ZTM Kielce

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 6 lutego 2010, o 09:33

Powstał zespół koordynujący funkcjonowanie transportu publicznego
Artykuł dodany: 2010-02-05 14:16:42, ostatnia aktualizacja: 2010-02-05 14:21:52

Prezydent Kielc Wojciech Lubawski powołał zespół, który ma skoordynować funkcjonowanie transportu publicznego w mieście podczas realizacji dużych inwestycji drogowych. W skład tej grupy wejdą m.in. przedstawiciele służb mundurowych, Miejskiego Zarządu Dróg, Zarządu Transportu Miejskiego i Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji.
Jedną z głównych spraw, którą ma zająć się zespół, będzie usprawnienie komunikacji miejskiej. Zdaniem prezydenta to jeden z priorytetów dla miasta. Kilkanaście inwestycji drogowych, które rozpoczynają się w Kielcach spowoduje ogromne problemy komunikacyjne. Jedynym sposobem jest postawienie na komunikację miejską. Prezydent chce przekonać kielczan, aby korzystali z tej formy transportu. Jego zdaniem, aby tak się stało komunikacja musi być na lepszym poziomie.

Zespół ma wprowadzać rozwiązania, które w sposób szczególny usprawnią funkcjonowanie komunikacji. Chodzi m.in. o wytyczenie tzw. bus-pasów na największych kieleckich ulicach.

Elżbieta Śreniawska, prezes MPK ma nadzieję, że współpraca z miejskimi służbami będzie układała się bardzo dobrze. Jej zdaniem ważne jest, aby wszystko skoordynować i jasno zaznaczyć, kto za co odpowiada.

Zespół ma wspólnie opracować m.in. trasy objazdów dla autobusów podczas miejskich inwestycji drogowych oraz zadbać o to, aby kielczanie chętniej korzystali z transportu publicznego.

źródło: http://www.radio.kielce.pl/page,,Powsta ... c0ee9.html
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

kon_rad

Post autor: kon_rad » 19 lutego 2010, o 19:34

Napiszcie, co zrobić? Od kilku miesięcy nie ma rozkładu na przystanku al. 1000-lecia PP obok internatu Elektryka. Dwa razy do nich pisałem w tej sprawie, odpowiedzi nie było,a i rozkład się nie pojawił do wczorajszego dnia...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 23 lutego 2010, o 00:30

Od jutra w wiekszosci unijnych Solarisow mozna zobaczyc pierwszy element nowego Systemu Informacji Pasazerskiej ZTM Kielce. Wykaz tras nowych tras linii 102-108 znajduje sie w zoltej ramce za kierowca.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 23 lutego 2010, o 09:10

Tablice fajne :)

ale...
bardzo proszę osoby odpowiadzialne za stronę www ZTM o zastanowienie się nad modyfikacją nagłowka strony.
Chodzi o dwa autobusiki, które wg mnie psują całą stronę.
Strona jest wizytówką firmy i nie ma tam miejsca na jarmark.

Oto kilka stron www o takiej samej tematyce:
:arrow: http://www.twisto.fr/
:arrow: http://www.luas.ie/
:arrow: http://www.tcl.fr/
:arrow: http://www.dpmo.cz/novinky.asp

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Michał » 23 lutego 2010, o 17:21

Awatar użytkownika
krzysiu1493
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: krzysiu1493 » 23 lutego 2010, o 18:34

Dzisiaj widziałem tam coś w 103. Ale nie zdołałem podejść bliżej, bo podjeżdżałem tylko jeden przystanek.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 23 lutego 2010, o 19:31

i?

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 23 lutego 2010, o 19:51

Ja widziałem tylko z zewnątrz, więc nie mogę ocenić, ale wydaje mi się, że w tej ramce zostały wymienione tylko linie unijne. Zgadza się? Czy trasy zostały już skorygowane do takich, jakie mają być od marca?
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
tester19
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tester19 » 23 lutego 2010, o 20:10

No tak w ramce są tylko linie od 102 do 108 z nowymi trasami ale tylko wymienione trasy w jednym kierunku.
Z reszta (chyba jest taki nagłówek: Wykaz tras linii po zmianach) natomiast pod wykazem jest wyjasnione ze zmiany beda wprowadzane sukcesywnie od 15 lutego.

kadoron

Post autor: kadoron » 24 lutego 2010, o 08:26

Wg mnie te tablice wyglądają całkiem nieźle, szkoda tylko, że kolor ramki taki wściekle żółty, a nie jakaśnp srebrna lub szara. Na dole podane numery do ZTM, oraz dyspozytora mpk, ludzie będa wiedzieć, gdzie dzownić na kierowców jeżdżących przed czasem ;)

kadoron

Post autor: kadoron » 1 marca 2010, o 18:34

na Paderewskiego w kier. Żytniej zainstalowana jest podświetlana tablica z rozkładami jazdy, duża, z zielonym obramowaniem i diodowym podświetleniem, wymiary ok 1,1 x 1,1 m, tylk otroche śmeisznie wygląda bo rozkłady są na niej bardzo "rozstrzelone". A czy na przystanku IX wieków Kielc UW nadal rozkłady nowych linii są przyklejone na blache? przecież to ważny przystanek, a jak ostatnio patrzyłem, to były one już uszkodzone :cry:

michal641

Post autor: michal641 » 2 marca 2010, o 18:50

Zdjęcia tablicy na:
http://www.radio.kielce.pl/page,,Podswi ... 170d4.html

Zastanawia mnie dlaczego tablica jest "pokratkowana", dlaczego poszczególne rozkłady są w osobnych ramkach?

Rozumiem - gdyby na każdej "kratce" zamontowane były diody to chodziłoby o to, aby były one bardziej doświetlone. No ale tu wyraźnie widać, że diody są tylko na brzegu tablicy.....

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 2 marca 2010, o 19:24

Jest to taka sama tablica jak stosowane w Krakowie. Tam takie oswietlenie wystarcza, niestety tablica jest brzydka i wyglada jak sprzed stu lat.

Onio

Post autor: Onio » 2 marca 2010, o 19:39

W Krakowie te tablice wyglądają schludnie, a u nas - niczym obklejane zółtą folią szyby autobusów.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 2 marca 2010, o 20:01

Ło jezu!
Skąd takie "piękne" podziały w gablocie?
Nie można było jej pomalować na jakiś rozsądny kolor?
Skąd jest ten zielony w informacji ZTM? :shock:
Masakra!

Jeśli pomysłodawcy chodziło o to żeby kolor gabloty ZTM dopasować do kolorów "Ruchu" to pozostawiam to bez komentarza...

ODPOWIEDZ