomylić z nazwami 11 innych przystanków na tej ulicy, które mają ten człon w swojej nazwie.

4. Przystanek przy skrzyżowaniu Warszawska/Witosa można nazwać KS Orlęta, albo Witosa, a przystanek przy Zagnańska/Witosa można nazwać Piaski nad rzeką albo Witosa(jeśli ten pierwszy nie będzie Witosa). Bezsensownie nazywać przecież tak samo, 2 tak oddalone od siebie przystanki.

5. Nie rozumiem pytania. Równie dobrze mogę zapytać, czy sugerujesz, że dla kogoś kto nie zna Radomia nazwa przystanku Bielicha III cokolwiek znaczy?
Erotis pisze:Te dwa przystanki są bez sensu, ponieważ nie dalej jak 100 metrów jest przystanek jeden na Czarnowskiej, drugi na IX wieków. Uważam że tu nie trzeba nic zmieniać.
Moim zdaniem, widzę, że innych też, trzeba zmienić to jak najprędzej. Jeden przystanek przy głównym dworcu PKP w mieście? To jakaś abstrakcja.
Autor pisze:Nazwy przystankow... nie zgodze sie, by nazywac przystanki Galeria Echo czy PŚ.
A u nas tak nie może być? Sądzę, że zarządcy tych obiektów spojrzeliby łakomym okiem na taką możliwość reklamy. A jeśli nie, to przecież można je nazwać jakoś inaczej. Oczywistym jest, że takie nazewnictwo dopuszczalne byłoby w przypadku znanych i trwałych obiektów, a nie w przypadku każdego dupexu czy innych "poważnych" firm zlokalizowanych w pobliżu.

Widzę, że moja propozycja nie za bardzo przypadła Wam do gustu. Jednakże cały czas obstawiam, że mieszkańcy przyzwyczailiby się do takich nazw po 1 czy 2 przejażdżkach, a jak ktoś nie zna miasta to nazwy zarówno Piekoszowska Os. Pod Dalnią, czy Naruszewicza, niewiele mu powiedzą, więc i tak będzie zmuszony kogoś zapytać lub sprawdzić to na mapce.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 20 kwietnia 2009, o 10:58

Potrzeba kilku miesiecy, zeby mieszkancy sie oswoili z nowa systematyka, a potem wszystko idzie jak po masle :wink:

Awatar użytkownika
Michel2
Kontakt:

Post autor: Michel2 » 20 kwietnia 2009, o 11:02

A tak wogóle czy istnieją jakieś wytyczne określające minimalna odległości miedzy przystankami w mieście i poza miastem?
www.nowiny.com.pl - serwis internetowy gminy Sitkówka-Nowiny
Kocham Świętokrzyskie :* :)

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 20 kwietnia 2009, o 11:14

Autor pisze:Nazwy przystankow... nie zgodze sie, by nazywac przystanki Galeria Echo czy PŚ. W wiekszych miastach za taki luksus sie placi. Proponowane nazewnictwo "ulica główna/przecznica dla przystankow" jest bardzo dobre...
Czyli że najlepszym rozwiązanie byłoby nazwać przystnaki Grunwaldzka/Mielczarskiego, Krakowska/Jagiellońska?

A jak bysmy patrzyli na MPK Kraków to byśmy tu mieli : Galeria Echo, Szpital Wojewódzki itp (i jakoś tam to funkcjonuje to czemu nie u nas miało by tak być ?) natomiast biorąc przykład z Łódzi mielibyśmy tak : Grunwaldzka 10, Grunwaldzka 16, Grunwaldzka 20. (dużo mówia te nazwy?)

Moim zdaniem Ulica i obiekt przy którym stoi jest najlepsza jak na Kielce i przyzwyczajenia mieszkańców którzy po tym wiedząc jak dojechać gdzie chca i wiedzą co znajduje się na danej ulicy w rejonie danego budynku.

andrzej

Post autor: andrzej » 20 kwietnia 2009, o 11:24

tester19 pisze: A jak bysmy patrzyli na MPK Kraków to byśmy tu mieli : Galeria Echo, Szpital Wojewódzki itp (i jakoś tam to funkcjonuje to czemu nie u nas miało by tak być ?) natomiast biorąc przykład z Łódzi mielibyśmy tak : Grunwaldzka 10, Grunwaldzka 16, Grunwaldzka 20. (dużo mówia te nazwy?)
Istnieją tylko 2 przystanki Grunwaldzka Szpital. Jeśli zamienić by nazwę na Szpital Wojewódzki i dodać numery 01 i 02 (np. tak jak w Lublinie - parzyste w stronę centrum i nieparzyste od centrum) to nie jest czytelniej niż samo Grunwaldzka Szpital?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 20 kwietnia 2009, o 11:30

Pisalem, ze ok. 10% ucieknie z tej metodologii na rzecz przystankow przy waznych obiektach (szpita, urzad) czy na koszt przyzwyczajen.

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 20 kwietnia 2009, o 11:34

andrzej pisze: Istnieją tylko 2 przystanki Grunwaldzka Szpital. Jeśli zamienić by nazwę na Szpital Wojewódzki i dodać numery 01 i 02 (np. tak jak w Lublinie - parzyste w stronę centrum i nieparzyste od centrum) to nie jest czytelniej niż samo Grunwaldzka Szpital?
Może i czytelniej ale obiekt dla skojarzeń mieszkańców a ulica dla przyjezdnych gdzie? więc Grunwaldzka Szpital Wojewódzki 01 8)

redoxygene

Post autor: redoxygene » 20 kwietnia 2009, o 12:26

andrzej pisze: 1. Dla kogoś kto nie zna danego miasta, nazwy są tak samo zagadkowe.
Ale te przynajmniej sa logiczne i do sprawdzenia na mapie.
andrzej pisze: 2. Domyślam się, że oba przystanki są w bezpośrednim pobliżu Dworca Centralnego, jednakże nie mam żadnej pewności, gdzie dokładnie znajduje się każdy z nich. Dw. Centralny XX to wybór jednego z kilkunastu przystanków o tej nazwie, a Jana Pawła II/Dw. Centralny to wybór jednego z czterech przystanków (2 tramwajowe i 2 autobusowe) na tej ulicy przy dworcu, więc dość marne pocieszenie, bo i tak nie znając okolicy trzeba spojrzeć na mapę lub kogoś zapytać.
No tragedia! Nie kapniesz sie czy jedziesz tramwajem czy autobusem! A poza tym-to, powtorze, mozna chociaz na mapie sprawdzic.
andrzej pisze: 3. W mojej propozycji nie ma nic o przystankach Warszawska Ó czy Jagiellońska Ą. Sugeruję, że łatwiej zapamiętać, że ma się wysiąść na przystanku Naruszewicza niż Piekoszowska Os. Pod Dalnią. Mi, myślę, że innym też, o wiele łatwiej zapamiętać nazwę Naruszewicza, niż nazwę przystanku, zawierającą człon Piekoszowska-XXX, którą łatwo można pomylić z nazwami 11 innych przystanków na tej ulicy, które mają ten człon w swojej nazwie.
Fakt:D Jak bedzie nazwa ulicy na ktorej wysiada w nazwie, to nie zapamieta :D "Panie, gdzie pan wysiadasz? - A nie wiem, bo nazwa taka dluga, ale przy Naruszewicza" tak?

A co do J czy Ó nie napisalem, ze to proponujesz, tylko podalem przyklad.

andrzej pisze: 4. Przystanek przy skrzyżowaniu Warszawska/Witosa można nazwać KS Orlęta, albo Witosa, a przystanek przy Zagnańska/Witosa można nazwać Piaski nad rzeką albo Witosa(jeśli ten pierwszy nie będzie Witosa). Bezsensownie nazywać przecież tak samo, 2 tak oddalone od siebie przystanki.
Kazdy przeciez wie gdzie jest KS Orlęta, a jak nie wie, to sprawdzi na mapie, no nie?
andrzej pisze: 5. Nie rozumiem pytania. Równie dobrze mogę zapytać, czy sugerujesz, że dla kogoś kto nie zna Radomia nazwa przystanku Bielicha III cokolwiek znaczy?
Takie przypadki sie zdarzaja, bo nie da sie w zaden inny sposob nazwac tych przystankow. I w Kielcach tez tak bedzie to po zmianach wygladac.
andrzej pisze: Widzę, że moja propozycja nie za bardzo przypadła Wam do gustu. Jednakże cały czas obstawiam, że mieszkańcy przyzwyczailiby się do takich nazw po 1 czy 2 przejażdżkach, a jak ktoś nie zna miasta to nazwy zarówno Piekoszowska Os. Pod Dalnią, czy Naruszewicza, niewiele mu powiedzą, więc i tak będzie zmuszony kogoś zapytać lub sprawdzić to na mapce.
Al jedno na mapce sprawdzi, a drugie nie bardzo. To rozni wlasnie te systemy.

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 20 kwietnia 2009, o 13:58

Uważam że najlepiej jest większość pozostawić w obecnej formie, jednak usystematyzować na takie same w 2 kierunkach. Dodać przystanki w Centrum, koniecznie.

Co do systemu nazw

to Ulica; Ulica Przecznica; Ulica Obiekt

wyjątkiem mogłoby być Świętokrzyskie Centrum Onkologii gdzie przystanek mógłby mieć formę Centrum Onkologii po prostu

podobnie w przypadku Targów Kielce - zamiast Zakładowa CTK - Targi Kielce

I przystanki końcowe, tam gdzie nie konieczne - nie potrzebna nazwa Petla, przynajmniej na wyświetlaczach i tablicach :)

Pozdr.

mlodass

Post autor: mlodass » 20 kwietnia 2009, o 17:03

a moim zdaniem nie powinno być takich wyjątków o jakich napisałeś wyżej.

Jadąc na Targi Kielce możemy tak wysiąść na zakładowej jak i na łódzkiej lub batalionów chłopskich, zresztą no każdy przystanek powinien mieć w swojej nazwie ulice na jakiej się znajduje..

ODPOWIEDZ